RostopascaNu sunt produse in aceasta categorie.

Ceai de Rostopasca

Despre rostopasca

Rostopasca este o planta perena, a carei denumire stiintifica („Chelidonium majus”) este de origine greaca. Astfel, denumirea „chelion” inseamna „randunica”, denumirea plantei fiind legata de obiceiul acestei pasari de a se folosi de rostopasca pentru a deschide ochii puilor ei sau pentru incercarea de a le reda vederea.

Rostopasca infloreste in lunile mai-iunie si a ajuns in America de Nord din Europa, in prezent crescand nu numai pe teritoriul SUA, ci si in Canada.

Calitatile exceptionale ale plantei au fost cunoscute inca din Grecia Antica. Atunci medicul si botanistul Dioscoride a descris pentru prima data rostopasca, afirmand despre ea ca are o mare capacitate de a detoxifia. 

Rostopasca a ajuns apoi sa fie vestita si in Imperiul Roman, Plinius cel Batran (un naturalist faimos) vorbind despre proprietatile ei. Si expertii in medicina naturista din zilele noastre considera rostopasca una dintre cele mai faimoase remedii naturale. 

In universul occidental, rostopasca este oricand binevenita intrucat:

  • Combate infectiile, intarind sistemul imunitar

  • Stimuleaza digestia

  • Antreneaza secretia de bila

  • Amelioreaza afectiunile hepatice

  • Amelioreaza negii sau alte boli de piele (cum ar fi ulcerele de exemplu)

În lumea orientala, chinezii cred ca rostopasca este ideala pentru a imbunatati circulatia sangelui, pentru a combate crampele abdominale, durerile menstruale, dar si icterul. În Rusia, rostopasca este denumita „chistotel bolshoi”, ceea ce se traduce prin „purificare puternica”. 

Rostopasca- valori nutritive

Efectele pozitive mentionate mai sus, dar si altele, sunt posibile datorita unor compusi valorosi din rostopasca. Fie ca este folosita proaspata, fie ca este folosita uscata, fie ca ii sunt utilizate frunzele, zeama sau radacinile, in ea se regasesc substante foarte diverse, cele mai cunoscute dintre ele fiind alcaloizii (compusi organici din plante). Ei au o structura unica si proprietati medicinale, remarcandu-se in special:

  • Chelidonina (principalul alcaloid din rostopasca)

  • Coptisina

  • Sanguinarina

  • Cheleritrina

  • Berberina 

Intrucat alcaloizii devin mai puternici in timpul zilei, cel mai bine este ca rostopasca sa fie culeasa pe seara pentru a-si pastra asa cum trebuie proprietatile. Cea mai ridicata cantitate de alcaloizi se afla in radacina de rostopasca.  

Printre cele mai importante roluri jucate de alcaloizi se numara: sustinerea aparatului cardiovascular, digestiv, dar si a imunitatii si a sanatatii oaselor. 

In rostopasca se gasesc si carbohidrati complecsi si enzime, meritul lor cel mai mare fiind de a intari imunitatea si de a combate infectiile. 

Alti nutrienti care nu trebuie exclusi cand vine vorba despre rostopasca sunt:

  • Antioxidantii din clasa flavonoizilor (cei mai remarcabili sunt quercetinul, rutinul, luteolinul)

  • Acizii organici (chelidonic, cafei, malic)- cu rol antioxidant si antiinflamator

  • Lectinele (glicoproteine din legume, cu rol in dezvoltarea celulelor, in comunicarea dintre acestea si in sprijinirea sistemului imunitar)

  • Acizii grasi (linoleic si oleic)

  • Minerale (precum fierul, fosforul, calciul, magneziul, potasiul)

Ceai de rostopasca beneficii

Avand in vedere substantele nutritive pe care le contine rostopasca, un ceai este util pentru sanatatea noastra din urmatoarele motive:

Contribuie la protectia hepatica si a vezicii biliare

Intrucat are proprietati depurative, ceaiul de rostopasca este potrivit pentru detoxifierea ficatului. De aceea, se poate recurge la acest ceai pentru cure de dezintoxicare, in conditiile in care elimina toxinele din tot corpul. Nu numai ca sustine sanatatea si functionarea corecta a ficatului, dar rostopasca il si ocroteste in fata amenintarii determinate de o degradare a celulelor hepatice. 

