Ceai de Merisor4 produse.

Arata 1 - 4 din 4 produse
Arata 1 - 4 din 4 produse

Ceai de merisor

Merisoarele - ce sunt?

Acestea sunt fructele unui arbust originar in America de Nord, dar sunt cunoscute si utilizate pe scara larga in bucataria din America si Europa. In prezent, ele sunt consumate si in forma uscata in intreaga lume.

Proprietatile medicinale ale merisoarelor au fost observate mai intai de indienii din America de Nord, ce le foloseau pentru a tine sub control sangerarile, pentru a sustine sanatatea aparatului digestiv si a celui urinar. De asemenea, ele erau vestite pentru ca faceau parte din diferite ritualuri si au inceput sa fie cultivate foarte mult si pentru ca din ele se obtinea o vopsea naturala. Prin intermediul triburilor de indieni americani, merisoarele au ajuns la primii colonisti europeni si apoi au devenit cunoscute si in Europa.

In secolul al XVII-lea, merisoarele au inceput sa fie apreciate pentru calitatile lor, ce permiteau intarirea rezistentei organismului si o mai buna sanatate digestiva.

In cadrul medicinei Ayurvedice, aceste fructe sunt considerate un ajutor potrivit in caz de stopare a diareei, de imbunatatire a functionarii ficatului si pentru diminuarea inflamatiilor. Totodata, merisoarele sunt vazute ca fiind un ajutor pentru detoxifierea organismului, pentru eliminarea excesului de fluide din organism si pentru a se preveni balonarile.

Pe masura ce a trecut timpul, merisoarele au devenit tot mai populare si au fost chiar incluse, gratie nutrientilor pe care ii contin, in randul superalimentelor ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata.

Merisoarele- valori nutritive

Aceste fructe sunt deosebit de bogate in vitamine, minerale, dar si in fitonutrienti, fiind lipsite de grasimi si de calorii multe. Printre cele mai importante substante regasite in merisoare se numara:

  • Vitamine (vitaminele C, E, K)

  • Minerale (cupru, mangan)

  • Antocianini (antioxidanti cu importante proprietati antiinflamatorii si de folos pentru a proteja sanatatea inimii)

  • Quercetinul (este tot un antioxidant, printre proprietatile sale numarandu-se: antiinflamator, diminuarea alergiilor, imbunatatirea starii articulatiilor etc.)

  • Acid benzoic (detine puternice proprietati antiseptice, reducand si prevenind aparitia bacteriilor de pe tractul urinar)

  • Epicatechine (aceste substante se regasesc si in vinul rosu, in ceaiul verde si contribuie la prevenirea maladiilor cardiace)

  • Myricetin (un alt antioxidant)

  • Peonidin (este responsabil de culoarea merisoarelor si are si el proprietati benefice)

  • Acidul ursolic (se remarca prin efectele antiinflamatoare)

  • Proantocianidine (sunt polifenoli si sunt utile in ameliorarea infectiilor tractului urinar)

Ceai de merisor beneficii

Contribuie la intarirea sistemului imunitar

Beneficiile ceaiului de merisoare si din acest punct de vedere sunt posibile deoarece acestea sunt pline de proantocianidine, menita sa ajute sistemul imunitar sa faca fata diferitelor provocari. Un studiu a evidentiat urmatorul aspect: proantocianidinele din merisor sunt capabile sa aiba grija de mucoasa intestinala, unde se gaseste tesut limfoid, cu rol in functionarea sistemului imunitar. In aceste conditii, bacteriile „rele” nu se vor mai acumula acumula acolo, iar in locul lor se vor dezvolta cele bune, ce creeaza o bariera importanta impotriva imbolnavirilor.

In acelasi timp, merisoarele sunt o sursa considerabila de vitamina C (s-a estimat ca 1 singura cana de merisoare poate sa acopere cam 24% din doza zilnica recomandata intr-o zi). Prin studiile efectuate de-a lungul timpului s-a constatat ca aceasta vitamina diminueaza din simptomele bolilor de origine bacteriana sau virala, scurtandu-le totodata durata.

Scade nivelul inflamatiei din organism

Fiind bogat in antioxidanti, ceaiul de merisoare actioneaza si in acest scop. Inflamatiile stau la baza aparitiei numeroaselor boli, acute sau cronice, care de care mai grave, dar compusii antioxidanti din merisoarea sprijina organismul in combaterea radicalilor liberi ce ar putea conduce la imbolnaviri. Astfel, antioxidantii ce dau culoarea vibranta a merisoarelor (ce variaza de la rosu stralucitor la rosu inchis), imbunatatesc inclusiv activitatea sistemului imunitar, tocmai pentru a face fata radicalilor liberi si a putea contracara din radicalii liberi inaninte ca acestia sa duca la aparitia stresului oxidativ, principala cauza a deteriorarii si imbolnavirii celulelor si organelor. 

Cu alte cuvinte, ceaiul de merisoare este o modalitate naturala de a ne ajuta sa prevenim impactul negativ al radicalilor liberi asupra sanatatii noastre.

Previne si amelioreaza infectiile tractului urinar

Un studiu a ajuns la concluzia ca merisoarele sunt utile in acest scop intrucat actioneaza in doua directii: impiedica aderarea bacteriei E. coli (principala responsabila de infectiile tractului urinar) de epiteliul de pe tractul urinar si diminueaza din agresivitatea cu care actioneaza de obicei aceasta bacterii.

