Coada calului3 produse.

Arata 1 - 3 din 3 produse
Arata 1 - 3 din 3 produse

Ceai de coada calului

Coada-calului - ce reprezinta

Coada-calului este o planta caracteristica regiunilor temperate ale emisferei nordice (Europa, Asia, America, nordul Africii) si este vestita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale medicinale. De exemplu, grecii si romanii utilizau ceaiul de coada-calului pe post de diuretic si pentru tuse. 

Indienii din triburile nord-americane, precum Cherokee sau Chippewa, recurgeau la coada-calului in calitatea sa de tonic renal si pentru a ameliora durerile prezente la urinare.

Chinezii obisnuiau sa valorifice planta de coada-calului ca remediu pentru inflamatiile ochilor (precum conjunctivita sau afectiuni corneale), pentru dizenterie, gripa, inflamatii si pentru hemoroizi.

De la coada-calului se folosesc, pentru ameliorarea diferitelor afectiuni, partile aeriene ale plantei. 

Coada calului- valori nutritive

Aceasta planta este foarte bogata in nutrienti valorosi, precum:

  • Vitamine (vitaminele din grupul B-urilor, vitamina E, vitamina K)

  • Minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, cupru)

  • Acid chinurenic (are rolul de a reduce inflamatia si durerile)

  • Clorofila (previne inclusiv cancerul)

  • Siliciul (sustine producerea de colagen si contribuie la intarirea oaselor)

Ceaiul de coada calului beneficii

Intareste oasele

Motivul pentru care un ceai de coada-calului are o asemenea capacitate este urmatorul: coada-calului este o planta plina de minerale esentiale pentru oase mai puternice. Dintre acestea, se remarca mai ales siliciul, ce este fundamental in constructia si mentinerea tesuturilor conective, a cartilagiilor, muschilor, tendoanelor, oaselor. Prin consumul de ceai de coada-calului se va imbunatati si absorbtia mineralelor, atat de necesara pentru a preveni anumite afectiuni osoase sau articulare. 

Un deficit de siliciu precede pierderea calciului, ceea ce va duce la demineralizarea oaselor. In schimb, coada-calului este si sursa de calciu natural, care se va absorbi cu usurinta. De altfel, planta este vazuta ca un aliat de nadejde in formarea tesutului osos, de aceea este perceputa ca un remediu natural capabil sa diminueze din pericolul instalarii osteoporozei, osteoartritei si artritei reumatoide. Mai mult decat atat, administrarea de ceai de coada-calului este buna pentru accelerarea vindecarii fracturilor sau leziunilor musculare sau articulare, contribuind inclusiv la o intarire a dintilor. 

Coada-calului este perceputa ca o alternativa la protejarea integritatii osoase, musculare si articulare pe masura ce se inainteaza in varsta, cu precadere pentru persoanele ce au un risc ridicat de a se confrunta cu osteoporoza. 

Contribuie la intarirea imunitatii

Intrucat ceaiul de coada-calului contine vitamina C si are proprietati antibacteriene si antiseptice, el este binevenit pentru prevenirea infectiilor, ajutand organismul sa le contracareze. In acest context, specialistii spun ca acest ceai este binevenit cu precadere dupa ce o persoana a suferit diferite rani sau dupa ce se recupereaza dupa o boala, diminuand riscul de aparitie a unei infectii.

Amelioreaza inflamatiile

Pentru persoanele care sufera in mod constant de dureri si inflamatii din diferite zone ale corpului, precum artrita sau guta, ceaiul de coada-calului este o alegere inspirata in vederea imbunatatirii starii de sanatate. Astfel, compusii analgezici si cu proprietati antiinflamatorii sunt cei care determina o diminuare mai rapida a diferitelor simptome neplacute.

Protejeaza contra declinului cognitiv

Acest lucru este posibil datorita prezentei antioxidantilor din coada-calului. Acestia ne scapa de radicalii liberi, ceea ce presupune si prevenirea imbatranirii premature, manifestata  si la nivelul creierului. De aceea, coada- calului este o planta care nu ar trebui evitata in scopul prevenirii unor afectiuni neurodegenerative cum ar fi dementa de pilda. 

Are grija de rinichi

In primul rand, ceaiul de coada-calului are o actiune diuretica, ceea ce este foarte util pentru prevenirea si ameliorarea problemelor de tract urinar. Crescand fluxul de urina, ceaiul alunga bacteriile si toxinele ce pot imbolnavi, avand totodata si un efect astringent, vindecator, pentru tot tractul urinar.

In acelasi timp, ceaiul de coada-calului faciliteaza si eliminarea excesului de acid uric, responsabil de aparitia calculilor renali si a gutei. Practic, acest ceai sprijina procesul natural de excretie, asigurandu-ne ca rinichii se vor mentine sanatosi. 

Echilibreaza nivelul de insulina din organism

Un studiu a aratat ca un ceai de coada-calului echilibreaza nivelul de insulina, ceea ce presupune o scadere rapida a nivelului de zahar din sange. Acest proces este util in special in caz de diabet, fiind insa o solutie pe termen scurt. 

De asemenea, trebuie sa stii ca o cura cu ceai de coada-calului are impact pe termen lung asupra glicemiei, daca este urmata pe o perioada de aproximativ 2 luni.  

Favorizeaza ameliorarea afectiunilor de pe tractul respirator

In special daca te numeri printre persoanele care sufera adesea de congestie nazala sau de raceli, ceaiul de coada-calului te poate ajuta mai mult decat crezi. El actioneaza precum un expectorant, facilitand eliminarea muscusului, intarind sistemul imunitar si scazand din inflamatii. In acest context, afectiunile respiratorii vor putea fi combatute mai eficient. 

