Marar1 produs

Arata1 - 1 din 1 produs
Arata1 - 1 din 1 produs

Ceai de marar

Mararul- ce este

Denumirea sa stiintifica este „Anethum graveolens”, mararul fiind originar din zona Marii Mediterane si devenind cunoscut inca din cele mai vechi timpuri. De exemplu, egiptenii stiau de marar inca de aproximativ 5000 de ani, referindu-se la el drept „planta care linisteste”, fiind utilizat drept condiment si pentru proprietatile sale medicinale, in preparate contra durerii (acest fapt a fost inregistrat in papirusuri).

Vechii grecii stiau si ei de marar, obisnuind sa cultive planta, iar uleiul aromat obtinut din ea era ars in locuintele lor sau era utilizat pentru prepararea unui vin.

In medicina traditionala chineza, mararul este apreciat de mai bine de 1000 de ani, semintele sale fiind folosite pe scara larga pentru diferite probleme digestive, atat la adulti, cat si la copii. Faptul ca mararul era vazut ca fiind potrivit si pentru acestia de urma se lega de faptul ca medicii chinezi observasera ca nu era atat de puternic precum alte plante aromatice utilizate in acest scop.

In prezent, specialistii in medicina naturista cred ca mararul ar trebui valorificat mai ales pentru ameliorarea colicilor la bebelusi. In acelasi timp, mararul este renumit pentru eliminarea unei respiratii cu miros dezagreabil, iar ceaiul de marar este vestit pentru stimularea lactatiei si pentru reducerea efectelor neplacute determinate de diferite tulburari digestive. 

Mararul- valori nutritive

Aceasta planta este de mare ajutor pentru prevenirea sau ameliorarea unor afectiuni intrucat este bogata in nutrienti valorosi. Printre acestia se numara:

  • Vitamina A

  • Vitamina C

  • Vitamine din grupul B-urilor (B9 si B2)

  • Minerale (fier, mangan)

  • Fibre

  • Uleiuri (ca de exemplu linonenul si carveolul- responsabil de aroma mararului si de efectele sale antiflatulenta)

Ceaiul de marar- beneficii

Ofera protectie in fata radicalilor liberi

Intrucat in marar se regasesc si substante numite monoterpene, cu rolul de a ajuta moleculele antioxidante sa se ataseze de cele oxidate si sa protejeze celulele de imbolnavire, se poate spune despre el ca are efecte antioxidante. Oamenii de stiinta au constatat, de-a lungul timpului, ca acestea sunt comparabile cu cele ale altor antioxidanti puternici, precum vitamina C, vitamina E sau quercetinul. In aceste conditii, un ceai de marar se distinge pentru ca are proprietati analgezice si antiinflamatorii, sustinand organismul in contracararea radicalilor liberi. 

Mentine colesterolul in limite normale

Studiile au evidentiat faptul ca mararul are proprietati de diminuare a colesterolului „rau”, in conditiile in care actioneaza asupra profilului lipidic, asupra enzimelor de la nivelul ficatului, expresiei genelor si a activitatii enzimatice din corp.

S-a ajuns la concluzia ca toate produsele care contin marar (inclusiv ceaiul) sunt binevenite pentru mentinerea sub control a lipidelor, enzimelor din ficat si a colesterolului. 

Este sursa de acizi grasi valorosi

Acizii grasi sunt apreciati mai ales pentru capacitatea lor de a furniza energie organismului. 

Studiile au aratat ca, in general, prin dieta se obtine asa-numitul acid triacylglycerol, ce se depoziteaza in corp sub forma de grasimi. Acesta poate sa afecteze digestia, metabolismul si absorbtia nutrientilor de care este nevoie.

In schimb, acizii grasi obtinuti din plante precum mararul, chimenul, cuminul, coriandrul, anasonul, morcovul, telina, feniculul, toti sunt benefici pentru sanatate. 

Are grija de sanatatea aparatului digestiv

Un ceai de marar este potrivit pentru asa ceva din mai multe motive:

  • Imbunatateste tot procesul de digestie, din momentul in care hrana intra in corp si pana cand se va ajunge la eliminarea materiilor fecale

  • Calmeaza disconfortul prezent in stomac, scade din intensitatea arsurilor digestive, stimuland totodata secretia biliara si enzimele digestive, evitandu-se sa se ajunga la disconfort profund dupa ce am luat masa

  • Relaxeaza muschii stomacului si pe cei ai intestinelor, prevenind formarea gazelor 

  • Diminueaza din simptomele neplacute provocate de diferite infectii intestinale ce determina diaree sau crampe abdominale puternice

  • Ceaiul de marar poate sa reduca si din infectiile digestive fungice (cum ar fi dizenteria de pilda)

  • Te ajuta sa adormi si sa te calmezi chiar si in situatiile in care te confrunti cu crampe abdominale 

Are efectele unui sedativ bland

Ceaiul de marar ajuta in gestionarea mai eficienta a furiei sau a starilor de anxietate, intrucat contine flavonoizi si vitamine din grupul B-urilor. Datorita lor, ritmul cardiac se va regla, iar enzimele si hormonii se vor activa pentru ca tu sa reusesti sa te calmezi. Din acest motiv, ceaiul acesta este adecvat si pentru a scapa de insomnii.

Totodata, un ceai de marar te ajuta sa iti suplimentezi nivelul de hidratare, previne durerile de cap aparute ca urmare a stresului si te ajuta sa iti imbunatatesti dispozitia chiar si in situatiile in care te confrunti cu o stare depresiva din care ai impresia ca nu vei iesi cu usurinta. 

