Roinita6 produse.

Arata 1 - 6 din 6 produse
Arata 1 - 6 din 6 produse

Ceai de Roinita

Roinita- ce este

Roinita, cunoscuta si sub denumirile de melisa sau de lemon balm, este o planta perena, utilizata de peste 2000 de ani. Numele ei este mentionat in tratate precum „Historia Plantarum” (aproximativ anul 300) si „Materia Medica” (anii 50-80). 

Se pare ca roinita a fost introdusa in Spania inca din secolul al VII-lea, urmand sa se raspandeasca in toata Europa in perioada medievala. Spre exemplu, medicul Paracelsus o recomanda drept o solutie pentru toate problemele care apareau din cauza tulburarilor din sistemul nervos.

In medicina traditionala, roinita a fost folosita in special pentru efectele ei sedative si anxiolitice, nelipsind insa dintre remediile destinate imbunatatirii functiilor cognitive, inclusiv ale memoriei. 

Roinita- valori nutritive

Aceasta planta contine compusi biologic activi, printre care:

  • Acizi- Acid rosmarinic, cafeic, clorogenic, metrilic, ferulic, galic etc.

  • Monoterpene glicoside, sesquiterpene

  • Tanini

  • Antioxidanti sub forma flavonoizilor-luteolin, luteolin 7-O-beta-D-glucopyranoside, apigenin 7-O-beta-D-glucopyranoside si luteolin 3'-O-beta-D-glucuronopyranosid

  • Uleiuri volatile- Printre acestea se numara: citronellal, geranial si neral

  • Eugenilglicoside-ul a fost izolat din frunzele de roinita

  • Polifenoli

Ceai de roinita beneficii

Are proprietati antioxidante

Studiile au demonstrat ca roinita este o planta cu activitati antioxidante intense datorita unor compusi precum acidul rosmarinic, galic, dar si a fenolilor. In aceste conditii, ceaiul de roinita ajuta la contracararea radicalilor liberi naturali si artificiali, protejand corpul impotriva stresului oxidativ. Astfel, se va imbunatati nivelul din plasma a enzimelor precum catalaza, superoxid dismutaza si a glutationului. De aceea, s-a observat ca roinita protejeaza inclusiv creierul de impactul negativ al stresului oxidativ. 

Concluzia este ca toti antioxidantii din compozitia roinitei actioneaza sinergic pentru a proteja organismul uman de o degradarea a celulelor, de aparitia bolilor si sunt un sprijin contra procesului  de imbatranire prematura. 

Actioneaza pozitiv in caz de diabet

Un studiu a evidentiat urmatorul aspect: prin prezenta antioxidantilor, roinita fereste organismul de impactul stresului oxidativ si scade riscul de imbolnavire de diabet. In acelasi timp, compusii din planta au potentialul de a preveni diabetul si de a imbunatati starea celor care sufera de diabet tip 2  in conditiile in care este redus nivelul de zahar din sange. 

Protejeaza impotriva problemelor cardiace si hepatice

Explicatia pentru care un ceai de roinita este indicat in acest scop este: scade nivelul trigliceridelor si imbunatateste sinteza colesterolului la nivel hepatic. 

De asemenea, datorita antioxidantilor, ceaiul de roinita are capacitatea de a proteja muschiul cardiac. Un studiu din anul 2016 a ajuns la concluzia ca administrarea de roinita pe cale orala este potrivita pentru normalizarea ritmului cardiac si a nivelului tensiunii arteriale. 

Are proprietati antibacteriene si antifungice

Prin prezenta uleiurilor volatile din planta, ceaiul de roinita combate nu numai infectiile bacteriene, ci este de folos si in contracararea fungilor. Spre exemplu, roinita poate sa diminueze simptomele asociate unei infectii cu Candida albicans, printre care starile de oboseala, sistemul imunitar slabit, problemele digestive etc. 

Are efecte neuroprotective

Explicatia pentru acest beneficiu nepretuit al ceaiului de roinita este: in planta de regaseste acidul rosmarinic, care protejeza celulele creierului de imbatranire. Aceasta putere a acidului este data de capacitatea de a anihila radicalii liberi, aparand celulele creierului de o deteriorare.

De asemenea, in ceaiul de roinita se afla si eugenol, un alt antioxidant valoros, ce identifica si poate combate radicalii liberi care ataca si celulele creierului. 

Are efecte analgezice 

Un ceai de roinita este de ajutor ori de cate ori ne confruntam cu diferite dureri ce presupun si inflamatii (cum ar fi durerile de cap, de dinti, cele din cadrul sindromului premenstrual).

Spre exemplu, un studiu a demonstrat ca roinita, administrata intern, are proprietati antispastice si antiinflamatorii, fiind potrivita pentru femeile care au de suferit de pe urma durerilor ce preceda si insotesc menstruatia. Aceasta planta este considerata un remediu natural menit sa mai scada din rata administrarii antiinflamatoarelor nesteroidiene, recomandate de obicei in cazul durerilor mentionate. 

Este util pentru digestie

In primul rand, ceaiul de roinita este bogat in antioxidanti, care protejeaza intreg tractul digestiv.

In al doilea rand, ceaiul are proprietati carminative, ceea ce inseamna ca previne si amelioreaza indigestia, ca usureaza crampele abdominale, constipatia, diareea, crescand si capacitatea de digestie. Totodata, in ceaiul de roinita se afla terpene, substante ce relaxeaza musculatura si diminueaza din simptome dezagreabile precum balonarile si flatulenta.

