Menopauza2 produse.

Arata 1 - 2 din 2 produse
Arata 1 - 2 din 2 produse

Ceai pentru menopauza

Perioada menopauzei poate fi mai la indemana de gestionat daca vei consuma si un ceai care sa contina anumite ingrediente. Descopera despre ce este vorba!

Menopauza- simptome

Aceasta perioada ce marcheaza pregatirea organismului pentru incetarea menstruatiei este caracterizata prin manifestari precum:

  • Valuri de caldura (asa-numitele bufeuri, care se manifesta inclusiv pe timpul noptii)

  • Tulburari de somn

  • Dureri de cap

  • Fluctuatii ale dispozitiei

  • Uscaciune vaginala

  • Acumularea kilogramelor in plus 

  • Uscarea pielii

  • Fragilizarea parului

  • Menstre tot mai rare si neregulate (cand acestea vor lipsi pentru 12 luni consecutive se poate vorbi de instalarea menopauzei)

Ceai pentru menopauza- beneficii

Pentru a trece mai usor peste perioada menopauzei si pentru o mentinere cat mai buna a sanatatii, poti apela si la un ceai special pentru menopauza. Datorita ingredientelor sale, acesta va asigura urmatoarele efecte pozitive:

  • Contribuie la imbunatatirea tonusului fizic si psihic 

  • Sustine sanatatea aparatului genital

  • Diminueaza din simptomele dezagreabile ce insotesc perioada ce precede menopauza si menopauza propriu-zisa (cu precadere fluctuatiile de dispozitie, bufeurile, tulburarile de somn etc.)

Ceai menopauza- compozitie

Un ceai care sa confere o stare de bine si pe parcursul menopauzei si premenopauzei se poate distinge si datorita prezentei ingredientelor precum:

Salvia

Face parte dintre cele mai indicate remedii naturale in vederea imbunatatirii calitatii vietii din perioada menopauzei. De altfel, ea este utlizata din cele mai vechi timpuri ca un tonic si pentru disparitia starilor ce insotesc bufeurile.

Un studiu a ajuns la concluzia ca salvia amelioreaza semnificativ simptomele specifice menopauzei daca se consuma pe un interval mai mare de timp. De pilda, s-a constatat ca femeile aflate de 1 an la menopauza, ce se confruntau cu bufeuri si de 5 ori intr-o zi si care au primit tablete cu salvie timp de 8 saptamani, au inregistrat o diminuare considerabila a acestora. 

Ulterior, s-a apelat si la un grup de femei care aveau bufeuri de intensitati diferite (usoare, moderate si severe), ce au fost rugate sa ia tablete pe baza de salvie timp de 4 saptamani. Si in cazul lor s-a putut observa o imbunatatire a starii generale, ca urmare a diminuarii cu aproximativ 50% a intensitatii bufeurilor de care sufereau.

Prin intermediul studiului mentionat s-au gasit argumentele necesare pentru a se sustine faptul ca salvia nu trebuie omisa cand vine vorba de menopauza, un tratament complementar cu ea fiind de cele mai multe ori foarte bine tolerat.

Feniculul (sub forma de fructe)

Si aceasta planta trebuie luata in considerare in scopul reducerii simptomelor survenite odata cu instalarea menopauzei.

Potrivit unui studiu, feniculul are capacitatea de a interveni pentru ameliorarea unor probleme ca: tulburarile de somn, bufeurile, uscaciunea si/sau iritatia vaginala, disfunctionalitatile sexuale etc..

Un ceai pentru menopauza ce contine si fenicul este o alegere inspirata si pentru ca, datorita feniculului, starile depresive sau cele de anxietate vor fi mai putin frecvente. Atentie insa! Specialistii considera ca acest beneficiu va fi pe deplin vizibil la femeile care nu se confrunta deja cu o depresie majora si care de regula nu au avut stari de anxietate. 

