Colagen68 produse.

Arata 1 - 48 din 68 produse
Arata 1 - 48 din 68 produse

Colagen

Ce este Colagenul si cum ajuta organismul ?

Reprezinta o proteină fibroasa si insolubila care asigură o structură pentru o mare parte a corpului, inclusiv oasele, pielea, tendoanele și ligamentele.

Reprezinta cea mai abundentă proteină din corpul nostru reprezentând aproximativ o treime din compoziția sa proteică.

Este unul dintre elementele principale ale oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Se regăsește și în multe alte părți ale corpului, inclusiv în vasele de sânge, cornee și dinți.

Colagenul:

Cele mai cunoscute beneficii:

Una dintre cele mai importante proprietati ale colagenului este urmatoarea: poate fi descompus, convertit si absorbit iar in organism. De aceea, el este foarte versatil si binevenit atat in utilizarea in scopuri medicale, cat si în scopuri cosmetice. In privinta celui folosit in scopuri medicale, trebuie sa avem in vedere ca poate fi provenit din organismul uman, dar si de la animale (cum ar fi de la porci, de la vite, de la oi etc.).

Printre cele mai cunoscute utilizari se numără:

Colagenul ajuta la vindecarea leziunilor

Este adecvat in acest scop deoarece atrage noi celule de piele in zonele lezate. Astfel, se va realiza vindecarea si se va crea un cadru optim pentru regenerarea tesuturilor pielii. 

De asemenea, este binefacator pentru urmatoarele tipuri de rani:

  • cele cronice (care nu raspund la alte tratamente)

  • ranile granulate (pe care cresc tesuturi diferite)

  • ranile necrozate

  • ranile profunde

  • arsurile de gradul al doilea

  • ranile aparute ca urmare a  realizarii unor implanturi sau grefe de piele etc.

Contribuie la regenerarea tesuturilor

Este considerat esential atunci cand vine vorba despre implanturi dentare, in conditiile in care stimuleaza dezvoltarea de noi celule. Datorita lui, celulele care se dezvolta in preajma gingiilor, in jurul unei leziuni, nu vor putea sa ajunga la dinte. In acest fel, se va crea un spatiu necesar ceea ce va permite celulelor dentare sa aiba ragazul de a se reface.

Membranele pe baza de colagen sunt utile in chirurgia dentara pentru ca vindeca si se pot reabsorbi, asa ca nu vor fi necesare interventii speciale in vederea indepartarii lor dupa finalizarea tratamentelor. 

Vine in completeaza tratamentului in cazul osteoartritei

Calitatea colagenului, din acest punct de vedere, este ca va reduce din dureri si va imbunatati mobilitatea articulara a persoanelor care sufera din cauza osteoartritei, fapt demonstrat si de studii. In acelasi timp, el este de ajutor si pentru osteoporoza, favorizand inclusiv o mineralizare suplimentara la nivelul oaselor. 

Ideal este sa se administreze suplimente alimentare care, odata ce se vor absorbi in corp, colagenul se va acumula in cartilagii si va contribui la reconstructia articulatiei. 

Este binevenit in realizarea protezelor vasculare periferice

Grefele de colagen, provenite de la diferiti donatori, pot fi folosite cu succes in asigurarea regenerarii nervilor periferici, atat in ceea ce priveste protezele vasculare periferice, cat si in reconstructia arteriala.

Principala grija trebuie sa fie, daca se folosesc proteze cu colagen, ca acestea sa fie perfect compatibile cu organismul si sa nu favorizeze coagularea excesiva a sangelui. 

Colagenul contribuie la revitalizarea pielii prin aplicatii topice

Printre cele mai insemnate efecte se remarca si revitalizarea pielii, prin absorbirea moleculelor sale si asigurarea unui efect de hidratare. In aceste conditii, el a fost inclus in creme si seruri, care trebuie insa folosite cu precautie, fara a se face excese. 

Injectarile necesare imbunatatirii aspectului pielii

Injectiile pe baza de colagen refac din contururile pielii si umplu ridurile. De exemplu, ele sunt potrivite pentru indepartarea liniilor fine si a ridurilor de pe fata sau pot ameliora aspectul cicatricilor.

De asemenea, injectarea de colagen este de ajutor in cazul in care se doreste sa se mareasca putin volumul, dar fara sa aiba aceeasi amploare precum injectarea de silicon sau de alte substante.

In special daca este vorba despre colagenul provenit de la vite, este indicat sa se realizeze mai intai o testare anti-alergica, mai ales in cazul unei persoane cu fond alergic.

Mentine sănătatea sistemului muscular. Contribuie la recuperarea mai rapida a mușchilor si repara proteinele care se distrug în timpul unui efort fizic intens.