Nu in ultimul rand, roinita are efect coleretic si colagog, insemnand ca este utila pentru problemele ce tin de ficat si de vezica biliara. In calitatea sa coleretic, un ceai de roinita stimuleaza secretarea bilei. Acizii (cafeic, eugenolul, cel clorogenic si cel coumarinic)  sunt bineveniti intrucat cresc secretia de sucuri digestive, imbunatatind digerarea hranei.

Tinand cont de toate acestea, ceaiul de roinita este o solutie la indemana pentru o functionare corecta a aparatului digestiv in ansamblul sau. 

Combate anxietatea, imbunatateste dispozitia, concentrarea si somnul

Ceaiul de roinita contine substanta numita acid rosmarinic, al carei rol este sa creasca nivelul de GABA (acidul gamma amino-butiric) din creier. Acest GABA este un inhibitor pentru neurotransmitatori, prevenind intrarea intr-o stare de alerta, de agitatie si realizand un echilibru. Functia sa se bazeaza pe impiedicarea stresului excesiv si pe mentinerea ciclurilor de somn normale.  Cu cat se va ajunge la o stimulare mai puternica a receptorilor GABA, cu atat se va produce mai rapid un efect calmant, sedativ, relaxant.

Avand in vedere toate aceste aspecte, se poate spune ca un ceai de roinita poate sa amelioreze anxietatea si tulburarile de somn precum este si insomnia.

Prin diverse studii s-a realizat si ca un ceai de roinita poate alina hiperactivitatea si impulsivitatea prezente la copiii de scoala. Mai mult decat atat, este capabil sa stimuleze capacitatea de concentrare, dar si sa imbunatateasca abilitatea de rezolvare a problemelor, de a deprinde noi abilitati matematice, precum si aceea de a ramane in starea de alerta. 

Contribuie la vindecarea herpesului

Acest efect pozitiv al ceaiului de roinita este posibil pentru ca are in componenta acid rozmarinic, flavonoizi si acid fenolic. Toti acestia au nu numai efecte antiinflamatorii, ci contribuie si la reducerea stresului, responsabil in unele cazuri de aparitia unui herpes.

Mai mult decat atat, uleiurile volatile din roinita au si proprietati antivirale, ceea ce inseamna ca se vor putea reduce inclusiv simptomele neplacute generate de herpes si se va scurta durata de vindecare. Practic, un ceai de roinita este de ajutor pentru momentele in care ne confruntam cu un herpes bucal.

Ceai de roinita contraindicatii

Pentru a fi in deplina siguranta, nu vei incepe sa consumi ceai de roinita decat dupa ce te vei consulta in prealabil cu un medic. Acest demers este cu atat mai necesar cu cat este vorba despre situatii precum sunt si cele de mai jos:

  • Sarcina sau perioada de alaptare- Intrucat nu se stie exact ce impact are consumul de roinita asupra bebelusului si a mamei, cel mai bine este sa se bea ceai de roinita in cantitati mici in oricare dintre aceste perioade

  • Daca suferi de diabet- Intrucat ceaiul de roinita are si proprietatea de a scadea glicemia, stai de vorba cu un medic inainte sa il consumi pentru a nu ajunge la hipoglicemii

  • Daca urmeaza sa suferi o interventie chirurgicala- In conditiile in care ceaiul de roinita are efecte sedative, poate interfera cu medicamentele utilizate inainte si dupa interventia chirurgicala. De aceea este cel mai bine sa nu mai consumi acest tip de ceai cu cel putin 2 saptamani inainte de efectuarea interventiei chirurgicale respective

De asemenea, ia in considerare si urmatoarele aspecte: in cazuri rare, administrarea de roinita pe cale orala poate sa conduca la reactii nedorite cum ar fi tulburari digestive (greturi, diaree), cresterea neobisnuita a apetitului, ameteli. Astfel de efecte pot fi insa evitate mai ales daca se va consuma ceai de roinita in cantitati moderate.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca nu este indicat sa bei ceai de roinita:

  • Daca esti alergic/a la plante din familia mentei- Acestea sunt inrudite cu roinita, asa ca este posibil sa ai alergie si la ea

  • Daca suferi de boli ale tiroidei- Ceaiul de roinita interfereaza cu functionarea tiroidei si poate reduce nivelul de hormoni tiroidieni

Ceaiul de roinita - interactiuni

Ceaiul interfereaza cu mai multe medicamente, printre care:

  • Anumite medicamente sedative (cum ar fi clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), phenobarbital (Donnatal)

  • Medicamente anticoagulante (Coumadin sau Plavix)

  • Medicamente destinate afectiunilor tiroidiene (precum sunt cele pe baza de levotiroxina de pilda)

  • Medicamente pentru tratarea glaucomului (precum este Travatan de pilda)

  • Unele medicamente destinate tratarii cancerului (ca de exemplu Irinotecan)

Ceaiul de roinita - administrare

Pentru a putea sa beneficiezi de efectele dorite ale acestui ceai, tine seama de urmatorul sfat: dupa ce se obtine ceaiul, acesta se va lasa acoperit pentru cel putin 10 minute, ca sa retina bine uleiurile terapeutice ale roinitei.

Ideal este ca acest ceai, daca este consumat intern (de exemplu, imediat dupa mese, in vederea usurarii digestiei si pentru prevenirea indigestiilor sau seara, pentru un somn mai bun), sa fie administrat de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea meselor principale. In cazul in care optezi pentru cure indelungate, este necesar sa faci 10 zile de pauza la fiecare 6 saptamani.

Ceaiul de roinita poate sa fie utilizat si extern. Spre exemplu, sunt renumite virtutile sale vindecatoare in caz de herpes bucal. Tot ce vei avea de facut va fi sa inmoi un disc de vata in infuzie concentrata si sa te tamponezi usor pe zona afectata.