Ceai de Paducel5 produse.

Arata 1 - 5 din 5 produse
Arata 1 - 5 din 5 produse

Ceai de Paducel

Paducelul- ce este

Paducelul reprezinta un arbust din familia Rosaceae, care nu este greu de recunoscut intrucat are flori albe si fructe rosii, ca niste bobite. Acestea din urma au un miros specific si gust amarui.

Paducelul creste pe soluri calcaroase, in special sub forma de tufisuri, la marginea padurilor. Ca areal de raspandire, predomina in Europa Centrala, dar poate fi regasit si in zone din Asia (cum ar fi in Afganistan sau in sud-vestul Asiei).

Inca din cele mai vechi timpuri, frunzele, florile, fructele sau chiar scoarta de paducel au fost folosite ca remedii naturiste pentru probleme care tin de anxietate, de digestie, dar mai ales pentru ameliorarea sanatatii inimii. Astfel, paducelul este renumit pentru capacitatea sa a de preveni bolile de inima si de a intari inima, pe masura ce se inainteaza in varsta.

Ceai de paducel beneficii

Avand in vedere nutrientii mentionati, ceaiul de paducel va deveni un aliat de nadejde in prevenirea si ameliorarea unor afectiuni. Printre cele mai cunoscute efecte ale sale sunt:

Imbunatateste starea de sanatate

Studii efectuate in anul 2008 au ajuns la concluzia ca un consum regulat de ceai de paducel duce la diminuarea inflamatiilor, cauze pentru numeroase boli.

Pentru ca in paducel se regasesc antioxidanti pretiosi, acestia vor contracara din efectele nocive ale stresuluui oxidativ, care, necontrolat, duce la distrugerea celulelor, tesuturilor si  in final la aparitia unor boli care de care mai serioase (precum diabetul, bolile de inima, cancerul etc.).

In acelasi timp, antioxidantii din paducel protejeaza aparatul digestiv, favorizand inclusiv distrugerea bacteriilor cu potential daunator organismului. 

Constituie un excelent tonic cardiac 

Paducelul este o planta cu proprietati cardiotonice, de aceea este de ajutor pentru evitarea si tinerea sub control a unor probleme de sanatate precum: infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, angina pectorala, aritmiile, ateroscleroza. 

Potrivit unui studiu din 2016, paducelul are asemenea efecte intrucat este o sursa de polifenoli. Practic, paducelul actioneaza direct asupra maladiilor cardiace de natura congestiva (insuficienta cardiaca), fapt dovedit prin mai multe teste care au aratat ca, dupa administrarea sa, se poate observa o imbunatatire a parametrilor ce tin de sanatatea inimii, cum ar fi ritmul cardiac,  tensiunea arteriala, toleranta la efort.

Pentru a se vedea aceste rezultate, un alt studiu  a apelat la pacienti care sufereau de insuficienta cardiaca si care, timp de 2 luni, au primit preparate cu flori si cu frunze de paducel. S-a putut observa o crestere a capacitatii inimii de a lucra, iar nivelul tensiunii arteriale s-a imbunatatit. 

Contribuie la normalizarea tensiunii arteriale

Oamenii de stiinta au sesizat, de-a lungul timpului, ca preparatele care contin flori, frunze sau fructe de paducel (inclusiv ceaiul) sunt excelente pentru reglarea tensiunii arteriale, inclusiv in cazul persoanelor cu risc ridicat de a se confrunta cu hipertensiunea (diabeticii de exemplu). 

De altfel, studiile efectuate au aratat ca persoanele cu diabet de tip 2 care au primit preparate cu paducel timp de 4 luni au cunoscut o imbunatatire semnificativa a tensiunii diastolice (presiunea exercitata asupra arterelor cand inima se relaxeaza intre doua contractii). In privinta tensiunii sistolice (presiunea exercitata asupra arterelor cand inima se contracta), rezultatele nu au fost la fel de remarcabile. 

