Ghimbir17 produse.

Arata 1 - 17 din 17 produse
Arata 1 - 17 din 17 produse

Ceai de ghimbir

Fie ca este obtinut cu ajutorul ghimbirului uscat, sub forma de pulbere, fie ca este obtinut din planta proaspata, un ceai de ghimbir are oricand virtuti terapeutice uimitoare. Parcurge textul de mai jos si vezi despre ce este vorba!

Ceaiul de ghimbir compozitie

Puterea vindecatoare a acestui ceai vine din prezenta uleiurilor volatile si a unor compusi care ii confera mirosul intepator: gingerolul si shogaolul. 

De asemenea, ceaiul de ghimbir este valoros pentru ca in el se regasesc si: vitamina C, amino acizi, dar si cantitati foarte mici de minerale (cum ar fi potasiu, zinc, fosfor etc).

Ceai de ghimbir beneficii

Diminueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Una dintre cauzele care sta la baza maladiilor cardiace este si asa-numita oxidare a lipoproteinelor (acestea reprezinta o combinatie intre proteine si lipide, asigurand transportul de lipide in sange), pe fondul stresului oxidativ. Actiunea ghimbirului este, asa cum arata si diferite studii, in directia reducerii nivelului de colesterol „rau”, responsabil inclusiv cu depunerea de placi pe artere, care conduc la declansarea bolii aterosclerotice.

O alta calitate a ghimbirului este ca fluidizeaza sangele, intrucat rizomii sai sunt cele care contin o substanta ce previne blocarea vaselor de sange. In aceste conditii, ghimbirul atenueaza pericolul formarii cheagurilor, asociate infarctului sau unui accident vascular. 

Ajuta organismul sa lupte cu infectiile bacteriene

Gratiecompusilor sai numiti gingeroli, ghimbirul inhiba proliferarea bacteriilor. Efectele sale sunt deosebit de puternice, mai ales daca este asociat si cu alte vegetale cu proprietati antibiotice, asa cum este usturoiul de exemplu.

Printr-un studiu s-a observat ca usturoiul si ghimbirul lupta eficient inclusiv contra bacteriilor care au ajuns sa fie rezistente la antibiotice. 

Are proprietati antivirale puternice

Ceaiul de ghimbir nu te va ajuta sa lupti doar cu infectiile bacteriene, ci si cu cele virale. 

Printre infectiile virale cele mai comune pe care ghimbirul le poate combate sunt si cele cu herpes simplex (de tip 2). Un studiu german a  realizat o comparatie intre puterea uleiurilor esentiale existente in ghimbir, rozmarin, anason, cimbru, musetel si santal. Ghimbirul s-a remarcat din acest punct de vedere, avand o eficienta buna in cazul unei infectii ce determina dezvoltarea herpesului genital. 

Are grija de sanatatea tractului respirator

In ultimele decenii, au fost realizate mai multe studii care au aratat ca utilizarea regulata a ghimbirului, atat proaspat, cat si uscat, protejeaza contra unora dintre cele mai comune infectii survenite la nivelul tractului respirator: raceala comuna, gripa de tip A, infectia cu virusul respirator sincitial. 

Spre exemplu, un studiu a analizat comparativ efectele unor plante asupra multiplicarii virusului gripal tip A. Printre ele s-au numarat busuiocul, usturoiul, ghimbirul, turmericul sau Menta Piperita. Dintre acestea, s-a evidentiat ghimbirul, care este capabil sa ajute sistemul imunitar sa contracareze virusul gripal. 

Combate infectiile fungice

Ghimbirul se dovedeste a fi de ajutor si din acest punct de vedere, inclusiv in cazul fungilor rezistenti la medicamente. Prin intermediul unui studiu s-a aratat ca asocierea ceaiului de ghimbir cu ulei esential de ghimbir si cu ulei de arbore de ceai este ideala pentru accelerarea vindecarii unei infectii fungice. 

Sustine sanatatea tractului digestiv

Studiile au adus de mai multe ori in prim-plan urmatorul aspect: consumul de ceai de ghimbir este binevenit pentru a ameliora disconfortul provocat de o senzatie de prea plin dupa mese. De asemenea, este ideal si pentru prevenirea si diminuarea flatulentei, avand capacitatea de a facilita eliminarea gazelor intestinale. Nu in ultimul rand, ceaiul de ghimbir diminueza si neplacuta senzatie de greata ce poate interveni oricand in cadrul unei indigestii.

In ciuda acestor efecte, specialistii atrag atentia asupra urmatorului fapt: ceaiul de ghimbir, consumat fara moderatie, poate sa irite stomacul. 

Amelioreaza greata

Una dintre cele mai cunoscute proprietati ale acestui ceai este ca te scapa de greata de mai multe tipuri. De pilda, el s-a dovedit a fi eficient atat in cazul greturilor matinale din sarcina (este sigur pentru consum in aceasta perioada), cat si in cazul celor provocate de tulburari digestive, de raul de mare sau de urmarea unui tratament pe baza de chimioterapie.

De pilda, printr-un studiu s-au analizat pacienti care se confruntau cu greata asociata raului de mare, cu greturi matinale si cu greata indusa de chimioterapie. O parte dintre ei au primit ghimbir, iar altii au primit un ceai tip placebo. La finalul studiului, s-a putut sesiza o imbunatatire a starii celor care consumasera ghimbir, prin comparatie cu cei care nu primisera.

O alta precizare a celor ce au realizat studiul este ca efectele pozitive ale ghimbirului asupra greturilor este similar cu cel oferit de medicamente prescrise de obicei pentru combaterea lor (precum este Metoclopramidul de exemplu).  

