Colesterol4 produse.

Arata 1 - 4 din 4 produse
Arata 1 - 4 din 4 produse

Ceai pentru colesterol

Colesterolul - ce este

Colesterolul reprezinta o molecula organica, un sterol (un steroid modificat), ce constituie de fapt un fel de lipide. 

Colesterolul circula prin fluxul sanguin, atasandu-se de proteine. Combinatia dintre aceste proteine si colesterol poarta numele de lipoproteine. 

Organismul nostru are nevoie de colesterol pentru construirea de celule sanatoase, dar, in anumite cazuri, cand nivelul de colesterol este prea mare, acesta va deveni un pericol pentru sanatate.

Colesterolul - tipuri

In functie de lipoproteine, colesterolul poate fi:

  • Cu densitate mica (LDL)- Acesta este asa-numitul colesterol „rau”, ce va circula prin corp si  se depune pe artere, ingustandu-le si diminuandu-le elasticitatea

  • Cu densitate ridicata (HDL)- In acest caz, este vorba despre colesterolul „bun”, care aduna excesul de colesterol din organism si il intoarce in ficat, unde va fi descompus si eliminat 

Colesterolul „rau”- factori de risc

Printre factorii ce vor contribui la cresterea colesterolului „rau” se numara:

  • O dieta dezechilibrata- Consumul de grasimi saturate (regasite in produse de origine animala), dar si de grasimi tip trans (gasite, de pilda, in alimente precum produsele de patiserie), poate ridica nivelul de colesterol „rau”

  • Lipsa de miscare- Activitatea fizica stimuleaza cresterea numarului de lipoproteine cu densitate ridicata, in timp ce determina particulele de colesterol „rau” sa fie mai putin nocive

  • Inaintarea in varsta- Intrucat procesele chimice din organism se modifica pe masura ce imbatranim, inclusiv ficatul va deveni mai putin capabil sa descompuna colesterolul „rau”. Din acest motiv se ajunge la cresterea periculoasa a acestuia

  • Prezenta diabetului- Nivelurile mari de zahar din sange influenteaza inclusiv nivelul de colesterol. Astfel, din cauza hiperglicemiei, va creste si riscul de a avea colesterol „rau”

  • Obezitatea- Cu cat indicele masei corporale este mai mare, cu atat pericolul de a avea in organism mai degraba colesterol „rau” decat bun va creste

  • Fumatul- Nicotina determina degradarea peretilor vaselor de sange, facandu-le mai predispuse in a acumula grasimi

Colesterolul „rau”- complicatii

Printre complicatiile cele mai cunoscute ale cresterilor nivelului de colesterol „rau” se afla:

  • Ateroscleroza- Se refera la dezvoltarea depozitelor de colesterol pe artere. Se formeaza placi, din cauza carora circulatia sanguina nu se va mai desfasura asa cum ar trebui si va creste pericolul pentru:

  • Accidentul vascular- Are loc daca un cheag de sange blocheaza fluxul sanguin dintr-o anumita parte a creierului

  • Infarctul miocardic- Daca placile formate in urma acumularii de colesterol „rau” se rup, un cheag de sange se va forma in locul de ruptura, blocand fluxul sanguin sau o artera. In acest caz, fluxul sanguin spre inima se poate bloca si atunci intervine infarctul

  • Durerile in piept (anginele pectorale)- In situatia in care asigurarea transportului de sange prin arterele coronariene este afectata, pot surveni durerile in piept

Ceai pentru colesterol- beneficii

Motivul pentru care ceaiurile sunt binevenite pentru tinerea sub control a nivelului de colesterol este acesta: ele sunt bogate in antioxidanti, care impiedica actiunea nociva a radicalilor liberi, responsabili, printre altele, cu aparitia stresului oxidativ. Din cauza acestuia, intervin inflamatiile cronice si odata cu acestea va interveni si cresterea colesterolului „rau”.

