Ceai pentru colon iritabil3 produse.

Arata 1 - 3 din 3 produse
Arata 1 - 3 din 3 produse

Ceai pentru colon iritabil

Semne ca ai probleme ce tin de sanatatea colonului

Printre manifestarile ce ar tebui sa te puna serios pe ganduri si sa te alarmeze in legatura cu starea colonului tau se numara:

  • Durerile 

  • Lipsa scaunelor regulate si alternanta dintre perioade marcate de constipatie si unele marcate de diaree

  • Prezenta a mai mult de 3 scaune pe zi (acestea neavand o consistenta normala)

  • Prezenta urmelor de sange in materiile fecale

  • Micsorarea apetitului si aparitia unor tulburari digestive cum ar fi greata sau varsaturile

  • Aspectul anomal al materiilor fecale (cum ar fi scaune negre, prea apoase sau prea dure), insotite de un miros anormal

  • Inflamarea abdomenului

  • Senzatia de prea-plin, fara sa fi luat o masa consistenta

  • Anemia (din cauza sangerarilor intestinale se poate ajunge si la instalarea unei anemii)

  • Starile de oboseala persistenta (generate, de exemplu, de sangerarile intestinale, de starile prelungite de diaree etc.)

  • Pierdere brusca in greutate (de pilda, sa pierzi cam 5% din greutate intr-o luna sau 10% sau mai mult intr-un interval de 6 luni) trebuie sa te trimita cat mai rapid la medic, intrucat poate fi vorba despre un indiciu care tine de prezenta bolii Crohn, a unui cancer la colon sau a unuia colorectal

  • Aparitia unor mici leziuni in cavitatea bucala (fie in membrana buzelor, fie in zona gingiilor) pot fi semnul unor afectiuni precum o colita severa sau a Bolii Crohn

Oricare dintre aceste simptome nu trebuie neglijate si sunt un semnal de alarma pentru a intra cat mai repede in legatura cu un medic. 

Ceai pentru curatarea colonului- compozitie

Un ceai de acest fel cuprinde un amestec de plante, ce poate fi format din:

Frunzele de Senna

Intr-un ceai pentru curatarea colonului se pot folosi doua tipuri de Senna: Cassia acutifolia sau Cassia angustifolia.

Studiile au ajuns la concluzia ca Senna poate fi considerata un laxativ, intrucat contine compusi numiti glicozide anthraquinone (sennoside), al caror rol este de a stimula miscarile colonului ce antreneaza eliminarea scaunului. 

De altfel, ceaiul de Senna este cunoscut ca fiind un laxativ fara prescriptie medicala, fiind capabil sa creasca frecventa scaunelor si sa previna constipatia.

In privinta duratei efectelor laxative pe care frunzele de Senna le pot avea, s-a constatat ca, in medie, acestea dureaza 8 ore. In general insa, studiile au aratat ca efectele dureaza intre 6 si 12 ore, acesta fiind motivul pentru care este indicat ca un ceai ce contine si Senna sa fie consumat inca de la primele ore ale diminetii in scopul diminuarii sau prevenirii constipatiei. 

Volbura

Un ceai destinat curatarii colonului ar trebui sa cuprinda si aceasta planta intrucat este recunoscuta pentru capacitatea sa de a fi un stimulent laxativ. Ea contine substante menite sa inmoaie materiile fecale si sa creasca ritmul de eliminare a scaunului, putand sa combata constipatia. 

Frunzele de ceai verde

Studiile au aratat ca anumiti compusi existenti in ceaiul verde (este vorba despre polifenoli) pot sa contribuie la reducerea riscului de a se dezvolta cancer colorectal. Spre exemplu, un studiu ce a cuprins peste 60.000 de barbati cu varsta cuprinsa intre 40 si 74 de ani din China a ajuns la concluzia ca administrarea regulata de ceai verde (de cel putin 3 ori pe saptamana, timp de 6 luni la rand) va reduce din incidenta cancerului de colon la nefumatori. Acest studiu s-a bazat pe date obtinute in urma testelor in vivo si in vitro si a demonstrat ca un consum regulat de ceai verde este o modalitate de mentinere a sanatatii colonului si de prevenire a aparitiei cancerului. 

Ceaiul verde este vazut ca un ingredient adecvat pentru un ceai de curatare a colonului intrucat, alaturi de polifenoli, cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii, acesta contine cafeina. La randul ei, cafeina stimuleaza colonul sa-si preia mai multa apa din materiile fecale, ceea ce va duce la evitarea constipatiei.

Specialistii vin insa cu urmatoarea avertizare: prea mult ceai verde inseamna o crestere prea mare a efectului sau diuretic care, alaturi de cafeina, va antrena deshidratarea organismului. Acest process poate sa duca la fenomenul nedorit si anumite la constipatie. De aceea se insista sa nu se faca excese in privinta consumului de ceai verde.

Fructele de soc

Un studiu a adus in prim-plan urmatorul aspect: fructele de soc au proprietati laxative datorita prezentei unor substante numite anthraquinone. Acestea se regasesc si in alte ceaiuri potrivite pentru curatarea colonului, cum ar fi cel de Senna, iar meritul lor este de a creste presiunea la nivelul intestinelor, stimuland contractiile musculare ce faciliteaza eliminarea scaunului. Potrivit aceluiasi studiu, fructele de soc pot fi folosite, ca laxativ, inclusiv pe durate mai mari de 5 zile. 

Radacina de nalba

In cadrul mai multor studii efectuate de-a lungul timpului s-a constatat ca nalba are proprietati antiinflamatorii si linistitoare, ceea ce o face deosebit de potrivita pentru ameliorarea unei game largi de probleme ale tractului digestiv, cum ar fi ulcerele, gastrita, colonul iritabil, constipatia si diareea.

