Diabet5 produse.

Arata 1 - 5 din 5 produse
Arata 1 - 5 din 5 produse

Ceai pentru diabet

In cazul in care te confrunti cu diabet sau cu prediabet profita si de beneficiile majore pe care ti le poate aduce un ceai bazat pe o combinatie speciala de plante. Iata despre ce este vorba!

Diabetul- ce reprezinta

Diabetul se refera la un grup de afectiuni ce apar in momentul in care organismul nu mai poate deloc sa secrete insulina, cand secreta insuficienta, cand nu poate folosi corect insulina de care dispune sau cand este vorba despre o combinatie dintre toate aceste cauze. 

Lipsa insulinei sau lipsa unei cantitati suficiente duce la cresteri prea mari ale nivelului de zahar din sange. Odata ce se ajunge la asa ceva, intervin multiple probleme de sanatate.

Diabetul- tipuri

Cele mai cunoscute forme ale diabetului sunt:

  • Diabetul de tip 1- Este o boala autoimuna, intrucat sistemul imunitar ataca celulele beta-pancreatice, al caror rol este tocmai de a produce insulina. Cei mai importanti factori ce duc la aparitia acestui tip de diabet sunt cei genetici. Obiceiurile care tin de stilul de viata nu sunt factori care sa contribuie la diabetul de tip 1

  • Diabetul de tip 2- Acesta incepe ca o rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca organismul nu o poate folosi suficient. Pancreasul va incepe sa produca tot mai multa insulina, dar acest proces nu va putea tine pasul cu nevoile organismului. Ulterior, producerea de insulina va scadea, iar nivelul de zahar din sange se va mari. Printre factorii meniti sa contribuie la imbolnavirea de diabet de tip 2 se numara: factorii genetici, obezitatea, lipsa de miscare etc.

  • Diabetul gestational- Apare din pricina hormonilor ce blocheaza insulina pe durata sarcinii

Diabetul- posibile complicatii

Complicatiile pe termen lung ale diabetului evolueaza treptat. Cu cat ai diabet de mai mult timp si cu cat nu iti controlezi minutios nivelul glicemiei, cu atat riscul de efecte nedorite va creste. Printre cele mai frecvente complicatii ale diabetului se numara:

  • Deteriorarea nervilor periferici (neuropatia diabetica)- Survine intrucat prea mult zahar ataca vasele de sange ce hranesc nervii, cu precadere in zona membrelor inferioare. Din acest motiv, apar manifestari cum ar fi: senzatia de gadilat, de amorteala, de rigiditate, de arsura, ce incepe de la degete si apoi se extinde tot mai mult. Lasata netratata, aceasta complicatie a diabetului poate conduce la pierderea simturilor unuia dintre membrele inferioare sau poate crea probleme la  nivelul nervilor responsabili cu sistemul digestiv (in acest caz, pot interveni diareea, greata sau constipatia)

  • Nefropatia- Rinichii cuprind numeroase vase de sange fine, care sunt responsabile cu functiile de filtrare. Din cauza excesului de zahar, acestea se pot degrada. In cazuri severe, se poate ajunge la blocaj renal si la nevoia de dializa sau chiar de transplant

  • Retinopatia diabetica- Distrugerea vaselor de sange de la nivelul retinei, ca urmare a hiperglicemiei, determina deteriorarea semnificativa a vederii si creste pericolul de orbire. De asemenea, din cauza diabetului exista un pericol mai mare pentru instalarea glaucomului sau cataractei

  • Piciorul diabetic- Degradarea nervilor si circulatia deficitara a sangelui afecteaza semnificativ pielea piciorului, ducand la multiplicarea leziunilor. Intrucat acestea se vindeca si asa greu, riscul de infectii serioase este ridicat

  • Maladii cardiovasculare- Instalarea diabetului mareste pericolul de aparitie a anginei pectorale, a infarctului, a aterosclerozei si chiar a accidentului vascular cerebral

  • Probleme ale pielii- In caz de diabet, pielea devine mult mai sensibila in fata infectiilor bacteriene sau fungice

  • Depresia- Este des intalnita in caz de diabet 1 si de diabet tip 2, putand agrava anumite manifestari ale bolii

  • Deteriorarea auzului- Este o complicatie la care te poti astepta daca suferi de diabet. Explicatia pentru o astfel de consecinta este: excesul de glucoza afecteaza vasele de sange din urechea interna 

Ceai pentru diabet- beneficii

Consumul de ceai este util in preventia si gestionarea diabetului datorita prezentei polifenolilor. Prin intermediul acestor compusi valorosi, se va contribui la diminuarea riscului pentru:

  • Boli cardiace

  • Formarea cheagurilor de sange

  • Hipertensiune arteriala

  • Micsorarea sensibilitatii la insulina

Un consum regulat de ceaiuri poate duce la reducerea posibilitatii de aparitie a diabetului de tip 2, cu atat mai mult cu cat va fi asociat si cu alimente ce sunt bogate in polifenoli (precum fructele de padure, strugurii, merele, rodiile etc.). Asocierea ceaiurilor cu alimentele va imbunatati metabolizarea zaharului in organism, ceea ce va preveni diabetul sau va imbunatati starea celor care se confrunta cu aceasta maladie. 

Un studiu olandez din anul 2009 a atras atentia asupra urmatorului aspect: persoanele care beau zilnic 3 cani de ceai sunt cu aproape 40% mai putin supuse riscului de a se imbolnavi de diabet de tip 2. 

Tinand cont de aceste beneficii, se poate spune ca un ceai pentru diabet merita sa fie adjuvant in tratarea acestei boli. 