Amelioreaza afectiuni de pe tractul respirator

In marar se regasesc antioxidanti si uleiuri ce au proprietati antiiinflamatorii, anticongestive si antihistaminice. Acesta este motivul pentru care un ceai de marar este util in cazurile in care te confrunti cu congestie pe caile respiratorii, provocate de alergii, raceli sau alte tipuri de infectii virale sau bacteriene ce implica inclusiv tuse. 

Diminueaza din simptomele neplacute provocate de menstruatie

Un studiu thailandez a demonstrat ca mararul este de folos pentru ameliorarea dismenoreei primare, insotita de crampe menstruale puternice. Un grup de tinere in jurul varstei de 20 de ani au primit 12 remedii bazate pe mai multe plante: marar, galbenele, scortisoara, trandafir, fenicul, ghimbir, guava, rubarba, uzara, valeriana si zataria („zatara multiflora” este o planta originara din Asia). De asemenea, au primit si suplimente alimentare cu ulei de peste, melatonina, cu vitaminele B1, E si cu sulfat de zinc. 

La finalul studiului, s-a constatat ca tinerele care consumasera plante, inclusiv marar, se confruntau mai putin cu simptome dezagreabile.

Practic, un ceai de marar este de ajutor nu doar pentru mentinerea unei stari de bine pe parcursul menstruatiei, ci si pentru a contribui la menstre regulate. Acest efect este generat de flavonoizii din uleiurile din marar, care au proprietatile unui emenagog (stimuleaza menstruatia). 

Usureaza colicii bebelusilor

Pe de o parte, ceaiul de marar are proprietati antiinflamatorii si antispastice, ajutandu-i pe cei mici sa treaca peste episoadele de colici. Pe de alta parte, previne formarea gazelor si le absoarbe pentru ca acestea sa nu antreneze aparitia unor crize de colici puternice.

Mai mult, un ceai de marar are si proprietati sedative, asa ca va fi o solutie pentru momentele in care bebelusii nu pot adormi din cauza colicilor. 

Reprezinta un galactogog

Ceaiul de marar este apreciat din vremuri indepartate pentru proprietatile sale estrogenice si sedative, care sunt responsabile si pentru stimularea producerii de lapte matern. Un astfel de ceai poate fi consumat in perioada de alaptare intrucat nu numai pentru ca va avea efecte pozitive asupra mamei, dar si asupra bebelusului. Datorita substantelor ajunse in laptele matern, provenite din marar, copilul nu se va mai confrunta cu crize de colici frecvente.

Imbunatateste sanatatea orala

Din acest punct de vedere, un ceai de marar vine cu urmatoarele avantaje:

  • Are grija ca procesul de digestie sa se desfasoare optim, astfel incat se va putea preveni inclusiv respiratia cu miros neplacut, survenita si cand ceva nu este in ordine pe cuprinsul tractului digestiv

  • Anihileaza bacteriile de pe limba, de pe gingii sau de pe dinti (responsabile si ele de aparitia unei respiratii cu miros dezagreabil)

  • Este sursa de minerale, contribuind la fortificarea dintilor si la tinerea la distanta a cariilor dentare

Ceaiul de marar- precautii si contraindicatii

Primul aspect de care trebuie sa tii cont, inainte de a incepe sa consumi ceai de marar, este acesta: nu vei recurge la el daca esti alergic/a la plante din familia morcovului (ca de exemplu telina, chimenul, coriandrul, feniculul).

In acelasi timp, ai in vedere faptul ca este cel mai bine sa ceri si sfatul unui medic pentru a folosi in deplina siguranta ceaiul de marar. Avizul acestuia este cu atat mai important cu cat este vorba despre urmatoarele situatii:

  • Sarcina- Intrucat in ceaiul de marar se regasesc si uleiuri ce au efect emenagog, este indicat ca acesta sa fie evitat pe parcursul sarcinii (creste riscul de pierdere a sarcinii)

  • Daca suferi de hipotiroidism- Pentru ca s-a observat ca mararul influenteaza activitatea hormonilor tiroidieni, nu vei bea ceai care sa il contina daca ai probleme tiroidiene

  • Daca ai diabet- Mararul scade nivelul de zahar din sange, asa ca poate favoriza hipoglicemiile. Vorbeste cu medicul inainte sa incepi sa consumi ceai de marar si, daca acesta iti permite totusi, monitorizeaza-ti glicemia cu mai multa atentie ca de obicei

Ceaiul de marar- interactiuni

Aces ceai interactioneaza cu urmatoarele medicamente:

  • Cele care contin litiu- Sa primesti un aport de marar prin intermediul ceaiului va influenta modul in care organismul reuseste sa elimine litiul. Consulta-te cu medicul ce ti-a prescris medicamentul cu litiu si vezi daca ai voie sau nu sa consumi si ceai de marar in paralel cu tratamentul urmat 

  • Cele destinate tratarii diabetului- Pentru ca si medicamentele respective vor urmari scaderea glicemiei, acelasi efect avandu-l si ceaiul de marar, este foarte posibil ca medicul sa-ti interzica sa il bei pe durata tratamentului 

Ceaiul de marar- mod de administrare

Ca sa obtii de la acest ceai efectele dorite, este recomandat sa bei cate 3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale. Totodata, ia in calcul si faptul ca poti sa realizezi cure indelungate cu el, cu conditia sa faci pauze de cate 10 zile la fiecare 6 saptamani.

Ceaiul de marar este, in general, utilizat intern. In unele cazuri, este folosit si extern, ca de exemplu in situatiile in care se doreste realizarea unei igiene mai bune a gurii, in scopul obtinerii unei respiratii mai proaspete.