Mai mult decat atat, nalba contine fitochimicale ce au proprietati antitumorale, extractul plantei avand capacitatea de a preveni proliferarea celulelor maligne. 

Coriandrul

Poate fi si el inclus intr-un ceai destinat curatarii colonului intrucat are urmatoarele proprietati: creste productia de acid gastric si stimuleaza miscarile intestinului. De aceea, coriandrul este de folosit pentru tulburari variate ale aparatului digestiv, precum constipatie, diaree, gaze intestinale sau crampe aparute in cadrul unei indigestii.

Cardamomul

Este vestit inca din cele mai vechi timpuri pentru efectele benefice pe care le poate avea pentru digestie, gratie aromei sale puternice si substantelor ce se regasesc in compozitia sa. Astfel, cardamomul poate sa fie utilizat cu incredere pentru a ameliora indigestiile, excesul de gaze abdominale si constipatia. Referitor la aceasta din urma, cardamomul este apreciat pentru ca accelereaza parcursul hranei prin intestine, evitandu-se aparitia constipatiei.

Ai insa grija si nu apela deloc la cardamom intr-un ceai pentru curatarea colonului in cazul in care ai calculi biliary. Explicatia este urmatoarea: semintele sale pot antrena o colica biliara. 

Ceai pentru curatarea colonului - precautii si avertizari

La fel ca pentru orice alt ceai, nu te vei apuca sa consumi un ceai pentru curatarea colonului in care se regasesc plantele mentionate fara sa consulti si un medic. Acest demers este esential intrucat plantele respective pot interactiona cu diferite afectiuni pe care le ai deja sau nu sunt recomandate in caz de sarcina sau in perioada de alaptare. In privinta acestor ultime perioade, ceaiul pentru curatarea colonului nu este indicat intrucat nu sunt disponibile momentan suficiente date menite sa demonstreze ca ingredientele sale sunt sigure pe deplin pentru mame si bebelusi. 

Iata cateva exemple care demonstreaza cum ingredientele unui ceai pentru curatarea colonului interactioneaza cu anumite afectiuni:

  • Senna si ceaiul verde nu sunt deloc indicate in urmatoarele afectiuni: obstructia intestinala, sindromul colonului iritabil, Boala Crohn, colite

  • Ceaiul verde si coriandrul nu ar trebui folosite in caz de diabet

  • Nalba nu este adecvata pentru persoanele ce sufera de hipotensiune sau de hipertensiune

  • Ceaiul verde nu ar trebui utilizat nici in urmatoarele situatii: glaucom, maladii cardiace, osteoporoza, anemie, tulburari de anxietate

De asemenea, inainte de a consuma ceai pentru curatarea colonului, este necesar sa tii cont si de urmatorul aspect: anumite plante din el pot determina declansarea alergiilor. De pilda, coriandrul nu ar trebui consumat de persoanele ce au alergie si la marar, la chimen, la chimion, la fenicul etc.

Ceaiul pentru curatarea colonului - interactiuni

Anumite ingrediente ale acestui tip de ceai pot interactiona cu urmatoarele medicamente:

  • Senna- interactioneaza cu diureticele, cu contraceptivele, cu Digoxin, cu Warfarin/Coumadin

  • Ceaiul verde- cele mai cunoscute interactiuni ale sale sunt cu: Cimetidine (Tagamet), Clozapine (Clozaril), Dipyridamole (Persantine), medicamentele ce contin estrogeni (inclusiv contraceptivele), Fluvoxamine (Luvox), cu anticoagulantele, cu diureticele si cu anumite antibiotice (mai ales cele din clasa Quinolone- Chinolone)

  • Volbura interactioneaza cu Digoxin, cu anticoagulantele si cu diureticele

Ceai pentru curatarea colonului- mod de administrare

Pentru a consuma un ceai care contine plantele mentionat mai sus, ia in calcul si urmatoarele aspecte:

  • Ceaiul se poate administra si in cure de 4-6 saptamani

  • Nu va fi administrat copiilor sub varsta de 12 ani

  • Vei prepara infuzia astfel: la 1-2 lingurite de plante se adauga 200 ml apa clocotita, se lasa 10-15 minute acoperit si se strecoara

  • Se vor bea 2 cani pe zi (dimineata si seara)

In vederea pastrarii starii de sanatate a colonului si a sanatatii in ansamblul ei, alaturi de administrarea unui ceai pentru curatarea colonului ar trebui sa urmezi si aceste sfaturi:

  • Adopta o alimentatie echilibrata- Ar trebui ca din dieta sa nu lipseasca fibrele, grasimile sanatoase (precum sunt cele regasite, de exemplu, in uleiul de masline, in peste, in nuci, seminte), probioticele (din alimente precum iaurtul natural, kefirul, alimente fermentate etc ) si sa te asiguri ca vei parte de suficienta hidratare. Ideal este sa poti reusi zilnic sa-ti iei din alimentatie cam 35 g de fibre si sa bei 8-10 pahare de apa

  • Cat mai multa miscare- Activitatea fizica previne constipatia, stimuland peristaltismul si facilitand existanta unui tranzit intestinal normal

  • Renuntarea la fumat si un consum de alcool cat mai moderat- Sunt unele dintre cele mai la indemana masuri pentru a preveni constipatia si alte afectiuni ce pot afecta colonul ( inclusive cancerul )

  • Apelarea la suplimente alimentare pe baza de probiotice- Acestea au rolul de a introduce in microflora intestinala bacterii bune, realizand un echilibru si rehidratandu-ti practic intreg sistemul digestiv