Ceai de Musetel9 produse.

Arata 1 - 9 din 9 produse
Arata 1 - 9 din 9 produse

Ceai de musetel

Musetelul - ce este?

Termenul „musetel” se refera la o gama de plante ce au aspectul de mici margarete si care fac parte din familia numita „Asteraceae”. Sunt mai multe tipuri de musetel, cele mai cunoscute fiind insa Musetelul German (Marticaria recutita) si cel Roman (Chamaemelum nobile).

Musetelul este cunoscut si utilizat din cele mai vechi timpuri, din Antichitate (era folosit de greci, romani, egipteni). Pe masura ce a trecut timpul, planta a continuat sa fie populara, astfel ca incepand cu Evul Mediu a ajuns sa fie intrebuintata pentru cele mai diverse probleme, precum: astm, febra, inflamatii, greata, tulburari ale sistemului nervos, agitatia prezenta la copiii mici, diferite afectiuni ale pielii.

In ceea ce priveste locul in care isi are originea, se poate spune ca musetelul creste in mai multe zone ale Europei, cum ar fi in Germania, Spania, Italia, zone din estul continentului, dar poate sa fie cultivat si in locuri precum partea de nord a Africii (Egipt sau Maroc de exemplu). 

Musetelul- valori nutritive

Proprietatile curative ale acestei plante rezulta din compusii sai, printre care: uleiuri volatile (de exemplu, bisabolol, bisabolol oxid A si B, matricin), antioxidanti (mai ales flavonoidul numit apigenin). In acelasi timp, in musetel se afla si cantitati mici de vitamine si minerale, precum: vitamina B2, vitamina B1, vitamina A, fier, zinc, magneziu, calciu, potasiu, sodiu. 

Substantele valoroase din musetel difera si in functie de tipul sau. Spre exemplu, Musetelul German are un ulei esential albastru, bazat pe bisabolol si camazulena, datorita carora are proprietati puternic antispastice, antiinflamatorii si antimicrobiene.

Musetelul Roman detine acid angelic si acid tiglic, vestite mai ales pentru efectele sedative. 

Ceai de musetel beneficii

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia ca mai ales Musetelul German are cele mai puternice proprietati curative, fiind cel mai apreciat.  

Un ceai de musetel poate sa fie de folos pentru prevenirea si ameliorarea unei game variate de probleme de sanatate deoarece:

Are efecte antiinflamatoare

Compusii chimici din ceaiul de musetel, mai ales antioxidantii, sunt cei care inlatura efectele stresului oxidativ, printre care si inflamatiile. Acestea devin cu atat mai periculoase cu cat, pe termen lung, pot duce la declansarea celor mai variate afectiuni, de la cele digestive (cum ar fi Sindromul Intestinului Iritabil), pana la cele autoimune sau chiar pana la depresie.

In plus, efectele antispastice si antibacteriene transforma ceaiul de musetel intr-un ceai potrivit in caz de greturi, spasme musculare,  gastroenterite etc. 

Imbunatateste functionarea sistemului imunitar

In aceasta privinta, se poate spune ca anumiti compusi din ceaiul de galbenele sunt potriviti acestui scop. De exemplu, compusii fenolici intaresc imunitatea si sprijina organismul in a preveni infectiile. Practic, administrarea ceaiului de galbenele este o solutie in caz de raceli, de gripe, de probleme sinusale si de tot ceea ce inseamna congestii de pe tractul respirator. 

Previne osteoporoza si ii incetineste evolutia

Osteoporoza reprezinta o pierdere treptata a densitatii osoase. Pe masura ce acest fenomen se produce, se ajunge la o crestere a riscului de fracturi si de dureri.

In vederea contracararii unor asemenea probleme, consumul de ceai de musetel este si el de folos. Spre exemplu, studiile au aratat ca acest tip de ceai actioneaza pozitiv in perioada in care nivelul estrogenului scade brusc. Mai mult, musetelul contine un antioxidant numit apigenin, care protejeaza oasele de efectele negative ale hormonului stresului (cortizol). 

Scade din intensitatea durerilor menstruale

Un studiu realizat in 2010 a evidentiat faptul ca un consum prelungit de ceai de musetel poate sa duca la imbunatatirea starii femeilor care sufera de dismenoree primara. Pentru a se putea dovedi acest lucru, s-a recurs la un gup de mai multe femei care au fost solicitate sa bea cate 2 cani de ceai de musetel pe zi, atat cu 1 saptamana inainte de instalarea sangerarii menstruale, cat si in primele 5 zile ale menstruatiei. Ele au fost rugate sa repete demersul pentru 3 luni la rand. La finalul celor 3 luni, s-a putut sesiza ca acestea se confruntau cu stari mai putin neplacute (inclusiv cu mai putina anxietate).

 

Amelioreaza anumite afectiuni ale tractului digestiv

Ceaiul de musetel poate sa diminueze din simptomele neplacute ale unor afectiuni precum sindromul intestinului iritabil sau diverticulita. De asemenea, este binevenit si in caz de greturi, varsaturi, arsuri, boala Crohn sau flatulenta legata de stres. Motivul pentru care ceaiul de musetel are asemenea efecte se leaga de actiunile sale antiinflamatorii si antispastice. Acestea relaxeaza musculatura de la nivelul stomacului si intestinelor. 

Imbunatateste starea celor ce au diabet

Un studiu din anul 2008 a demonstrat ca persoanele care au diabet si care consuma ceai de musetel vor fi mai putin expuse crizelor de hiperglicemie. Astfel, ceaiul de musetel nu poate inlocui tratamentul obisnuit pentru diabet, dar poate fi o solutie naturala pentru prevenirea hiperglicemiei.

