Tataneasa1 produs

Arata1 - 1 din 1 produs
Arata1 - 1 din 1 produs

Ceai de tataneasa

Tataneasa- ce reprezinta

Tataneasa este cunoscuta de mai bine de 2000 de ani și folosita ca planta de leac pentru diferite afectiuni. Ea se poate dezvolta in aproape orice climat sau tip de sol, preferand umbra. De obicei se regaseste mai mult in Europa si in anumite zone din Asia, dar a fost naturalizata si in America de Nord, raspandindu-se rapid. De exemplu, indienii de acolo au valorificat tataneasa drept planta vindecatoare, incluzand-o in terapiile lor.

Tataneasa a fost si este utilizata pentru cataplasme din radacinile sau frunzele ei, despre care se stie ca sunt binevenite pentru probleme variate, precum: inflamatii, vanatai, arsuri, entorse etc..

In Europa Occidentala s-a apelat la tataneasa in primul rand pentru ameliorarea unor afectiuni de natura inflamatorie, precum artrita, guta, tromboflebita. In privinta utilizarii interne, planta era vazuta ca binevenita in caz de diaree, hemoroizi si pentru congestia bronhiala. 

Treptat s-a constatat insa ca tataneasa este toxica daca este consumata intern, asa ca in prezent se recurge la ea pentru uz extern, in cazul diferitelor probleme ce implica inflamatii..

Tataneasa- continut

Studiile au ajuns la concluzia ca efectele pozitive ale plantei pentru sanatate sunt posibile datorita unei game variate de substante ce intra in compozitia ei. Printre cele mai importante dintre acestea sunt:

  • Alantoina (stimuleaza cresterea de noi celule)

  • Acidul fenolic, acidul rosmarinic (scade inflamatia si reduce durerile), acidul clorogenic si cel cafeic

  • Saponinele triterpene

  • Acidul oleanolic

  • Glicopeptide si aminoacizi

  • Alcaloizi de pirolizidina (regasiti mai ales in radacina de tataneasa)

Alaturi de acesti compusi, in tataneasa se afla un mucilagiu de polizaharide, compuse din unitati de fructoza si glucoza. 

Ceaiul de tataneasa- beneficii

Amelioreaza durerile musculare si articulare

O sinteza de mai multe studii a ajuns la concluzia ca tataneasa este capabila sa reduca durerile si inflamatiile de la nivelul muschilor si articulatiilor in caz de artrita degenerativa, de mialgie acuta la spate,  dar si in cazul leziunilor provocate de intinderi sau entorse. De aceea, aplicatiile cu ceai de tataneasa sunt considerate potrivite mai ales pentru leziunile survenite de pe urma activitatilor sportive.

In acelasi timp, studiile au aratat ca tataneasa are un efect similar antiinflamatoarelor nesteroidiene, folosite de obicei pentru inflamatiile musculare si articulare survenite de dupa efortul fizic, asa ca merita sa fie luata in calcul drept solutie naturala in locul acestora, fiind eficace. 

Este de ajutor pentru durerile ce insotesc artrita

Plecandu-se la ideea ca medicamentele standard folosite pentru tratarea artritei aduc si efecte adverse (cum ar fi arsuri stomacale, riscul de a dezvolta ulcer, accident vascular, infarct, cataracta sau de a interveni pierderea densitatii osoase), oamenii de stiinta au incercat sa vada ce solutii naturale le-ar putea alina durerile persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

In acest scop, au fost realizate mai mullte studii pentru a se vedea ce alternative naturale sunt utile pentru durerile din artrita. Spre exemplu, un studiu a analizat, comparativ, efectele care apar in urma folosirii cataplasmelor cu ceai de tataneasa sau cu un unguent ce contine aceasta planta si cele care survin dupa ce se aplica pe zonele cu probleme unguente ce contin antiinflamatoare nesteroidiene sau pe baza de arnica. La finalul studiului, s-a putut vedea ca rezultatele cele mai favorabile au fost cand s-a recurs la tataneasa.

In ciuda efectelor pozitive ale acestei plante, specialistii recomanda ca aplicatiile topice cu ea sa nu se faca pe o durata mai mare de 10 zile consecutive pentru a se evita o bioacumulare prea mare in organism (tataneasa este toxica). 

Contribuie la usurarea durerilor de spate

Utilizarea topica a ceaiului de tataneasa este o optiune potrivita si in caz de dureri de spate. Un studiu, desfasurat din initiativa unei companii farmaceutice, a evidentiat faptul ca tataneasa merita utilizata pentru durerile acute din zona inferioara a spatelui. Pentru ca acest studiu sa se realizeze, au fost necesare 2 grupuri de persoane, cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, ce sufereau de dureri de spate acute cu cauze variate (inclusiv traume sau leziuni ale discului). Toate au fost tratate, timp de 5 zile, cu unguente. O parte dintre ei (jumatate) au primit insa unguente pe baza de tataneasa, iar altii (cealalta jumatate) tip placebo, de cate 3 ori pe zi. Toti au fost intrebati cat de mult interfereaza cu miscarile din viata lor de zi cu zi durerile de spate avute. 

La finalul perioadei analizate, s-a putut observa ca aceia care primisera tataneasa cunoscusera o ameliorare a durerilor, fiind mai activi decat aceia care primisera doar unguent tip placebo. 

Scade din intensitatea durerilor din fibromialgie

Fibromialgia este o afectiune cronica, fara o cauza exacta, dar ce se caracterizeaza prin dureri in tesutul moale in diferite zone ale corpului. Studiile au ajuns la concluzia ca aplicatiile topice cu ceai sau cu unguente ce contin tataneasa sunt de folos in acest caz, intrucat duc la diminuarea inflamatiei si implicit a durerilor.

