Ceai de Macese8 produse.

Arata 1 - 8 din 8 produse
Arata 1 - 8 din 8 produse

Ceai de Macese

Macesele- ce sunt?

Macesele reprezinta fructele arbustului numit maces (trandafir salbatic), intalnit in regiunile temperate ale emisferei nordice. Ele sunt comestibile, avand dimensiuni, forme si culori diferite, dar in general au o nuanta de portocaliu sau de rosu stralucitor.

Macesele apar cand florile macesului (albe sau roz) mor, fiind sub forma unor bobite lucioase, cu aspect elipsoid.

Anumite specii din familia „Rosaceae” se remarca prin prezenta unor substante numite glicozizi cianogenetici (acestea produc o substanta foarte toxica, numita acid cianhidric). Mai exact, semintele lor sunt cele ce cuprind un precursor al acestora, dar pot fi indepartate cu usurinta.

Macesele sunt cunoscute de sute de ani pentru virtutile lor terapeutice. Spre exemplu, indienii din America de Nord foloseau pe scara larga macesele in dieta.

Pe continentul european, macesele au inceput sa devina din ce in ce mai populare in timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cand importurile de citrice au fost limitate. In acea situatie, voluntari pusi de autoritatile guvernamentale din Marea Britanie au inceput sa culeaga macese pentru a se putea produce sirop din ele. In special copiii erau primii pe lista pentru acel sirop datorita substantelor nutritive cuprinse in macese. 

Macesele au ramas apreciate si in prezent, fiind cautate cu precadere pentru continutul ridicat de vitamina C, pentru alinarea unei game variate de probleme de sanatate, de la raceli si probleme digestive pana la obtinerea unei stari de bine a organismului datorita efectelor laxative si diuretice ale ceaiului preparat din ele. 

Macesele- valori nutritive

Acestea sunt vestite pentru efectele asupra sanatatii datorita numerosilor nutrienti continuti:

  • Vitamina C 

  • Carotenoizi (licopen, betacaroten, urme de luteina si de zeaxantina)

  • Vitamina E

  • Compusi polifenolici (flavonoizi- derivati din quercetin, quercitrin, isoquercitrin, catechine, taxifolin-  si proantocianidine)

  • Acizi triterpenici (Acestia sunt recunoscuti in special pentru efectele lor imunomodulatoare)- Printre ei se numara: acidul ursolic si cel oleanolic (testele au demonstrat ca acestia au proprietati hepatoprotectoare, antiinflamatorii, antitumorale), acidul betulinic (are rolul de a contribui la atenuarea virusului responsabil de imunodeficienta umana, dar are si efecte antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante, antihelmintice)

  • Galactolipidele (cu efecte antiinflamatorii, antioxidante, antivirale, antitumorale)

  • Acizi grasi nesaturati (prezenti mai ales in semintele de macese)- Cei mai importanti dintre ei sunt acidul linoleic si cel α-linolenic (aceta din urma previne maladiile cardiovasculare, este benefic pentru artrita reumatoida, pentru ADHD, diabet, previne pneumonia, imbunatateste functiile cognitive etc.)

Ceai de macese beneficii

Este o sursa de antioxidanti

Oamenii de stiinta au precizat ca macesele se afla printre cele mai bogate alimente bogate in vitamina C, avand o capacitate antioxidanta exceptionala. Alaturi de aceasta vitamina, in ele se regasesc si carotenoizi, dar si vitamina E, plus polifenoli. 

Cantitatea de antioxidanti din macese variaza in functie de tipul de planta, de momentul recoltarii, dar si de altitudinea la care creste macesul. In legatura cu acest aspect, s-a descoperit ca macesele recoltate de la altitudinile ridicate contin cantitati mai insemnate de antioxidanti.

Sa avem un plus de antioxidanti prin intermediul unor alimente si a unor bauturi asa cum este si ceaiul de macese ne va sprijini in contracararea efectelor nedorite ale radicalilor liberi (cum ar fi poluarea, stresul, medicamentele, fumul de tigara etc.). 

Imbunatateste functionarea sistemului imunitar

Una dintre cele  mai insemnate calitati ale unui ceai de macese este prezenta cantitatii generoase de vitamina C. Aceasta  este esentiala pentru imunitatea noastra deoarece:

  • Stimuleaza producerea celulelor albe numite limfocite (care protejeaza corpul in fata infectiilor)

  • Imbunatateste modul in care actioneaza limfocitele

  • Ajuta pielea sa-si pastreze „bariera” naturala de protectie contra agentilor patogeni veniti din exterior

Alaturi de vitamina C, in ceaiul de macese se afla alti doi antioxidanti, vitaminele E si betacarotenul, dar si compusi polifenolici, de ajutor si ei pentru functionarea optima a sistemului imunitar. 

Protejeaza inima

Gratie prezentei antioxidantilor, ceaiul de macese previne si diferite pericole ce ar ameninta sanatatea inimii. Spre exemplu, flavonoizii din ceai favorizeaza mentinerea nivelului tensiunii arteriale in limite normale, imbunatatind fluxul sanguin si contribuind la pastrarea elasticitatii vaselor de sange si arterelor.

In plus, vitamina C face parte dintre vitaminele ce micsoareaza riscul de instalare a unei maladii cardiace. Un studiu a sintetizat concluziile a alte 13 studii observationale despre vitamina C si a evidentiat urmatorul fapt: o suplimentara zilnica a vitaminei C cu cel putin 500 mg a fost asociata unei scaderi semnificative a nivelului de colesterol „rau” si al trigliceridelor.

