Tensiune4 produse.

Arata 1 - 4 din 4 produse
Arata 1 - 4 din 4 produse

Ceai pentru tensiune

Hipertensiunea arteriala- ce este

Hipertensiunea arteriala se refera la o crestere a valorilor tensionale, astfel:

  • Daca este vorba despre hipertensiune arteriala de gradul I: tensiunea sistolica (se refera la presiunea realizata asupra peretilor vasculari in momentele in care inima se contracta) este intre 130-139 mmHg, iar cea diastolica (presiunea realizata asupra peretilor vasculari cand inima se relaxeaza intre contractii) este intre 80-89 mmHg

  • Daca este vorba despre hipertensiune arteriala de gradul al II-lea: tensiunea sistolica are o valoare de peste 140mmHg, iar cea diastolica este de peste 90 mmHg

Hipertensiunea arteriala- complicatii

In caz de hipertensiune arteriala, se poate ajunge la probleme nu numai la nivelul inimii, ci si a altor organe. Cu cat tensiunea este mai ridicata si nu este controlata, cu atat mai mult efectele ei vor fi mai grave. Printre cele mai frecvente se numara:

  • Infarctul miorcardic sau accidentul vascular cerebral (intervin intrucat tensiunea arteriala mare pune prea multa presiune asupra vaselor de sange)

  • Anevrismul cerebral (vasele de sange se pot sparge si poate interveni o hemoragie masiva)

  • Slabirea si deteriorarea vaselor de sange de la nivelul rinichilor 

  • Ingrosarea, ingustarea sau ruperea vaselor de sange de la nivelul ochilor (in oricare dintre aceste cazuri se poate ajunge la pierderea vederii)

  • Dezvoltarea sindromului metabolic (este un ansamblu de probleme de sanatate, ce se refera la: tensiune arteriala mare, nivel mare al trigliceridelor, niveluri marite ale colesterolului „rau”, cresterea rezistentei la insulina, crestea mare a circumferintei taliei, marirea predispozitiei spre diabet)

  • Tulburari de memorie (tensiunea arteriala ridicata, daca nu este controlata, poate sa duca la dificultati in a memora si a invata)

  • Dementa vasculara (ingustarea sau blocarea arterelor limiteaza fluxul sanguin catre creier, ceea duce la aparitia acestei afectiuni. Ea poate fi produsa insa si in situatia in care survine un accident vascular cerebral)

Hipotensiunea- ce este

Se refera la scaderea nivelului valorilor tensiunii pana la 90/60 sau chiar mai putin.

Hipotensiunea arteriala- complicatii

Medicii atrag atentia asupra urmatorului aspect: chiar si formele moderate de hipotensiune pot sa duca la ameteli, la stari de slabiciune, la piederea cunostintei si la accidentari in urma caderilor.

Daca este vorba despre o hipotensiune severa, organismul va fi lipsit de oxigenul necesar pentru a-si indeplini functiile de baza, ceea ce poate sa conduca la complicatii la nivelul inimii sau creierului. 

Ceai pentru tensiune- compozitie

Un ceai pentru tensiune trebuie sa fie benefic atat pentru cazurile de hipertensiune, cat si pentru cele de hipotensiune. De asemenea, este ideal daca va sprijini sanatatea inimii in ansamblu, contribuind inclusiv la controlul asupra nivelului de colesterol si la prevenirea inflamatiilor provocate de stresul oxidativ. Iata de ce, intr-un astfel de ceai, se pot afla oricare dintre urmatoarele plante:

Troscotul

Este potrivit intr-un ceai pentru tensiune datorita prezentei siliciului si a antioxidantilor (flavonoizi), care imbunatatesc starea vaselor de sange. De asemenea, troscotul contribuie la reglarea circulatiei sanguine, reducand stresul de la nivelul inimii, prevenindu-se nu numai cresterea necontrolata a tensiunii, ci si alte consecinte mai grave (cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular). 