Ceai pentru diabet- compozitie

Printre ingredientele dintr-un ceai pentru diabet care pot avea efectele pozitive mentionate se afla si:

Funzele de afin

Un studiu realizat in cadrul „Universitatii Michigan” (SUA) a ajuns la concluzia ca frunzele de afin sunt adecvate pentru ameliorarea sau prevenirea diabetului din urmatoarele motive: imbunatatesc sensibilitatea la insulina, scad nivelul trigliceridelor si al colesterolului, micsoreaza procentul de grasime abdominala.

Acelasi studiu a demonstrat si ca frunzele de afin contin substante menite sa impiedice prezenta unui ficat marit, care se leaga de rezistenta la insulina si de obezitate. 

De asemenea, si alte studii au aratat ca frunzele de afin si afinele in genere sunt capabile sa diminueze rezistenta la insulina si sa creasca raspunsul la aceasta, ceea ce este de dorit in special pentru persoanele diagnosticate cu prediabet.

Nu in ultimul rand, frunzele de afin sunt foarte sarace in calorii, asa ca vor facilita diminuarea grasimii din corp, deosebit de daunatoare in caz de diabet. 

Salvia

Un studiu a demonstrat ca salvia are efecte de scadere a glicemiei, micsorand aportul de glucoza prin blocarea eliberarii glucozei existente la nivelul ficatului. Totodata, salvia este utila si pentru nivelul ridicat al colesterolului si al trigliceridelor. 

La sfarsitul unei perioade de testare de 3 luni, s-a putut sesiza ca persoane care consumasera salvie aveau un nivel mai bun al colesterolului total si o glicemie mai redusa (chiar si la doua ore dupa masa) decat acelea care nu facusera acest demers. De acea, salvia este considerata o planta capabila sa previna diabetul de tip 2 si sa aiba efecte similare unui medicament foarte utilizat in tratarea acestei boli: Metformin. 

Iarba de urzica

Studiile efectuate de-a lungul timpului au constatat ca urzica stimuleaza producerea de insulina, avand efecte hipoglicemice. Astfel, ea poate fi suficienta inclusiv in cazurile severe de diabet, in care administrarea de insulina este obligatorie. 

Ceea ce este cel mai mult de apreciat in legatura cu urzica, spun specialistii, este ca fereste de efectele nedorite ale medicamentelor destinate tratarii hiperglicemiei, fiind o alegere excelenta pentru un ceai pentru diabet. 

Radacina de brusture

Merita sa faca parte din ingredientele unui ceai pentru diabet datorita unui compus al sau, inulina. Aceasta absoarbe zaharul de la nivelul tractului digestiv si il impiedica sa ajunga in fluxul sanguin. De asemenea, inulina regleaza nivelul de grasimi din sange si contribuie la multiplicarea bacteriilor bune din microflora intestinala. 

Nu in ultimul rand, radacina de brusture are proprietati antidiabetice intrucat impiedica aparitia stresului oxidativ, responsabil si el  pentru declansarea unui diabet. 

Frunze de nuc

Un studiu a aratat ca frunzele de nuc imbunatatesc glicemia in cazul diabetului de tip 2 si nu au deloc efecte adverse asupra rinichilor sau ficatului. Rolul lor este sa creasca productia de insulina, sa imbunatateasca raspunsul la aceasta si sa interfereze cu absorbtia carbohidratilor la nivelul intestinului subtire.

Aceste proprietati ale frunzelor de nuc, ce le fac potrivite pentru a fi incluse intr-un ceai pentru diabet, se leaga de prezenta compusilor numiti acid galic si acid caffeoylquinic. Ei sunt cei ce influenteaza pozitiv raspunsul la insulina si impiedica aparitia hiperglicemiilor. 

Ceaiul pentru diabet- precautii

La fel ca pentru orice alt ceai si pentru ceaiul pentru diabet este necesar sa te consulti cu un medic inainte sa-l utilizezi. Astfel, unele plante ce intra in compozitia sa interfereaza cu medicamentele antidiabetice incluse in tratamentul pe care-l urmezi. 

De pilda, frunzele de afin, salvia (nu este indicata nici daca este vorba despre sarcina, intrucat poate crea reactii adverse precum: inflamarea gurii, iritatii bucale sau chiar greturi si dureri abdominale) sau iarba de urzica au o interactiune moderata cu aceste medicamente, inclusiv cu insulina. In cazul unei administrari in paralel a ceaiului pentru diabet si a acestor medicamente se poate ajunge la hipoglicemii, intrucat toate plantele mentionate au proprietatea de a diminua glicemia. Pentru a fi in afara oricarui pericol, stai de vorba cu medicul si monitorizeaza-ti cu mare atentie nivelul glicemiei.

In acelasi timp, un alt ingredient prezent in ceaiul pentru diabet si anume radacina de brusture, ar trebui evitat in oricare dintre aceste situatii:

  • sarcina sau alaptare

  • persoane sub varsta de 18 ani

  • persoane care urmeaza un tratament cu medicamente diuretice sau cu anticoagulante

  • persoane care sunt alergice la mai multe tipuri de plante

Ceaiul  pentru diabet- mod de administrare

În vederea obtinerii celor mai bune rezultate, este indicat sa se consume acest ceai in felul urmator: 1 lingurita de amestec de plante se va pune in 250 ml apa clocotita. Ca sa infuzeze se va acoperi pentru aproximativ 20-30 de minute. Dupa aceea se va strecura.

Este recomandat ca zilnic sa se bea cate 2-3 cani de ceai pentru diabet, intre mesele principale.