Amelioreaza inflamatiile si durerea

Pentru ca in el se afla galactolipide si compusi polifenolici, un ceai de macese este util si in caz de inflamatii insotite de dureri. Galactolipidele sunt grasimile ce se regasesc in membranele celulare, avand inclusiv potentialul de a interveni asupra durerilor articulare. O sinteza de 3 studii a adus in prim-plan urmatorul fapt: aportul zilnic de macese reduce din durerile celor ce sufera de osteoartrita.

Un alt studiu, desfasurat pe o perioada de 4 luni, prin implicarea a 100 de pacienti cu osteoartrita, a aratat ca aceia care au avut parte de aproximativ 5 g de macese pe zi (sub forma de extract) au cunoscut o imbunatatire semnificativa a starii de sanatate si o crestere a mobilitatii articulare. 

Favorizeaza detoxifierea organismului

Despre ceaiul de macese s-a sesizat inca din cele mai vechi timpuri ca are proprietati laxative si diuretice, ajutand corpul sa se elibereze de toxine, de excesul de grasimi si de sare. 

De exemplu, daca ai probleme din cauza constipatiei, a metabolismului lent sau a unui sistem imunitar ce nu functioneaza la parametri optimi, conteaza si pe ceaiul de macese. 

Usureaza eliminarea kilogramelor in plus

Studiile au demonstrat ca un ceai obtinut din specia de macese „Rosa canina”, foarte bogata intr-un antioxidant numit tiliroside, cu proprietati de ardere a grasimilor, contribuie la diminuarea procentului de grasime si la scaderea in greutate. Pentru a se putea formula o asemenea concluzie, s-a realizat un studiu de 3 luni, in care au fost implicati adulti cu exces ponderal, care au primit zi de zi macese (extract). Prin comparatie cu un grup placebo, acestia s-au bucurat de o scadere a procentului de grasime din zona abdominala.

Cei care au realizat studiul au mentionat si ca macesele sunt binevenite pentru persoanele supraponderale deoarece favorizeaza diminuarea grasimii viscerale, greutatea corporala, contribuindu-se la normalizarea indicelui masei corporale.

Ceaiul de macese- administrare

Un astfel de ceai se remarca datorita aromei deosebite, un mix intre aroma de mere verzi, de prune coapte si de hibiscus. Cele mai utilizate specii de macese din care se prepara ceaiurile sunt Rosa rugosa si Rosa canina.

Ceaiul de macese nu contine deloc cafeina si este ideal sa fie consumat, pentru cele mai bune efecte, chiar si in cure de 2-3 luni, cate 2-3 cani pe zi.  Nu este insa adecvat sa fie consumat neintrerupt pentru o perioada mai mare de 3 luni!

Ceaiul de macese- interactiuni

Acest ceai interactioneaza cu medicamente precum:

  • Cele ce contin substante ce imita actiunea estrogenului

  • Diureticele

  • Un medicament anticoagulant: Warfarin/Coumadin

  • Flufenazina (substanta continuta in medicamente destinate tratarii unor forme de psihoze cronice, precum schizofrenia)

Ceai de macese contraindicatii

La fel ca pentru orice alt ceai si in ceea ce-l priveste pe cel de macese este necesar sa nu il consumi inainte de a discuta cu un medic. Acest demers este absolut necesar intrucat, daca suferi de anumite afectiuni, este foarte posibil sa nu ti se permita sa bei ceai de macese pentru a fi in deplina siguranta. Iata cateva exemple de afectiuni pentru care acest ceai este nociv:

  • Ai suferit un infarct miocardic- Intrucat in macese exista si un compus numit Rugosin E, vei evita ceaiul din ele intrucat va creste riscul de aparitie a cheagurilor de sange

  • Ai suferit un accident vascular cerebral- Tot din cauza Rugosinului E va trebui sa nu bei deloc ceai de macese

  • Ai fost diagnosticat/a cu tromboza venoasa- In conditiile in care exista Rugosin E in ceaiul de macese, este foarte periculos sa il consumi intrucat se va mari de a se forma cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare sau chiar al plamanilor

  • Ai tulburari de coagulare a sangelui- Nici in acest caz nu este bine sa apelezi la ceaiul de macese (pentru ca interfereaza cu procesul de coagulare)

  • Ai calculi renali- Fiind atat de bogat in vitamina C, ar fi bine ca mai intai sa discuti cu medicul inainte sa consumi ceaiul de macese (poate creste predispozitia spre aparitia de noi calculi)

  • Suferi de un deficit de Glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza- Aceasta este o enzima care face parte dintre cele implicate in producerea de energie, iar deficitul ei se leaga de o boala genetica, din cauza careia globulele rosii sunt mai predispuse la rupere. Dozele mari de vitamina C din ceaiul de macese pot sa conduca la complicatii in cazul in care exista aceasta afectiune

De asemenea, alte precautii legate de consumul de ceai de macese sunt legate de:

  • Sarcina- Nu exista informatii suficient de complete care sa arate cat de nesigur este sa bei ceai de macese pe parcursul sarcinii, dar se stie sigur ca, din cauza unor proprietati ale maceselor (mai exact a suprimarii crampelor menstruale dupa ce se consuma), nu este deloc indicat sa fie consumat in primele doua trimestre 

  • Insomnii frecvente- Daca ai o asemenea problema, discuta cu un medic inainte sa te apuci sa bei de ceai, intrucat acesta poate sa o accentueze uneori

Nu in ultimul rand, ai in vedere faptul ca o alergie la macese trebuie neaparat sa te tina departe de ceaiul preparat cu ele si ca, daca vei bea mari cantitati de ceai, este posibil sa te confrunti cu reactii nedorite (cum ar fi diaree, crampe, balonari, greata).