Pierderile de colagen - cum se manifesta

Pe masura ce inaintezi in varsta, corpul va produce din ce in ce mai putin colagen. Acest proces incepe in jurul varstei de 30 de ani si se accentueaza in jurul varstei de 40 de ani, ducand la semne vizibile de imbatranire. Iata cum se manifesta acestea:

  • La nivelul pielii - Este menit sa asigure structura si fermitate pielii. Odata ce incepe sa se diminueze, pielea devine deshidratata, mai subtire si semnele imbatranirii (liniile fine si ridurile) devin tot mai evidente

  • La nivelul muschilor - O data cu pierderea acestuia, tesuturile conective incep sa nu mai fie la fel de puternice, ceea ce inseamna ca, in timp, muschii isi vor diminua forta si capacitatea de functionare. Din acest motiv, echilibrul si mobilitatea in ansamblu nu vor mai fi la fel de bune

  • La nivelul articulatiilor - Cartilagiile se vor degrada si ele o data cu reducerea cantitatii de colagen din organism, asa ca nu vor mai functiona la fel de bine si vor deveni rigide si dureroase

  • La nivelul oaselor - Intrucat contribuie la fixarea calciului si mineralelor, in momentul in care nu se va mai regasi in cantitati suficiente, oasele vor deveni tot mai fragile 

Pierderea de colagen - principalele cauze

In afara pierderii de colagen survenita ca urmare fireasca a procesului de imbatranire, exista si alti factori care favorizeaza diminuarea cantitatii sale din organism. Printre cei mai semnificativi dintre acestia se numara:

  • Fumatul- Nicotina influenteaza negativ atat colagenul, cat si elastina din piele, favorizand imbatranirea prematura

  • Radiatiile solare- Razele ultraviolete afecteaza fibrele de colagen, dar si elastina. Totodata, acestea au un impact negativ la nivelul dermei, ceea ce va antrena formarea ridurilor

  • Consumul ridicat de zahar- O dieta bogata in alimente ce contin zahar va duce la formarea de noi molecule, care le afecteaza pe acelea din colagen si il fac pe acesta sa devina mult mai fragil

  • Anumite boli autoimune (este vorba despre bolile de colagen vasculare)- Acestea pot sa provoace formarea de anticorpi care sa dauneze colagenului

Care sunt considerate cele mai bune surse de colagen?

Pentru a-ti creste productia naturala de colagen, nu uita sa incluzi in dieta anumite alimente. Printre acestea se regasesc:

  • Carnea de pui

  • Pestele

  • Supele de oase

  • Citricele

  • Fructele de padure

  • Fructele exotice (mai ales guava, kiwi, mango, ananas)

  • Legumele cu frunze verzi

  • Usturoiul

  • Boabele

  • Rosiile

  • Nucile caju

  • Ardeii grasi

Colagenul - suplimente alimentare

Pentru a fi siguri ca vom beneficia de suficient colagen, putem sa recurgem si la suplimentele alimentare. Cele mai multe dintre ele contin colagen hidrolizat, ceea ce inseamna ca vor fi mai bine absorbite in organism.

In functie de ceea ce vrem sa obtinem, avem posibilitatea de a opta pentru oricare dintre aceste variante:

  • Colagenul de tip 1- Este adecvat mai ales pentru mentinerea sanatatii pielii

  • Colagenul de tip 2- Este potrivit pentru articulatii

  • Colagen de tip 3- Este special conceput pentru a conferi un plus de elasticitate pielii

  • Colagenul de tip 5- Stimuleaza cresterea sanatoasa a placentei

  • Colagenul de tip 10- Este util pentru promovarea dezvoltarii sanatatii oaselor si articulatiilor

Chiar dacă suplimentele alimentare au un nivel foarte ridicat de toleranta, pentru majoritatea persoanelor, este preferabil sa te consulti totusi cu un medic inainte de a le lua. Sfatul sau este cu atat mai necesar cu cat știe exact care tip de colagen ar fi mai potrivit nevoilor tale, astfel incat sa ai parte de beneficiile asteptate.

Este mai bine să se administreze colagen dimineața sau seara?

Anumite persoane susțin că administrarea colagenului este mai eficienta noaptea, deoarece corpul nostru se recuperează în mod natural în timp ce dormim.  Cu toate acestea, aceste suplimente par să funcționeze la fel de bine atunci când sunt luate la culcare sau dimineața.  

In cat timp actioneaza colagenul in organism?

În general, majoritatea oamenilor vor vedea beneficii după ce vor lua zilnic 10 grame de peptide timp de 4-12 săptămâni. Cu toate acestea, rețineți că acest lucru poate varia de la o persoană la alta. Cel mai important, asigurați-vă ca urmati o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în alimente integrale.

De la ce varsta se pot administra suplimentele pe baza de colagen?

S-a constatat ca poate fi de ajutor la orice vârstă. Dar, din moment ce efectele îmbătrânirii încep să apară mai târziu, se recomandă administrarea de suplimente începând cu varsta de 20 de ani. 

Câte mg de colagen ar trebui luate pe zi?

Nu există date oficiale cu privire la cantitatea necesara ce trebuie administrată pe zi. În general, pentru îmbunătățirea sănătății pielii și a părului, 2,5-10 grame de peptide de colagen pot fi administrate pe cale orală timp de 8-12 săptămâni pe zi.

Pentru artrită, se pot administra 10 grame de peptide de colagen ce pot fi administrate zilnic în 1-2 doze divizate timp de aproximativ 5 luni.

Ce efecte secundare poate avea administrarea unei cantitati mai mari de colagen?

Suplimentele pe baza de colagen sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor. Insa, intr-o cantitate mai mare pot conduce la efecte secundare, cum ar fi un gust prost în gură, arsuri la stomac și plinătate.