Stimuleaza scaderea nivelului colesterolului „rau”

Un studiu de acum 4 ani a ajuns la concluzia ca paducelul este capabil sa reduca  nivelul de colesterol total in general si pe cel de colesterol „rau” in special, crescand, in schimb, nivelul de colesterol „bun” si stimuland descompunerea sa la nivelul ficatului.

Intrucat influenteaza pozitiv nivelul de colesterol, consumul de ceai de paducel este si o modalitate de prevenire a aterosclerozei, scazand nivelul de trigliceride din sange. 

Previne angina pectorala

Principala cauza a anginei o reprezinta diminuarea fluxului de sange spre inima. Ea este simptomul unei afectiuni cardiace, dar poate fi evitata si ameliorata si datorita administrarii ceaiului de paducel.

Motivul pentru care paducelul are si aceasta calitate este urmatorul: asa cum au aratat si diverse cercetari, bioflavonoizii din el contribuie la dilatarea vaselor periferice si a arterelor principale. In aceste conditii, circulatia sangelui spre inima va deveni mai buna, tensiunea care apasa asupra vaselor de sange va fi redusa, iar riscul de aparitie a unei angine va scadea considerabil. 

Un studiu realizat cu ajutorul implicarii a patru grupuri de pacienti (cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani) ce sufereau de angina pectorala, a demonstrat ca extractul de paducel reduce simptomele neplacute ale anginei, dar si riscul de ateroscleroza. Aceste efecte pozitive au fost vizibile inclusiv in cazul in care pacientii respectivi au facut efort fizic (exercitii de gimnastica aerobica). Pentru a le evidentia, pacientii au fost divizati in urmatoarele tipuri de grupuri: unul in care nu s-a primit deloc paducel, unul in care pacientii nu au facut efort fizic si au primit si paducel, un alt grup in care s-a imbinat utilizarea paducelului cu efortul fizic si un al patrulea grup, in care pacientii au primit suplimente alimentare tip placebo.

Calmeaza starile de anxietate

Ceaiul de paducel este cunoscut din vremuri indepartate pentru abilitatea sa de a reduce anxietatea. Pentru ca va diminua senzatia de intepaturi in piept si va scadea din frecventa palpitatiilor, acest ceai va controla mecanismul de formare a starilor de anxietate.

Efectele ceaiului de paducel asupra anxietatii se leaga si de diminuarea nivelului de tensiune arteriala si de imbunatatirea fluxului sanguin din zona inimii. 

Previne palpitatiile frecvente in perioada menopauzei

In cazul in care este vorba despre intensificarea palpitatiilor care insotesc in unele cazuri bufeurile si starile dezagreabile din timpul menopauzei, ceaiul de paducel poate fi un remediu ideal. El va actiona asupra sistemului nervos, dar si a inimii, calmand palpitatiile si readucand starea de liniste. 

Paducelul- beneficii nutritionale

Cei mai importanti componenti din paducel, care-l fac ideal in special pentru problemele cardiace, sunt antioxidantii. Dintre acestia se remarca flavonoizii, responsabili cu stimularea fluxului sanguin, cu dilatarea vaselor de sange si cu protejarea acestora in fata stresului oxidativ.  

Alaturi de flavonoizi (cum ar fi quercetinul, vitexinul, rutinul), in paducel se regasesc si alti nutrienti, numai buni pentru imbunatatirea starii de sanatate in ansamblu. Iata care sunt cei mai importanti dintre acestia:

  • Acidul Acantolic (face parte dintre compusii triterpenici)

  • Acidul Neotergolic (tot un compus triterpenic)

  • Acetilcolina (substanta organica, cu rol in contractarea muschiului cardiac)

  • Colina (vitamina solubila in apa, ce are si rolul de a impiedica depunerile de colesterol de pe vasele de sange)

  • Acidul cafeic (cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante)

  • Vitamine (precum vitaminele B1, B2, vitamina C)

  • Minerale (calciu, fosfor, fier)

Ceai de paducel contraindicatii

Potrivit cercetarilor de pana acum, paducelul este sigur pentru majoritatea persoanelor daca se administreaza in dozele recomandate de un  specialist.