Oamenii de stiinta spun ca un astfel de efect al ceaiului de galbene este cu atat mai important cu cat, pe termen lung, va feri persoanele diabetice de aparitia posibilelor complicatii cu care s-ar putea confrunta. Mai mult decat atat, ceaiul este util si in cazul diabetului de tip 1, avand un efect protector asupra celulelor beta-pancreatice si protejand de hiperglicemia ce apare ca urmare a stresului oxidativ.

Favorizeaza o stare de relaxare si un somn mai bun  

Un studiu efectuat in randul unor pacienti cu probleme cardiace a ajuns la concluzia ca acestia au adormit mai usor dupa ce au baut ceai de musetel. Totodata, ei s-au relaxat mai rapid si au dormit mai profund.

Anumiti oameni de stiinta sustin ca un ceai de musetel este o solutie potrivita pentru impiedicarea tulburarilor de somn si pentru ca acesta actioneaza similar unor medicamente pe baza de benzodiazepina, ce pot fi prescrise ca sedative in caz de stari de anxietate care conduc si la dificultatea de a adormi. 

Amelioreaza probleme inflamatorii  ale pielii

Din acest punct de vedere, specialistii afirma ca un ceai de galbenele reprezinta intotdeauna o solutie la indemana pentru tratarea leziunilor pielii, grabind vindecarea. Spre exemplu, romanii se foloseau de proprietatile antiinflamatorii si antiseptice pentru a scapa nu numai de rani, ci si de psoriazis sau de diferite iritatii ale pielii.

Un studiu a aratat ca aplicatiile externe cu ceai de galbenele, direct pe rani, sunt o optiune excelenta pentru rani, accelerandu-le vindecarea.

Contribuie la diminuarea inflamatiilor de la nivelul ochilor

Ceaiul de musetel, daca este destinat uzului extern, este un remediu util daca ai probleme cum ar fi ochii obositi, iritati sau daca ai semnele unei conjunctivite. Toate acestea sunt posibile intrucat ceaiul are atat proprietati antiinflamatorii, cat si antibacteriene. 

Ceai de musetel contraindicatii

La fel ca pentru orice alt fel de ceai si pentru ceaiul de musetel se va sta de vorba cu medicul inainte de inceperea administrarii. Acest demers este si mai important daca exista oricare dintre urmatoarele situatii:

  • Sarcina sau perioada de alaptare- Chiar daca nu se stie exact daca un ceai de galbenele poate sa creasca riscul de pierderii a sarcinii, se recomanda ca acest ceai sa nu se consume in timpul sarcinii daca nu exista indicatia precisa a unui medic. Acelasi sfat este valabil si pentru perioada de alaptare, intrucat nu se stie cu exactitate daca este 100% sigur pentru bebelus

  • Daca exista o alergie la polen- Ideal este sa nu se bea ceai de galbenele preparat din plante proaspete pentru a nu se declansa o reactie alergica din cauza urmelor de polen

  • Daca esti alergic/a la plante din familia „Asteraceae”- Dintre acestea fac parte si alte plante, in afara de musetel. Printre ele se  numara, de pilda, crizantemele sau margaretele. In cazul in care ai deja o alergie la acestea, evita si ceaiul de musetel 

  • Daca ai avut, la un moment dat, o reactie alergica la un produs pe baza de musetel- Nici in acest caz nu este bine sa consumi ceaiul de musetel pana nu vorbesti cu un medic pentru a nu fi in situatia de a dezvolta o noua reactie alergica

  • Daca urmeaza sa suferi o interventie chirurgicala- Mai ales Musetelul German poate sa interactioneze cu medicamentele folosite la anestezie, de aceea ocoleste ceaiul ce il contine cu cel putin 2 saptamani de efectuarea interventiei 

Ceaiul de musetel- interactiuni

Nu incepe sa consumi ceaiul de musetel fara sa te sfatuiesti cu  medicul daca esti deja sub un tratament cu oricare dintre urmatoarele medicamente sau daca iei deja anumite suplimente alimentare, cum ar fi :

  • Sedative

  • Medicamente anticoagulante

  • Aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene 

  • Daca iei suplimente alimentare pe baza de: sunatoare, valeriana, usturoi, gingko biloba etc.

Ceaiul de musetel - mod de administrare

Ceaiul de musetel este un ceai care se poate utiliza atat intern, cat si extern.

Referitor la utilizarile interne, trebuie sa stii ca se pot face si cure mai lungi, dar sunt necesare pauze de cate 10 zile la fiecare 6 saptamani. 

Printre cele mai cunoscute situatii in care ceaiul de musetel este destinat utilizarii externe se numara:

  • Hemoroizii si alte inflamatii anale- In acest caz, este indicat sa se realizeze spalaturi locale cu infuzie de galbenele

  • Ochi inflamati, pungi sub ochi, cearcane, ochi inrositi sau iritati- Pentru aceste probleme se vor aplica direct pe zona afectata comprese cu ceai de musetel

  • Diminuarea acneei- Clatirea pe fata este binevenita in acest caz, ceaiul de musetel avand proprietati antioxidante si antiseptice

  • Inflamatii in gura- Clatirea cu ceai de musetel este potrivita intrucat acesta are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene

  • Prevenirea matretii- Dupa samponare, clatirea scalpului se poate face si cu infuzia de galbenele