Urzica5 produse.

Arata 1 - 5 din 5 produse
Arata 1 - 5 din 5 produse

Ceai de urzica

Urzica- ce reprezinta

Urzica (Urtica dioica) este o planta care se regaseste in Europa, in America de Nord, in Asia, in nordul si vestul Africii si prefera regiunile nu foarte calde, in care solul este bogat in nitrogen.

Pe continentul european, ea este folosita de sute de ani pentru a ajuta organismul sa lupte mai usor cu artrita, cu durerile musculare, cu probleme ale pielii. In cultura anglo-saxona, urzica era catalogata drept o planta magica, apta sa reduca efectele otravurilor. In Austria, se obisnuia sa se consume ceai de urzica atat pentru ameliorarea tulburarilor renale, cat si pentru prevenirea imbolnavirilor de sezon.

Urzica este o planta intr-o nuanta intensa de verde, iar tulpinile si radacinile sale sunt acoperite cu perisori, ce elibereaza substante datorita carora urzica inteapa cand este atinsa. Tocmai aceste substante sunt insa cele care dau valori medicinale plantei, spun specialistii in medicina naturista.

Urzica- valori nutritive

Printre nutrientii care se gasesc in urzica, atat in radacina, cat si in frunze, datorita carora aceasta are efecte pozitive pentru sanatate, se numara:

  • Mineralele- Urzicile sunt foarte bogate in fier. De exemplu, la 1 cana de urzica se regaseste peste 17% din doza zilnica recomandata de fier. In plus, urzicile sunt si sursa de calciu, atat de important pentru a preveni probleme precum simptomele neplacute ale sindromului premenstrual, pentru a intari oasele si dintii etc.. O cana de urzici poate furniza undeva intre 32,9 si 42,8% din necesarul zilnic de calciu

  • Vitamine- Cele mai pretioase vitamine regasite la urzici sunt vitaminele A si K. In privinta vitaminei A, trebui sa stii ca 1 singura cana cu urzici ofera de aproape 3 ori mai multa vitamina decat ai avea nevoie zi de zi. Vitamina K este si ea prezenta din abundenta in urzici. De exemplu, la 1 cana se afla cam 369-493% din doza zilnica recomandata pentru aceasta vitamina (esentiala pentru coagularea normala a sangelui)

  • Alte substante prezente in urzici sunt: acidul malic si cafeic, polizaharide, fitoestrogeni, o combinatie de histamine si colina (de pe frunze si tulpina), responsabile de senzatia de intepatura pe care o produce urzica odata ce este atinsa

Ceaiul de urzica- beneficii

Protejeaza organismul de radicalii liberi

Radicalii liberi rezulta din surse variate (cum ar fi poluarea, stresul, alimentatia dezechilibrata, expunerea la radiatii etc.) si sunt foarte periculosi intrucat duc la aparitia stresului oxidativ. Din cauza acestuia, survine imbatranirea prematura si creste predispozitia spre aparitia unor maladii grave (cum ar fi bolile cardiace, diabetul, cancerul). 

Consumand ceai de urzica, in organism vor ajunge antioxidanti, care vor proteja membranele celulare contra distrugerilor provocate de radicalii liberi. 

Intareste imunitatea

In ceaiul de urzica se regasesc compusi utili pentru intarirea imunitatii, cum ar fi vitaminele A, C si flavonoizii. 

Un studiu din Turcia a evidentiat urmatorul aspect: urzica imbunatateste raspunsul imunitar al organismului pentru ca stimuleaza activitatea celulelor T, asa ca se va contracara mai usor o eventuala infectie si se vor preveni imbolnavirile. 

Previne aparitia calculilor renali si altor probleme ce afecteaza vezica urinara 

Ceaiul de urzica are puternice proprietati diuretice, permitand fluidelor sa se elimine asa cum trebuie din vezica, prevenindu-se astfel formarea calculilor renali. Un studiu a aratat ca acest ceai indeparteaza toxinele de pe tractul urinar si este binevenit in completarea tratamentelor recomandate pentru vindecarea infectiilor urinare. 

Este util în caz de hiperplazie benigna de prostata

Reprezinta o afectiune ce presupune ca prostata sa-si mareasca volumul si sa creeze presiune pe uretra. Hiperplazia benigna de prostata are simptome diferite, de la nevoia urgenta de a urina, pana la golirea incompleta a vezicii, dureri la urinare, aparitia scurgerilor nedorite dupa urinare, flux urinar scazut. 

Un studiu, realizat cu ajutorul soarecilor, a aratat ca urzica amelioreaza din simptomele neplacute ale hiperplaziei de prostata, actionand similar unui medicament prescris de obicei in acest scop.

Pana acum, oamenii de stiinta nu au gasit o explicatie clara pentru motivele pentru care se intampla asa si nu si-au dat inca seama cum urzica are efecte pozitive si asupra celulelor afectate de cancerul prostatei, impiedicand proliferarea celor maligne. Cel mai probabil, spun acestia, este vorba despre substante din urzica menite sa interactioneze cu transformarile din organism care duc la aparitia afectiunilor severe ale prostatei.

Contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange

Un ceai de urzica poate ajuta pancreasul sa functioneze corect, sa produca suficienta insulina, iar din acest motiv nivelul de zahar din sange nu va mai creste prea mult, raspunsul organismului la insulina imbunatatindu-se.

Un studiu a ajuns la concluzia ca urzica poate sa determine o diminuare suplimentara a nivelului de glucoza la pacientii cu diabet tip 2 care se afla sub tratament cu medicamente antidiabetice.

