Ceai de Galbenele6 produse.

Arata 1 - 6 din 6 produse
Arata 1 - 6 din 6 produse

Ceai de galbenele

Galbenelele- ce sunt

Galbenelele (denumirea lor stiintifica este „Calendula officinalis”- „Calendula” deriva din denumirea in limba latina „calendae”- referindu-se la faptul ca acestea infloresc aproape in fiecare luna, iar asocierea cu termenul „officinalis” se leaga atat de utilizarile lor stravechi, cat si pentru a le distinge printre speciile cu proprietati medicinale ale plantelor din familia lor) sunt unele dintre plantele cel mai la indemana de cultivat si au proprietati medicinale versatile. Ele sunt cunoscute de secole, atat pentru utilizari interne, cat si externe (pentru vindecarea ranilor, arsurilor, iritatiilor etc.). De asemenea, ele sunt considerate un remediu traditional pentru intarirea sistemului imunitar si pentru imbunatatirea dispozitiei. In plus, sunt sursa de compusi antioxidanti. 

Galbenelele sunt plante perene ce fac parte din familia „Asteraceae”, fiind originare din sudul Europei si din zona rasariteana a bazinului Mediteranei, raspandindu-se mai ales in zonele cu clima temperata. 

Galbenelele - valori nutritive

Principalele substante regasite in galbenele sunt flavonoizii si triterpenoidele. Cel putin 8 triterpenoide monoestere au fost identificate in florile uscate de galbenele: faradiol-3-O-palmitate, faradiol-3-O-myristate, faradiol-3-O-laurate, arnidiol-3-O-palmitate, arnidiol-3-O-myristate, arnidiol-3-O-laurate, calenduladiol-3-O-palmitate, calenduladiol-3-O-myristate.

In privinta flavonoizilor (un tip de antioxidanti), se disting patulitrinul si patuletinul.

Saponinele din galbenele includ acidul ursolic si pe cel oleanolic. 

In galbenele se mai afla si alti compusi, cum ar fi coumarine, quinone, aminoacizi, sesquiterpenele oligoglicozide, carotenoizii (de pilda, neoxantinul, luteoxantinul, luteina etc.) In afara de acestea, importante sunt si uleiurile volatile (dintre ele, mai cunoscute sunt limonenul si 1,8- cineol), ce au un nivel maxim in momentul in care infloresc galbenelele. 

Avand in vedere toate aceste substante valoroase, oamenii de stiinta afirma ca se poate vorbi despre proprietati antiinflamatorii, imunostimulatoare, vulnerare, antibacteriene, antivirale, antiprotozoare, antineoplastice (cu rolul de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase). 

Ceai de galbenele beneficii

Are proprietati antiinflamatorii

Intrucat sunt bogate in flavonoizi, galbenelele pot sa combata inflamatiile. Pe de o parte, acesti antioxidant protejeaza celulele de actiunea nociva generata de radicalii liberi si de agentii proinflamatori din organism, printre care proteina C-reactiva sau citokinele.

Pe de alta parte, ceaiul de galbenele contine acid linoleic, esential pentru a lupta cu inflamatiile, asa ca este util si pentru ameliorarea celor mai diferite probleme de sanatate, precum: dermatitele, infectiile de la nivelul urechii, ulcerele, durerile de gat, iritatiile puternice de la scutec etc.. 

Are proprietati antifungice si antibacteriene

Ceaiul de galbenele detine si astfel de proprietati, ameliorand inclusiv infectii fungice (cum ar fi cele produse de Candida albicans), cat si infectii virale sau bacteriene, inclusiv daca este vorba despre cele ce dovedesc rezistenta la antibiotice. In acest context, el este util atat pentru administrare interna, cat si externa (aplicatii pe diferite leziuni de pilda). 

Stimuleaza functionarea sistemului imunitar

Ceaiul de galbenele este foarte potrivit si acestui scop, intrucat este plin de flavonoizi meniti sa apere organismul de inflamatii si sa-i permita sistemului imunitar sa contracareze mai usor infectiile.