Promoveaza sanatatea pielii

Coada-calului este un mix de antioxidanti, de siliciu, de ingrediente antiinflamatorii, toate fiind numai bune pentru piele. Spre exemplu, ceaiul de coada-calului reduce din roseata generata de acnee sau de arsuri, sprijina vindecarea eczemelor sau psoriazisului si poate preveni imbatranirea prematura. 

Un alt merit al ceaiului de coada-calului este ca accelereaza vindecarea ranilor. Datorita siliciului si a altor compusi silicati, coada-calului antreneaza migrarea leucocitelor si neutrofilelor (celule albe folosite pentru contracararea infectiilor), iar asa se va initia procesul inflamator de vindecare a ranilor. 

Mai mult decat atat, proprietatile astringente ale plantei sunt cele care contribuie la cresterea coagularii si impiedica sangerarile care tin pe loc un proces de vindecare. 

Imbunatateste starea parului

Pentru ca are compusi ce favorizeaza sinteza de colagen, ceaiul de coada-calului merita folosit si pentru a avea un par mai sanatos, mai stralucitor, care va cadea tot mai putin.

Spre exemplu, se recomanda sa se consume ceai de coada-calului si dupa finalizarea perioadei de alaptare, in vederea unei regenerari mai rapide a parului din perioada postpartum. 

Ceai de coada calului contraindicatii

O cura bazata pe ceaiul de coada-calului nu se va incepe la intamplare, fara ca mai intai sa se discute si cu un medic. Inainte sa te apuci sa bei acest ceai, ai in vedere urmatoarele aspecte: 

  • Intrucat nu sunt suficiente cercetari care sa ateste ca utilizarea ceaiului de coada-calului este 100% sigura in sarcina sau alaptare, trebuie sa-l eviti in oricare dintre aceste perioade

  • Daca suferi de alergie la nicotina sau la morcovi, este foarte posibil sa dezvolti o reactie alergica si la coada-calului (aceasta contine mici urme de nicotina)

  • Copiii nu vor primi ceai de coada-calului (din cauza urmelor de nicotina din planta)

  • Persoanele alcoolice nu vor consuma ceai de coada-calului

  • Cei care sufera de un deficit de vitamina B1 nu vor recurge la ceaiul de coada-calului intrucat acesta poate accentua deficitul

  • Daca ai deficit de potasiu, evita ceaiul de coada-calului intrucat vei fi mai predispus/a la accentuarea acestuia

  • In cazul in care suferi de maladii renale, nu bea ceai de coada-calului (are efecte diuretice puternice)

  • Daca ai diabet, nu bea ceai de coada-calului fara sa stai de vorba cu medicul, intrucat planta are proprietatea de a diminua nivelul zaharului din sange- Chiar daca ti se permite sa consumi acest ceai, ai grija si monitorizeaza-ti cu mare atentie glicemia

Ceaiul de coada calului interactiuni

Asemenea altor ceaiuri, acesta interactioneaza cu anumite medicamente, precum:

  • Cele care contin litiu (cum ar fi anumite antidepresive de exemplu) - Coada-calului favorizeaza cresterea nivelului de litiu din organism, ceea ce este foarte periculos. Stai de vorba cu medicul daca iei medicamente cu litiu, poate fi nevoie sa ti se ajusteze dozele acestora

  • Medicamentele diuretice- Consumul de coada-calului poate duce la o pierdere prea accentuata de fluide din corp, crescand riscul de aparitie a deshidratarii

  • Medicamente destinate tratamentului diabetului de tip 2, inclusiv cu insulina- Intrucat coada-calului poate sa diminueze nivelul de zahar din organism, se poate ajunge usor la hipoglicemii

Ceai de coada calului administrare

Un ceai din această planta te va ajuta sa profiti de beneficiile sale atat prin  administrare interna, cat si externa. Indiferent pentru care dintre aceste variante vei opta, trebuie sa stii ca infuzia se prepara corect in felul urmator: 1 lingura de coada-calului se adauga la 250 ml apa clocotita, lasandu-se apoi la infuzat 10-15 minute. Ceaiul se va bea inainte de mesele principale, 2-3 cani zilnic. La finalul unei cure lungi, de 6 saptamani, la fiecare 6 saptamani se va efectua cate o pauza de cate 10 zile.

Iata cateva dintre cele mai cunoscute utilizari ale ceaiului de coada calului:

  • Pentru ameliorarea durerilor de gat- Se va amesteca infuzia cu sare si cu zeama de lamaie si se va face gargara de mai multe ori pe zi, pana cand durerea incepe sa scada in intensitate

  • Pentru hemoroizi- Se vor fierbe 2-4 lingurite de coada-calului la 1 cana de apa timp de 5 minute. Dupa aceea se va lasa la infuzat cam 15 minute. Ceaiul obtinut se va putea bea sau se pot realiza aplicatii externe in zonele afectate de hemoroizi. In situatia in care vei alege prima varianta, ar trebui ca zilnic sa se bea 2 cani de ceai de coada-calului

  • Pentru intarirea unghiilor si combaterea infectiilor fungice- Daca ai aceste scopuri, fie vei bea ceaiul, fie vei realiza urmatorul amestec: in ceaiul de coada-calului se va pune si 1 lingurita de miere, lasandu-se la infuzat timp de 2 zile. Dupa aceea amestecul se va pune pe discuri de vata si se va aplica pe  unghii zilnic, timp de 2 saptamani

  • Pentru a se reduce din caderea parului- Se poate adauga ceai racit de coada-calului (cam 100 ml) intr-un sampon de bebelusi. Cu acesta te vei spala pe cap pana cand vei sesiza ca parul incepe sa se regenereze