Coada soricelului4 produse.

Arata 1 - 4 din 4 produse
Arata 1 - 4 din 4 produse

Ceai Coada Soricelului

Coada-soricelului- ce reprezinta

Cunoscuta si sub denumirea de Achillea millefolium, coada- soricelului este o planta folosita inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, chiar denumirea ei stiintifica deriva de la numele eroului grec Ahile. Conform unei legende, acesta a utilizat planta pentru a-si ingriji ranile dobandite pe campul de lupta.

Cercetatorii afirma insa ca planta numita coada-soricelului exista din timpuri mult mai indepartate pe Pamant, urme ale ei regasindu-se inclusive in pesteri din zona bazinului Marii Mediteranei, demonstrand ca s-a recurs la ea si cu aproximativ 60.000 de ani in urma.

Coada-soricelului este caracteristica emisferei nordice, prezenta ei a fost confirmata mai intai in Europa, dupa care a ajuns in America de Nord prin intermediul colonistilor.

Planta se regaseste in mai multe specii, inflorind in luna iunie, tulpinile cu inflorescenta avand o inaltime de 60-70 cm. 

Coada-soricelului- proprietati

Coada-soricelului este valorificata in scopuri medicinale, de la ea folosindu-se frunzele, florile, tulpinile. Ele sunt recoltate cand planta este inflorita. Oricare dintre componentele sale sunt pline de nutrienti si de fitochimicale (compusi chimici aflati in plante).

Printre cei mai cunoscuti compusi valorosi din coada-soricelului se numara:

  • Uleiurile volatile (incluzand cineol, eugenol, thujone, camphor, azulenul)

  • Tanini

  • Acid acetilsalicic

  • Acid izovalerianic (cu proprietati sedative)

  • Flavonoizi (cu proprietati antioxidante) si terpene: luteolin, apigenin, casticin, centaureidin, artemetin, sesquiterpenoids, paulitin, isopaulitin etc.

De altfel, un studiu a ajuns la concluzia ca in coada-soricelului se afla un continut semnificativ de flavonoizi, de acizi fenolici, de acizi grasi nesaturati, de carbohidrati sanatosi, de tocoferol etc. 

Datorita acestor compusi, coada-soricelului merita valorificata inclusiv prin intermediul unui ceai, avand proprietati precum: antiinflamatorii, antiseptice, diuretice, diaforetice (stimuleaza producerea transpiratiei in timpul febrei), astringente, expectorante, vulnerare.

Ceaiul de coada-soricelului- beneficii

Poate avea rolul unui sedativ bland

Un studiu din anul 2012 a ajuns la concluzia ca, datorita actiunii cozii-soricelului, statile de anxietate se pot diminua, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

S-a constatat faptul ca planta are un efect similar medicamentelor ce contin Diazepam, prescrise adesea pentru probleme care tin de anxietate. Studiul a aratat ca efectele devin cu atat mai pozitive, inclusiv in cazul tulburarilor de somn, cu cat este vorba despre o utilizare in mod repetat a cozii-soricelului. 

Scade inflamatiile

Principalul motiv pentru care un ceai de coada-soricelului este numai bun pentru diminuarea inflamatiilor este legat de prezenta flavonoizilor si a sesquiterpenelor lactone (acestea au si anumite proprietati antibacteriene). Datorita lor, coada-soricelului are si efecte astringente. Astfel, un ceai preparat din aceasta planta este adecvat si utilizarii externe in caz de probleme ale pielii precum sunt si eczemele. 

Vegheaza la buna functionare a tractului digestiv

Intrucat are si proprietati antispastice, un ceai de coada-soricelului este binefacator si in caz de probleme digestive precum diareea, crampele, flatulenta, reducand din intensitatea spasmelor musculare de pe tractul digestiv.

Un alt motiv pentru care un ceai de coada-soricelului este de folos si din acest punct de vedere este prezenta flavonoizilor, cu proprietati antioxidante, antiinflamatorii. 