O alta insusire a acestui ceai, importanta pentru sistemul imunitar, este aceasta: sustine functionarea sistemului limfatic, asa ca va contribui la diminuarea glandelor inflamate, fara sa permita instalarea infectiilor.

Cu alte cuvinte, ceaiul de galbenele este un adevarat tonic pentru sistemul imunitar, prevenind inclusiv racelile si gripele. 

Este benefic pentru ameliorarea problemelor intestinale

Tulburarile intestinale au cauze foarte diverse (cum ar fi intolerantele alimentare, excesele alimentare, consumul unor alimente intens procesate, abuzul de alcool, prezenta unor dezechilibre in microflora intestinala, infectii etc.) si pot duce la o crestere exagerata a permeabilitatii mucoasei intestinale. Din cauza acestei cresteri, exista riscul de a se ajunge la complicatii, precum boli autoimune sau probleme digestive.

Printr-un consum de ceai de galbenele, bogat in antioxidanti, inflamatiile se vor diminua, iar mucoasa se va reface mai usor. In plus, nu trebuie omise proprietatile antibacteriene si antivirale ale ceaiului, care vor feri de proliferarea microorganismelor daunatoare ce pot determina diferite infectii. 

Grabeste vindecarea ranilor si diminueaza hemoroizii

In conditiile in care ceaiul de galbenele intensifica si circulatia sanguina, acest fapt conduce inclusiv la un aport mai bun de oxigen de care vor beneficia leziunile, ajutand organismul sa produca noi tesuturi, iar leziunile respective sa se vindece mai rapid. Datorita aplicatiilor externe cu acest ceai, chiar si hemoroizii vor deveni mai putin inflamati si mai putin durerosi, iar tesuturile afectate se vor vindeca in conditii mai bune.

Imbunatateste sanatatea ficatului

Gratie proprietatilor sale antiinflamatoare, dar si a efectului colagog, ceaiul de galbenele sprijina functionarea corecta a ficatului, stimuleaza secretia normala a bilei si detoxifierea organismului, favorizand eliminarea mai rapida a toxinelor.

Efectele pozitive aduse de acest ceai asupra ficatului se leaga inclusiv de prezenta antioxidantilor, studiile aratand ca datorita lor ficatul va fi protejat eficient de impactul negativ al stresului oxidativ. 

Este util pentru prevenirea si ameliorarea problemelor ce afecteaza pielea si mucoasele in genere

Explicatia pentru acest efect al ceaiului de galbenele este urmatoarea: galbenelele contin antioxidanti valorosi (cum ar fi carotenoizi, quercetina si luteina). Toti acestia actioneaza pozitiv pentru a impiedica, de exemplu, diminuarea producerii de colagen.

In acelasi timp, ceaiul de galbenele are actiune vulnerara, ceea ce presupune ca ajuta la vindecarea ranilor. Mai mult decat atat, are proprietati antiinflamatorii, antimicrobiene si imunostimulatoare. De aceea, un ceai de acest fel este oricand binevenit, atat pentru consum intern, cat si prin utilizari externe, pentru ca pielea si mucoasele sa se poata mentina mai sanatoase. 

Este un sprijin in privinta problemelor care tin de menstruatie si de menopauza

De pilda, unul dintre efectele pentru care ceaiul de galbenele este vestit este inducerea declansarii menstruatiei, fiind ideal pentru femeile ce se confrunta cu menstre neregulate. Totodata, are capacitatea de a diminua simptomele dezagreabile provocate de sindromul premenstrual.

Prezenta flavonoizilor din ceaiul de galbenele este cea care favorizeaza relaxarea muschilor, imbunatateste circulatia sangelui si astfel se ajunge la o imbunatatire a starii in perioadele care preced instalarea menstruatiei.  

Mai mult decat atat, administrarea de ceai de galbenele in timpul menstruatiei va reduce fluxul menstrual abundent, va usura durerile de cap si eventualele stari de greata care intervin uneori in aceasta perioada. 

Ceaiul de galbenele este de folos si pentru femeile aflate la menopauza, care se confrunta adesea cu valuri intense de caldura (acestea se numesc bufeuri si pot surveni inclusiv pe timpul noptilor). 

