Anghinare7 produse.

Arata 1 - 7 din 7 produse
Arata 1 - 7 din 7 produse

Ceai de anghinare

Printre ceaiurile cu virtuti terapeutice semnificative, al caror rol este sa te tina departe de diverse probleme de sanatate, se afla si cel de anghinare. Parcurge textul de mai jos pentru a descoperi de ce merita sa-l ai oricand la indemana!

Anghinarea- ce este

Anghinarea este o planta perena, originara din partea de sud a Europei, din nordul Africii si din Insulele Canare. Ea a fost folosita din cele mai vechi timpuri, din Antichitate, de catre greci, de egipteni si de romani in special pentru sanatatea aparatului digestiv (inclusiv pentru asigurarea protejarii ficatului). 

Anghinarea este o planta cu frunze ce au tepi pe margini. Poate sa atinga pana la 1,5-2 m inaltime si are un mugure comestibil (cu diametrul de 8-15 cm).

Ceaiul de anghinare- valori nutritive

Daca vei consuma un astfel de ceai, care poate fi preparat din diverse parti ale plantei (cum ar fi frunzele, tulpinile, florile, rizomul etc.), vei avea parte de compusi deosebit de benefici pentru sanatate. Printre acestia se regasesc:

  • Vitamine (vitaminele A, C, B1, B9)

  • Minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu, potasiu, zinc)

  • Cynarin (stimuleaza productia de bila)

  • Cynaropicrin (util si el pentru bila si ficat, fiind compusul care confera gustul amarui, specific pentru anghinare)

  • Cynaroside (cu proprietati antiinflamatorii)

  • Steroli (reduc riscul de absorbtie excesiva de colesterol la nivelul intestinelor si eliberarea sa in fluxul sanguin)

  • Rutinul (un antioxidant ce are roluri multiple, printer care: stimularea producerii de colagen, a circulatiei sanguine, reducerea colesterolului “rau” etc.)

  • Acidul malic (un acid organic, unele dintre cele mai cunoscute roluri ale sale fiind si facilitarea eliminarii  de toxine la nivelul ficatului si de prevenire a formarii de calculi biliari)

Ceai de anghinare beneficii

Este sursa de antioxidanti

In ceaiul de anghinare se afla antioxidanti si fitonutrienti precum rutinul, acidul galic, quercetinul sau cynarinul. De altfel, datorita lor, anghinarea face parte dintre alimentele cu scor ORAC (acesta se refera la capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi) ridicat. 

Plantele bogate in antioxidanti, asa cum este si anghinarea, ajuta organismul sa respinga din actiunea nociva a radicalilor liberi (ca de exemplu, poluarea, consumul de alimente nesanatoase, stresul, expunerea la radiatii, administrarea de medicamente etc,) si astfel sa fim mai putin expusi la aparitia unor maladii deosebit de serioase (boli cardiace, diabet, cancer) si la o imbatranire prematura.

Protejeaza de maladii cardiace

In primul rand, ceaiul de anghinare imbunatateste circulatia sangelui si reduce procesele inflamatorii din corp, ceea ce inseamna ca diminueaza riscul de instalare a bolilor cardiovasculare.

De asemenea, cynarinul din ceaiul de anghinare blocheaza acumularea colesterolului “rau” la nivelul vaselor de sange, a arterelor si contribuie la mentinerea unui nivel normal al colesterolului “bun”. Un alt element care permite reglarea colesterolului prin consumul de acest ceai este prezenta inulinei, formata din fibre solubile.

Nu in ultimul rand, ceaiul de anghinare contribuie la sanatatea inimii si pentru ca echilibreaza nivelul de zahar din sange, reducand riscul de instalare a diabetului si a sindromului metabolic (caracterizat prin valori mari ale colesterolului, hipertensiune arteriala, hiperglicemie etc.).

Asigura sanatatea ficatului

Un studiu din anul 2018 a aratat ca un consum regulat de ceai de anghinare ajuta celulele hepatice sa se regenereze. Compusii sai antioxidanti ajung la ficat si contribuie si la detoxifierea acestuia.

Cynarinul din ceaiul de anghinare creste producerea de bila (aceasta este produsa de ficat), imbunatindu-se procesul de digestie si absorbtia nutrientilor. In cazul in care secretia biliara nu este optima, nici macar o dieta echilibrata nu va avea efectele asteptate in conditiile in care o  buna parte a nutrientilor esentiali si a acizilor grasi nu va putea fi absorbita corect.

Este binevenit in caz de diabet

Compusii din ceaiul de anghinare sunt utili si din acest punct de vedere: evita fluctuatiile bruste ale zaharului in sange, ceea ce este foarte important pentru cei care sufera de diabet.

Mai mult decat atat, fibrele din anghinare sunt cele care faciliteaza o absorbtie mai lenta a glucozei.

Totodata, anumite substante din ceaiul de anghinare au efecte antiinflamatorii, ceea ce mai scade din riscul de aparitie a rezistentei la insulina, de dislipidemie sau chiar de steatoza hepatica (“ficatul gras”).

Este de ajutor in prevenirea anemiei

Intrucat in ceaiul de anghinare se regaseste si fier, inseamna ca el este de folos inclusiv pentru o suplimentare, pe cale naturala, a acestui mineral. 

