Busuioc2 produse.

Arata 1 - 2 din 2 produse
Arata 1 - 2 din 2 produse

Ceai de Busuioc

Ceaiul de busuioc are virtuti de-a dreptul miraculoase pentru sanatatea fizica si psihica. Parcurge textul de mai jos si vezi despre ce este vorba!

Ceaiul de busuioc valori nutritive

Busuiocul provine din familia de plante „Ocimum” (cuvantul este derivat din grecescul „ozo”, care inseamna a mirosi), iar denumirea sa stiintifica este „Ocimum Basilicum”. Originile exacte ale busuiocului nu se cunosc exact, dar cele mai multe voci sustin ca provine din Asia si din Africa.

Busuiocul salbatic a inceput sa creasca acum sute de ani in insule din Pacific, a ajuns in India si in Europa in secolul al XVI-lea. Ulterior, prin secolul al XVII-lea, a inceput sa fie cunoscut si in America.

Frunzele de busuioc se disting in special prin prezenta uleiurilor volatile esentiale, pline de antioxidanti. Cea mai importanta calitate a acestor uleiuri este ca nu se dizolva in apa, de aceea vor da gustul si aroma unica, generand totodata efecte benefice pentru organism. In acelasi timp, aceste uleiuri protejeaza planta de diferiti invadatori (inclusiv de microorganisme daunatoare). Acelasi rol il au si pentru noi, astfel ca un consum de ceai de busuioc ne poate apara de diferite infectii.

Ca sa iti dai seama cat de valoros este busuiocul cu care iti vei prepara un ceai, ia in calcul ca in doar ½ cana de busuioc proaspat se afla urmatorii nutrienti:

  • Vitamina A (cam 56 mg, ceea ce inseamna 24% din doza zilnica recomandata)

  • Vitamina K (cam 88 mg, ceea ce inseamna asigurarea aproape integrala- 98%- a dozei zilnice recomandate)

  • Mangan (0,24 gm, adica 12% din doza zilnica recomandata)

  • Vitamina C (poti sa primesti cam 8% din doza zilnica)

Ceai de busuioc beneficii 

Iti suplimenteaza aportul de antioxidanti

Busuiocul este sursa de antioxidanti, care te ajuta sa lupti contra stresului oxidativ, protejand structura ADN-ului celular. Printre ei se afla antioxidanti din grupa flavonoizilor (orientin si vicenin), care apara sanatatea celulelor si protejeaza globulele albe, avand astfel grija de sistemul imunitar.

Practic, misiunea antioxidantilor din ceaiul de busuioc este sa te protejeze de actiunea radicalilor liberi, impiedicand aparitia oxidarii celulelor, a imbolnavirilor de tot felul si  incetinind procesul de imbatranire. 

Sustine asigurarea unui mediu alcalin in organism

Gratie ceaiului de busuioc, corpul tau va beneficia de cel mai potrivit nivel al pH-ului. Din acest motiv, vei avea o digestie mai buna, dar si sistemul imunitar se va consolida, in conditiile in care va creste numarul bacteriilor bune din microflora intestinala (acestea inhiba dezvoltarea celor rele, care provoaca imbolnaviri). 

Are proprietati antibacteriene, antivirale si  antifungice

Uleiurile esentiale regasite in frunzele din ceaiul de busuioc sunt potrivite pentru eliminarea unei game largi de bacterii, de virusuri, de fungi (precum este Candida albicans de pilda) si de mucegaiuri, protejandu-te de diferite infectii.

De exemplu, un studiu polonez a aratat ca uleiurile din busuioc, alaturi de cele din rozmarin, pot lupta inclusiv impotriva infectiilor provocate de E. coli. Efectele lor au fost vizibile pe mai multi pacienti cu infectii, sesizandu-se ca ambele uleiuri inhiba proliferarea bacteriilor. 

Are proprietati antiinflamatorii

Ceaiul de busuioc pune la dispozitie, alaturi de antioxidanti, si uleiuri esentiale care stopeaza inflamatiile. Printre acestea se afla eugenolul, citronellol-ul si linalool-ul. Datorita lor, predispozitia spre inflamatii se va reduce, inclusiv spre cele cronice, responsabile de aparitia unor afectiuni precum maladiile cardiace, artrita reumatoida, bolile inflamatorii intestinale etc..

Are grija de sanatatea inimii

Compusii prezenti in ceaiul de busuioc au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care ajuta muschii ce controleaza activitatea vaselor de sange sa se contracte si sa se relaxeze optim, asigurandu-se astfel o reglare a tensiunii arteriale.

Mai mult decat atat, uleiurile din ceaiul de busuioc inhiba eliberarea citokinelor proinflamatorii, diminuand riscul de aparitie a bolilor cardiace ca urmare a formarii cheagurilor de sange ce ar putea bloca arterele.

Sustine functionarea corecta a ficatului si faciliteaza detoxifierea organismului

Un studiu a aratat ca un consum regulat de extract de frunze de busuioc, pe o durata de 5 zile, determina o crestere a activitatii enzimelor detoxifiante, asigura o protectie mai buna in fata radicalilor liberi (precum dietele dezechilibrate, consumul de medicamente, expunerea la poluare etc.) si reduce din acumularea de grasimi la nivelul ficatului. In aceste conditii, ficatul va putea sa se implice mai mult in procesul de detoxifiere a corpului. 

Ocroteste tractul digestiv

Ceaiul de busuioc este vestit pentru capacitatea sa de a reduce balonarile, de a ameliora crampele, refluxul gastroesofagian si de a contracara diferiti paraziti intestinali sau bacterii periculoase.

