Ceai de Lavanda3 produse.

Arata 1 - 3 din 3 produse
Arata 1 - 3 din 3 produse

Ceai de lavanda

Ceaiul de lavanda- cum se obtine

Ceaiul de lavanda se prepara atat din florile proaspete, cat si din florile uscate ale plantei numite Lavandula angustifolia. Aceasta este originara din regiunea mediteraneana (inclusiv din partea de sud a Europei) si din partea de nord a Africii.

In prezent, lavanda se cultiva in SUA si in multe alte state, fiind adesea regasita in gradinile celor care ii indragesc aroma deosebita.

Un ceai de lavanda poate sa te rasfete cu arome foarte diferite. De pilda, unele dintre ceaiuri se disting prin nota similara rozmarinului si mentei, altele se disting printr-o aroma ca de pamant (dulce si florala totodata), in timp ce altele au note de mar verde, de trandafir si aroma lemnoasa, fiind similare cumva cu ceaiul verde.

In afara de ceai, alte produse populare obtinute din lavanda sunt: uleiul esential sau produsele destinate ingrijirii corpului (de la sapunuri, creme, lotiuni, pana la produse speciale  pentru ingrijirea tenului si pentru prevenirea caderii parului). 

Ceaiul de lavanda- continut

Acest ceai este foarte valoros pentru sanatatea noastra fizica si psihica deoarece in continutul sau se regasesc:

Fitochimicale si antioxidanti

Lavanda contine peste 100 de compusi valorosi. Printre cei mai cunoscuti dintre ei se afla si limonenul, ce stimuleaza enzimele digestive, contribuie la detoxifierea ficatului si ne scapa de toxine.

Substantele regasite in ceaiul de lavanda ne ajuta si in lupta cu stresul, cu insomnia, cu anxietatea si cu acumularea de tensiuni. Pentru a putea sa avem parte de si mai multe beneficii, ideal ar fi sa imbinam consumul ceaiului de lavanda cu aplicatii topice de ulei esential sau cu bai reconfortante (inclusiv cu sare cu lavanda).

Fier

Ceaiul de lavanda este o alegere inspirata si pentru ca te va ajuta sa-ti completezi necesarul de fier. Spre exemplu, la o portie de lavanda se regasesc aproximativ 2 mg de fier. Acest mineral este cel care asigura formarea hemoglobinei si transportul oxigenului in tot corpul, ferindu-te de anemie.

Vitamina A

Datorita ei, vei avea parte de o vedere mai sanatoasa si vei fi protejat/a de aparitia infectiilor oculare, de cataracta, de uscaciune a ochilor sau de o degenerescenta maculara. De asemenea, vitamina A este de baza in mentinerea sanatatii pielii si a mucoaselor.

Calciu

Lavanda contine aproximativ 215 mg de calciu la o portie de 100 g. Din acest motiv, bea ceai de lavanda cu incredere intrucat astfel iti vei mai completa in mod natural necesarul zilnic de calciu. Acest demers este binevenit cu precadere pentru femei, care vor avea un risc mai redus de a dezvolta osteoporoza si, mai mult decat atat, ceaiul de lavanda este util in ameliorarea simptomelor ce tin de sindromul premenstrual.

Ceaiul de lavanda- beneficii

Contribuie la intarirea sistemului imunitar

Din acest punct de vedere, trebuie sa stii ca un ceai de lavanda iti va aduce un aport suplimentar de antioxidanti, ceea ce te va proteja de actiunea radicalilor liberi si te va feri de imbolnaviri.

Alaturi de vitamina C si vitamina A, ceaiul de lavanda contine si mici cantitati de calciu si magneziu, ceea ce va intari rezistenta organismului. In aceste conditii, vei putea lupta mai usor cu infectiile virale, bacteriene sau fungice.

Stimuleaza detoxifierea organismului

Cand vei bea ceai de lavanda iti vei oferi posibilitatea de a avea un aport suplimentar de antioxidanti. Datorita lor, vei fi mai ocrotit/a de radicalii liberi (cum ar fi poluarea, radiatiile, stresul, dietele dezechilibrate etc.) si implicit de producerea stresului oxidativ care, in timp, conduce la degadarea celulelor, determina imbatranirea prematura si creste posibilitatea de aparitie a unor maladii deosebit de grave (cum ar fi bolile cardiace, diabetul sau chiar cancerul). 

Are efecte antiinflamatorii

Tot datorita antioxidantilor din compozitia sa, ceaiul de lavanda previne inflamatiile determinate de stresul oxidativ, blocand din tendinta organismului de a reactiona in acest mod. In acest context, consumul acestui ceai este util pentru a preveni maladiile cardiace, durerile de cap, durerile musculare si articulare (inclusiv cele cronice din artrite), dar si febra sau iritatii ale pielii. 

Are grija de sanatatea inimii tale

Ceaiul de lavanda are proprietati anticoagulante si de diminuare a colesterolului „rau”, asa ca este un tonic nemaipomenit pentru inima. 

Intrucat scade nivelul de colesterol (colesterolul putandu-se acumula sub forma unor placi in artere si vase) si pentru ca impiedica tendinta sangelui spre o coagulare puternica, lavanda reduce posibilitatea formarii cheagurilor de sange si, in aceste conditii, scade din pericolul de producere a accidentelor vasculare sau a infarctului.

Combate stresul

Calitatile deosebite ale ceaiului de lavanda il fac perfect pentru toti cei care se confrunta cu stres cronic sau cu anxietate. Principalul sau rol este de a stimula eliberarea unor neurotransmitatori care vor regla producerea de hormoni ai stresului si vor preveni epuizarea mentala.