Calmeaza spasmele musculare

Substantele continute in ceaiul de galbenele contribuie la relaxarea musculaturii, asa ca si producerea de contractii va fi prevenita. In acelasi timp, galbenelele diminueaza intensitatea eventualelor contractii, inclusiv pe cele care sunt responsabile de aparitia crampelor abdominale.

Imbunatateste sanatatea orala

Avand proprietati antiinflamatorii si antibacteriene, ceaiul de galbenele poate fi un aliat pretios pentru prevenirea si ameliorarea unor probleme ale cavitatii bucale, cum ar fi gingivitele, placa bacteriana sau cariile. 

Ceaiul acesta are si proprietati astringente, de aceea, utilizat extern (efectuarea de clatiri ale gurii), va contracara bacteriile din gura si va promova un mediu mai sanatos si o respiratie mai proaspata. 

Ceai de galbenele contraindicatii

Inainte de a incepe sa consumi ceai de galbenele, cere si sfatul unui medic. Acest demers este cu atat mai necesar cu cat:

  • Este vorba despre sarcina sau despre perioada de alaptare- In timpul sarcinii se va evita consumul de ceai de galbenele intrucat acesta actioneaza si asupra musculaturii uterine si poate favoriza, in unele cazuri, pierderea sarcinii. In privinta alaptarii, in lipsa unor date suficiente care sa ateste ca acest ceai este 100% sigur pentru bebelus, cel mai bine nu va fi consumat

  • Inainte de o interventie chirurgicala- Galbenelele pot interactiona cu medicamentele utilizate inainte si dupa o interventie chirurgicala, provocand stari de ameteala, asa ca este ideal ca si ceaiul sa fie evitat cu cel putin 2 saptamani inainte de interventia chirurgicala respectiva

Daca ai cumva alergie la alte plante din familia din care fac parte si galbenelele (Asteraceae/Compositae. In aceasta familie se regasesc si plante precum margaretele sau crizantemele), nu consuma ceai de galbenele, intrucat este posibil sa dezvolti o reactie alergica. 

Ceaiul de galbenele- interactiuni

Acest ceai interactioneaza considerabil cu medicamente din clasa sedativelor (cum ar fi clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), phenobarbital (Donnatal). Astfel, asocierea dintre ceaiul de galbenele si sedative conduce la intensificarea starilor de somnolenta si a ametelilor. 

Ceaiul de galbenele- utilizari

Ceaiul de galbenele este apreciat pentru urmatoarele proprietati:

  • antiinflamator

  • tonic al sistemului imunitar

  • antispastic

  • limfagog

  • vulnerar

  • cicatrizant

  • colagog

  • antibacterian

  • antifungic

  • emenagog

Tinand cont de toate acestea, se recomanda ca acest ceai sa se administreze atat intern, cat si extern, inclusiv pe durate lungi (este important, in acest caz, ca la fiecare 6 saptamani sa se faca si 10 zile de pauza).

Iata cateva dintre cele mai frecvente utilizari ale ceaiului de galbenele:

  • Ajutor digestiv

  • Ameliorarea si prevenirea tulburarilor menstruale

  • Diferite infectii interne (cum ar fi, de exemplu, cele digestive)

  • Bai locale (pentru hemoroizi, pentru infectii cu candida, pentru diferite inflamatii ale aparatului genital)

  • Pentru clatirea ochilor (in scopul prevenirii unor infectii si pentru ameliorarea senzatiei de ochi uscati sau pentru ochii inrositi)

  • Pentru diferite iritatii si leziuni ale pielii (inclusiv pentru iritatia de scutec)

  • Gargara (pentru durerile in gat de pilda)

  • Clatirea gurii (pentru gingivita, placa bacteriana etc.)

  • Pentru bai de picioare (pentru ameliorare unei infectii fungice, de pilda cea care genereaza asa-numitul „picior al atletului”)

  • Pentru calmarea arsurilor solare

  • Pentru clatirea scalpului (pentru a se preveni scalpul excesiv de uscat)

  • Pentru intarirea sistemului imunitar si reducerea febrei