Amelioreaza durerile de articulatii, inclusiv pe cele prezente în caz de osteoartrita

Persoanele care sufera de aceste afectiuni pot avea dureri articulare la membrele superioare, la cele inferioare, dar si la solduri sau in zona coloanei. Daca se va consuma urzica alaturi de antiinflamatoarele nesteroidiene, treptat se poate ajunge la o diminuare a dozei acestora, indepartandu-se astfel riscurile de aparitie a efectelor adverse.

Prin mai multe studii s-a putut sesiza ca administrarea interna de urzica, inclusiv sub forma de ceai, este binefacatoare in caz de inflamatiile din artrita, ajutand chiar si la ameliorarea simptomelor care insotesc artrita reumatoida.

Are grija de sanatatea inimii

Pe de o parte, ceaiul de urzica are in componenta beta sitosterol, o substanta similara colesterolului uman, care diminueaza ritmul de acumulare a colesterolului „rau” pe vasele de sange si pe artere.

Pe de alta parte, in ceaiul de urzica se afla antioxidanti valorosi, cum ar fi vitaminele A, C, dar si flavonoizi precum quercetinul si kaempferolul, care faciliteaza mentinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale si scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. 

Reprezinta un tonic excelent pentru femei

Intrucat este bogat in fier, ceaiul de urzica previne anemiile. De asemenea, ceaiul de urzica este cunoscut pentru proprietatile sale de galactogog, asa ca poate fi utilizat, fara a se face excese, de catre mamele care alapteaza.

Fiind si sursa de calciu, un ceai de urzica este o alegere potrivita pentru femeile care sufera de balonari si de crampe care insotesc sindromul premenstrual. In plus, ceaiul de urzica imbunatateste fluxul menstrual si contribuie la scaderea in intensitate a simptomelor ce insotesc intrarea la menopauza, echilibrand nivelul de estrogen (datorita fitoestrogenilor continuti). 

Imbunatateste digestia

Intrucat inflamatiile interfereaza adesea cu o digestie normala si determina dezvoltarea bacteriilor „rele” din microflora intestinala, sa consumi regulat ceai de urzica te va ajuta si din acest punct de vedere. Acest ceai, datorita actiunilor sale antiinflamatorii, va regla digestia, va preveni constipatia, dar si diareea.

Amelioreaza sangerarile interne minore

Gratie continutului ridicat de vitamina K, ceaiul de urzica este recunoscut pentru efectele bune pe care le are in caz de sangerari nazale, de sangerari intestinale etc.. Cu toate acestea, nu trebuie sa neglizezi astfel de probleme de sanatate si, inainte sa consumi ceai de urzica, solicita un consult medical!

Este util in realizarea igienei orale

Spre exemplu, gingivita, placa bacteriana si alte probleme gingivale duc la inflamatii si la mirosul neplacut al respiratiei. Pentru a preveni astfel de probleme, se recomanda sa se faca gargara si sa se clateasca gura cu ajutorul unui ceai de urzica. 

Ceaiul de urzica- precautii si contraindicatii

Inainte sa incepi sa consumi ceai de urzica, vei sta de vorba cu un medic, in special daca este vorba despre urmatoarele situatii:

  • Sarcina sau perioada de alaptare- In cazul unei sarcini, se va evita consumul ceaiului intrucat acesta stimuleaza contractiile uterine si se poate ajunge la pierderea sarcinii. Cat priveste perioada alaptarii, ceaiul de urzica are proprietatile unui galactogog (stimuleaza producerea laptelui matern) si este binevenit, cu conditia sa fie consumat cu moderatie si dupa ce este consultat un specialist

  • Daca suferi de hipotensiune- Intrucat ceaiul de urzica regleaza nivelul tensiunii arteriale, exista posibilitatea ca nivelul tensiunii sa-ti scada si mai mult. De aceea, nu il bea daca ai hipotensiune, ci mai intai discuta cu medicul

  • Daca suferi de diabet- In cazul in care te confrunti cu hipoglicemii, intreaba medicul inainte sa incepi sa bei ceai de urzica, mai ales daca faci deja un tratament cu antidiabetice

  • Daca ai probleme severe cu rinichii- Intrucat ceaiul de urzica are proprietati diuretice, stimularea functiilor renale nu este binevenita in aceasta situatie, asa ca este indicat sa nu bei un astfel de ceai

  • In caz de alergie la urzici, va fi ocolit si ceaiul care le contine

Ceaiul de urzica- interactiuni

Inainte sa incepi o cura cu acest ceai, tine cont de faptul ca interactioneaza cu anumite medicamente. Printre acestea se numara:

  • Medicamentele diuretice 

  • Anumite sedative (cum ar fi clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), phenobarbital (Donnatal)- Asociarea ceaiului de urzica alaturi de acestea va accentua starile de somnolenta

  • Medicamente anticoagulante (precum Warfarin/Coumadin)

  • Medicamente pentru tratarea diabetului

Ceaiul de urzica- mod de administrare

Ceaiul de urzica este potrivit atat pentru uz intern, cat si pentru cel extern, avand proprietati tonice, antispastice, diuretice, dar si expectorante.

In privinta utilizarii interne, trebuie sa stii ca un ceai de urzica se prepara astfel: 1 lingura de planta se adauga la 250 ml apa clocotita, se fierbe si se lasa la infuzat. Se vor consuma 3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

In privinta  utilizarii externe, ceaiul de urzica poate fi valorificat in felul urmator:

  • Pentru gargara, binevenita in caz de inflamatii ale cavitatii bucale si pentru eliminarea halenei

  • Pentru rani si vanatai, imbunatatind coagularea sangelui

  • Pentru disconfortul aparut in caz de hemoroizi (se fac bai locale)

  • Pentru combaterea matretii de pe scalp (se clateste parul cu ceaiul)