Este un aliat de nadejde in caz de diabet de tip 2

Oamenii de stiinta au constatat, de-a lungul timpului, ca un consum regulat de ceai de ghimbir este binevenit pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2 din urmatoarele motive:

  • Se va realiza un control mai bun asupra nivelului de zahar din sange, impiedicandu-se aparitia hiperglicemiei

  • Va creste raspunsul organismului la insulina, reducandu-se din manifestarile neplacute ce insotesc diabetul

  • Se asigura o protectie mai buna contra maladiilor cardiovasculare, un factor de risc asociat diabetului

  • Datorita ghimbirului, greutatea corporala a unei persoane cu diabet se va mentine mai usor in limite normale

Este de ajutor in caz de artrita

Proprietatile antiinflamatorii regasite in ceaiul de ghimbir sunt cele care favorizeaza diminuarea inflamatiilor si implicit a durerilor din afectiuni precum este si artrita. In plus, ghimbirul are o actiune benefica asupra asistemului imunitar, diminuand actiunea acestuia in vederea producerii inflamatiilor.

Un studiu a comparat pacienti care primisera ceai de ghimbir cu unii care nu primisera. La cei care au consumat acest ceai s-a observat o reducere cu pana la 30% a manifestarilor neplacute din artrita, ameliorarea fiind pusa si pe seama proprietatilor analgezice oferite de ghimbir. 

Alina durerile musculare

Desi efectele sale nu vor fi vizibile de la inceput, ceaiul de ghimbir te poate ajuta sa-ti ameliorezi durerile musculare si sa te bucuri din nou de libertatea de miscare.

Compusii din ghimbir se remarca atat prin proprietati antiinflamatorii, cat și prin proprietati analgezice, esentiale in prevenirea si diminuarea progresiva a durerilor.

Pentru cele mai bune rezultate, este indicat sa se consume ceai de ghimbir zilnic, pana cand durerile vor scadea in intensitate. 

Usureaza crampele menstruale

Crampele menstruale fac parte dintre cele mai neplacute experiente incercate luna de luna de femeile din intreaga lume. De asemenea, este si unul dintre motivele pentru care creste consumul de antiinflamatoare, care au insa si efecte adverse.

Pentru a evita pe cat posibil sa se recurga adesea la astfel de medicamente, specialistii in medicina naturista recomanda sa se consume si ceai de ghimbir. Explicatia lor pentru aceasta recomandare este urmatoarea: compusii din ghimbir echilibreaza producerea de prostaglandine (chimicale cu proprietati proinflamatorii ce determina uterul sa se contracte si astfel sa aiba loc sangerarea menstruala). Intrucat excesul de prostaglandine este de cele mai multe ori responsabil de aparitia crampelor menstruale, introducerea ceaiului de ghimbir in rutina zilnica poate fi de mare folos.

In acelasi timp, proprietatile excelente ale ghimbirului, ca analgezic si antiinflamator, au fost demonstrate si prin intermediul studiilor. De exemplu, un studiu a realizat o comparatie intre antiinflamatoarele nesteroidiene si ghimbir si a aratat ca si ghimbirul are proprietati similare in combaterea durerilor. 

Stimuleaza eliminarea kilogramelor in plus

Ceaiul de ghimbir este o solutie si din acest punct de vedere datorita prezentei celor doi compusi: gingerol si shogaol. Ei au proprietati antioxidante, combat inflamatia si asigura si senzatia de a fi satul/a dupa mese.

O alta proprietate a ceaiului de ghimbir utila in pierderea kilogramelor de prisos este legata si de capacitatea sa de a stabiliza nivelul de zahar din sange. In aceste conditii, va exista o expunere mai mica la „atacurile” de foame. 

Totodata, consumul de ceai de ghimbir contribuie si la eliminarea grasimii din zona abdominala, usurand drumul spre un abdomen mai plat. Pe de o parte, ghimbirul contribuie la detoxifierea colonului si, pe de alta parte, stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor, inclusiv pe cele din zona taliei.  

Ceai de ghimbir contraindicatii

In general, ceaiul de ghimbir nu provoaca reactii nedorite pentru majoritatea persoanelor, daca este consumat cu moderatie. Cu toate acestea, in anumite situatii, cei care au consumat ceai de ghimbir s-au plans de arsuri stomacale sau de diaree.

Chiar daca este sigur in sarcina, se recomanda ca persoanele aflate in aceasta perioada sa  nu se apuce sa bea ceai de ghimbir fara sa discute inainte cu un medic.

Un alt aspect foarte important de care trebuie sa se tina seama inainte de a consuma ceai de ghimbir este urmatorul: ghimbirul actioneaza cu mai multe medicamente si suplimente alimentare. De aceea, nu recurge la acest ceai daca te afli sub tratament cu urmatoarele medicamente:

  • Medicamente ce incetinesc ritmul coagularii sangelui (cum ar fi cele pe baza de ibuprofen, de naproxen, aspirina, Diclofena, warfarin/ Coumadin) etc.)

  • Un medicament utilizat pentru tratarea infectiilor fungice: metronidazole (Flagyl)

  • Medicamente utilizate in tratarea diabetului (ghimbirul interactioneaza cu ele intrucat are capacitatea de a reduce nivelul de zahar din sange)

  • Medicamente destinate tratarii hipertensiunii arteriale

  • Nu se va bea ceai de ghimbir in paralel cu suplimente alimentare care influenteaza coagularea sangelui (printre acestea se numara cele pe baza de angelica, de usturoi, de Panax Ginseng, de turmeric, de salcie etc.)