Semințe de In16 produse.

Arata 1 - 16 din 16 produse
Arata 1 - 16 din 16 produse

Semințe de In

Semintele de in - ce reprezinta

Semintele de in sunt seminte mici, maronii, cafenii sau cu nuante de auriu, ce apartin unei plante care a fost cultivata inca de mii de ani in Orientul Mijlociu. Astfel, inul a fost cultivat de babilonieni inca din anul 3000 i.e.n. Mai tarziu, in secolul al VIII-lea, imparatul Carol cel Mare si-a dat seama cat de bune sunt semintele de in pentru sanatate,  de aceea le-a permis si supusilor sai sa le consume.

Pentru a ne bucura pe deplin de efectele lor pozitive, se recomanda ca semintele de in sa fie consumate macinate si nu intregi. Explicatia pentru acest indemn este urmatoarea: se vor absorbi mai usor fibrele din ele si, pe de alta parte, ceilalti nutrienti vor patrunde mai usor in fluxul sanguin.

Semintele de in- continut

Aceste seminte sunt o sursa importanta de substante hranitoare, de ajutor pentru intreg organismul. Iata prin ce se remarca ele:

  • Acizii grasi esentiali- In semintele de in se regaseste acidul alfa-linoleic (Omega 3). De exemplu, s-a constatat ca intr-o lingura de seminte de in se regasesc aproximativ 8 g de Omega 3. Printre cele mai importante proprietati ale acestora din urma se numara cele antiinflamatorii, datorita carora se va reduce riscul pentru urmatoarele probleme de sanatate: hipertensiune arteriala, valori mari ale colesterolului „rau”, infarct miocardic, accident vascular, anumite forme de cancer. In acelasi timp, acizii grasi Omega 3 sunt utili pentru stimularea dezvoltarii creierului copiilor

  • Fibre- Nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra zilnica, fiind necesare pentru pastrarea unei digestii sanatoase si nu numai (de exemplu, ne feresc de colesterolul ridicat, stabilizeaza nivelul zaharului din sange etc.)

  • Vitamina B1- Este de baza in functionarea sistemului nervos si in realizarea metabolismului energetic

  • Magneziu- Sprijina organismul in realizarea proceselor enzimatice, iar printre cele mai importante beneficii ale sale se numara: sprijinirea functionarii sistemului nervos, a inimii, construirea unor oase puternice etc.

  • Fosfor- Este un mineral ce favorizeaza dezvoltarea tesuturilor si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor

  • Cupru- Face parte dintre mineralele care asigura cresterea si dezvoltarea 

  • Vitamina E- S-a estimat ca in aproximativ 100 g de seminte de in se afla cam 20 g de vitamina E. Ea este unul dintre cei mai valorosi antioxidanti, contribuind la asigurarea sanatatii organismului in conditiile luptei cu radicalii liberi (cum ar fi radiatiile, poluarea, stresul, alimentatia nesanatoasa etc.)

  • Fitosteroli- Acestia compusi vegetali sunt bineveniti mai ales pentru abilitatea de a ne tine la distanta de cresteri mari ale colesterolului „rau”

  • Lignani- Reprezinta substante care actioneaza in calitate de antioxidanti si de estrogeni deopotriva. Semintele de in contin pana la de 800 de ori mai multi lignani decat alte alimente

  • Acidul p-Coumaric- Joaca si el rolul unui antioxidant

  • Acidul ferulic- Gratie proprietatilor sale antioxidante, contribuie la prevenirea imbatranirii si la declansarea bolilor cronice

Pentru ca nu contin gluten, folosirea semintelor de in este binevenita pentru persoanele care au alergie sau intoleranta la acesta sau chiar Boala Celiaca, iar multumita lor si ele vor avea parte de acizii grasi si de antioxidantii cu puternice proprietati antiinflamatorii.

Seminte de in - beneficii

Sunt o sursa valoroasa de antioxidanti

Unul dintre marile beneficii ale semintelor de in este ca sunt pline de lignani, ce fac parte dintre polifenoli. Ei reduc impactul nociv al radicalilor liberi asupra organismului, de  aceea se spune ca au efecte anti-imbatranire, de regenerare celulara si de echilibrare hormonala. 

Intrucat obiceiuri nesanatoase precum fumatul, dietele dezechilibrate, consumul excesiv de medicamente etc afecteaza modul in care lignanii din vegetale circula in corp, includerea in meniu a semintelor de in va favoriza efectele lor pozitive.

Bogate in continutul de fibre, dar sarace in carbohidrati

Una dintre marile calitati ale semintelor de in este ca datorita lor se formeaza un gel-mucilagiu, care este solubil in apa si se deplaseaza prin tractul digestiv nedigerat. Odata ce semintele sunt consumate, acest mucilagiu impiedica alimentele din stomac sa ajunga prea rapid in intestinul subtire, ceea ce ajuta corpul sa absoarba mai bine nutrientii si te ajuta sa te simti satul/a.

In semintele de in se gasesc putini carbohidrati (0,1-0,3 g la 3 linguri), asa ca ele nu vor crea fluctuatii bruste ale nivelului de zahar din sange.

Amelioreaza hiperlipidemia si tin in frau colesterolul „rau”

Un studiu a ajuns la concluzia ca semintele de in, daca sunt introduse intr-o dieta, au capacitatea de a diminua in mod natural colesterolul „rau” intrucat vor creste nivelul de excretie al grasimilor prin intermediul tranzitului intestinal. Practic, fibrele din seminte vor atrage si vor absorbi grasimile, impiedicandu-le sa se absoarba in corp. Totodata, ele stimuleaza corpul sa produca mai multa secretie biliara, folosindu-se astfel excesul de colesterol din sange si determinand tinerea sub control a colesterolului „rau”.