In aceste conditii, produsele pe baza de merisor (inclusiv ceaiul) sunt utile pentru a diminua din riscul de infectii urinare si, totodata, vin in completarea unui tratament specific pentru cele provocate de E. coli. Studiul mentionat a aratat ca merisoarele vor contribui la diminuarea nevoii de antibiotice, in asa fel incat vor proteja contra efectelor nocive ale unui administrari indelungate a acestora (cum ar fi aparitia candidozelor, tulburarile digestive etc.). Mai mult decat atat, s-a ajuns la concluzia ca un consum pe o perioada lunga (de aproximativ 12 luni) a ceaiului, sucului si a suplimentelor alimentare pe baza de merisor pot sa reduca din incidenta infectiilor de tract urinar la femei. 

Scade riscul de aparitie a maladiilor cardiace

Studiile din ultimele decenii au demonstrat ca polifenolii din merisoare sunt foarte valorosi si pentru sanatatea inimii intrucat:

  • Cresc rezistenta in fata stresului oxidativ

  • Contribuie la reglarea tensiunii arteriale

  • Mentine sanatatea vaselor de sange avand efecte antiinflamatorii

Alte efecte ale merisoarelor, care merita mentionate sunt: scad nivelul de trigliceride, scad rezistenta la insulina si previn acumularea colesterolului „rau” pe artere si pe vene.

In aceste conditii, se recomanda administrarea de ceai de merisoare pentru a se tine mai usor sub control colesterolul „rau”, una dintre principalele cauze responsabile pentru aparitia maladiilor cardiovasculare. 

Favorizeaza mentinerea sanatatii tractului digestiv

Un studiu a atras atentia asupra urmatorului aspect: merisoarele echilibreaza balanta bacteriana de pe tot tractul digestiv, actionand similar probioticelor existente in produse lactate renumite pentru ca imbunatatesc microflora intestinala (cum ar fi kefirul sau iaurtul). 

Tot aceleași efecte pozitive ale merisoarelor au fost scoase la iveala si de alte studii, care au subliniat capacitatea merisoarelor si produselor ce le contin (incluzandu-se si ceaiurile) de a distruge bacteriile rele din intestine si astfel de a se ameliora simptome neplacute cum ar fi constipatia sau diareea, in paralel cu refacerea microflorei intestinale. 

Imbunatateste sanatatea cavitatii bucale

Datorita nutrientilor cu proprietati antioxidante si antiseptice, un ceai de merisoare este vazut ca o solutie pentru a se preveni agravarea afectiunilor gingivale, precum gingivita. Astfel, merisoarele pot sa lupte contra bacteriilor (inclusiv a Streptoccocus mutans, ce favorizeaza aparitia cariilor) si altor toxine ce ataca gingiile, favorizand imbolnavirea acestora. 

Ceai de merisor contraindicatii

La fel ca pentru orice alt ceai, este necesar sa te consulti cu un medic si cand este vorba despre consumul ceaiului de merisoare, intrucat acesta poate sa interactioneze cu anumite afectiuni pe care le ai sau cu tratamentele administrate pentru tratarea afectiunilor respective. De asemene, pot fi situatii in care un ceai de merisoare poate sa nu fie recomandat. Practic, discuta neaparat cu medicul daca este vorba despre:

  • Sarcina sau perioada de alaptare- Intrucat nu se cunosc cu precizie efectele ceaiului asupra mamei sau bebelusului, nu te apuca sa consumi ceaiul de merisoare decat daca medicul iti indica 

  • Copiii- Discuta cu medicul pediatru inainte de a-i oferi copilului ceai de merisoare!

  • Suferi de calculi renali- Desi ceaiul de merisoare este foarte util pentru sanatatea tractului urinar, poate sa favorizeze concentratia de oxalat din urina, ceea ce nu va fi indicat in cazul in care suferi deja de calculi renali. Intreaba medicul daca este sau bine sa consumi acest tip de ceai!

  • Alergie la aspirina- Merisoarele contin acid salicilic, de aceea, daca esti alergic/a la aspirina, mai bine nu folosi acest ceai!

  • Suferi de gastrita atrofica- Un ceai de merisoare poate sa interfereze cu absorbtia vitaminei B12 in corpul tau, ducand la o crestere a nivelului de absorbtie. In acest caz, mai bine nu consuma deloc acest tip de ceai!

Ceaiul de merisoare- interactiuni

Merisoarele interactioneaza puternic cu medicamentul numit Warfarin/Coumadin, intrucat pot duce la cresterea absorbtiei acestui medicament in organism. Discuta cu medicul pentru a vedea daca nu cumva este mai bine sa nu consumi ceai de merisoare cand esti sub un astfel de tratament sau sa ti se ajusteze cumva dozele zilnice pentru a putea sa-l consumi in deplina siguranta.

Alte interactiuni ale ceaiului de merisoare pot fi cu anumite medicamente carora le schimba modul de metabolizare de catre ficat, ceea ce poate duce la amplificarea efectelor medicamentelor respective. Printre asemenea medicamente se numara medicamente ce contin:  diazepam (Valium), zileuton (Zyflo), celecoxib (Celebrex), diclofenac (Voltaren), fluvastatin (Lescol), glipizide (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin) etc.

Ceaiul de merisoare- mod de administrare

Pentru a obtine efectele dorite din partea acestui ceai, ar trebui sa fie consumate 3 cani pe zi, cu 30 de minute inaintea meselor principale. Se pot face si cure mai indelungate, dar daca optezi pentru asa ceva retine faptul ca va trebui sa faci o pauza de cate 10 zile la fiecare 6 saptamani. In vederea prepararii ceaiului, se va proceda in felul urmator: 1 lingura de planta se va adauga la 250 ml apa clocotita. Se va lasa la infuzat cam 15 minute, la temperatura camerei.

Ceaiul de merisoare este consumat mai ales intern. In privinta utilizarii externe, ia in calcul posibilitatea clatirii cavitatii bucale cu acest ceai pentru dezinfectare si prevenire a inflamatiilor gingivale.