Polen Crud105 produse.

Arata 1 - 48 din 105 produse
Arata 1 - 48 din 105 produse

Polen Crud

Polen Crud : ce este Polenul Crud?

Polenul reprezinta un produs crud din care albinele isi pregatesc hrana, asa-numita „paine a albinelor” (pastura). Ele isi colecteaza polenul din anterele staminelor plantelor, il amesteca apoi cu putina substanta produsa de glandele lor salivare sau cu nectar si dupa aceea depoziteaza amestecul in locuri speciale situate pe picioarele lor. Urmeaza ca polenul sa fie dus la stupuri.. Acolo, polenul inmuiat de saliva albinelor ce l-au recoltat si fragmentat de albinele din stup, va fi pus in celule speciale (faguri) si invelit intr-un strat subtire de  miere si de ceara. Acolo polenul va trece printr-un proces de fermentatie anaeroba si se va putea mentine datorita acidului lactic. Astfel, a luat nastere pastura, principala sursa de hrana a albinelor.

Graunciorii de polen depind de specia de plante din care provine polenul recoltat si difera din punct de vedere al formei, culorii, dimensiunii si greutatii. De exemplu, polenul poate fi in forma rotunda, cilindrica, de triunghi etc.. Greutatea grauncioarelor variaza, fiind in micrograme. Majoritatea tipurilor de polen au aspectul de bobite separate, care uneori se unesc cu alte 2 sau mai multe.

In privinta culorii, polenul poate sa fie de la galben stralucitor pana spre maro inchis sau aproape negru. 

Polen Crud - valori nutritive

Polenul este apreciat atat pentru proprietatile sale nutritive, cat si pentru cele medicinale. Printre cele mai importante calitati ale sale se numara: antimicrobian, antiviral, antiinflamator, protector hepatic, analgezic local, antioxidant.

Studiile au ajuns la concluzia ca polenul contine peste 200 de nutrienti valorosi, printre cei mai importanti regasindu-se:

  • Proteine

  • Amioacizi esentiali (cum ar fi metionina, lizina, histidina, leucina, treonina, valina, fenilalanina, triptofanul)

  • Acizi nucleici

  • Acizi grasi (ca de exemplu cel linoleic si γ-linoleic)

  • Fosfolipide (mai ales fitosterol)

  • Compusi fenolici (flavonoizi, catehine, acid fenolic)- Printre flavonoizi se remarca mai ales: quercetinul, kaempferolul, iar in cadrul acidului fenolic se distinge acidul clorogenic

  • Acid oleanolic, 3-ursolic, alcool betulinic

  • Vitamine (vitamina A, E, C, D, B1, B2, B5, B6, B9)

  • Minerale (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu)

  • Fructoza si glucoza

Polenul Crud - beneficii

Are proprietati antioxidante

Compusii din polen sunt cei care pot ajuta organismul sa contracareze efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenindu-se astfel stresul oxidativ. In timp, acesta din urma duce la deteriorarea celulelor, organelor, la aparitia imbolnavirilor si la imbatranirea prematura.

Un studiu a adus in atentie urmatorul aspect: in polenul albinelor se afla o substanta capabila sa blocheze procesul de oxidare celulara, a carei actiune este intarita de prezenta vitaminei C si a flavonoizilor.

Contribuie la intarirea sistemului imunitar

Studiile efectuate de-a lungul timpului au comparat mai multe tipuri de polen si s-a constatat ca acestea actioneaza pozitiv in vederea consolidarii imunitatii, gratie antioxidantilor si altor compusi. De asemenea, polenul se remarca prin proprietatile sale antimicrobiene si antifungice. Spre exemplu, s-a observat ca Stafilococul auriu este sensibil la polen, la fel si un tip de candida (Candida glabrata). 

Desi este cunoscut ca un factor alergen important, un studiu japonez a demonstrat ca polenul are un impact semnificativ asupra celulelor sistemului imunitar resposabile de aparitia reactiilor alergice. Prin acest studiu s-a aratat ca polenul are si o anumita componenta anti-alergica, daca este utilizat la debutul sau in etapele tarzii ale acestor reactii.

Polenul crud are proprietati antiinflamatorii

Un studiu a aratat ca polenul este capabil sa actioneze asupra inflamatiilor similar substantelor de sinteza utilizate in acest scop, ferind insa organismul de efectele nocive ale acestora (cum ar fi tulburarile digestive de exemplu). 

Un alt studiu a analizat compozitia polenului si a extras din el o substanta de forma etanolului, despre care s-a sesizat ca are efecte antiinflamatorii si ca de aceea trebuie luat in calcul in calitate de supliment alimentar si in cadrul dietei de zi cu zi. 

Polen crud - rol de protector hepatic

Polenul are si capacitatea de a proteja celulele hepatice de stresul oxidativ si promoveaza imbunatatirea starii ficatului dupa actiunile nocive ale unor substante toxice (cum ar fi alcoolul). 

Printr-o cercetare din anul 2013 s-a aratat ca polenul are o actiune de protectie a ficatului superioara celei oferite de alte substante utilizate de obicei in vederea efectului hepatoprotector (cum ar fi silimarina de exemplu).

Stimuleaza rezistenta la stres

Polenul este cunoscut si ca adaptogen, crescand rezistenta in fata diferitelor tipuri de stres (fizic, psihic, de mediu etc.), ce pun in pericol sanatatea fizica si psihica. Pe de o parte, creste nivelul de energie si rezistenta fizica si, pe de alta parte, contribuie la imbunatirea functiilor cognitive legate de stimularea memoriei, atentiei, concentrarii, crescand si capacitatea de invatare.