Lucerna

Este mai mult decat potrivita pentru a face parte dintre ingredientele unui ceai special pentru menopauza intrucat este un aliat de nadejde pentru aceasta perioada mai delicata. Motivul pentru care este posibil asa ceva este urmatorul: lucerna este plina de fitoestrogeni. Rolurile lor sunt:

  • Regleaza nivelul de estrogen din organism si astfel simptomele menopauzei nu vor deveni prea intense

  • Sunt antioxidanti si protejeaza organismul de radicalii liberi, impiedicand aparitia inflamatiilor si a unor boli grave (cum ar fi diabetul, maladiile cardiace etc.)

  • Previn uscaciunea vaginala si durerile de cap care insotesc de obicei menopauza

  • Imbunatatesc rata absorbtiei calciului in organism si de aceea contribuie la prevenirea instalarii osteoporozei, pe fondul pastrarii unei bune densitati osoase

  • Cresc buna-dispozitia si reduc fluctuatiile dispozitiei

  • Combat starile depresive

  • Imbunatatesc libidoul 

Cretisoara

Unul dintre rolurile ei principale, in privinta menopauzei, este urmatorul: asigura echilibrul hormonal in corp, in contextul in care se produce mai mult estrogen si mai putin progesteron. In schimb, prin consumul de cretisoara, producerea de progesteron este stimulata si se va ajunge la diminuarea severitatii unora dintre cele mai des intalnite manifestari de menopauza: bufeurile, fluctuatiile dispozitiei, starile de anxietate. 

Radacina de lemn-dulce

Lemnul dulce nu trebuie sa lipseasca nici el dintr-un ceai special pentru menopauza intrucat contine peste 40 de antioxidanti (flavonoizi), cei mai importanti dintre ei fiind saponinele si fitoestrogenii. 

Dintre saponine se distinge insa glicirizina, care are efectul de a stimula glandele suprarenale, in acest mod mai diminuandu-se din oboseala cronica intervenita adesea in timpul menopauzei.

Un alt merit al lemnului-dulce este ca actioneaza similar medicamentelor antidepresive, crescand productia de serotonina si alungand din starile depresive incercate frecvent de unele femei in perioada menopauzei..

Frunzele de rozmarin

Cunoscut mai ales pentru calitatile sale de condiment, rozmarinul este o planta care poate face minuni pentru perioada menopauzei. Cea mai semnificativa “misiune” a sa este de a realiza echilibrul hormonal si de a reduce din frecventa si intensitatea bufeurilor. 

Paducelul

Nu trebuie omis nici el cand este vorba despre solutii naturale pentru usurarea tranzitiei spre menopauza. 

Un ceai care sa contina frunze si fructe de paducel actioneaza asupra sistemului nervos si astfel se reduce din riscul de a aparea palpitatiile, ce insotesc inclusiv episoadele de bufeuri. Totodata, paducelul are capacitatea de a diminua palpitatiile deja instalate. 

Florile de lavanda

Lavanda a devenit foarte indragita mai ales datorita calitatilor sale de planta numai buna pentru aromaterapie. Trebuie sa stii insa ca ea are proprietati care o fac ideala si pentru perioada menopauzei. Iata de ce:

  • Contribuie la o racorire mai rapida in urma unui episod cu bufeuri- Se va trece mai usor peste acestea daca se va folosi lavanda, atat prin intermediul unei sedinte de aromaterapie, cat si ca ingredient pentru un ceai

  • Reduce din starile de anxietate- Chiar daca acestea survin pe neasteptate in perioada menopauzei, lavanda este deosebit de utila intrucat asigura o calmare rapida si, cel mai important, nu are reactii adverse asupra organismului, asemenea medicamentelor folosite pentru tratarea anxietatii

