Ceai de Sunatoare9 produse.

Arata 1 - 9 din 9 produse
Arata 1 - 9 din 9 produse

Ceai de Sunatoare

Face parte din familia Hypericaceae, care include aproximativ 400 de specii de plante cu flori mici, galbene sau in nuanta cuprului, cu 4 sau cu 5 petale, cu numeroase stamine si cu un singur pistil.

Sunatoarea este originara din Europa, dar se regaseste foarte mult si in SUA si Canada, dezvoltandu-se cu precadere pe soluri uscate de la marginea drumurilor, din poieni sau din paduri.

Planta este vestita din timpuri stravechi pentru proprietatile ei medicinale deosebite. De exemplu, a fost folosita inca din Grecia Antica, iar ulterior a fost tot mai apreciata pentru ameliorarea celor mai diverse probleme de sanatate, precum: depresie, tulburari de somn (mai ales insomnie), probleme renale sau pulmonare, rani, arsuri etc. Treptat, sunatoarea a devenit populara mai degraba pentru tulburarile cauzate de menopauza, pentru anxietate, pentru ADHD sau tulburari obsesiv-compulsive. 

Aceasta planta este aleasa ca remediu natural pentru numeroase afectiuni intrucat contine compusi valorosi, cum ar fi:

  • Hypericin, hyperforin, pseudohypericin- Sunt capabile sa amelioreze depresia si anxietatea, in conditiile in care duc la cresterea nivelului de dopamina

  • Vitamine (A si C)

  • Antioxidanti de tipul flavonoizilor (rutin, quercetin, kaempferol)

  • Proteine

  • Tanini

  • Pectina

Ceai de sunatoare beneficii

Amelioreaza depresia

Un studiu recent (din 2017) a ajuns la concluzia ca sunatoarea poate avea efecte comparabile cu acelea ale medicamentelor ce sunt prescrise de obicei pentru depresie (precum Prozac de exemplu), dar ca nu conduce la reactii adverse precum sunt cele generate de medicatia clasica. 

Motivul pentru care un ceai de sunatoare este util pentru starile depresive este urmatorul: substantele active ale plantei contribuie la cresterea nivelurilor de serotonina, de dopamina si de norepinefrina. Acesti neurotransmitatori imbunatatesc starea de spirit si de aceea duc la scaderea intensitatii simptomelor provocate de o depresie.

Specialistii au ajuns la concluzia ca administrarea de ceai de sunatoare este potrivita si in cazul persoanelor care sufera de o depresie de tip sezonier, ce intervine cu precadere in lunile anotimpurilor reci ca urmare a expunerii mai reduse la lumina naturala. Efectul acestui ceai este cu atat mai bun cu cat se va asocia, in cazurile mai severe, cu tratamentul pe baza de fototerapie (tratament pe baza de lumina). 

Diminueaza simptomele prezente in cadrul tulburarilor obsesiv-compulsive

Tulburarile de tip obsesiv-compulsiv presupun nevoia permanenta de a desfasura anumite rutine, ceea ce interfereaza cu activitatile de zi cu zi si cu gandurile. 

Un studiu a ajuns la concluzia ca persoanele care sufera de astfel de tulburari mentale si care vor face o cura de 12 saptamani cu sunatoare (administrata in diverse forme), vor cunoaste o imbunatire a starii lor. Efectele pozitive nu se vor vedea insa imediat, ci dupa aproximativ 1 saptamana sau chiar mai mult, in functie de severitatea manifestarilor. 

Are proprietati anticancerigene

Anumite studii au evidentiat urmatorul aspect: sunatoarea este bogata in hyperforin, un compus care interfereaza cu procesul de formare si de crestere a celulelor. In aceste conditii, el interactioneaza si cu dezvoltarea celulelor maligne, avand un posibil rol de contracarare a multiplicarii acestora si de diminuare a riscului de aparitie a tumorilor.