Cercetarile apicultorilor au adus in prim-plan faptul ca polenul este potrivit pentru persoanele lipsite de energie, conferind o imbunatatire a tonusului inclusiv persoanelor de varsta a treia. In cazul acestora, polenul duce si la cresterea tonusului psihic, alimentand dorinta de a trai.

In privinta beneficiilor polenului pentru starea psihica, cercetarile u ajuns la concluzia ca acesta poate sa fie utilizat ca terapie complementara alaturi de medicamente utilizate de obicei pentru tratarea depresiilor. Polenul actioneaza ca un tonic fizic si al sistemului nervos, crescand capacitatea de efort mental si fiind util mai ales celor suprasolicitati, epuizati, ce se confrunta cu astenie, apatie si cu stari depresive.

Polenul crud sustine vindecarea leziunilor cutanate

Oamenii de stiinta au constatat ca polenul poate fi folosit in completarea tratamentelor destinate diferitelor leziuni, inclusiv a arsurilor. Anumite studii au aratat ca polenul este binevenit in acest scop intrucat:

  • Are proprietati antiinflamatorii

  • Imbunatateste starea tesuturilor pentru ca permite acidului hialuronic sa asigure sanatea pielii si intareste tesuturile conective

  • Datorita compusului numit kaempferol, polenul, prin aplicatii topice prin intermediul diferitelor produse (unguente de exemplu), scade inflamatia si elimina din senzatia de disconfort

  • Are proprietati antiseptice, anestezice si imunomodulatoare (sprijina organismul in accelerarea proceselor de vindecare) 

Usureaza simptomele neplacute provocate de menopauza

Printr-un studiu german s-a descoperit ca polenul si mierea pot fi folosite ca o alternativa naturala de catre femeile ce au de suferit de pe urma simptomelor menopauzei. Acest studiu a aratat ca 2/3 dintre cele incluse in studiu au cunoscut o imbunatatire a starilor dezagreabile. In plus, s-a observat ca polenul este util si pentru a se preveni cancerul de san al femeilor aflate la menopauza (indiferent daca exista sau nu un „istoric” al cancerului de san). 

Este un supliment alimentar util

Numeroase studii au sesizat faptul ca polenul, datorita multitudinii de substante pretioase continute, previne si amelioreaza diferite deficite nutritionale, sprijinind functionarea sistemului imunitar. Practic, vitaminele, mineralele, aminoacizii si toate bioelementele sunt cele ce contribuie la reglarea activitatii metabolice.

In aceste conditii, polenul este vazut si ca un sprijin pentru ameliorarea lipsei de apetit a copiilor, pentru prevenirea intarzierilor in dezvoltare si a malnutritiei. Mai mult decat atat, polenul este potrivit si pentru a fi administrat in perioadele de recuperare de dupa interventii chirurgicale, perioade de boala indelungate si pentru cei care sunt suprasolicitati fizic si psihic. 

Polen Crud - precautii si avertizari

In unele situatii, folosirea pe termen lung a polenului poate sa duca la reactii nedorite, precum: dureri de stomac, pierderea apetitului, crestere brusca in greutate sau inflamatii.

Reactiile alergice la polen pot fi recunoscute dupa urmatoarele simptome: scurtarea respiratiei, aparitia de eruptii cutanate, inflamarea gurii, limbii, gatului, senzatia de slabiciune musculara, accelerarea ritmului cardiac etc.. Oricare dintre acestea trebuie sa te determine sa soliciti ajutor medical!

In general, polenul si produsele pe baza de polen nu trebuie consumate de catre persoanele care se stiu alergice la miere sau care au un „istoric” al alergiilor. 

Daca este vorba despre sarcina sau despre alaptare, polenul nu trebuie utilizat fara a avea avizul si recomandarea unui medic.

Polen crud - interactiuni

Polenul interactioneaza cu medicamente anticoagulante, asa cum este Warfarin/Coumadin. In acelasi timp, este posibil sa interactioneze si cu alte medicamente sau cu suplimente alimentare, de aceea trebuie neaparat sa te consulti cu un medic daca esti sub un tratament. 

Polen Crud - mod de administrare

Pentru a fi in deplina siguranta, este recomandat sa se inceapa cu o cantitate redusa de polen (cam cu ¼ lingurita pe zi) ca sa vezi cum reactioneaza organismul. Pentru copiii, se vor oferi initial doar cateva granule de polen. Daca nu apar semnele unei reactii alergice, polenul se poate administra in felul urmator:

  • In cazul adultilor, in scop terapeutic, se vor administra 20-40 g pe zi. Polenul se va lua de 3 ori pe zi, inainte de a manca. Durata unei cure poate fi de 1-3 luni si poate fi repetata de 3-4 ori pe zi

  • Cele mai indicate perioade pentru administrarea polenului sunt intre iarna si primavara sau intre vara si toamna

  • Pentru ca polenul sa fie mai usor de digerat, este indicat sa fie maruntit cat mai mult si sa nu fie lasat sa se inmoaie in apa mai mult de 2-3 ore pentru a nu-si pierde din valorile nutritive

Fiind adecvat pentru a fi prezent intr-o dieta echilibrata, polenul poate sa fie amestecat si cu: miere, produse lactate (iaurt, lapte, branza dulce etc.), gemuri, sucuri naturale etc.. Spre exemplu, pentru oricare dintre aceste combinatii, se pot folosi urmatoarele proportii: de la 1:1 la 1:4.  Amestecat astfel, polenul poate fi consumat asa: cate 1 lingurita de 3 ori pe zi.

Ca sa fie mai usor de consumat, mai ales de catre copii, polenul poate sa fie asociat si cu: cereale, granola homemade, smoothie-uri etc..

In vederea mentinerii valorilor nutritive, este ideal ca polenul sa fie depozitat intr-un loc uscat, intunecat si racoros, ferit de contactul direct cu razele soarelui.