Cu toate acestea, la unele persoane pot aparea manifestari neplacute din cauza paducelului, printre ele regasindu-se: diaree, greata, accentuarea oboselii, dureri de cap, ameteli, palpitatii, sangerari nazale, insomnii, o stare de agitatie permanenta etc.. In cazul unui exces, se poate ajunge la hipotensiune sau la aritmie.

Avand in vedere aceste aspecte, ceaiul de paducel nu ar trebui consumat fara a discuta in prealabil cu medicul, in special daca este vorba despre urmatoarele situatii:

  • Sarcina sau perioada alaptarii- Deoarece nu se cunosc suficiente detalii legate de efectele paducelului in sarcina sau alaptare, cel mai bine nu se va consuma ceai care sa-l contina in oricare dintre aceste cazuri

  • Maladii cardiace- Intrucat paducelul interactioneaza cu numeroase medicamente destinate tratamentului acestor boli, stai neaparat de vorba cu medicul inainte sa te apuci sa bei ceai

  • Apropierea unei interventii chirurgicale programate- Pentru ca paducelul influenteaza ritmul de coagulare a sangelui, mai bine nu il vei mai consuma cu cel putin 2 saptamani inainte de interventia chirurgicala respectiva

Ceaiul de paducel- interactiuni

Acest ceai are interactiuni majore cu numeroase medicamente, printre care:

  • Medicamente care intensifica fluxul sanguin spre zona inimii- Intrucat si paducelul are acest rol, asocierea ceaiului care il contine cu astfel de medicamente (cum ar fi cele pe baza de nitroglicerina de exemplu) va duce la aparitia ametelilor puternice

  • Medicamente destinate hipertensiunii arteriale- Medicamentele din clasa Beta-blocantelor nu trebuie folosite in paralel cu ceaiul de paducel intrucat vor duce la hipotensiune. Printre aceste medicamente se afla: atenolol (Tenormin), metoprolol (Lopressor, Toprol XL) etc.

  • Medicamente destinate hipertensiunii arteriale din clasa celor care blocheaza canalele de calciu- Si in acest caz, asocierea ceaiului de paducel cu acestea (cum ar fi Nifedipin sau Verapamil) ar duce la hipotensiune

  • Digoxinul- Acest medicament se foloseste pentru ameliorarea fibrilatiilor, iar asocierea cu un ceai de paducel nu ar face altceva decat sa-i amplifice prea mult efectele 

  • Medicamente destinate tratarii disfunctiilor sexuale masculine- Pentru ca unele dintre acestea scad tensiunea arteriala, combinarea cu paducelul poate favoriza hipotensiunea

Ceai de paducel mod de administrare

Acest ceai poate fi obtinut din:

  • Fucte uscate- Pentru preparare se va proceda in felul urmator: 1 lingura de fructe uscate de paducel se va adauga la 2 cani de apa clocotita. Se va lasa la infuzat pentru 10-15 minute. Se vor consuma cate 3 cani de ceai de paducel pe zi

  • Flori- 1 lingura de flori se va pune peste 200 ml apa clocotita si se va lasa apoi la infuzat 15 minute. Ceaiul se va strecura si se va bea pe stomacul gol, cate 3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale. Efectele pozitive de pe urma consumului de ceai de paducel vor fi mai vizibile daca se vor efectua cure pe durata de aproximativ 6 luni. Ceaiul este contraindicat persoanelor cu intoleranta la paducel!

  • Flori si frunze- 1 lingurita de planta se va adauga la 1 cana de apa. Ceaiul de paducel obtinut astfel se va consuma zilnic, de 2-3 ori. Nu este indicat sa fie consumat in timpul sarcinii!