Contribuie la oprirea hemoragiilor si sprijina vindecarea leziunilor pielii

Acest efect pozitiv conferit de ceaiul de coada-soricelului se leaga de prezenta urmatorului compus: achileina (amara), renumita pentru capacitatea sa de a stopa sangerarile. Ea poate fi valorificata si prin intermediul pudrei de coada-soricelului, ce va fi aplicata direct pe leziune, calmand si din durere.

De asemenea, coada-soricelului este un antiseptic natural deosebit, prevenind infectarea ranilor. Nu este deci de mirare ca planta a fost denumita inclusiv „planta soldatilor”, cu atat mai mult cu cat contribuie si la ameliorarea arsurilor.

Este de ajutor in caz de amenoree

Amenoreea se refera la absenta menstruatiei pe o anumita perioada de timp. Datorita utilizarii ceaiului de coada-soricelului, sangerarea menstruala va fi antrenata, in conditiile in care imbunatateste fluxul sanguin din regiunea pelviana si are grija de sanatatea uterului. Toate acestea sunt posibile gratie efectului emenagog al cozii-soricelului, vestit inca din vechime. 

Este potrivit pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale si a astmului

Mai multe cercetari efectuate de-a lungul timpului au aratat ca planta de coada-soricelului este deosebit de folositoare si pentru ca are proprietati hipotensive, vasodilatatorii si bronhodilatatorii. De aceea, un ceai de coada-soricelului este bun si pentru diminuarea unui nivel ridicat al tensiunii arteriale, pentru relaxarea vaselor de sange si pentru imbunatatirea capacitatii respiratorii. Practic, coada-soricelului este un aliat de nadejde si in caz de hipertensiune sau de astm. 

Amelioreaza mastitele

Mastitele constituie infectii ale sanului care intervin mai ales la femeile care alapteaza. Un sfat pentru imbunatirea starii in caz de mastita (care provoaca dureri, inflamatii si chiar febra) este, pe de o parte, alternarea compreselor calde si reci pe zona afectata si, pe de alta parte, administrarea unui ceai de coada-soricelului. In conditiile in care acesta are proprietati antiinflamatorii si antiseptice, va fi binevenit atat pentru consumul intern, cat si pentru uzul extern, prin aplicatii menite sa usureze durerile si aspectul de mameloane crapate si iritate.

De asemenea, ceaiul de coada-soricelului este util si cand intervine febra, ajutand la diminuarea acesteia. 

Ceaiul  de coada-soricelului- precautii si contraindicatii

Inainte de a incepe o cura bazata pe ceaiul de coada-soricelului, discuta mai intai cu un medic, mai ales daca esti in oricare dintre situatiile de mai jos:

  • Este vorba despre sarcina sau despre alaptare- Intrucat poate sa creasca riscul de pierdere a sarcinii, ceaiul de coada-soricelului nu va fi consumat in perioada sarcinii. Cat priveste alaptarea, acest ceai poate sa afecteze ciclul menstrual, asa ca mai bine evita-l

  • Apropierea unei interventii chirurgicale- Intrucat coada-soricelului incetineste ritmul de coagulare a sangelui, nu  va trebui consumata cu cel putin 2 saptamani inainte de interventia respectiva

  • Daca suferi de o tulburare de coagulare a sangelui- Nici in acest caz consumul de ceai de coada-soricelului nu este recomandat intrucat planta interfereaza cu ritmul de coagulare a sangelui

  • Daca este vorba despre o alergie la plante din familia Asteraceae/Compositae- Printre astfel de plante se numara crizantemele, galbenelele, crizantemele. Coada-soricelului este inrudita cu ele si de aceea poate conduce si ea la declansarea unei alergii

  • Coada-soricelului iti face pielea mai sensibila la soare, de aceea nu consuma ceai din aceasta planta daca stii ca urmeaza sa te expui mai mult la soare

Nu neglija nici urmatorul aspect: in ciuda multiplelor sale efecte pozitive, ceaiul de coada-soricelului poate sa genereze, uneori, si reactii nedorite precum: ameteli, probleme legate de tensiunea arteriala, inflamatii topice, dermatite, crestere a frecventei urinarilor.