Cu toate acestea, expertii in medicina naturista considera ca durerile din fibromialgie ar trebui investigate cu atentie pentru a se afla o posibila cauza a lor, astfel incat sa se poata realiza si ajustari ale stilului de viata (cum ar fi eliminarea rapida a kilogramelor in plus, adoptarea unei diete cu alimente care sa nu stimuleze inflamatiile etc.) in scopul imbunatatirii starii de sanatate.

Accelereaza vindecarea leziunilor

Acest efect al tatanesei este posibil gratie urmatorilor compusi ai ei: alantoina (ce imbunatateste regenerarea pielii), acidul rosmarinic si cel taninic (cu rol antiinflamator si de calmare a durerilor). 

Studiile au ajuns la concluzia ca tataneasa este potrivita in ameliorarea leziunilor intrucat duce la amplificarea producerii de colagen, odata ce este aplicata topic sub forma de cataplasme sau de unguente.

Pentru siguranta deplina, tataneasa nu trebuie aplicata direct pe ranile deschise. Mai intai se va astepta sa se inchida o leziune si dupa aceea se va folosi tataneasa, aceasta avand potential toxic (prin compusii sai alcaloizi). 

Calmeaza pielea iritata

Tot gratie alantoinei pe care o contine, tatateasa este de folos si daca este aplicata pe pielea iritata din diferite cauze, inclusiv a arsurilor solare usoare. Studiile au evidentatiat faptul ca este utila si din acest punct de vedere, diminuand disconfortul si inflamatia, dar pentru a nu ne pune in niciun fel in pericol (intrucat alcaloizii sunt toxici), se recomanda sa se aplice topic infuzie cu tataneasa pe o piele doar iritata, fara crapaturi.

Ceaiul de tataneasa- precautii si contraindicatii

Acest ceai poate sa fie mai degraba nociv daca nu vei sta de vorba cu un medic si nu il vei folosi doar extern. Si aceasta utilizare externa trebuie sa se faca insa respectand anumite reguli, in conditiile in care substantele din tataneasa patrund in piele.

Iata in ce situatii aplicatiile cu ceai de tataneasa nu sunt recomandate:

  • In sarcina sau in perioada de alaptare- Alcaloizii din planta sunt cei ce intoxica ficatul si pot creste riscul de pierdere a sarcinii si de aparitie a defectelor la fat. In privinta perioadei de alaptare, intrucat nu se cunosc suficiente date cu privire la riscurile aduse de folosirea plantei pentru mama si bebelus, cel mai bine este sa fie evitata complet

  • Daca suferi de maladii ale ficatului

  • Daca suferi de boli renale

  • Daca ai un „istoric” al alergiilor (mai ales la plante)

  • Daca suferi de cancer

  • Daca ai suferit sau suferi de o dependenta de alcool

  • Daca ai leziuni deschise pe piele

In ceea ce priveste utilizarile ceaiului de tataneasa pentru copii, parerile sunt impartite. Astfel, unele voci sustin ca aplicatiile cu produse pe baza de tataneasa sunt sigure pentru copiii de la 3 ani in sus, in timp ce altele spun ca tataneasa nu trebuie folosita la pacienti sub varsta de 18 ani.

Nu in ultimul rand, nu uita, pentru a nu fi in situatia unei intoxicatii provocate de alcaloizii din tataneasa, ca aplicatiile cu ceai nu trebuie sa se realizeze pe un interval mai mare de 10 zile consecutiv si nu trebuie sa depaseasca, intr-un an, o perioada mai mare de 4-6 saptamani. 

Ceaiul de tataneasa- interactiuni

Intotdeauna stai de vorba cu medicul inainte de a te apuca sa recurgi la aplicatii cu ceai de tataneasa, acesta putand sa interactioneze cu numeroase medicamente. Printre cele mai cunoscute interactiuni dintre acestea si ceaiul de tataneasa se numara:

  • Interactiuni majore cu medicamente care pot fi daunatoare ficatului- Pentru ca si tataneasa are un anumit nivel de toxicitate pentru ficat, nu o folosi daca iei un tratament cu: amiodarone (Cordarone), carbamazepine (Tegretol), isoniazid (INH), methotrexate (Rheumatrex), methyldopa (Aldomet), fluconazole (Diflucan), itraconazole (Sporanox), erythromycin (Erythrocin, Ilosone), phenytoin (Dilantin), lovastatin (Mevacor), pravastatin (Pravachol), simvastatin (Zocor) etc.. De asemenea, nici folosirea in paralel a ceaiului de  tataneasa așatiri de medicamente cu paracetamol poate fi nociva pentru ficat

  • Interactiuni moderate cu medicamente ce duc la cresterea efectelor toxice ale alcaloizilor din tataneasa- Printre ele se regasesc: phenobarbital, phenytoin (Dilantin), rifampin, rifabutin (Mycobutin) 

Ceaiul de tataneasa- mod de administrare

Asa cum s-a precizat anterior, ceaiul de tataneasa este adecvat doar utilizarii externe. Pentru ca aceasta sa te ajute in caz de afectiuni inflamatorii, procedeaza astfel:

  • Pregateste infuzia- 2 linguri de planta uscata se vor pune la 1cana de apa si se va lasa apoi la infuzat 10-15 minute

  • Ceaiul racit va fi pus pe o compresa 

  • Compresa va fi inmuiata in ceai si stoarsa pentru a se indeparta excesul de lichid

  • Compresa va fi aplicata pe zonele cu probleme si lasata acolo pentru aproximativ 10 minute