Puterea antioxidantilor din ceaiuri depinde de tipul lor si de modul de procesare, astfel ca unele dintre ele au efecte semnificative in privinta diminuarii nivelului  de colesterol „rau”. 

Specialistii vin insa cu urmatorul avertisment: in urma consumului de ceaiuri cu ingrediente ce au capacitatea de a diminua colesterolul „rau”, rezultatele dorite nu vor fi imediat vizibile. Vor fi necesare cure de cateva saptamani sau chiar de cateva luni. Totodata, rezultatele depind si de starea noastra de sanatate.

Ceai pentru colesterol - compozitie

Printre ingredientele care pot face parte dintr-un ceai pentru colesterol si care vor contribui nu numai la reducerea colesterolului „rau”, ci si la mentinerea unui nivel optim al colesterolului „bun”, se numara:

Ceaiul verde

Studiile au constatat ca acest tip de ceai este potrivit pentru gestionarea nivelurilor de colesterol din corp datorita compozitiei sale: polifenoli si flavonoide (antioxidanti naturali). In privinta acestora din urma, ceaiul verde se distinge in special prin prezenta catehinelor, care sunt in el in proportie de 70-80%.

In urma unor teste, atat pe pacienti sanatosi, cat si pe cei cu risc cardiovascular ridicat, s-a observat ca, daca timp de 3 saptamani se va consuma zilnic ceai verde, atat nivelurile de colesterol „bun”, cat si cele de colesterol „rau” se vor regla, iar nivelul de colesterol total se va imbunatati.

Concluzia celor care au realizat studiul este aceasta: datorita antioxidantilor, ceaiul verde are proprietati antiinflamatorii, ceea ce va reduce din riscul de dezvoltare a aterosclerozei, diminuand nivelul total de lipide si imbunatatind proportia de colesterol „bun” din corp.

Ventrilica

Aceasta planta este cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru abilitatea sa de a curata sangele de impuritati, conferind astfel elasticitate vaselor de sange si facandu-le mai putin vulnerabile in fata acumularilor de colesterol.

In acelasi timp, un ceai cu ventrilica este ideal pentru tinerea la distanta a colesterolului „rau”.

Papadia

Alaturi de efectul sau coleretic, antireumatic si diuretic, papadia este vazuta ca un ingredient esential intr-un ceai pentru colesterol intrucat impiedica actiunea nociva a stresului oxidativ asupra vaselor de sange. Practic, papadia impiedica aparitia aterosclerozei, legata de sindromul metabolic.

Un ceai care contine si radacina de papadie va avea proprietati hipolipidice si antioxidante, ceea ce presupune diminuarea nivelului de colesterol „rau”.

Cicoarea

In cicoare se regaseste inulina, benefica nu doar pentru aparatul digestiv, ci si pentru scaderea nivelului de colesterol „rau”, astfel incat va indeparta pericolul de aparitie a aterosclerozei, hipertensiunii, accidentelor vasculare sau infarcturilor.

Cicoarea este recunoscuta de medicina naturista ca o planta hipocalorica, plina cu fenoli, ce au si efecte anti-trombotice si anti-aritmie, asa ca este numai buna pentru o inima mai sanatoasa. 

Frunzele de rozmarin

Printr-un studiu s-a observat ca administrarea, pe cale orala, de rozmarin, este buna pentru diminuarea nivelului de trigliceride, de colesterol „rau” si pentru cresterea nivelului de colesterol „bun”. Rozmarinul se distinge prin proprietatile sale hipolipidice, dar si prin acidul cafeic si prin cel rozmarinic, ce inhiba cresterea colesterolului „rau” si scade riscul de aparitie a aterosclerozei. 

Frunzele de anghinare

Un studiu a demonstrat ca anghinarea poate sa se substituie unui tratament pe baza de statine (medicamente ce au scopul de a reduce nivelul colesterolului „rau”), in cazul persoanelor care nu se confrunta cu cresteri excesive ale nivelului de colesterol prezent in plasma sanguina.

