Lemn dulceNu sunt produse in aceasta categorie.

Ceai de lemn dulce

Lemnul dulce- ce este

Reprezinta o planta originara din Asia si din Europa, avand doua specii: Glycyrrhiza glabra si Glycyrrhiza uralensis. Cand vorbim despre radacina de lemn dulce, utilizata in scop medicinal, de fapt ne referim la Glycyrrhiza glabra.

Denumirea lemnului dulce reflecta de fapt una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale sale, gustul dulce, fiind uneori numit pur si simplu „radacina dulce”. Si-a primit aceasta titulatura si pentru ca s-a constatat ca extractul obtinut din ea este de pana la 30-50 de ori mai dulce decat este zaharul.

Lemnul dulce este renumit din cele mai vechi timpuri pentru efectele pozitive pe care le are pentru sanatate. Astfel, el este un remediu natural folosit atat in medicina traditionala occidentala, cat si in cea asiatica (in special in medicina Ayurvedica si in medicina traditionala chineza).

De pilda, in cea Ayurvedica este preferat alaturi de ghimbir sau de cardamom pentru a forma un tonic general, iar in combinatie cu laptele lemnul dulce este considerat un tonic sexual.

In medicina chineza a fost vazut ca un medicament „de prima clasa”, iar varianta chinezeasca a lemnului dulce numara nu mai putin de 170 de compusi valorosi.

Pe continentul european, lemnul dulce a fost utilizat mai intai in Roma Antica, soldatii romani apreciindu-l ca tonic pentru organism, ideal pentru a-i ajuta sa reziste in razboaie. 

Lemnul-dulce- valori nutritive

Din radacina de lemn dulce au fost izolati aproximativ 134 de compusi diferiti. Printre cei mai importanti dintre ei se numara:

  • Flavonoizii- Se distinge mai ales glabradina, descoperit pentru prima data in anul 1970. Despre el s-a constatat ca are proprietati antiinflamatorii, ca stimuleaza functionarea corecta a metabolismului si ca are calitatile unui fitoestrogen

  • Coumarinul si stilbenoizii- Ambii reprezinta polifenoli cu proprietati antiinflamatorii si antibiotice

  • Triterpenoizii- Cei din lemn dulce se bazeaza pe steroizi naturali (au rolul de a creste energia)

De asemenea, in lemnul-dulce se regasesc ci:

  • Vitamine (vitamina B1, B2, B3, B5, vitamina E)

  • Minerale (fosfor, calciu, fier, magneziu, seleniu, zinc)

  • Acid ferulic (lupta impotriva radicalilor liberi si a bolilor provocate de acestia, dar previne imbatranirea prematura a pielii)

  • Quercetin (un antioxidant puternic)

Ceaiul de lemn dulce- beneficii

Imbunatateste functionarea sistemului imunitar

Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca triterpenoizii regasiti in lemnul dulce au proprietati antivirale importante, putand sa diminueze din riscul de instalare a gripei sau a hepatitei de tip C. Ceaiul de lemn dulce a fost apreciat pentru proprietatile antioxidante si imunostimulatoare, sustinand organismul in contracararea radicalilor liberi ce pot provoca imbolnaviri. 

Are grija de sanatatea tractului digestiv

Studiile au aratat ca lemnul dulce, mai exact cel din varianta Glycyrrhiza glabra, datorita substantei numite glabradina, este de efect in caz de dispepsie functionala, care include arsuri gastrice, greturi, dureri de stomac.

De asemenea, intrucat s-a constatat ca are impact asupra bacteriei H.Pilory, ceaiul de lemn dulce este recomandat pentru prevenirea ulcerului peptic. Un studiu brazilian a ajuns la concluzia ca adaugarea de ceai sau a altui produs pe baza de extract de radacina de lemn dulce, la un tratament destinat tratarii unei infectii cu H.Pilory cu antibiotic, duce la ameliorarea mai rapida a acestei infectii.