Prin consumul constant de seminte de in nu se va ajunge la o crestere anormala a nivelului de lipide din sange, asa ca se va reduce si din riscul declansarii bolii cardiace ischemice. 

Contribuie la tinerea sub control a diabetului

Intrucat nu conduc la cresteri bruste ale nivelului de zahar, semintele de in pot fi consumate fara probleme si de persoanele care sufera de diabet. De exemplu, va fi suficient sa se consume cate 1 lingura din acest aliment in fiecare zi pentru ca nivelul glicemiei sa se mai reduca, iar trigliceridele si colesterolul sa nu mai aiba cresteri semnificative. 

Regleaza nivelul tensiunii arteriale

Pentru ca au in componenta lor acizi grasi, dar si minerale precum magneziul, semintele de in protejeaza sistemul cardiovascular de inflamatii, relaxeaza vasele de sange si astfel au efecte antihipertensive. 

In vederea unor rezultate favorabile din acest punct de vedere, expertii recomanda consumul de seminte de in timp de cel putin 12 saptamani.

Favorizeaza sanatatea tractului digestiv

Pe de o parte, in semintele de in se gasesc acizi grasi capabili sa reduca din inflamatii si sa protejeze mucoasele din sistemul digestiv. In aceste conditii, ele sunt vazute ca fiind capabile sa mai reduca din riscul de imbolnavire de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi Boala Crohn de pilda.

Semintele de in sunt foarte recomandate pentru ca imbunatatesc microflora intestinala, promovand dezvoltarea bacteriilor bune.

Nu in ultimul rand, semintele de in au multe fibre, asa ca vor regla tranzitul intestinal, prevenind constipatia.

Imbunatatesc starea femeilor aflate in perioada menopauzei si regleaza ciclul menstrual

Intrucat lignanii din ele au proprietati estrogenice, mentinandu-se astfel un echilibru hormonal, semintele de in sunt potrivite in cazul femeilor care au de suferit de pe urma simptomelor dezagreabile ce insotesc menopauza. Din acest motiv, ele pot fi recomandate in completarea sau pentru a inlocui tratamentele cu medicamente destinate substitutiei hormonale.

Tot datorita abilitatii semintelor de in de a regla estrogenul, ele sunt considerate o solutie si pentru a diminua riscul producerii osteoporozei.

Despre semintele de in s-a sesizat si ca favorizeaza mentinerea menstruatiilor regulate, prin influenta pozitiva pe care o au asupra lungimii fazei luteale (perioada cuprinsa intre ovulatie si aparitia sangerarilor menstruale). 

Semintele de in - contraindicatii si precautii

Inainte sa te apuci sa-ti introduci semintele de in in dieta, ia neaparat legatura cu un medic din urmatorul motiv: acestea interfereaza cu capacitatea de absorbtie a anumitor medicamente. Spre exemplu, dat fiind faptul ca semintele de in contribuie la subtierea sangelui, ele nu ar trebuie sa fie consumate daca iei aspirina sau alte medicamente ce sunt destinate tratarii problemelor de coagulare a sangelui.

Alte medicamente cu care semintele de in interactioneaza sunt si urmatoarele:

  • Cele pentru tratarea diabetului care urmaresc scaderea glicemiei (semintele de in au si ele efectul de a diminua glicemiei, asa ca un consum al lor in paralel cu medicamente anti-diabetice poate duce la hipoglicemie)

  • Cele destinate tratarii hipertensiunii arteriale (semintele de in pot creste efectul de scadere a tensiunii si astfel de poate ajunge la hipotensiune)

Semintele de in nu ar trebui sa fie consumate nici in urmatoarele situatii:

  • Daca exista o afectiune care se leaga de hormonii feminini (precum cancer uterin, ovarian, de san, sindromul ovarului polichistic etc.) intrucat semintele de in contin substante ce actioneaza similar estrogenului

  • Daca a existat/ exista un diagnostic de obstructie intestinala (semintele de in pot agrava o astfel de afectiune)

Cat priveste precautiile care tin de consumul semintelor de in, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

  • In sarcina sau alaptare nu se va face un exces de consum de seminte de in- Ideal este ca aportul de astfel de seminte sa se limiteze la 1 data- de 2 ori pe saptamana

  • La anumite persoane, introducerea brusca a unui aliment foarte bogat in fibre (asa cum sunt si semintele de in) poate crea disconfort temporar, manifestat prin: diaree, crampe abdominale, balonari, diminuarea apetitului 

Semintele de  in - sfaturi legate  de consum

Primul sfat pe care trebuie sa-l retii este urmatorul: pentru a fi digerate mult mai usor, semintele de in trebuie macinate. 

In cazul in care vrei sa adaugi seminte de in intr-un preparat pe baza de cereale sau de alte seminte, este bine sa faci acest demers la sfarsitul procesului de gatire, astfel incat sa se evite o ingrosare prea mare a preparatului respectiv.

Find stabile la caldura, poti sa adaugi seminte de in in preparate pe care le vei coace. De pilda, vor fi delicioase in briose si in diferite aluaturi de prajituri, de paine sau de biscuiti de casa.

Pentru a te asigura insa ca semintele de in isi vor conserva cel mai bine proprietatile nutritive, adauga-le crude in preparate precum: supe, salate, dressing-uri, sote-uri, smoothie-uri etc..