Păstură17 produse.

Arata 1 - 17 din 17 produse
Arata 1 - 17 din 17 produse

Păstura

Pastura - ce este?

Reprezinta polenul crud fermentat in stup si modificat biochimic in conditii naturale. Fermentatia are loc in faguri sub influenta microorganismelor si a conditiilor de temperatura si umiditate, iar in urma acesteia, rezulta un produs cu un efect terapeutic superior polenului initial.

Este extrem de bogatA in carbohidrati, vitamine, proteine, aminoacizi si acid lactic. 

Supranumita si painea albinelor, are o valoare nutritivă mai mare. Reprezinta saliva albinei si are in compozitia sa o gamă largă de bacterii probiotice și drojdie, cu rol in procesul de fermentație dar și de creștere a biodisponibilitatii acesteia.

Pastura - compozitie

In compozitia chimica a pasturii regasim urmatorii compusi: 35% carbohidraţi (glucide: glucoză, zaharoză, dextrine, celuloză), 1-6% lipide (lecitină, acizi graşi) şi caretonoizi (200-875 mg/kg provitamina A), 1,7g/kg vitamina E, 6-200 mg/100g vitamina C.

Mai regasim şi o gama variata de enzime, aminoacizi (histidină, triptofan, metionină, fenilalanină, valină, cistină, arginină, acid glutamic), hormoni naturali, si o varietate de minerale: sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor, zinc, plumb, argint, arsenic, staniu, galiu, stronţiu, bariu, uraniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu, fier.

Pastura beneficii

Ajuta la ameliorarea afectiunilor digestive si hepatice

Pastura poate fi de un real ajutor in cazul unor afectiuni precum ciroza, hepatita sau tulburari digestive gratie substantelor nutritive ce au un rol benefic in refacerea florei intestinale, stimularea digestiei, dar si in stoparea dezvoltarii bacteriilor si microorganismelor. 

Complexul de vitamine, minerale, aminoacizi si enzime asigura o mai buna detoxifiere a ficatului și regenerează ficatul. Pentru cei ce se confrunta cu un deficit de seleniu, pastura ajuta la refacerea acestui dezechilibru si are un efect pozitiv asupra efectelor negative ale consumului de tutun si alcool.

Reduce nivelul trigliceridelor și a colesterolului din sânge

Are un efect calmant asupra durerilor de cap și reduce frecvența migrenelor

Reprezinta cea mai buna sursa de antioxidanti

Printre cele mai valoroase categorii de antioxidanti, se numara: flavonoide, carotenoide și glutation care formeaza un scut protector impotriva radicalilor liberi, responsabili de aparitia celor mai comune afectiuni cronice precum cancerul sau diabetul. Un alt rol important este de a reduce inflamatia cronica, de a distruge bacteriile si de a impiedica aparitia infectiilor in organism.

Fortifica sistemul imunitar

Datorita proprietăților antimicrobiene, antifungice și antivirale, consumul regulat al pasturii scade semnificativ numarul infecțiilor  și a diferitelor bacterii precum E.coli și Salmonella. Se recomanda consumul cu precadere in cazul copiilor, deoarece le stimuleaza sistemul imunitar, asigura un aport de vitamine și proteine si are actiune antianemica si antivirala.

In plus, poate avea efect benefic si in reducerea diferitelor tipuri de alergii.

Reduce starile de oboseala si diminueaza nivelul de stres

Un alt beneficiu important consta in reducerea nivelului de stres, imbunatateste fluxul sanguin si combate starile de oboseala și surmenaj, crescand nivelul de energie.

Imbunatateste memoria

Consumul pasturii influenteaza pozitiv activitatea creierului, prin intensificarea capacitatii de concentrare și memorie. Are o concentratie crescuta de beta-caroten care impiedica dezvoltarea bolilor degenerative precum Alzheimer. Reduce starile de amețeala si nevrozele.

Sustine sanatatea sistemului cardiovascular

Continutul de vitamine, minerale, aminoacizi si enzime are rol in formarea globulelor roșii care scad considerabil riscul de a face un atac de cord și previne instalararea aterosclerozei. Vitamina E are proprietati antioxidante, previne oxidarea grasimilor, protejeaza vasele de sange si muschiul inimii, mentine elasticitatea vaselor de sânge ceea ce conduce la sanatatea sistemului cardiovascular.

Imbunatateste functia sexuala

Pastura contine cantități mari de fitohormoni care stimulează fertilitatea și libidoul, are efecte energizante, tonice și afrodisiace care îmbunătățesc funcția sexuală.

Are proprietati anticancerigene

Complexul de antioxidanții și enzime incetinesc dezvoltarea tumorilor, impiedica imbatranirea celulara și stimulează metabolismul.

Painea albinelor poate fi de mare ajutor in tratarea cancerului gastric sau de prostată, reducand efectele secundare ale radioterapiei și chimioterapiei.

Este un bun antianemic

Pentru persoanele care se confrunta des cu stari de anemie, pastura nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Are un continut bogat de fier, vitamine ale grupului B sau vitamina C care ajuta la formarea de celule sanguine rosii si a hemoglobinei din sange fiind un adjuvant in tratamentul anemiilor.

Reda pofta de mancare si reface organismul

Pastura reprezinta un foarte bun stimulent pentru pofta de mancare, iar pentru persoanele aflate in convalescenta, o cura cu pastura ajuta la refacerea mai rapida a organismului, la redobandirea apetitului alimentar si la inzdravenirea organismului, asigurand refacerea mai rapida dupa boala.

Doza zilnica de pastura

Păstura poate fi administrata în fiecare zi si se poate face o cura de cel puțin o lună și jumătate,

Copii: minim 1 linguriță pe zi - 3g.

Adulți: minim 1 lingură pe zi - 5-10g

Este de preferat ca pastura sa se administreze cu 30-45 minute înainte sau după masa, iar pentru o mai bună absorbție, se păstrează sub limbă cât mai mult timp, înainte de a fi înghițită.

Pastura contraindicatii

Nu este recomandată persoanelor care sunt alergice la produsele apicole. 

Pastura - mod de depozitare

Este de preferat sa se pastreze ca atare sau poate fi adaugata în miere, se pune într-un loc uscat și răcoros la o temperatura cuprinsa intre 15 - 20° C, în recipiente sigilate.