Ceai de Ienupar1 produs

Arata1 - 1 din 1 produs
Arata1 - 1 din 1 produs

Ceai de ienupar

Ienuparul- ce este

Ienuparul include aproximativ 60 de specii de arbori și de arbusti inclusi in genul Juniperus, din familia plantelor numita Cupressaceae. Acestia sunt raspanditi in numeroase zone ale emisferei nordice (din Arctica pana in Africa, Pakistan, estul Tibetului sau pana in zonele montane din America Centrala)

Primele date referitoare la proprietatile curative ale ienuparului dateaza din vreme Egiptului Antic (din anul 1500 i.e.n). Pe atunci planta era folosita intr-o reteta ce avea drept scop eliminarea unui parazit (tenia).

Romanii cunosteau si ei efectele pozitive ale ienuparului, apeland la fructele sale pentru detoxifiere si pentru alinarea tulburarilor digestive.

In perioada medievala, fructele de ienupar au fost utilizate pe scara larga. Si mai tarziu, in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cei care practicau medicina naturista recunosteau ienuparul drept planta cu proprietati diuretice, purgative, diaforetice, de eliminare a disconfortului digestiv si cu efecte tonice. 

Ienupar - valori nutritive

Proprietatile care fac ienuparul atat de apreciat se datoreaza prezentei unor nutrienti si a unor uleiuri volatile, precum:

  • Vitamina C- Fructele de ienupar sunt o sursa buna de vitamina C (de exemplu, 28 de g de fructe de ienupar ofera cam 10% din doza zilnica necesara a acestei vitamine), atat de importanta pentru sistemul imunitar, pentru sinteza de colagen si pentru sanatatea vaselor de sange. De asemenea, vitamina C este un antioxidant important, care protejeaza organismul de impactul negativ al moleculelor instabile, numite radicali liberi

  • Uleiuri volatile- Spre exemplu, in ienupar se afla monoterpene (cele mai importante din ienupar sunt limonenul, camforul si beta-pinene), cu proprietati antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene si antibacteriene

  • Antioxidanti de tipul flavonoizilor si cumarina- Ajuta organismul in combaterea influentei radicalilor liberi, protajandu-l de imbolnaviri

Ceai de ienupar beneficii

Avand in vedere substantele valoroase prezente in planta, un ceai de ienupar este un ajutor pentru sanatatea noastra deoarece: 

Ofera un plus de antioxidanti 

Cele mai bogate in antioxidanti sunt fructele de ienupar, utilizate pentru prepararea ceaiului. Astfel, in ele se afla fitochimicale precum: limonenul, myrcene, borneol, caryophyllene, germacrene plus alti 87 de compusi cu proprietati antioxidante.

In aceste conditii, una dintre cele mai importante proprietati ale ceaiului de ienupar este ca stimuleaza activitatea unor compusi din organismul nostru (catalaza, glutation peroxidaza, superoxid dismutaza- toate protejeaza contra degradarii celulelor). Tocmai datorita acestei stimulari, corpul nostru va fi mai ocrotit de efectele radicalilor liberi, ce duc la aparitia stresului oxidativ. Din cauza acestuia, se ajunge la deteriorarea celulelor, tesuturilor, organelor, la declansarea inflamatiilor, la aparitia maladiilor grave (cum ar fi diabetul, maladiile cardiace, cancerul etc.) și la imbatranirea prematura. 

Contribuie la o mai buna sanatate a inimii

Acest beneficiu este posibil datorita prezentei antioxidantilor din fructele de ienupar. Ei pot imbunatati functiile inimii, pot regla tensiunea arteriala. Mai mult decat atat, fructele de ienupar favorizeaza diminuarea nivelului de trigliceride.

Un studiu a ajuns la concluzia ca fructele de ienupar actioneaza similar acetilcolinesterazei (o enzima ce se afla in globulele rosii, in splina, in materia cenusie a creierului, in terminatiile nervoase), ce are rol in a descompune acetilcolina (substanta care antreneaza impulsurile nervoase). Datorita lor, ritmul cardiac se va mentine normal, la fel si tensiunea arteriala, fluxul sanguin va creste, iar bataile inimii vor fi normale. 

Are grija de sanatatea rinichilor

Ceaiul de ienupar este un diuretic eficient, crescand fluxul de urina si contribuind astfel la detoxifierea organismului, la eliminarea excesului de fluide din corp si la imbunatirea functiei renale. De aceea, din corp se va elimina si acidul uric, cristalele sale putand duce la aparitia unor probleme de sanatate, precum guta, artrita sau calculii renali.

Motivul pentru care un ceai de ienupar este de folos pentru rinichi este urmatorul: fructele de ienupar sunt pline de uleiuri volatile, mai ales de terpinen-4-ol, despre care se stie ca are capacitatea de a creste rata de filtrare a rinichilor. Datorita acestui proces, fluxul de urina se mareste, iar toxinele si bacteriile din rinichi si din vezica urinara se elimina mai usor.

Ceaiul de ienupar este deci un aliat de nadejde in caz de infectii ale tractului urinar, putand conduce la o ameliorare a simptomelor dezagreabile specifice acestora intr-un interval de 24-72 de ore.  Proprietatile sale dezinfectante si cele antiinflamatorii sunt cele responsabile pentru asemenea efecte. 

Este un antiseptic natural

Studiile efectuate au aratat ca ienuparul are compusi cu rol antibacterian si antifungic, fiind o alternativa naturala adecvata pentru ameliorarea infectiilor respiratorii si ale pielii. Din acest punct de vedere, se remarca mai ales efectul ienuparului asupra ciupercii Candida, care duce la instalarea unor manifestari care de care mai neplacute.