Totodata, ceaiul de lavanda este binevenit intrucat are si efecte analgezice, astfel ca mintea si corpul vor deveni mai putin sensibile la stimulii durerosi.

Sprijina sanatatea tractului digestiv

In primul rand, trebuie sa stii ca in ceaiul de lavanda se afla uleiuri esentiale ce au proprietati antiinflamatorii si contribuie la calmarea muschilor stomacali iritati, eliminand durerile, relaxand muschii respectivi si promovand o digestie mai buna. Tot datorita uleiurilor esentiale, te vei bucura de proprietati antispastice, asa ca vei putea scapa mai rapid de neplaceri precum indigestie si balonari, imbunatatindu-ti si tranzitul intestinal.

De asemenea, nu uita ca aroma dintr-un ceai de lavanda este utila pentru bila in sensul in care ii stimuleaza secretia, ceea ce va antrena realizarea unei digestii mai bune. Aceasta aroma unica va diminua si greata, in conditiile in care determina anumite reactii la nivelul creierului.

Este util pentru sanatatea aparatului respirator

Pe de o parte, ceaiul de lavanda dispune de proprietati antiinflamatorii ce pot calma muschii inflamati din zona gatului si pieptului, ceea ce te va ajuta sa te bucuri de o respiratie mai buna. Pe de alta parte, ceaiul de lavanda are si proprietati antibacteriene, care faciliteaza eliminarea infectiilor ce duc la congestii.

Nu in ultimul rand, un studiu japonez a ajuns la concluzia ca uleiurile regasite in ceaiul de lavanda inhiba inflamatia de natura alergica si de aceea este folositor si pentru ameliorarea simptomelor neplacute ce insotesc astmul bronsic.

Protejeaza pielea

Antioxidantii si compusii volatili din ceaiul de lavanda sunt foarte adecvati si pentru a mentine sanatatea pielii sau pentru a ameliora anumite probleme frecvente. 

De exemplu, ceaiul combate radicalii liberi si de aceea reduce nivelul inflamatiilor, diminueaza ridurile, liniile fine si reduce din iritatii. Datorita lui, pielea va arata mai tanara si mai proaspata.

Previne tulburarile de somn

Inca din cele mai vechi timpuri, s-a observat ca lavanda actioneaza pozitiv asupra capacitatii organismului de a intra in starea de relaxare atat de necesara pentru a adormi.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca in ceaiul de lavanda se regasesc substante capabile sa calmeze sistemul nervos, sa creasca producerea de dopamina si sa reduca secretia de cortizol. Din acest motiv ceaiul este potrivit pentru a avea un somn neintrerupt, fara a mai suferi de pe urma insomniilor si a dificultatii de  a adormi din cauza starilor de anxietate care uneori nu ne dau pace.

Ceaiul de lavanda- precautii si atentionari

Inainte sa te apuci sa consumi acest ceai, ai in vedere si precizarile de mai jos:

  • Daca este vorba de o sarcina- Ceaiul de lavanda nu ar trebui consumat intrucat are proprietati care imita actiunea estrogenului. La fel ca pentru orice alte ceaiuri, vei discuta cu un medic referitor la ce poti consuma in deplina siguranta si ce nu

  • Daca este vorba despre baieti care au ajuns inca la varsta pubertatii- Tot din cauza proprietatilor sale similare actiunii hormonale, cel mai bine este sa se evite ca un baiat sa bea ceai de lavanda daca nu are inca varsta pubertatii, in conditiile in care poate sa intervina o crestere a predispozitiei de a dezvolta ginecomastie (crestere excesiva a tesutului mamar)

  • Persoanele care se stiu alergice la plante inrudite cu lavanda sau la ea nu vor trebui sa recurga la ceaiul de lavanda

  • Persoanele care urmeaza un tratament cu anumite sedative (cum ar fi amobarbital (Amytal), butabarbital (Butisol), mephobarbital (Mebaral) etc.) vor evita sa bea ceai de lavanda pentru a nu avea stari de somnolenta persistente si ameteli

  • Cine se afla sub un tratament cu anumite antidepresive (precum clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan) etc) nu  va folosi ceaiul de lavanda

  • In cazul in care te afli sub un tratament pentru hipertensiune arteriala, nu consuma ceai de lavanda fara sa vorbesti cu medicul intrucat risti sa te confrunti cu hipotensiune

  • Daca esti cu aproximativ 2 saptamani inainte de efectuarea unei interventii chirurgicale intrerupe consumul ceaiului de lavanda intrucat acesta actioneaza asupra sistemului nervos central si interactioneaza cu anestezia sau cu alte medicamente

Ceaiul de lavanda- sfaturi legate de consum

Indiferent daca vei procura ceaiul de lavanda de pe piata sau daca vei cultiva tu plantele din care il vei obtine, este esential sa ai la dispozitie numai plante organice. Numai asa vei evita contaminarea cu pesticide sau cu alte chimicale deosebit de toxice si astfel nu vei ajunge in situatia ca, in loc sa ai parte de cele mai bune efecte ale ceaiului de lavanda, sa fii in situatia de a te confrunta cu diverse neplaceri.

De asemenea, pe cat posibil, este preferabil sa folosesti florile ca atare cand vei prepara ceaiul si nu pliculete. Explicatia pentru aceasta recomandare este aceasta: florile sunt mai bogate in substante valoroase decat ceea ce se afla in pliculete.