Ceai de Papadie3 produse.

Arata 1 - 3 din 3 produse
Arata 1 - 3 din 3 produse

Ceai de papadie

Papadia - ce este

Papadia (denumirea ei stiintifica este Taraxacum officinale) este o planta cu flori originara din Europa, America de Nord si Asia. Ea produce flori mici, de culoare galbena. Semintele papadiei se raspandesc foarte usor datorita vantului.

Chiar daca exista puncte de vedere care sustin ca papadia este o planta daunatoare, in realitate ea este de folos in bucatarie si in calitate de remediu natural. De exemplu, radacina si tulpina sunt binevenite atat pentru a prepara din ele un ceai, cat si pentru a le adauga intr-o salata.

Papadia este valorificata din vremuri stravechi pentru proprietatile ei curative. Chinezii o foloseau inca din anul 659 i.en., iar in lumea araba si in Europa papadia era consumata cruda sau transformata intr-un suc cu valoarea unui tonic.

In mod traditional, papadia a fost utilizata in special pentru a imbunatati sanatatea ficatului. Cu toate acestea, indienii nord-americani considerau ca radacina este buna pentru dureri sau fiebeau frunzele si le aplicau topic pentru ameliorarea durerilor de gat.

Papadia- valori nutritive

Valoarea medicinala a papadiei deriva din multitudinea de nutrienti valorosi continuti. Printre acestia se regasesc:

  • In frunze, flori si radacini se gasesc compusi cu proprietati antioxidante, care apara organismul de efectele negative ale radicalilor liberi si diminueaza riscul de imbolnaviri si de imbatranire prematura- Cei mai importanti sunt flavonoizii, precum caroten-ß, caroten-α, luteina, cryptoxanthina si zeaxantina. Daca flavonoizii din compusii tip caroten protejeaza contra anumitor forme de cancer, zeaxantina este esentiala pentru protectia retinei de radiatiile nocive tip UV si scade riscul de aparitie a degenerescentei maculare

  • Papadia proaspata este una dintre plantele cele mai bogate in vitamina A si in vitamina K

  • In radacina de papadie se afla taraxacerin, inulina si levulina, toate aceste substante avand si ele rol terapeutic

  • In papadie se regasesc si cantitati importante de vitamina C, astfel incat planta poate sa-ti asigure mai mult de jumatate din necesarul zilnic al acestei vitamine

  • Alte vitamine ce se afla in papadie sunt: vitamina B2, vitamina B6, vitamina B9, vitamina E

  • Papadia este binefacatoare pentru sanatate si datorita prezentei mineralelor: fier, calciu, potasiu, mangan, magneziu. 

Ceai de papadie beneficii

Asigura o suplimentare a antioxidantilor

Antioxidantii sunt substante naturale menite sa duca la contracararea radicalilor liberi, a stresului oxidativ si sa se evite astfel inflamatiile, imbatranirea prematura si aparitia maladiilor grave (de inima, diabetul, cancerul etc.).

Ceaiul de papadie este bogat in antioxidanti si te va ajuta sa te feresti mai mult de pericolele mentionate anterior. 

Furnizeaza un plus de vitamina A

Papadia ne ofera peste 300% din doza zilnica recomandata a vitaminei A, ce este foarte importanta din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, are efecte antioxidante si protejeaza ADN-ul celular contra deteriorarii si imbolnavirii organelor, dar sustine si functionarea sistemului imunitar, functiile neurologice si promoveaza o buna santate a pielii. Nu in ultimul rand, vitamina A este responsabila de o vedere sanataoasa.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca numai 1 cana de frunze de papadie te ajuta sa previi imbatranirea prematura, iar infectiile respiratorii si deteriorarea vederii vor putea fi evitate mai usor daca se va consuma ceaiul de papadie. 

Suplimenteaza aportul de vitamina K

Papadia este una dintre plantele care ne ofera posibilitatea de a ne asigura peste 500% din doza zilnica recomandata de vitamina K. Aceasta este o vitamina solubila in grasime, cu rol fundamental in mentinerea nivelului de mineralizare a oaselor, pentru coagularea normala a sangelui, pentru diminuarea riscului de osteoporoza si contribuie la un metabolism sanatos. De asemenea, vitamina K este benefica inclusiv pentru functionarea creierului si pentru menstrele prea abundente.

Practic, un ceai de papadie te poate ajuta oricand sa previi un deficit de vitamina K. 

Combate bacteriile

Un ceai de papadie este util si in cazul prezentei unor infectii bacteriene, ameliorandu-le. Spre exemplu, un studiu irlandez a aratat ca produsele derivate din radacina de papadie sunt de efect pentru impiedicarea proliferarii unor bacterii periculoase, precum ar fi cele responsabile de aparitia toxiinfectiilor alimentare sau pentru infectiile stafilococice. 

Purifica ficatul

Ficatul este un organ extrem de important, contribuind nu  numai la descompunerea grasimilor in acizi grasi, in depozitarea aminoacizilor, in metabolizarea grasimilor si colesterolului, in stocarea glucozei, ci si in detoxifierea sangelui. De aceea, este necesar ca ficatul sa fie stimulat sa-si indeplineasca toate aceste functii.

O metoda la indemana este si administrarea de ceai de papadie, care usureaza producerea de bila si ajuta ficatul sa functioneze normal. In plus, in ceaiul de papadie se regaseste si vitamina C, numai buna pentru capacitatea ei de a reduce inflamatiile si de a imbunatati functionarea imunitatii.