Alt efect benefic al ceaiului de lemn dulce legat de tractul digestiv este si urmatorul: actioneaza asupra asa-numitei permeabilitati a intestinelor. Aceasta se refera la predispozitia organismului de a absorbi germeni, toxine sau alte substante potential daunatoare prin intermediul mucoasei intestinale, mai poroase decat ar fi normal. In plus, aceasta problema are legatura si cu disfunctionalitati existente la nivelul sistemului imunitar.

Lemnul dulce, avand proprietati antiiflamatorii si demulcente (calmante), creste calitatea mucusului secretat de celulele de pe tractul digestiv, prelungind viata acestor celule si imbunatatind microcirculatia de la nivelul mucoasei intestinale. 

Practic, un ceai de lemn dulce se poate adresa urmatoarelor probleme legate de permeabilitatea intestinala: previne si diminueaza inflamatiile, distruge virusurile, bacteriile si parazitii. 

Un alt merit al acestui ceai este ca stimuleaza si tranzitul intestinal sanatos, promovand curatarea si functionarea optima a colonului. 

Contribuie la diminuarea oboselii de la nivelul glandelor suprarenale

Ritmul alert al vietii de zi cu zi poate sa conduca la cresteri frecvente ale nivelului de cortizol, ca urmare a suprastimularii glandelor suprarenale si sa conduca la diferite probleme de sanatate.

Un studiu a evidentiat urmatorul aspect: lemnul dulce ajuta corpul sa-si regleze corect nivelul de cortizol, astfel incat sa nu intervina oboseala excesiva a glandelor suprarenale. De asemenea, se sugereaza ca un ceai de lemn dulce este oricand binevenit pentru ameliorarea starilor de epuizare, lemnul dulce fiind vestit printre plantele adaptogene (care imbunatatesc raspunsul organismului la stres). 

Amelioreaza durerile

Având efecte antispastice, ceaiul de lemn dulce are efecte de calmare atat a durerilor abdominale, cat si a celor musculare sau articulare. Spre exemplu, printr-un studiu s-a atras atentia asupra urmatorului fapt: proprietatile antiinflamatorii ale lemnului dulce il fac util inclusiv pentru durerile articulare. 

Sustine sanatatea tractului respirator

Ceaiul de lemn dulce este de folos si din acest punct de vedere din mai multe motive. Pe de o parte, substantele active din el (acidul glycyrrhizic si oleanolic) au efecte antioxidante si protejeaza celulele de la nivelul bronhiilor si plamanilor. In aceste conditii, lemnul dulce este adecvat si pentru diminuarea simptomelor neplacute ce insotesc boala pulmonara obstructiva cronica.

Pe de alta parte, ceaiul de lemn dulce are proprietati expectorante, stimuland eliminarea mucusului si fiind binevenit mai ales in situatiile de tuse productiva. Totodata, gratie proprietatilor sale demulcente si antiinflamatorii, calmeaza mucoasele si reduce astfel senzatia dezagreabila de gat iritat. 

Imbunatateste starile neplacute ce tin de sindromul premenstrual si de menopauza

Intrucat radacina de lemn dulce are fitoestrogeni, un ceai care sa o contina este vazut ca un remediu potrivit pentru tulburarile ce tin de menstruatie si de fertilitate in genere, prevenind manifestarile care insotesc adesea sindromul premenstrual.

De cealalta parte, studiile au aratat ca produsele pe baza de lemn dulce pot fi la fel de eficiente ca tratamentele de substitutie hormonala prescrise uneori la menopauza si, in plus, nu creeaza efecte adverse. Unul dintre rezultatele pozitive aduse de administrarea lemnului dulce este, de exemplu, reducerea semnificativa a intensitatii valurilor de  caldura (bufeurilor).

Are efecte diuretice si laxative

Ceaiul de lemn dulce este o solutie naturala de detoxifiere a organismului, actionand atat asupra rinichilor, cat si asupra ficatului si intestinelor. Meritul sau este ca ajuta corpul sa scape de excesul de sare, de grasimi, de apa, de toxine, avand, alaturi de proprietatile diuretice remarcandu-se si cele laxative. 