In urma sesizarii acestui efect, cei care au realizat studiul mentionat au precizat ca un consum regulat de ceai de sunatoare ne va ajuta organismul sa lupte mai bine cu radicalii liberi si astfel sa existe o micsorare a riscului de imbolnaviri din cauza acestora.  

Contribuie la combaterea inflamatiilor si iritatiilor pielii

Explicatia pentru care un ceai de sunatoare poate ajuta si din acest punct de vedere este: planta are efecte antiinflamatorii datorita unor substante care inhiba genele proinflamatorii, cum ar fi cyclooxygenase-2 și interleukina-6. Totul este posibil gratie compusilor antioxidanti, care joaca un rol esential in prevenirea si ameliorarea inflamatiilor.

Tinand cont de aceste proprietati, trebuie sa stim ca un ceai de sunatoare este solutia potrivita si pentru ameliorarea eczemelor, ranilor si iritatiilor, atat daca este consumat intern, cat si daca este utilizat topic. 

Pe langa faptul ca reduce din inflamatii, ceaiul de sunatoare actioneaza si ca un agent antibacterian, grabind vindecarea leziunilor. 

Usureaza anumite manifestari din cadrul sindromului premenstrual

Ceaiul de sunatoare este considerat inca din vechime o solutie naturala eficienta cand este vorba despre tulburarile ce insotesc sindromul premenstrual: depresia, oboseala cronica si dezechilibrele hormonale.

Un studiu a ajuns la concluzia ca femeile cu varsta intre 18-45 de ani care beau ceai de sunatoare se vor simti mai bine in perioadele ce preced menstruatia. Efectele vor fi cu atat mai remarcabile cu cat nu este vorba despre manifestari foarte severe ale sindromului premenstrual si daca se va administra ceaiul timp de cel putin doua cicluri menstruale consecutive. 

Femeile implicate in studiul mentionat au precizat ca se simteau mai bine dupa administrarea ceaiului de sunatoare, in sensul in care erau mai putin depresive, mai putin obosite,  mai putin anxioase si mai pline de energie. In schimb, o cura cu ceai de sunatoare nu a adus rezultate notabile in privinta durerile ce pot insoti sindromul premenstrual. 

Imbunatateste dispozitia femeilor aflate in perioada menopauzei

Un studiu german a aratat ca femeile care au de suferit din cauza manifestarilor fizice si psihice ale menopauzei se vor simti mai bine daca vor apela si la sunatoare. Pentru a se putea formula concluziile necesare, femeile au primit chestionare prin care trebuiau sa spuna cum se simteau dupa administrarea de sunatoare. Aceste chestionare au fost aplicate dupa 5 saptamani, dupa 8 saptamani si dupa 12 saptamani de cura cu sunatoare.

La final, s-a putut observa ca la peste 70% dintre femei simptomele neplacute se diminuasera semnificativ, ca starea de spirit si starea de sanatate in ansamblul ei erau mai bune dupa ce folosisera sunatoare. 

Din acest motiv, ceaiul de sunatoare este considerat un remediu excelent pentru contracararea starilor dezagreabile care intervin adesea in perioada menopauzei. 

Ceai de sunatoare contraindicatii

Consulta neaparat medicul inainte de a te apuca sa consumi ceai de sunatoare mai ales daca:

  • Suferi de o depresie severa si te afli sub un tratament cu antidepresive

  • Ai avut tentative de suicid (din cauza depresiei)

  • Iei medicamente pentru HIV/SIDA

  • Ai un sistem imunitar slabit

  • Suferi de diabet

  • Ai convulsii

  • Ai cataracta

  • Ai un nivel ridicat al colesterolului

  • Esti predispus/a la inflamatii

  • Ai probleme cu stomacul sau diferite tulburari intestinale

Alte precautii speciale care tin de consumul de ceai de sunatoare sunt legate de:

  • Sarcina sau alaptare- Intrucat nu se stie exact care pot fi efectele plantei asupra fatului, cel mai bine este sa se evite ceaiul de sunatoare in sarcina. In privinta alaptarii, s-a sesizat ca, in unele cazuri, consumul de ceai de sunatoare a condus la agravarea colicilor la bebelusi sau la alte manifestari nedorite, cum ar fi starile de somnolenta accentuate sau, dimpotriva, de agitatie

  • Prezenta ADHD-ului- In cazul acestei afectiuni nu se va bea ceai de sunatoare, intrucat astfel se poate ajunge la agravarea unor simptome. Mai mult decat atat, ceaiul de sunatoare interactioneaza si cu anumite medicamente prescrise pentru aceasta afectiune

  • Schizofrenia- Ceaiul de sunatoare va fi evitat intrucat poate sa duce la psihoze accentuate

  • Prezenta infertilitatii- In cazul in care te straduiesti sa ramai insarcinata, nu consuma adesea ceai de sunatoare, intrucat acesta poate agrava problemele tale de fertilitate

  • Prezenta unor tulburari bipolare severe- Persoanele ce au tulburari mentale care oscileaza intre depresie si manie ar trebui sa nu bea ceai de sunatoare intrucat se poate ajunge la o crestere exagerata a nivelului de anxietate sau la comportamente impulsive

  • O interventie chirurgicala programata- Intrucat sunatoarea influenteaza producerea de serotonina, acest fapt va interfera cu procedura chirurgicala propriu-zisa. De aceea, nu se va mai consuma ceai de sunatoare cu cel putin 2 saptamani inainte de o interventie

Ceaiul de sunatoare - interactiuni

Acest ceai face parte dintre cele care pot interactiona cu numeroase medicamente. Printre cele mai cunoscute astfel de interactiuni se  numara:

  • Cu medicamentele destinate tratarii problemelor de coagulare (de exemplu, ceaiul de sunatoare interactioneaza cu Warfarin/Coumadin, scazandu-i eficienta)

  • Cu sedative din clasa Barbituricelor (asocierea ceaiului de sunatoare cu acestea duce la ameteli puternice si la somnolenta)

  • Cu medicamente pentru ameliorarea anxietatii (una dintre cele mai frecvente interactiuni este cea dintre ceaiul de sunatoare si Xanax)

  • Cu medicamente puternice pentru diminuarea durerii (ceaiul de sunatoare creste riscul de aparitie a reactiilor adverse dupa administrare intrucat conduce la schimbari ale ritmului de metabolizare de catre corp a medicamentelor contra durerii)

  • Cu anumite medicamente folosite pentru tratarea cancerului (ceaiul de sunatoare duce la o diminuare a efectelor acestora. Unul dintre medicamentele cu care acest ceai interactioneaza este Irinotecan)

  • Cu medicamente destinate tratarii HIV/SIDA 

  • Cu un medicament destinat maladiilor cardiace, precum este Digoxinul (ceaiul de sunatoare ii diminueaza din eficienta)

  • Cu pilulele contraceptive bazate pe estrogen (ceaiul de sunatoare le poate reduce din eficacitate)

Ceai de sunatoare- mod de administrare

Ceaiul de sunatoare iti va aduce efecte pozitive atat daca este utilizat intern, cat si extern. Printre cele mai frecvente utilizari (consum intern) ale ceaiului de sunatoare in viata de zi cu zi se numara:

  • In caz de congestii pe piept si pe gat (este eficient inclusiv in caz de bronsite)

  • In caz de dureri provocate de inflamatii de pe traiectul nervos (pentru sciatica de exemplu, cotul tenismanului etc.)

  • Pentru intarirea imunitatii (are proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice)

  • Pentru imbunatatirea calitatii somnului (gratie proprietatilor sedative)

  • Pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale sindromului premenstrual

In privinta utilizarii externe, ceaiul de sunatoare este adecvat in caz de leziuni sau arsuri, intrucat are proprietati antiseptice si antiinflamatorii, accelerand vindecarea. De asemenea, aplicatiile cu infuzie de sunatoare sunt binevenite si pentru eczeme.