Chimion2 produse.

Arata 1 - 2 din 2 produse
Arata 1 - 2 din 2 produse

Ceai de chimion

Chimionul - ce este?

La fel ca alte condimente, chimionul a fost printre primele utilizate in Europa si in Asia. 

Chimionul este originar in Egipt (vechii egipteni s-au folosit de chimion si in procesele de mumificare) si apartine familiei de plante numita Apiaceae. Din Egipt, a devenit cautat in Grecia si in Roma Antica. 

In Evul Mediu, chimionul era asociat cu dragostea si cu fidelitatea, fiind adesea folosit la nunti si in painile care le erau daruite soldatilor ce plecau in lupte. Ulterior, in perioada imperiilor coloniale, chimionul a ajuns pe continentul american prin intermediul spaniolilor si portughezilor.

In medicina traditionala din tari precum Marea Britanie, Italia sau SUA, cuminul este apreciat pentru calmarea tulburarilor digestive, pentru diminuarea inflamatiilor si pentru ameliorarea unor probleme ale pielii precum eczemele.

Pentru medicina ayurvedica, acest condiment este unul dintre cele mai apreciate, fiind valorificat pentru proprietatile sale antispastice, carminative (stimularea eliberarii gazelor) si astringente. Practic, chimionul este un remediu pentru diaree, flatulenta, balonari, colici si greturi matinale. Tot in cadrul medicinei ayurvedice se spune ca semintele de chimion sunt ideale pentru imbunatatirea functionarii ficatului si pentru stimularea asimilarii in organism a altor remedii din plante.  

Chimionul- proprietati nutritive

Chimionul are efecte pozitive multiple datorita nutrientilor ce se regasesc in el. Printre cei mai importanti se numara:

  • Vitamine (vitamina A, C, E, K, B6, B1, B2, B3)

  • Minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, mangan, cupru, zinc, potasiu)

  • Monoterpene (beta-pinene, p-cymene, gamma-terpinene)

  • Aldehida cuminica

Ceai de chimion beneficii

Imbunatateste functionarea sistemului imunitar

Ceaiul de chimion este cunoscut si pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar. Prezenta vitaminei C este cea care il face valoros din acest punct de vedere. Cu cat se va consuma mai mult din acest ceai, cu atat se va beneficia de cantitati mai importante ale acestei vitamine, utila in special in conditiile in care stresul din viata de zi cu zi influenteaa negativ activitatea sistemului imunitar.

Un studiu a ajuns la concluzia ca o asociere intre chimion, cuisoare, oregano, cimbru si scortisoara este utila pentru ca are proprietati antibacteriene si antifungice, impiedicand proliferarea fungilor si bacteriilor si imbunatatind reactia sistemului imunitar in fata acestora. 

Are proprietati antivirale si antibacteriene

Un ceai de chimion este util si pentru a preveni diferite infectii, de la raceli sau gripe pana  la cele determinate de bacterii deosebit de puternice.

Spre exemplu, un studiu realizat in anul 2008, a analizat doi compusi din chimion, carvacrolul si thymolul, in functie de capacitatea lor de a contracara bacteria E.coli. Concluzia a fost ca ambii compusi pot fi eficienti din acest punct de vedere. 

Amelioreaza afectiunile aparatului respirator

Consumul de ceai de chimion este potrivit si pentru asemenea probleme in conditiile in care actioneaza ca un agent expectorant si anti-congestiv. De aceea, va fi potrivit pentru fluidizarea si eliminarea mucusului de pe caile respiratorii, de pe trahee, de pe bronhii si din plamani.

In acelasi timp, chimionul este stimulant si dezinfectant, asa ca, odata ce mucusul este eliminat, inflamatiile se vor reduce, iar starea generala se va imbunatati.

Este util in caz de diabet 

Un studiu din anul 2005 a demonstrat faptul ca un compus prezent in produsele pe baza de chimion (o aldehida cuminica) poate sa contribuie la prevenirea dezvoltarii diabetului intrucat imbunatateste toleranta la glucoza.

In acelasi timp, un ceai de cumin este benefic si pentru ca este capabil sa previna crizele de hipoglicemie. 

Regleaza nivelul de colesterol

Mai multe studii au ajuns la concluzia ca un consum regulat de chimion contribuie la scaderea semnificativa a nivelului de colesterol „rau”.

Pentru cele mai bune rezultate se recomanda fie administrarea zilnica de ceai de chimion, fie adaugarea a cate 3 g de pudra de chimion in iaurt, la 2 mese, timp de 3 luni, in vederea scaderii colesterolului, trigliceridelor si eliminarii kilogramelor in plus. 

Asigura sanatatea tractului digestiv

Pe de o parte, in ceaiul de chimion se gaseste un compus numit thymol, al carui rol este de a stimula secretiile biliare. De asemenea, chimionul imbunatateste secretarea enzimelor pancreatice, sustinand pe deplin procesul de digestie.

Pe de alta parte, acest ceai are efecte carminative, ceea ce inseamna ca este capabil sa previna si sa combata flatulenta, care duce la senzatia de presiune abdominala si la crampe abdominale.

Un studiu a evidentiat faptul ca un ceai de chimion este de ajutor pentru cei care sufera din cauza Sindromului Intestinului Iritabil. Pacientii care au primit chimion timp de mai multe zile la rand s-au simtit mai bine, in sensul in care nu au mai avut crampe abdominale, greturi, scaune moi, mucus in materiile fecale sau constipatie.