Amelioreaza starile de stres si depresia

Busuiocul este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca fiind un adevarat adaptogen, ceea ce inseamna ca ajuta organismul sa se adapteze factorilor de stres si combate efectele negative ale acestuia asupra sanatatii. 

Totodata, ceaiul de busuioc are efecte antidepresive, intrucat realizeaza un echilibru mai bun la nivelul glandelor suprarenale si stimuleaza acei neurotransmitatori ce regleaza hormonii care ne ajuta sa ne simtim mai fericiti si sa avem energie.

Protejeaza de diabet si de aparitia sindromului metabolic

Frunzele din ceaiul de busuioc au antioxidanti care diminueaza nivelul inflamatiilor, scad predispozitia spre inflamatii cronice si astfel va scadea pericolul dezvoltarii unui diabet. Mai mult decat atat, uleiurile esentiale au capacitatea de a reduce din nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor, impiedicand aparitia unor complicatii ale diabetului. 

Amelioreaza anumite tipuri de dureri de cap

Pe de o parte, busuiocul contine substante ce relaxeaza muschii, ceea ce il face potrivit pentru diminuarea durerilor de cap de tip tensional. Pe de alta parte, uleiurile esentiale din el au proprietati analgezice si antiinflamatorii, de ceea ajuta in cazul de dureri de cap provocate de inflamatii sinusale.

Tot ce vei avea de facut este sa bei un ceai de busuioc pe zi. Cel mai simplu va fi sa iei 3-4 frunze proaspete, pe care sa le pui la fiert, iar dupa infuzare vei putea bea ceaiul. 

Ceai de busuioc contraindicatii

Inainte sa te apuci sa consumi ceai de busuioc, ia in calcul si urmatoarele situatii:

  • Daca este vorba despre sarcina- Consumul de busuioc in sarcina este permis doar in doze mici, in calitate de condiment, in conditiile in care uleiurile sale esentiale pot stimula uterul sau chiar il pot irita

  • Daca este vorba despre alaptare- In aceasta perioada, se va evita excesul de busuioc, inclusiv sub forma de ceai. Cantitatile moderate sunt insa sigure.

  • Daca ai probleme legate de coagularea sangelui- Uleiurile esentiale regasite in busuioc incetinesc din ritmul de coagulare a sangelui. Nu bea ceai de busuioc daca stii ca ai o astfel de problema pana nu stai de vorba si cu un medic!

  • Daca ai hipotensiune- Intrucat in busuioc se regasesc substante ce influenteaza tensiunea arteriala, este posibil ca aceasta sa scada si mai mult daca vei bea ceai de busuioc, mai ales in cantitati mari

  • Daca urmeaza sa suferi o interventie chirurgicala- Asa cum s-a mentionat deja, compusii din busuioc interfereaza cu coagularea sangelui. De aceea, este mai bine sa eviti o cura cu ceai de busuioc daca mai ai aproximativ 2 saptamani pana la o anumita interventie chirurgicala

Ceaiul de busuioc posibile interactiuni

Daca obisnuiesti sa consumi ceai de busuioc in cantitati mari, stai de vorba cu un medic, in conditiile in care substantele din busuioc interfereaza cu anumite medicamente. De exemplu, este vorba despre urmatoarele interactiuni:

  • Cu medicamentele anticoagulante- Spre exemplu, warfarin (Coumadin), heparin, Dalteparin (Fragmin) etc. interactioneaza moderat cu compusii din busuioc

  • Cu medicamente destinate tratarii hipertensiunii arteriale- Si in acest caz, este vorba tot despre o interactiune moderata intre busuioc si: captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan) etc.

Ceaiul de busuioc - trucuri pentru un ceai reusit

Pentru a putea sa beneficiezi de proprietatile binefacatoare ale ceaiului de busuioc, ia in calcul si urmatoarele sfaturi:

  • Cand mergi sa cumperi busuioc proaspat, alege numai plante cu flori proaspete, stralucitoare, care nu sunt trecute

  • Nu folosi pentru ceai busuioc din locuri salbatice, intrucat acesta poate fi contaminat cu diferite substante daunatoare

  • Este preferabil sa utilizezi pentru ceai busuioc pe care il cultivi acasa- Busuiocul este o planta ce are nevoie de caldura si de acces la lumina soarelui

  • In cazul in care vrei sa pastrezi busuioc in frigider, il vei depozita fara sa il speli in prealabil. Ideal este sa il pui intr-un prosop de bucatarie umed si dupa aceea intr-o punga de hartie/de plastic pentru a-si pastra prospetimea pentru cat mai mult timp

  • Busuiocul va fi bine spalat inainte de consum, sub un jet puternic de apa, astfel incat sa te asiguri ca este perfect curat

  • Frunzele proaspete care vor fi puse intr-un ceai ar trebui ca in prealabil sa fie taiate bucatele pentru ca uleiurile esentiale din ele sa fie eliberate. Dupa aceea vor fi puse la fiert

  • Ceaiul de busuioc ar trebui lasat la infuzat cam 7-10 minute pentru a-si conserva calitatile (vei acoperi vasul in care il prepari cu un capac)

  • Daca optezi pentru busuioc uscat pentru ceaiurile tale, alege, pe cat posibil, plante crescute organic

  • Frunzele uscate de busuioc rezista cel mai bine in camara, dar nu mai mult de 2-3 ani (inlocuieste-le apoi, intrucat incep sa-si piarda din valorile nutritive)- Ca sa iti dai seama daca acestea mai sunt bune sau nu, incearca un test simplu: iti vei freca usor palma cu cateva frunze. In cazul in care aroma proaspata mai exista inca, le mai poti folosi totusi. Daca aceasta s-a atenuat sau a disparut complet, nu te mai folosi de frunzele vechi