In urma consumului de ceai de rostopasca secretia biliara va fi stimulata si se vor putea evita diferite tulburari digestive, printre care si indigestia. De asemenea, rostopasca stimuleaza producerea si fluxul enzimelor pancreatice si a celor biliare in scopul de a preveni inflamatiile sau infectiile ce ar putea conduce la imbolnaviri. 

Un studiu a aratat ca un consum de rostopasca este de efect pentru imbunatatirea secretiei biliare, dar și a enzimelor pancreatice, inclusiv pentru persoanele care sufera de diferite maladii hepatice sau ale pancreasului.

Imbunatateste digestia

Ceaiul de rostopasca este vestit inca din vremurile indepartate pentru ameliorarea unor simptome neplacute precum crampele, balonarile sau senzatia de greata. Acest ceai previne si situatia de a ne confrunta cu oricare dintre acestea intrucat usureaza procesul de digestie, determinand organismul sa produca mai multa secretie biliara si mai alte enzime digestive responsabile pentru o digestie corecta. 

Mai mult decat atat, rostopasca, datorita prezentei antioxidantilor, este numai buna pentru a preveni inflamatiile ce ar putea declansa diferite afectiuni digestive. 

Reduce din manifestarile dezagreabile ce insotesc Sindromul Intestinului Iritabil

Gratie antioxidantilor si alcaloizilor, ceaiul de rostopasca este considerat un remediu de ajutor in cazul Sindromului Intestinului Iritabil intrucat poate sa reduca din inflamatii si din contractiile dureroase aparute din diverse motive.

Nu numai ceaiul, ci si alte produse pe baza de rostopasca sau combinatiile dintre rostopasca si alte plante amare au efecte similare, fiind potrivite in amerliorarea simptomelor provocate de Sindromul Intestinului Iritabil. 

Sprijina sistemul imunitar 

Tot datorita alcaloizilor, ceaiul de rostopasca este potrivit si pentru contracararea diferitelor tipuri de infectii, de la cele bacteriene la cele virale sau chiar fungice. In acelasi timp, lectinele si enzimele din rostopasca sunt cele care ajuta corpul sa invinga astfel de infectii.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca alcaloizii din rostopasca impiedica proliferarea numeroaselor tipuri de bacterii, inclusiv a celor foarte puternice, printre care: 

  • E.coli, Stafilococul auriu, specii de bacili- Oricare dintre ele pot ataca pielea, tractul urinar, digestiv, plamanii sau tesuturile moi

  • Stafilococul auriu rezistent la antibiotice

  • Pseudomonas aeruginosa- o bacterie dezvoltata mai ales in spitale, deosebit de rezistenta la antibiotice

  • Streptococcus mutans- vinovat de aparitia cariilor dentare

Amelioreaza anxietatea si tulburarile de somn

Rostopasca este un remediu adecvat si pentru tulburarile minore de somn, avand efecte sedative si anti-anxietate. Ea trebuie insa folosita in cantitati mici, intrucat are si proprietati narcotice. 

Daca se regaseste intr-un ceai, rostopasca poate fi solutia potrivita pentru persoanele care au tulburari de somn si, mai mult decat atat, este utila in caz de dureri (nu foarte puternice), avand si efecte analgezice. 

Diminueaza durerile de umar si pe cele din zona gatului

Administrarea ceaiului de rostopasca este utila inclusiv in situatia in care persista dureri musculare, insotite de rigiditate si de sensibilitate accentuata la atingere, la umeri sau in muschii din regiunea gatului.