Ceaiul de lemn dulce- precautii si avertizari

Acest ceai nu trebuie consumat sub nicio forma fara a te consulta si cu un medic. Va fi cu atat mai important sa faci acest demers cu cat este vorba despre oricare dintre urmatoarele situatii:

  • Sarcina si perioada de alaptare- In privinta sarcinii, nu se recomanda sa bei ceai de lemn dulce intrucat se poate ajunge la o crestere a riscului de nastere prematura. Referitor la alaptare, trebuie sa stii ca informatiile avute pana acum la dispozitie de specialisti nu sunt suficient de clare pentru a demonstra ca acest tip de ceai este 100% sigur pentru bebelusi. De aceea, cel mai bine este sa il eviti daca alaptezi

  • Suferi de probleme cardiace-  Intrucat favorizeaza batai neregulate ale inimii, este mai bine sa nu il consumi. In acelasi timp, daca te confrunti cu hipertensiune arteriala, nu recurge la el!

  • Ai o afectiune ce implica disfunctionalitati care tin de hormonul estrogen (cum ar fi ovarul polichistic, fibroame, cancer de san, ovarian, uterin etc.)- Pentru ca lemnul dulce are si fitoestrogeni, acestia pot interfera cu producerea estrogenului de organism

  • Te confrunti cu un deficit sever de potasiu in organism (hipocalemie)- Lemnul dulce poate sa scada nivelul de potasiu din corp, asa ca mai bine nu bea ceai din aceasta planta

  • Suferi de maladii renale- Ceaiul de lemn dulce are si proprietati diuretice, asa ca nu este binevenit in cazul in care ai probleme cu rinichii

  • Ai hipertonie musculara (o afectiune ce presupune tonus muscular prea ridicat, inclusiv in stare de repaos)-  Lemnul dulce influenteaza nivelul de potasiu din corp, iar acest fenomen poate sa duca la agravarea acestei probleme de sanatate

  • Urmeaza sa efectuezi o interventie chirurgicala- In lemnul dulce se regasesc substante ce pot interfera cu nivelul tensiunii arteriale atat in timpul, cat si dupa interventia respectiva. Ca sa fii in deplina siguranta, nu consuma ceai de lemn dulce cu minimum 2 saptamani inainte de interventie

Ceaiul de lemn dulce- interactiuni

Ceaiul de lemn dulce interactioneaza cu numeroase medicamente, cele mai cunoscute interactiuni ale sale fiind cu:

  • Medicamentul anticoagulant Warfarin/Coumadin

  • Medicamente ce actioneaza similar estrogenului din organism

  • Medicamente pe baza de acid etacrinic (destinate pentru tratarea edemelor severe, cand diureticele obisnuite nu isi fac efectul)

  • Medicamentele diuretice (inclusiv Furosemid)

  • Medicamente pentru hipertensiunea arteriala

  • Corticosteroizi

Ceaiul de lemn dulce-  mod de administrare

Ceaiul de acest fel este cunoscut ca fiind concentrat, de aceea nu este indicat sa se bea mai mult de 3 cani pe zi, pe o perioada mai lunga de 4 saptamani. Daca nu se va respecta acest sfat, risti efecte nedorite precum: edem (usor sau moderat) la glezne sau la fata, cresterea nivelului tensiunii arteriale sau o intensificare prea mare a tranzitului intestinal si a fluxului de urina.

Ceaiul de lemn dulce poate fi consumat atat intern, in cantitatea recomandata mai sus, cat si extern. In privinta utilizarii externe, poate fi utilizat topic in urmatoarele cazuri:

  • Pentru ameliorarea inflamatiilor provocate de eczeme sau de psoriazis, precum si pentru conferirea unui tonus facial suplimentar

  • Pentru prevenirea sau pentru ameliorarea matretii