Un studiu a demonstrat inclusiv faptul ca un ceai de papadie, prin antioxidantii pe care ii contine, poate sa favorizeze detoxifierea ficatului afectat de consumul de alcool si sa se previna degradarea celulelor hepatice.

Diminueaza nivelul de colesterol “rau”

Colesterolul ridicat este unul dintre principalii factori responsabili de aparitia bolilor cardiovasculare, in conditiile in care se depune pe vasele de sange si pe artere, ducand la ingrosarea si blocarea acestora.

Ceaiurile sunt benefice in diminuarea colesterolului, cel de papadie fiind si el o alegere potrivita. De pilda, printr-un studiu s-a ajuns la concluzia ca o dieta echilibrata, alaturi de consumul de papadie, poate sa duca la o scadere a colesterolului “rau”, la o imbunatatire a celui “bun” si a celui total, dar si la diminuarea trigliceridelor. 

Imbunatateste sanatatea oaselor

Intrucat papadia este deosebit de bogata in vitamina K, un ceai este de asemenea potrivit pentru a ne asigura necesarul acestei vitamine. Printre rolurile ei de baza se afla si capacitatea de a creste nivelurile unei proteine de care este nevoie pentru constructia oaselor puternice, un deficit de vitamina K fiind asociat si cu un risc mai mare de a avea o densitate scazuta a oaselor si de a te confrunta cu fracturi.

Un alt compus din ceaiul de papadie care este adecvat pentru sanatatea oaselor este si calciul.

Are proprietati diuretice

Ceaiul de papadie este vestit pentru capacitatea de a stimula detoxifierea ficatului si rinichilor, ajutand organismul sa se elibereze mai rapid de toxine.

Intrucat acest ceai diminueaza acidul uric si determina o crestere a fluxului de urina, este numai bun si pentru a lupta cu infectiile bacteriene ce pot afecta tractul digestiv sau organele reproducatoare. 

Previne aparitia infectiilor urinare

Ceaiul de papadie este un diuretic eficient, asa ca previne nu doar infectiile urinare, ci si  problemele renale, cistita etc. 

Pentru o diminuare si mai mare a riscului de aparitie a unei infectii urinare, se recomanda ca un ceai de papadie sa fie asociat administrarii de extract de planta numita „uva ursi”. Aceasta din urma distruge bacteriile, iar papadia faciliteaza un bun flux urinar. 

Contribuie la sanatatea pielii

Principalul motiv pentru care este posibil acest lucru este ca un ceai de papadie ofera din plin antioxidanti care anihileaza radicalii liberi si ajuta la mentinerea tineretii si prospetimii pielii. Printre radicalii liberi cei mai responsabili de deteriorarea pielii noastre se afla si radiatiile UV.

Ceaiul de papadie este un aliat de nadejde al pielii si pentru ca are proprietati antimicrobiene, ceea ce scade riscul de aparitie a diferitelor infectii. 

Ceaiul de papadie interactiuni

Acest ceai interactioneaza cu numeroase medicamente. Printre acestea se regasesc:

  • Anumite antibiotice (cum ar fi cele din clasa chinolonelor de pilda)

  • Diureticele

  • Ceaiul de papadie poate sa amplifice efectele adverse ale mai multor medicamente pentru ca influenteaza activitatea ficatului- Printre medicamentele de acest tip se numara:  Paracetamolul, Diazepamul, pilulele cu estorogen, Irinotecanul (medicament pentru tratarea cancerului), medicamente pentru scaderea colesterolului (lovastatin (Mevacor) etc.

  • Medicamente ce contin litiu- Avand efecte diuretice, papadia poate sa influenteze in mod negativ capacitatea organismului de  a elimina excesul de litiu

Ceaiul de papadie mod de administrare

Ceaiul de papadie nu este indicat in situatiile mentionate anterior. De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere urmatorul aspect: daca se face o cura prelungita, la fiecare 6 saptamani sunt necesare cate 10 zile de pauza.

Pentru prepararea ceaiului de papadie se va proceda astfel: 1 lingura de planta se va pune in 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat (10-15 minute), se strecoara si se consuma 2-3 cani de ceai pe zi.

Ceai de papadie contraindicatii

Inainte sa te apuci sa bei ceai de papadie, este indicat sa te consulti cu un medic, intrucat este posibil ca acesta sa nu iti permita sa consumi acest ceai. Printre situatiile care cer prudenta sau impun evitarea ceaiului de papadie se numara:

  • Sarcina sau perioada de alaptare- Intrucat nu exista suficienta informatie care sa arate ca un consum de ceai de papadie este 100% sigur pentru bebelus si pentru mama, este indicat sa nu se consume deloc pe parcursul acestor perioade mai speciale

  • Daca exista o alergie la plante precum crizantemele, margaretele sau galbenelele, este foarte posibil ca si ceaiul de papadie sa o declanseze- In aceste conditii, nu este bine sa fie consumat

  • In caz de maladii renale severe- Ceaiul de papadie nu va fi consumat intrucat are puternice efecte diuretice si poate duce la aparitia unor complicatii

  • In caz de eczeme severe- Persoanele care se confrunta adesea cu o astfel de problema ar trebui ca mai intai sa stea de vorba cu un medic daca doresc sa consume ceai de papadie, intrucat exista posibilitatea ca acesta sa amplifice eczema (pe fondul unei reactii alergice)

  • In cazul de probleme de coagulare a sangelui- Daca ai o asemenea problema de sanatate, este nevoie sa iei legatura cu un medic intrucat papadia poate sa-ti creeze unele tulburari de coagulare (pentru ca este foarte bogata in vitamina K)