In acelasi timp, trebuie sa stii ca acest ceai calmeaza si durerile de umar determinate de o colica biliara (aceasta are printre simptome posibile inclusiv durerile ce iradiaza pana in zona umarului si chiar a gatului), intervenind asupra tuturor starilor neplacute ce o insotesc (cum ar fi greata, varsaturile, durerile abdominale etc.). 

Scade  din intensitatea durerilor de cap provocate de o criza biliara

Ceaiul de rostopasca este de mare folos si in urmatoarea situatie: cand intervine o criza biliara, din care nu lipsesc nici durerile de cap. De obicei, astfel de dureri de cap apar pe partea dreapta a capului si pot fi insotite si de dureri si in zona ochilor.

Daca este vorba de asa ceva, rostopasca va interveni la indepartarea cauzei durerii si anume disfunctionalitatile biliare. 

Ceai de rostopasca contraindicatii

La fel cum este indicat pentru toate ceaiurile si pentru cel de rostopasca ar trebui sa discuti cu un medic inainte sa incepi sa faci o cura cu el. Acest demers se impune mai ales daca este vorba despre oricare dintre aceste situatii: 

  • Sarcina si alaptare- Rostopasca are un potential toxic, asa ca nu vei consuma niciun produs in care sa se regaseasca in oricare dintre aceste perioade mai speciale

  • Daca esti alergic/a la plante din familia macului, nu consuma nici rostopasca, intrucat este foarte posibil sa treci printr-o reactie alergica

  • In situatia in care ai fost diagnosticat/a cu obstructie biliara, ocoleste ceaiul de rostopasca, intrucat acesta are rolul de a stimula secretia biliara, ceea ce iti va face mai mult rau decat bine

  • Ceaiul de rostopasca nu ar trebui administrat copiilor sub 12 ani

  • In cazul in care suferi de o boala autoimuna (cum ar fi lupusul, tiroida Hashimoto etc.), evita sa bei ceai de rostopasca, intrucat acesta actioneaza asupra sistemului imunitar si este posibil sa-ti agraveze, in timp, afectiunea 

  • Ceaiul de rostopasca nu va fi folosit daca survine diareea

  • Daca ai o maladie severa a ficatului, discuta cu medicul daca este sau nu cazul sa consumi ceai de rostopasca 

Ceaiul de rostopasca- interactiuni

Acest ceai interactioneaza cu numeroase medicamente intrucat inhiba anumite enzime de la nivelul ficatului, care sunt responsabile, printre altele, cu descompunerea substantelor provenite din medicamente. De aceea, un ceai de rostopasca poate sa le faca pe acestea deosebit de nocive pentru organism. Printre medicamentele cu care ceaiul interactioneaza se numara:

  • Anumite medicamente antivirale (cum ar fi Ritonavir/Norvir de exemplu)

  • Anumite medicamente ce trateaza infectiile fungice (precum Itraconazol/Sporanox)

  • Medicamente destinate diminuarii nivelului de colesterol din sange (statine), ca de exemplu Atorvastatin (Lipitor)

  • Medicamente folosite contra convulsiilor (ca de exemplu cele pe baza de Valproat de Sodiu)

  • Medicamente pentru tratarea depresiei (cum ar fi Valdoxan de pilda)

  • Unele analgezice, cum ar fi cele pe baza de Paracetamol

  • Corticosteroizii (rostopasca interactioneaza cu ei pentru ca influenteaza pozitiv imunitatea, ceea ce este in contradictie cu actiunea imunosupresanta a acestor medicamente)

Ceaiul de rostopasca- administrare

In vederea obtinerii rezultatelor asteptate de pe urma consumului de ceai de rostopasca, se recomanda sa se urmeze o cura de cel mult 4 saptamani. In cadrul acesteia, se vor consuma zilnic cate 2-3 cani de ceai.

Totodata, ceaiul de rostopasca poate fi valorificat si extern, prin aplicatii destinate diferitelor probleme ale pielii (precum negi, iritatii, eczeme), dar si pentru dureri de dinti si de masele (inclusiv pentru cele aparute dupa interventiile dentare).