Ulei de Masline9 produse.

Arata 1 - 9 din 9 produse
Arata 1 - 9 din 9 produse

Ulei de Masline

Ce este uleiul de masline?

Măslinele sunt o cultură tradițională a regiunii mediteraneene. Uleiul de măsline se obtine prin presarea măslinelor întregi, printr-un proces de producție simplu: măslinele pot fi presate pentru a-și extrage uleiul, dar in timpurile noastre, metodele moderne implică zdrobirea măslinelor, amestecarea acestora și apoi separarea uleiului de pulpă.

Exista trei clase principale de clasificare a uleiului de masline:

  • ulei de măsline rafinat
  • ulei de masline virgin
  • ulei de măsline extra virgin

Uleiul de măsline extravirgin este soiul cel mai puțin procesat și este considerat cel mai sănătos tip de ulei de măsline. Se extrage folosindu-se metode naturale și standardizate atat pentru puritate cat si pentru gust și miros.

Pe lângă aroma sa unică, uleiul de măsline extravirgin reprezinta o sursa bogata de antioxidanți care actioneaza benefic împotriva afectiunilor și are o gamă largă de beneficii pentru sănătate.

Ulei de masline - valori nutritive

O lingură (aproximativ 14 grame) de ulei de măsline conține următoarele substanțe nutritive:

Calorii: 119

Grăsimi saturate: 14% din totalul caloriilor

Grăsimi mononesaturate: 73% din totalul caloriilor (în mare parte acid oleic)

Grăsimi polinesaturate (PUFA) : 11% din totalul caloriilor

Vitamina E: 13% din valoarea zilnică (DV)

Vitamina K: 7% din DV

Ulei de masline beneficii

Contine un nivel ridicat de antioxidanti si polifenoli care sunt niste compusi bioctivi cu proprietati antioxidante ce combat radicalii liberi si daunele provocate de acestia. Radicalii liberi sunt substante pe care organismul le produce în timpul metabolismului sau a altor procese, iar daca se acumulează prea mulți pot provoca stres oxidativ, deteriorarea celulelor și pot fi raspunzatori de dezvoltarea anumitor boli, inclusiv a anumitor tipuri de cancer.

Are proprietati antiinflamatoare. Inflamația cronică este una dintre principalele cauze care stau la baza aparitiei diferitelor boli, cum sunt cele de inimă, cancerul, sindromul metabolic, diabetul de tip 2 și artrita.

Se pare ca uleiul de masline are capacitatea de a lupta împotriva inflamației, gratie acidului oleic, cel mai abundent acid gras din uleiul de măsline care s-a dovedit că reduce markerii inflamatori precum proteina C reactivă (CRP) si scade considerabil riscul de a dezvolta artrita reumatoida.

Sustine sanatatea sistemului cardiovascular. Principalul acid gras din ulei măsline, acidul oleic este de ajutor in îmbunătățirea sănătății inimii. Regleaza nivelul colesterolului ( si datorita continutului de polifenoli ) și poate proteja impotriva colesterolului LDL (rău) de oxidare. Unele studii au constat faptul ca uleiul de măsline pot reduce tensiunea arterială. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă consumul a aproximativ 20 de grame (g) sau două linguri (linguri) de ulei de măsline extravirgin în fiecare zi pentru a scadea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare si inflamatii.

Previne cancerul. Persoanele care trăiesc în țările mediteraneene prezinta un risc scăzut de cancer, care se poate datora uleiului de măsline ce previne deteriorarea oxidativă din cauza moleculelor dăunătoare numite radicali liberi. Uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți care reduc daunele oxidative.

Acidul oleic este foarte rezistent la oxidare și poate incetini creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Conform unei analize din 2011, consumul regulat de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân sau cancer al sistemului digestiv. De asemenea, uleiul de masline poate fi asociat și cu un risc redus de demență și tulburări cognitive ajutand la mentinerea functiilor creierului.

Mentine sanatatea ficatului. Mmoleculele din uleiul de măsline extravirgin pot ajuta la prevenirea si refacerea leziunilor hepatice. Astfel, principalii compusi acidul oleic si compușii săi fenolici ajuta la prevenirea inflamației si reducerea stresului oxidativ care pot afecta ficatul.