Traista-ciobanului

Este cunoscuta ca fiind potrivita pentru pastrarea unei inimi sanatoase intrucat contine substante precum: flavonoizi, alcaloizi, polipeptide, acizi grasi, sterol (este un corespondent al colesterolului uman regasit la nivelul plantelor), aminoacizi, sulforafan, vitamine si minerale. Acestea imbunatatesc circulatia sangelui si reduc permeabilitatea vaselor de sange, eliminand inclusiv depunerile periculoase de colesterol.

In acelasi timp, traista-ciobanului ar trebui sa faca parte dintr-un ceai pentru tensiune intrucat contine agenti hemostatici. Prin intermediul lor, sangele va continua sa circule si printr-un vas de sange deteriorat, ajutand si la un echilibru al tensiunii arteriale. 

Paducelul

Atat frunzele, cat si florile acestei plante, sunt apreciate din cele mai vechi timpuri pentru abilitatea lor de a asigura sanatatea inimii. 

Cercetarile efectuate au aratat ca paducelul imbunatateste functionarea inimii si, mai mult decat atat, faciliteaza mentinerea tensiunii arteriale in limite cat mai apropiate de cele normale. 

Paducelul este binevenit intr-un ceai pentru tensiune chiar si pentru pacientii care sunt predispusi, din cauza unor boli (diabetul de tip 2 de exemplu), la hipertensiunea arteriala.

Roinita

Unul dintre cele mai importante beneficii ale acestei plante este ca protejeaza muschii inimii de diferite injurii. Un studiu din anul 2016 (efectuat cu ajutorul animalelor) a aratat ca roinita imbunatateste nu  numai nivelul tensiunii arteriale, ci si functionarea inimii in genere.

Roinita este vestita inclusiv pentru capacitatea sa de a preveni tahicardia si fibrilatiile, ceea ce va duce la tinerea sub control a tensiunii arteriale.

Un studiu a aratat ca administrarea plantei la pacienti ce aveau probleme cu palpitatii si cu tensiunea a dus la o imbunatatire a starii acestora.

Practic, un ceai pentru tensiune in care sa se afle si roinita este de folos pentru sanatatea inimii in ansamblul ei. 

Talpa-gastei

Studiile au constatat ca aceasta planta este utila si pentru pacientii care au hipertensiune arteriala severa sau care au supravietuit unui infarct miocardic acut. Rezultatele pozitive ale utilizarii produselor care sa contina si talpa-gastei sunt cu atat mai evidente cu cat vor fi folosite pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 luni, zi de zi.

Talpa-gastei este o alegere foarte potrivita intr-un ceai pentru tensiune in conditiile in care imbunatateste circulatia sangelui la nivelul inimii, diminueaza hipertensiunea, amelioreaza ischemiile miorcardice (acestea survin cand exista un dezechilibru dintre fluxul sanguin, care nu este suficient si nevoile inimii), diminueaza deteriorarea celulara produsa de radicalii liberi si impiedica ingrosarea vaselor de sange. 

Tarhonul

Alaturi de aroma sa deosebita care il transforma intr-o iarba aromatica excelenta, tarhonul este bun pentru sanatatea inimii intrucat contine anxtioxidanti, care tin la distanta efectele nocive ale radicalilor liberi si diminueaza riscul de instalare a maladiilor cardiace din cauza stresului oxidativ.

In ceea ce priveste beneficiile aduse pentru tensiune, un ceai cu tarhon contine substante care  impiedica acumularea de colesterol pe peretii vaselor de sange si le ajuta sa-si mentina elasticitatea, ceea ce este important inclusiv pentru pastrarea unui nivel normal al tensiunii arteriale. 

Frunzele de maslin

Asemenea maslinelor, frunzele sunt si ele bogate in compusi fenolici, arata studiile. Astfel, compusii din frunzele de maslin au efecte anti-aterosclerotice, hipotensive, antioxidante, antiinflamatorii si de diminuare a nivelului colesterolul „rau”.