Este o sursa naturala de fier

Fierul este un mineral ce joaca un rol fundamental in organism. Fara el, celulele primare din muschi nu pot retine oxigenul, iar in aceste conditii muschii nu vor functiona corect, ajungandu-se la slabiciune musculara. De asemenea, nici creierul nu poate sa dea randament maxim fara suficient oxigen. Practic, fierul este un nutrient care previne aparitia anemiei, dar si a tulburarilor de tip cognitiv.

Mai mult decat atat, fierul faciliteaza absorbtia corecta a vitaminei C in organism, esentiala in functionarea sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, consumul de ceai de chimion poate sa ne furnizeze si un plus de fier in cadrul dietei noastre. 

Ofera un plus de calciu

Alaturi de calciu, atat de important pentru sanatatea intregului organism, in ceaiul de chimion se afla si fier si mangan, toate aceste minerale prevenind pierderile de masa osoasa si diminuand riscul de instalare a osteoporozei. Mai mult decat atat, manganul contribuie si el la formarea enzimelor implicate in metabolismul de la nivelul oaselor. 

Amelioreaza simptomele neplacute ce insotesc menstruatia

Un ceai de chimion este un aliat de nadejde inclusiv pentru crampele menstruale, avand proprietati relaxante, antispastice si antiinflamatorii. Cel mai bine este sa se consume ceaiul cu cateva zile inainte de instalarea menstruatiei. 

Este util in perioada de alaptare

Fiind bogat in anumiti nutrienti (precum ar fi fierul si calciul), un ceai de chimion este potrivit pentru femeile care alapteaza, imbunatatind calitatea laptelui matern. De asemenea, un compus din chimion (thymolul) stimuleaza producerea lactatiei. 

Imbunatateste starea pielii

Chimionul protejeaza pielea in fata infectiilor fungice si bacteriene datorita proprietatilor sale dezinfectante si antifungice. In acelasi timp, un ceai de chimion este potrivit si pentru ca va mai reduce din semnele imbatranirii, avand in vedere ca este sursa de vitamina E, un antioxidant capabil sa combata eficient radicalii liberi vinovati de imbatranirea prematura. 

Faciliteaza pierderea kilogramelor in plus

Intrucat ceaiul de chimion imbunatateste semnificativ procesul de digestie, specialistii in medicina naturista il considera un remediu bun si pentru cei care vor sa scape de kilogramele de prisos. Printr-o digestie corecta se va imbunatati si functionarea metabolismului, astfel incat corpul va elimina mai usor grasimile si excesul de calorii, slabindu-se mai rapid. 

Previne insomniile

Intrucat in chimion se afla vitamine din grupul B-urilor, dar si minerale (magneziu de exemplu), un ceai care le contine va contribui la calmarea sistemului nervos, la inducerea unei stari de relaxare propice somnului.

Un alt detaliu care arata ca acest tip de ceai este potrivit in caz de insomnii este si acesta: chimionul ajuta digestia, usureaza balonarile si alte manifestari neplacute ale sistemului digestiv care determina stari de neliniste si duc la imposibilitatea de  a adormi. 

Ceai de chimion- interactiuni

Ceaiul de chimion are o interactiune moderata cu anumite medicamente folosite in tratarea diabetului, mai exact pentru scaderea glicemiei. Printre acestea se numara, alaturi de insulina: rosiglitazone (Avandia), chlorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase) etc.

Ceaiul de chimion - mod de administrare 

Infuzia se obtine adaugand 1 lingurita de planta in apa clocotita. Pentru cele mai bune efecte, se recomanda sa se bea 1-2 cani de ceai pe zi. Copiii de peste 5 ani pot sa consume si ei, daca medicul pediatru este de acord, 1 cana de ceai de chimion pe zi.

Ceaiul de chimion se poate consuma pentru oricare dintre beneficiile prezentate mai sus intern, iar extern este preferat pentru diferite probleme ale pielii (riduri, pete de pigmentare, infectii fungice etc.).  

Ceai de chimion contraindicatii

In unele cazuri, consumul acestui ceai poate crea si efecte nedorite, cum ar fi: greturi, ameteli, regurgitatii, dureri de stomac, stari de ameteala. Daca se fac excese, se poate ajunge si la efecte mai serioase, printre care: agravarea unei hipoglicemii, tulburari de coagulare (chimionul poate sa incetineasca ritmul de coagulare), arsuri stomacale severe, cresterea riscului de pierdere a sarcinii. 

Tinand cont de toate aceste aspecte, nu este indicat sa te apuci sa consumi ceai de chimion fara sa ceri sfatul unui medic. Acest demers este cu atat mai important cu cat:

  • Este vorba despre sarcina- Nu vei consuma deloc ceai de chimion in aceasta perioada

  • Este vorba despre alaptare- Daca medicul iti permite, poti sa consumi cantitati moderate din acest ceai pentru imbunatatirea lactatiei

  • Suferi de diabet- Pentru ca in ceaiul de chimion se afla compusi ce reduc nivelul glicemiei, evita-l daca ai des hipoglicemii sau, in cazul in care medicul iti da voie sa il consumi, monitorizeaza-ti glicemia cu mai multa atentie ca de obicei

  • Urmeaza sa suferi o interventie chirurgicala- Intrucat ceaiul de chimion influenteaza nivelul glicemiei, inseamna ca va interfera cu controlul acesteia in timpul interventiei si dupa aceea. De aceea, opreste-te sa mai consumi ceaiul cu cel putin 2 saptamani inainte

Nu vei consuma sub nicio forma ceai de chimion daca esti alergic/a la aceasta planta sau la unele inrudite cu ea (precum coriandrul, oregano, chimenul, cimbrul etc.).