Seminte de Chia8 produse.

Arata 1 - 8 din 8 produse
Arata 1 - 8 din 8 produse

Seminte de Chia

Semintele de chia- ce reprezinta

Aceste seminte provin de la planta desertica numita „Salvia hispanica” (care face parte din familia mentei). Semintele plantei sunt comercializate in prezent sub numele de chia.

Planta este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, fiind inclusa in dieta aztecilor din America Centrala. De asemenea, semintele unei plante inrudite, „Salvia columbariae” (care este cunoscuta drept chia aurie), au fost utilizate de indienii din partea de sud-vest a SUA.

Semintele de chia- continut

Antioxidanti

In semintele de chia se regaseste seleniu, un mineral cu proprietati antioxidante. Acesta iti va proteja organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi (ca de exemplu, stresul, expunerea la radiatii, poluarea, fumatul, dietele nesanatoase etc.). 

Datorita antioxidantilor, celulele si organele corpului nu vor mai fi afectate de stresul oxidativ, ceea ce va mari protectia in fata inflamatiilor cronice si a unor maladii care de care mai serioase (cum ar fi maladiile cardiace, diabetul, cancerul etc.). 

Micronutrienti

Semintele de chia te pot ajuta si ele sa-ti asiguri o parte din necesarul zilnic al unor nutrienti valorosi. Consumul lor este cu atat mai benefic cu cat vei reusi sa-ti acoperi zi de zi un necesar de aproximativ 2000 de calorii.

Printre nutrientii regasiti intr-o singura portie (o lingura) de seminte de chia se numara:

  • Fosforul- Cu ajutorul unei portii de seminte de chia iti vei asigura 17% din necesarul zilnic

  • Magneziul- In semintele de chia se gasesc 47 mg (cam 15%) din doza zilnica recomandata

  • Manganul- Semintele de chia furnizeaza cam 30% din doza zilnica necesara

  • Seleniul- Semintele de chia iti ofera cam 14% din necesarul zilnic din acest mineral

  • Zincul- La 100 g de seminte de chia uscate se regasesc aproximativ 4,58 mg de zinc (cam 31% din doza zilnica recomandata)

  • Calciu- Intr-o lingura de seminte de chia se afla cam 89 mg de calciu, adica aproximativ 9% din necesarul zilnic

Proteine

Sa consumi si seminte de chia te va ajuta sa-ti completezi necesarul zilnic de proteine. De pilda, 1 singura portie de seminte iti asigura cam 5% din acest necesar.

Nu uita ca semintele de chia contin proteine complexe, de aceea sunt o alegere mai mult decat potrivita daca urmezi o dieta vegetariana. In acelasi timp, multumita proteinelor, vei avea la dispozitie si aminoacizi esentiali.

Ideal este insa daca vei reusi sa imbini consumul de seminte de chia cu alte alimente ce sunt surse de proteine de calitate pentru a putea fi sigur/a ca vei primi toate proteinele de care ai nevoie.

Fibre si amidon

De exemplu, poti sa beneficiezi de aproximativ 5 g de fibre daca vei consuma 1 lingura de seminte de chia. Fibrele sunt binevenite pentru organism deoarece: regleaza nivelul de colesterol, stimuleaza tranzitul intestinal normal, cresc senzatia de satietate, te ajuta sa te simti satul/a dupa ce le consumi, regleaza nivelul de zahar din sange etc..

Alaturi de fibre, amidonul este si el necesar pentru starea ta de bine, in sensul in care iti furnizeaza un plus de energie.

Indicele glicemic (masurarea vitezei cu care alimentele iti cresc nivelul de zahar din sange) al semintelor de chia este sub 55, de aceea fac parte dintre alimentele cu indice glicemic redus (acestea duc la o crestere lenta a nivelului de glucoza din sange, de aceea nu provoaca „atacuri” de foame si nu ne predispun spre aparitia diabetului).

Grasimi

Semintele de chia se remarca datorita prezentei grasimilor polisaturate, ce constituie asa-numitele „grasimi sanatoase”. Acestea sunt lichide cand sunt expuse la temperatura camerei si asigura sanatatea inimii.

Exista doua tipuri de grasimi polisaturate, iar in semintele de chia se afla ambele. Spre exemplu, s-a estimat ca intr-o portie de seminte de chia se gasesc aproximativ 2,5 g de acid alfa-linoleic (ALA). Tot cu ajutorul semintelor de chia poti sa obtii aproximativ 7% din doza zilnica recomandata de acid linoleic (Omega-6).

Semintele de chia- beneficii

Imbunatatesc sanatatea inimii

Semintele de chia sunt aliatele unei inimi sanatoase intrucat contin antioxidanti, fibre si grasimi sanatoase. In aceste conditii, reduc inflamatiile cronice si scad predispozitia spre diferite maladii cardiovasculare, dat fiind faptul ca se va evita exercitarea unei presiuni suplimentare asupra vaselor de sange.

Un alt detaliu care arata cat de bune sunt semintele de chia pentru inima este acesta: prezenta acizilor grasi Omega 3. Acestia te protejeaza de cresterile prea mari ale nivelului tensiunii arteriale, ale colesterolului si mentin arterele curate.

Regleaza nivelul de zahar din sange

Acidul alfa-linoleic, dar si fibrele, sunt cele care determina semintele de chia sa contribuie la mentinerea unui nivel normal al zaharului in organism si astfel sa se combata rezistenta la insulina si instalarea diabetului.

Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia ca persoanele care adauga un consum constant de seminte de chia unei alimentatii bogate in zaharuri vor preveni acumularea excesiva de zahar in sange si cresterea nivelului de lipide. De exemplu, un studiu a aratat ca adaugarea semintelor de chia la o paine alba previne fluctuatiile bruste ale nivelului de zahar din sange si asa se evita si cresterea periculoasa a glicemiei. 

Asigura sanatatea tractului digestiv

Motivul pentru care semintele de chia sunt atat de importante pentru sistemul digestiv este prezenta fibrelor. De exemplu, daca vei reusi ca intr-o zi sa consumi 1 lingura de seminte de chia, inseamna ca ti-ai pus la dispozitie cam 44% din necesarul zilnic de fibre.

Fibrele sunt importante pentru ca vor stimula activitatea normala a intestinelor si vor preveni constipatia. In acelasi timp, ele actioneaza precum un prebiotic in vederea functionarii corecte a microflorei de la nivelul intestinelor.

Contribuie la formarea oaselor puternice

Printre marile beneficii ale semintelor de chia se afla si capacitatea lor de a imbunatati sanatatea oaselor prin prevenirea reducerii densitatii osoase si a aparitiei osteoporozei. Acest lucru este posibil intrucat in semintele de chia se regasesc minerale precum magneziu, mangan, calciu si fosfor.

De exemplu, trebuie sa stii ca 99% din rezervele de calciu din organism se afla la nivelul oaselor, de aceea acesta joaca un rol fundamental in mentinerea densitatii masei osoase. Manganul este implicat si el in metabolismul calciului din oase, iar in cazul unui deficit al acestuia este afectata absorbtia corecta a calciului. Un rol similar il are si magneziu.

Avand in vedere toate aceste detalii, medicii nutritionisti recomanda consumul zilnic de seminte de chia.

Iti imbunatatesc sanatatea orala

Este posibil sa ai parte de acest beneficiu imens intrucat in semintele de chia se regasesc: fosfor, calciu, magneziu, zinc. 

De pilda, calciul contribuie la construirea dintilor puternici. Zicul previne aparitia tartrului mentinand un nivel ridicat al mineralizarii smaltului. Fosforul este pretios intrucat favorizeaza si el sinteza calciului, impiedicand ca acesta sa se risipeasca in organism.

Maresc nivelul de energie si rezistenta in fata efortului fizic

Oamenii de stiinta vin cu urmatorul sfat: persoanele care desfasoara activitati fizice intense ar trebui sa inlocuiasca alimentele cu zaharuri artificiale cu cate 1 portie de seminte de chia, care le va ajuta sa se simta mai pline de energie gratie continutului de fibre si de carbohidrati sanatosi.

Mai mult decat atat, semintele de chia sunt si o sursa excelenta de proteine, ceea ce va mentine masa musculara si ii vor furniza „combustibilul” necesar pentru a functiona la parametri optimi. Totodata, in semintele de chia se regasesc si minerale valoroase pentru sanatatea muschilor si oaselor (cum ar fi calciul, magneziul si fosforul). 

Au grija de sanatatea pielii

Pe de o parte, semintele de chia sunt binefacatoare pielii pentru ca in ele se gasesc si antioxidanti. Datorita lor, efectele nocive ale radicalilor liberi sunt tinute la distanta, ceea ce inseamna ca se va impiedica degradarea celulelor pielii si aparitia imbatranirii timpurii.

Pe de alta parte, semintele de chia sunt bune pentru piele intrucat contin grasimi sanatoase, responsabile si ele pentru o piele mai tanara si mai frumoasa.

Semintele de chia- precautii

Inainte sa te apuci sa-ti introduci in dieta acest aliment, tine cont si de urmatoarele aspecte:

  • Intrucat sunt bogate in fibre, exista posibilitatea, la unele persoane, sa intervina unele tulburari digestive (un tranzit intestinal mai accelerat de pilda)- De aceea, semintele de chia vor trebui introduse treptat in meniu

  • Persoanele care s-au confruntat sau se confrunta cu obstructii esofagiene sau cu disfagie ar trebui sa evite semintele de chia, in forma uscata, intrucat, dat fiid faptul ca absorb multa apa, ar putea conduce la obstructii- In cazul lor, semintele de chia se vor consuma numai cu avizul unui medic, daca vor fi tinute in apa la inmuiat cu cel putin 15-30 de minute inainte de a fi servite

  • Persoanele care au niveluri foarte ridicate ale trigliceridelor nu ar trebui sa consume orice fel de seminte de chia, in conditiile in care si acestea ar putea sa favorizeze cresteri ale acestora- Singurul tip de seminte sigur consumului ar fi cel numit „Salba”

  • Daca este vorba despre sarcina sau despre alaptare, nu se vor face excese in privinta consumului de seminte de chia

Semintele  de chia- cum le poti consuma

Fiind foarte versatile, semintele de chia se preteaza pentru a fi consumate in numeroase moduri.  Iata cateva exemple:

  • Sub forma de apa de chia

  • Sub forma unei budinci de chia

  • In smoothie-uri

  • In topping-uri

  • In sote-uri de legume

  • In salate

  • In paine

  • Ca o crusta pentru carne sau peste

  • In prajituri

  • In amestec cu diferite cereale

  • In batoane pentru micul-dejun/pentru gustari

  • In supe

  • Pentru a conferi consistenta unor preparate (precum burgerii, chiftelutele etc.)