Deficitul de fier creeaza multiple probleme, ca de exemplu un nivel redus al hemoglobinei, slabirea sistemului imunitar, accentuarea starilor de oboseala, diminuarea capacitatii de atentie si de concentrare, accentuarea simptomelor neplacute ale unor afectiuni digestive precum este si sindromul intestinului iritabil etc..

Cu alte cuvinte, consumul regulat de anghinare si de ceai de anghinare te poate tine mai departe de instalarea unei anemii.

Contribuie la intarirea oaselor

In conditiile in care in ceaiul de anghinare se afla si minerale vitale pentru sanatatea oaselor (cum ar fi calciu, fosforul, magneziul, manganul), se poate spune ca va participa la imbunatatirea densitatii osoase. 

In acelasi timp, in anghinare se gasesc luteina si zeaxantina, doi antioxidanti ce sunt apreciati si pentru capacitatea lor de a influenta pozitiv starea de sanatate a oaselor. 

Diminueaza din manifestarile neplacute ale afectiunilor digestive

Oamenii de stiinta au ajuns la urmatoarea concluzie: ceaiul de anghinare este benefic si pentru sindromul intestinului iritabil, intrucat are efecte antiinflamatorii si hraneste mucoasa intestinala.

Un studiu a ajuns la concluzia ca persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil se vor simti mai bine daca vor consuma anghinare si nu se vor mai confrunta atat de mult cu simptome precum constipatia, diareea, balonarile, flatulenta etc..

Sprijina sanatatea pielii

Acest lucru este posibil din urmatorul motiv: in ceaiul de anghinare se afla vitamina C, vitamin A si doi alti antioxidanti pretiosi: quercetinul si rutinul. Toti acestia vor actiona pentru a bloca actiunea radicalilor liberi asupra pielii, prevenind afectiunile cronice (precum diferite eczeme de pilda), dar si aparitia ridurilor si liniilor fine, a petelor de imbatranire si a acneei.

Imbunatateste aspectul parului

Pentru ca in ceaiul de anghinare se afla vitamine (cum ar fi vitaminele C, A, vitamine din grupul B-urilor), dar si minerale (precum fosforul si calciul), se poate spune despre el ca poate sa revigoreze parul uscat si tern, redandu-i stralucirea si volumul.

Ca sa te ajuti de ceaiul de anghinare din acest punct de vedere, se recomanda sa procedezi dupa cum urmeaza: se vor lua frunze proaspete de anghinare si se vor lasa la fiert pentru aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce totul se va raci, vei strecura. Infuzia va fi aplicata pe scalp pentru a se face un masaj. Se va lasa acolo peste noapte si a doua zi te vei clati cu apa calduta. Nu numai ca parul tau isi va redobandi stralucirea, dar vei scapa si de matreata si de neplacuta senzatie creata de un scalp uscat.

Ceai de anghinare contraindicatii

Inainte sa incepi sa consume ceai de anghinare, stai neaparat de vorba cu un medic. Sfatul acestuia este cu atat mai important cu cat te afli in oricare dintre urmatoarele situatii:

  • Este vorba despre sarcina sau despre perioada de alaptare- Intrucat pana in momentul de fata nu sunt suficiente cercetari care sa ateste faptul ca un consum de ceai de anghinare este 100% sigur in oricare dintre aceste perioade mai speciale, este cel mai bine sa nu te apuci sa-l consumi. Numai medicul iti poate spune cu exactitate ce fel de ceaiuri sunt permise in sarcina sau in alaptare!

  • Ai alergie la anumite plante- Daca esti alergic/a la plante din familia Asteraceae/Compositae (din acestea fac parte, de exemplu, crizantemele, margaretele, galbenelele etc.), este foarte posibil sa fii alergic/a si la anghinare. De aceea, poarta o discutie cu un medic si afla daca este cazul sau nu sa bei si ceai de anghinare

  • Suferi de obstructia cailor biliare- Intrucat una dintre proprietatile sale este tocmai stimularea producerii de bila, exista riscul ca un ceai de anghinare sa agraveze obstructia de cai biliare. Stai de vorba cu medicul inainte sa incepi sa bei acest tip de ceai!

  • Ai calculi biliari sau renali- In conditiile in care ceaiul de anghinare are capacitatea de a creste fluxul sanguin, poate sa agraveze si simptomele neplacute ce tin de afectiunile mentionate. In functie de starea ta de sanatate, nu este exclus ca medicul sa-ti interzica nu numai consumul de ceai de anghinare, ci si de anghinare in toate formele ei

Ceaiul de anghinare- interactiuni

Pentru ca una dintre proprietatile compusilor prezenti in ceaiul de anghinare este sa contribuie la diminuarea nivelului de colesterol, nu recurge la consumul de ceai de anghinare daca urmezi un tratament cu medicamente cu efecte similare. Spre exemplu, nu se recomanda consumul de ceai de anghinare in paralel cu un tratament pe baza de statine, care si ele au rolul de a reduce nivelul colesterolului.

Ceai anghinare cum se prepara

Pentru a beneficia de efectele positive aduse de acest ceai, este binevenit sa-ti prepari o infuzie. Vei proceda in felul urmator: 1 lingura de planta va fi adaugata peste 250 ml apa ce fierbe. Dupa fierbere, ceaiul se va strecura si se va lasa la racit cam 15 minute, la temperatura camerei. 

Ceaiul se va strecura si se va bea pe stomacul gol. Ideal este sa incerci sa bei 2-3 cani de ceai de anghinare pe zi, cam cu 30 de minute inainte de mesele principale.