Fiind un antiseptic, ceaiul de ienupar este util si pentru eliminarea bacteriilor care produc inflamatii si infectii la nivelul cavitatii bucale, specialistii considerandu-l la fel de eficient ca unele solutii ce contin si substante toxice.

In acelasi timp, fructele de ienupar dintr-un ceai pot contribui si la anihilarea unor bacterii puternice, cum ar fi Campylobacter jejuni (care provoaca toxiinfectii alimentare) sau Stafilococul auriu (responsabil de infectii de la nivelul pielii, plamanilor, oaselor etc.).

Imbunatateste sanatatea celor care sufera de diabet

De-a lungul timpului, fructele de ienupar din care se prepara ceaiul au fost denumite „insulina din natura”. Efectele lor binefacatoare sunt remarcabile mai ales pentru persoanele care sufera de diabet de tip 2. Printre cele mai cunoscute se numara:

  • Diminueaza hiperglicemia si simptomele neplacute care o insotesc

  • Imbunatatesc nivelul tensiunii arteriale

  • Scad riscul de aparitie a maladiilor cardiace 

  • Imbunatatesc functiile renale (inclusiv capacitatea de filtrare)

  • Accelereaza procesul de vindecare a ranilor (in caz de diabet, vindecarea ranilor se face cu o mai mare intarziere decat in mod normal)

  • Imbunatatesc digestia

  • Stimuleaza procesul de eliminare a kilogramelor in plus

Favorizeaza un somn mai odihnitor

Gratie uleiurilor volatile din fructele cu care se prepara, un ceai de ienupar este binevenit si pentru un somn mai bun. Astfel, acestea au un impact pozitiv asupra chimiei de la nivelul creierului, stimuland intrarea in starea de relaxare.

Un studiu a investigat efectele terapeutice ale mirosului de ienupar, ale celui de santal si de trandafir asupra pacientilor care sufera de insomnie. O mare parte dintre acestia au reactionat pozitiv si la aroma de ienupar, reusind sa se bucure de un somn mai bun datorita acestuia, pana la sfarsitul perioadei de studiu. 

Ceai de ienupar contraindicatii

Pentru a putea consuma in deplina siguranta ceai de ienupar, consulta-te mai intai cu un medic, mai ales daca esti in oricare dintre urmatoarele situatii:

  • Daca este vorba despre sarcina- Intrucat ienuparul contribuie la stimularea contractiilor musculaturii netede (inclusiv a celei a uterului), consumul de ceai pe parcursul sarcinii este interzis, intrucat poate creste riscul de pierdere a sarcinii. De asemenea, ienuparul interfereaza si cu capacitatea de a ramana insarcinata (intrucat actioneaza asupra uterului)

  • Daca este vorba despre perioada de alaptare- Deoarece pana acum nu s-au efectuat suficiente cercetari care sa demonstreze faptul ca un ceai de ienupar este 100% sigur pentru bebelus, nu este indicat sa se administreze in acest interval

  • Daca suferi de maladii renale severe- Nu consuma sub nicio forma ceai de ienupar pentru a nu te pune in pericol (ienuparul intensifica semnificativ functia renala)

  • Daca ai un fond alergic- Este posibil ca ienuparul sa duca la declansarea unei reactii alergice, usor de recunoscut dupa aparitia eczemelor, mancarimilor, inflamarii gurii, accelerarii respiratiei etc.. Cand ai oricare dintre aceste simptome, solicita urgent ajutor medical!

  • Daca suferi de diabet- Ienuparul scade nivelul glicemiei, de aceea este important sa consumi ceai de ienupar numai dupa ce ai stat de vorba si cu un medic, astfel incat sa nu se ajunga la hipoglicemii

  • Daca suferi de hipertensiune sau de hipotensiune- Si in acest caz este mai bine ca mai intai sa ceri sfatul unui medic inainte sa te apuci de o cura bazata pe ceai de ienupar, intrucat acesta interfereaza cu reglarea nivelului tensiunii arteriale

  • Daca suferi de anumite tulburari digestive- Uleiurile volatile pot irita stomacul si intestinele, de aceea este mai bine sa eviti ceaiul de ienupar daca ai deja probleme

Nu  omite nici faptul ca o cantitate mare de ceai de ienupar poate fi toxica. Toxicitatea provocata de ienupar poate conduce la tulburari digestive severe (greata si diaree) sau la tulburari renale. 

Ceaiul de ienupar - interactiuni

Printre cele  mai cunoscute interactiuni  ale ceaiului de ienupar se numara: 

  • Cu medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului- Daca urmezi un astfel de tratament, este posibil sa fie necesar sa ti se ajusteze doza de medicamente pentru a nu se ajunge la hipoglicemii (in conditiile in care si ienuparul scade nivelul de zahar din sange). Printre medicamentele cu care interactioneaza ceaiul de ienupar se numara: glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase) etc. dar si insulina

  • Cu medicamentele diuretice- Acestea urmaresc eliminarea excesului de fluide din corp. Ceaiul de ienupar are proprietati similare, de aceea se poate ajunge usor la deshidratare. Printre diureticele ce interactioneaza cu ienuparul se afla: chlorothiazide (Diuril), chlorthalidone (Thalitone),  furosemide (Lasix) etc.

Ceaiul de ienupar - mod de administrare

Acest ceai se prepară astfel: la 1 lingurita de fructe de ienupar macinate se adauga 200 ml apa clocotita si se lasa apoi la infuzat 10-15 minute. Dupa ce se strecoara, se vor bea 1-2 cani pe zi, iar o cura nu ar trebui sa depaseasca durata de 4 saptamani, intrucat utilizarea prelungita a ceaiului de ienupar este daunatoare pentru rinichi.