  • Imbunatateste calitatea somnului si creste buna-dispozitia- Un somn neodihnitor, marcat de treziri dese din cauza bufeurilor, caracterizeaza de regula menopauza. Din cauza odihnei insuficiente, nu este de mirare ca a doua zi vor interveni starile de nervozitate si de oboseala accentuata. Efectul calmant al lavandei este esential in vederea ameliorarii acestor probleme, fie ca va fi administrata sub forma de ceai, fie ca va fi inclusa intr-un ulei esential pentru aromaterapie

Ceai pentru menopauza- precautii

Primul aspect de care trebuie sa tii cont, inainte sa te apuci sa urmezi o cura bazata pe un ceai special pentru menopauza care sa contina si ingredientele de mai sus, este acesta: discuta mai intai cu un medic. Astfel, unele dintre aceste ingrediente interactioneaza cu anumite medicamente sau cu afectiuni pe care le ai si se poate ajunge la efecte nedorite. Printre cele care cer o precautie mai speciala se regasesc:

  • Salvia- Intrucat are si proprietatea de a regla nivelul de zahar din sange, salvia interactioneaza cu anumite medicamente ce se utilizeaza in tratarea diabetului, cum ar fi: chlorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase). De asemenea, ea interactioneaza si cu insulina. Salvia nu trebuie asociata cu medicamente destinate tratarii convulsiilor, intrucat scade din eficienta acestora. Nu in ultimul rand, salvia nu ar trebuie asociata cu medicamente antidepresive intrucat contribuie la aparitia ametelilor si starilor de somnolenta

  • Feniculul- Nu se va asocia, pe de o parte, cu medicamente anticoagulante si, pe de alta parte, nu trebuie consumat daca exista o afectiune precum fibromul, cancer uterin, mamar etc. intrucat contine fitoestrogeni (ce actioneaza similar estrogenului)

  • Lucerna- Se va evita daca se urmeaza un trament cu medicamente anticoagulante, asa cum este Warfarin/Coumadin de exemplu

  • Lemnul-dulce- Poate fi responsabil de influentarea descompunerii medicamentelor la nivelul ficatului, conducand la procesarea lor prea rapida sau prea lenta, oricare dintre aceste procese fiind nocive organismului

  • Paducelul- Trebuie neaparat evitat daca se urmeaza un tratament pentru maladiile cardiace intrucat poate duce la hipotensiune sau la aritmii

  • Lavanda- In cazul in care se ia un tratament pe baza de sedative, lavanda va fi ocolita intrucat amplifica somnolenta, care poate deveni excesiva

Ceaiul pentru menopauza- cum se administreaza

In vederea obtinerii starii de bine din perioada menopauzei, cel mai bine este sa se realizeze o cura de 3 luni cu un ceai care contine plantele mentionate mai sus. Se vor bea 3-4 cani de ceai zilnic, iar dupa finalizarea curei se va realiza o pauza de 1 luna si apoi se poate relua consumul.

Chiar daca tii neaparat sa consumi acest ceai pentru a te simti mai bine, renunta la idee in cazul in care stii ca nu tolerezi vreuna dintre plantele ce se regasesc in el sau daca ai problemele de sanatate ce impun precautiile anterioare.

Sfaturi  pentru o menopauza mai usoara

Depasirea  acestei perioade mai delicate se va face in cele mai bune conditii daca se va tine seama si de sfaturile de mai jos:

  • Evita anumite alimente/ bauturi care pot alimenta bufeurile (precum alimentele prea iuti, cele bogate in cafeina, alcoolul etc.)

  • Odihneste-te cat mai mult

  • Practica tehnici de relaxare (cum ar fi meditatia, yoga etc.)

  • Incearca sa faci multa miscare

  • Intareste-ti zona pelviana pentru a diminua din riscul aparitiei incontinentei urinare

  • Adopta o dieta echilibrata (in care sa predomine fructele, legumele si cerealele integrale, dar si alimentele ce sunt sursa de calciu si vitamin D, atat de necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor)

  • Renunta la fumat