Ceea ce le face ideale si pentru a face parte dintr-un ceai pentru tensiune este ca au capacitatea de a tine sub control atat tensiunea sistolica, cat si pe aceea diastolica, fiind adecvate pentru hipertensivi  si pentru hipotensivi. 

Lavanda

Numeroase studii au ajuns la concluzia ca simpla aromaterapie cu lavanda imbunatateste situatia celor ce se confrunta cu hipertensiune arteriala. Efectele pozivite ale plantei se observa atat la nivelul tensiunii diastolice, cat si a celei sistolice. De aceea, se recomanda inclusiv inhalarea vaporilor dintr-un ceai de lavanda in vederea unui tratament complementar pentru cei care au de suferit de pe urma hipertensiunii arteriale. 

Ceai pentru tensiune- precautii si avertizari

Chiar daca iti doresti sa iti tratezi problemele legate de tensiune doar cu ajutorul remediilor naturiste, trebuie sa stii ca poate fi vorba despre o situatie care sa implice si un tratament special, recomandat de un medic. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre hipertensiune arteriala, aceasta trebuie diagnosticata corect pentru a fi cat mai bine tinuta sub control, avand in vedere complicatiile ei, care de care mai serioase.

Numai medicul poate sa-ti spuna daca este posibil sa nu iei deloc medicamente sau ar trebui sa imbini administrarea acestora si cu ceaiuri. In acelasi timp, un specialist este singurul care poate sa iti spuna ce ingrediente ar trebui sa contina, de exemplu, un ceai pentru tensiune, astfel incat acesta sa nu interfereze cu tratamentul pe care il iei deja.

Ai intotdeauna in vedere faptul ca anumite plante interactioneaza semnificativ cu medicamentele destinate tratarii hipertensiunii/hipotensiunii arteriale si ca de aceea poate fi necesar sa nu bei ceaiuri care sa le contina sau ca medicul sa iti ajusteze diferit dozele medicamentelor respective daca ti se permite sa consumi si ceaiuri.

Printre plantele dintr-un ceai pentru tensiune care nu sunt recomandate daca esti deja sub un tratament destinat ameliorarii problemelor legate de tensiune sau de alte afectiuni se numara:

  • Traista-ciobanului- Influentand atat hipotensiunea, cat si hipertensiunea arteriala, nu ar trebui sa fie asociata unui tratament destinat oricareia dintre aceste probleme de sanatate. Totodata, interactioneaza si cu medicamente destinate afectiunilor tiroidiene, asa ca nu o adauga in niciun fel de ceai daca te afli sub un tratament pentru asa ceva. Nu in ultimul rand, traista-ciobanului contine substante ce favorizeaza acumularea de oxalati, de aceea nu o consuma daca ai avut/ai calculi renali 

  • Paducelul- Este cunoscut pentru interactiunile sale cu numeroase medicamente pentru maladiile cardiace, asa ca stai neaparat de vorba cu medicul inainte sa bei un ceai pentru tensiune care sa il contina

  • Roinita- Este de evitat dintr-un ceai daca suferi de o afectiune tiroidiana si daca urmezi un tratament de substitutie pentru hormonii tiroidieni

Pentru siguranta ta deplina, nu te apuca sa bei vreun ceai pentru tensiune daca te afli in perioada sarcinii sau in cea de alaptare. Mai mult decat atat, nu uita ca intr-un asemenea ceai nu ar trebui sa se afle plante la care stii ca esti alergic/a.

Tensiunea  arteriala- cum o  mentii in valorile normale

Ca sa stai cat mai departe atat de hipotensiune, cat si de hipertensiune, straduieste-te sa tii cont si de sfaturile de mai jos: 

  • Bazeaza-te pe o dieta cat mai echilibrata 

  • Gestioneaza-ti cat mai bine stresul

  • Incearca sa faci multa miscare

  • Mentine-ti o greutate corporala cat mai apropiata de normal

  • Renunta la fumat

  • Consuma alcool cu moderatie

  • Nu face excese de cofeina