In vederea obtinerii unor rezultate favorabile, s-a vorbit despre administrarea de extract de frunze de anghinare timp de 12 saptamani, astfel incat riscul de complicatii din cauza colesterolului „rau” sa poate fi diminuat fara medicamente. 

Uleiul esențial de lămâie

Printr-un studiu s-a putut observa ca acest ulei esential este numai bun si in cazul unui nivel ridicat al colesterolului „rau” pentru ca este bogat in compusi valorosi, precum limonene, β-pinene, γ-terpinene. Acestia au efecte antioxidante si de scadere a lipidelor. Practic, actioneaza sinergic pentru a se evita imbolnavirea de ateroscleroza, functionand in baza urmatorului principiu: inhiba oxidarea lipoproteinelor cu densitate scazuta din plasma sanguina. 

Ceai pentru colesterol contraindicatii

Asemenea altor tipuri de ceai si in cazul celui pentru colesterol este necesar sa discuti cu un medic inainte sa incepi sa il consumi. Fie ca suferi deja de anumite afectiuni si urmezi un tratament, fie ca esti alergic/a sau este vorba despre sarcina, este posibil sa nu ti se recomande sa il consumi din cauza anumitor ingrediente. Iata cateva exemple in acest sens:

  • Ceaiul verde-  Nu ar trebui consumat sau ar trebui consumat cu mare grija daca: suferi de aritmie (ceaiul verde poate sa duca la batai neregulate ale inimii), de diabet, de glaucom (ceaiul verde creste tensiunea intraoculara), hipertensiune arteriala. De asemenea, ceaiul verde interactioneaza cu anticoagulantele (cum ar fi cu Warfarin/Coumadin de exemplu)

  • Papadia-  Nu trebuie consumata daca: suferi de tulburari de coagulare, de alergii (la plante precum crizantemele sau margaretele), de maladii renale grave (papadia influenteaza oxalatul eliberat prin urina)

  • Cicoarea- Va fi evitata in caz de alergie la cicoare sau la alte plante inrudite (cum ar fi margaretele sau crizantemele), dar si daca iei medicamente destinate scaderii glicemiei (cicoarea interactioneaza cu astfel de medicament intrucat scade si ea nivelul de zahar din sange)

  • Frunzele de anghinare- Nu sunt binevenite daca esti alergic/a la plante din familia Asteraceae/Compositae (cele mai cunoscute sunt margaretele si crizantemele) sau daca ai calculi biliari (anghinarea poate inrautateasca simptomele neplacute provocate de acestea intrucat stimuleaza secretia  de bila)

  • Rozmarinul- Va fi neaparat ocolit daca ai alergie la aspirina, in conditiile in care contine o substanta cu proprietati similare acesteia

Ceai pentru colesterol - mod de administrare

Te vei bucura de rezultatele dorite in urma consumului ceaiului pentru colesterol daca vei proceda astfel: 

  • Vei urma o cura cu ceai timp de 2-3 luni sau la recomandarea unui medic

  • Vei bea zilnic 3-4 cani de ceai

Ceaiul pentru colesterol se prepara asa: 1-2 lingurite de plante se vor pune peste 200 ml de apa clocotita. Se va acoperi si se va lasa la infuzat pentru 10-15 minute.

Colesterolul „rau”- Masuri de preventie

Ca fii cat mai putin expus/a riscului de a te confrunta cu niveluri mari ale colesterolului „rau”, tine cont si de sfaturile de mai jos:

  • O dieta cat mai echilibrata, din care sa lipseasca: grasimile saturate si grasimile trans (cele mai daunatoare grasimi)- In schimb, mizeaza pe alimente cu grasimi Omega 3 (cum ar fi seminte de in, pestele, nucile etc.) si fibre solubile (acestea reduc rata de absorbtie a colesterolului in fluxul sanguin)

  • Cat mai multa miscare

  • Renuntarea la fumat

  • Mentinerea unei greutati corporale optime

  • Consumul de alcool doar cu moderatie