Ceaiul de coada-soricelului- interactiuni

Intrucat coada-soricelului este o planta care interactioneaza cu numeroase tipuri de medicamente, stai neaparat de vorba cu un medic inainte sa bei ceai care o contine. Printre cele mai cunoscute interactiuni dintre coada-soricelului si medicamente sunt urmatoarele:

  • Cu medicamente care contin litiu- Intrucat coada-soricelului influenteaza capacitatea organismului de a elimina litiul, cel mai bine se va evita ceaiul cu ea in perioada in care iei asemenea medicamente

  • Cu diureticele- Pentru ca are efecte diuretice, coada-soricelului poate sa creasca efectelor acestor medicamente si sa predispuna la deshidratare

  • Cu medicamente care influenteaza coagularea sangelui- Nu se va consuma ceai de coada-soricelului daca se vor lua medicamente precum: cele cu ibuprofen cele cu naproxen, dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), warfarin (Coumadin)

  • Cu medicamente cu proprietati sedative (mai ales cu cele din clasa Barbituricelor)- Vorbeste mai intai cu medicul tau daca iei acest tip de medicamente, intrucat coada-soricelului are si ea efecte sedative si se poate ajunge astfel la stari de ameteala sau de oboseala puternice

  • Cu medicamente menite sa scada aciditatea gastrica- Coada-soricelului poate sa stimuleze aciditatea gastrica, iar asocierea cu medicamente ce au efect exact invers nu va fi binevenita. Printre medicamentele de acest fel care interactioneaza cu coada-soricelului se numara: omeprazole (Prilosec), lansoprazole (Prevacid), rabeprazole (Aciphex), pantoprazole (Protonix), esomeprazole (Nexium)

Ceaiul de coada-soricelului- mod de administrare

Specialistii in medicina naturista spun ca un ceai de coada-soricelului ar trebui folosit cu precadere in situatii precum sunt cele de mai jos:

  • Menstre neregulate

  • Amenoree

  • Menstre cu cheaguri sau foarte abundente

  • Hipertensiune arteriala

  • Pentru raceli

  • Pentru febra

  • Pentru a preveni formarea cheagurilor de sange

  • In caz de stres, de stari de anxietate

  • Pentru tulburari digestive

  • Pentru tonifierea venelor

In scopul obtinerii rezultatelor optime, se recomanda ca un ceai de coada-soricelului sa fie administrat dupa cum urmeaza: 

  • Pentru raceala si febra- Se va bea cate o cana de ceai la fiecare 2 ore, pana cand se va simti o ameliorare. Dupa aceea se va continua cu cate 3 cani pe zi, pana la disparitia completa a simptomelor neplacute

  • Pentru afectiuni cronice- Ideal este sa se bea cate 3 cesti de ceai de coada-soricelului pe zi, la fiecare 6 saptamani existand cate 10 zile de pauza

  • Pentru uz extern, cele mai bune efecte ale ceaiului se leaga de febra (se vor face bai cu acest ceai pentru deschiderea porilor si stimularea transpiratiei. Poate fi folosit si pentru copii, in caz de febra produsa de boli infectioase precum varicela), de taieturi si eczeme pe piele (prin aplicatii topice). 

  • Rezultate favorabile se pot obtine si daca se amesteca, alaturi de coada-soricelului, ceai de urzica si de flori de lamaie verde. Aceasta combinatie este utila pentru hipertensiune arteriala

Infuzia se va prepara astfel: la 250 ml apa clocotita se va adauga 1 lingura de  planta. Se va lasa la infuzat cam 15 minute si apoi se va strecura. Ceaiul se va bea pe stomacul gol, cu cel putin 30 de minute inainte de mesele principale.