Fulgi de Hrisca2 produse.

Arata 1 - 2 din 2 produse
Arata 1 - 2 din 2 produse

Fulgi de Hrisca

Hrisca ce este?

Hrișca este o cereala integrala foarte hrănitoare si cu o popularitate crescuta in Ucraina, Rusia, Bucovina si pe care mulți oameni o consideră a fi un superaliment.

Ca apartenenta, hrisca poate fi incadrata in categoria de alimente numita în mod obișnuit pseudocereale.

Pseudocerealele precum quinoa sau amarantul sunt semințe care sunt consumate ca boabe de cereale, dar nu cresc pe ierburi. 

Hrișca nu are gluten si si-a dobandit titlul de aliment sănătos datorită conținutului său ridicat de minerale și antioxidanți. 

Fulgi de hrisca beneficii

Reduc nivelul zaharului din sange. Deoarece are un indice glicemic scazut gratie continutului bogat de fibre, fulgii de hrisca sunt indicati pentru majoritatea persoanelor ce sufera de diabet zaharat tip 2. In plus, continutul de carbohidrati este absorbit mai lent in fluxul sanguin ceea ce contribuie la mentinerea unui nivel crescut de energie. In compozitia hriscii se gasese un compus important D-chiro-inozitol, un carbohidrat cu actiune benefica asupra celulelor mai sensibile la insulina si absoarbe zaharul din sange.
Sustin sanatatea inimii. Rutinul un antioxidant foarte puternic din compozitia fulgilor de hrisca impreuna cu proteinele si mineralele importante precum magneziu sau cupru imbunatatesc sanatatea inimii. Rutinul reduce inflamatiile, previne formarea cheagurilor de sange si mentine in parametri tensiunea arteriala. In plus, reduce nivelul colesterolului rau "LDL" si creste nivelul colesterolului bun "HDL"
Nu contin gluten, de aceea sunt ideali pentru persoanele ce sufera de boala celiaca sau prezinta sensibilitate la cereale. Fulgii de hrisca ar trebui sa fie prima optiune si atunci cand vinde vorba de tulburari digestive. Imbunatateste functiile sistemului digestiv si poate fi de ajutor pentru persoanele ce se confrunta cu sindrom de colon iritabil.
Are un continut bogat de fibre insolubile care sustin sanatatea intestinului. Fibrele asigura mișcări intestinale linistite si regulate și pot contribui potențialul de a experimenta simptome precum constipația. O dietă bogată în fibre protejeaza sanatatea digestiva si poate ameliora constipatia.
Reprezinta o sursa bogata de fier. Fierul este un nutrient esential in sange cu rol in transportul oxigenului in corp dar si pentru a preveni anemia asociata cu starile de oboseala sau slabiciune.
Are un continut bogat de minerale. In compozitia fulgilor de hrisca regasim minerale importante precum magneziu, fosfor sau cupru care sustin musculatura si contribuie semnificativ la reducerea stresului.
Pot fi inclusi cu succes in alimentatia femeilor insarcinate deoarece au un continut bogat de acid folic necesar pentru a produce celule noi si pentru a reduce riscul dezvoltarii diferitelor malformatii congenitale care se pot dezvolta la nivelul creierului copilului.
Consumati in mod regulat, fulgii de hrisca mentin sanatatea parului si il ajuta sa creasca mai repede, deoarece are un continut bogat de carbohidrati, complex de vitamina B si zinc. 
Sunt buni pentru oase si dinti. Bogati in calciu si magnezu, fulgii de hrisca sunt excelenti pentru formarea si mentinerea oaselor puternice si a dintilor.

Beneficiile nutriționale ale hrișcii

O porție de 100 g de hrișcă (fiartă) oferă:

118kcal / 497kj

4,3 g proteine

1,2 g grăsime

21,3 g carbohidrați

2,1 g fibre

65 mg magneziu

Cum se consuma:

Fulgii de hrisca se inmoaie foarte repede in lichide fierbinti, deci nu trebuie fierti. De aceea ei trebuie adaugati in mancare la sfarsit (dupa fierberea acesteia). Se pot adauga astfel in supe, ciorbe, mancaruri sau in diferite deserturi cu lapte, fructe, miere. Pentru prepararea sarmalelor, ardeilor umpluti etc., se inmoaie cateva minute in apa fierbinte apoi se amesteca compozitia care se introduce in cuptor.

Hrișca se gaseste și sub formă de crupe. Aceste semințe decojite sunt adesea folosite în terci, granola și alte tipuri de cereale. Puteți amesteca crupele de hrișcă cu fulgi de ovăz sau făină pentru a crea un lapte de cereale divers.

Puteti inlocui celelalte tipuri de faina cu varianta de hrișcă pentru un continut bogat de fibre și nutrienți 

Puteti amesteca crupele de hrișcă cu iaurt, semințe de chia și fructe pentru a face o budincă gustoasă la micul dejun.

Includeți hrișcă alături de fulgi de ovăz în rețeta preferată de granola.

Utilizați făină de hrișcă pentru a crea tăiței de casa

Fulgi de hrisca contraindicatii

Consumul de hrișcă nu are efecte adverse asupra sănătății. Cu toate acestea, unii oameni pot fi alergici.