Protejeaza oasele. Persoanele cu un consum regulat de ulei de masline au observat o densitate osoasă crescută.

Orice inflamatie în organismul poate activa celulele osteoclaste, care descompun oasele, insa polifenolii antiinflamatori ai uleiului de masline pot declansa mecanisme care sa ajute la prevenirea degradarii osoase si la stimularea formarii osoase.

Poate avea efect benefic in procesul de slabire. Uleiul de măsline mentine unui nivel optim al zaharului in sange si poate ajuta la reducerea poftelor care ar conduce la supraalimentare și la creșterea în greutate. Unele cercetari au arătat că un consum ridicat de ulei de măsline în contextul unei diete mediteraneene nu conduce la creșterea în greutate. 

Este printre cele mai sanatoase uleiuri cu care se poate gati. Are un punct de fum moderat până la ridicat de 350⁰F până la 410⁰F. Unele cercetari sugereaza faptul că uleiul de măsline extravirgin este cel mai stabil ulei de gătit, rezistând la degradare mai bine decât uleiurile cu un punct de fum ridicat si il puteți folosi pentru prăjit sau coacere. Uleiul de măsline contracarează stresul oxidativ cauzat de căldură și încetinește formarea de compuși nesănătoși, cum ar fi radicalii liberi. 

Puteti apela cu incredere la uleiul de măsline este bogat in substante nutritive, este versatil si nu isi schimba aroma ceea ce il desemneaza drept un castigator al meselor și rețetelor sanatoase si gustoase.

Este benefic pentru sanatatea sistemului digestiv si previne afectiuni la nivelul stomacului. Gratie proprietatilor antibacteriene, uleiul de masline combate cu succes bacteria Helicobacter pylori, principala cauza a unor afectiuni precum ulcerul si cancerul gastric.

Ulei de masline - uz extern

Stimuleaza cresterea parului – uleiul de masline extravirgin este bogat in antioxidanti care ajuta la cresterea parului si reducand inflamatiile de la nivelul foliculilor pilosi

Poate fi de ajutor in eliminarea matretii – are puternice proprietati antiinflamatorii care ajuta la indepartarea matretii.

Regenereaza firele de par – uleiul de masline reface varfurile despicate, ajuta la regenerarea acestora imbunatatind aspectul general al parului

Intareste firul de par – in cazul in care va confruntati cu caderea parului puteti utiliza masti cu ulei de masline extravirgin, care ajuta la intarirea, reducand caderea masiva a parului

Bogat in antioxidanti si vitamine, uleiul de masline are efecte deosebit de importante asupra tenului: efect de curatare, efect antirid, hidrateaza intens tenul, vindeca cicatricile datorita concentratiei mari de vitamina E si previne imbatranirea pielii. Este excelent pentru pielea uscata.

Uleiul de masline este ideal pentru piele. Bogat in vitaminele A, K, D si E, curata, hidrateaza si face pielea mai catifelata si mai stralucitoare.

 Se poate folosi pentru pielea sensibilă a bebeluşilor, în prevenirea dermatitei de scutec.

Aplicat înainte de expunerea la soare lupta cu deshicombaterea pielii, iar aplicat după plajă reduce discomfortul cauzat de arsurile solare;

Hidratează cuticulele şi întăreşte unghiile;

Este un excelent inlocuitor al balsamului de buze.

Se poate folosi pe post de demachiant. Se aplică o cantitate mică de ulei de măsline pe o dischetă demachiantă si se indeparteaza machiajul.

Ulei de masline  - mod de utilizare

În alimentatie: 1-2 linguriţe în salate, mâncăruri, la prepararea produselor de panificaţie.

Pentru persoane cu probleme de sănătate, intern:

Adulți: câte 1 linguriţă de 2-3 ori/zi, înaintea meselor principale, în care puteți adăuga 1-2 picături de lămâie.

Copii: ½ linguriță de 2 ori pe zi.



Ulei de masline contraindicatii

Uleiul de masline poate deveni si nociv daca este consumat in cantitati prea mari. Excesul poate avea efecte neplacute. Patru lingurite de ulei de masline reprezinta cantitate zilnica recomandata din acest aliment. Un consum mai mare poate avea urmatoarele efecte secundare:

Tulburari digestive, dureri abdominale, poate scadea tensiunea arteriala, poate provoca afectiuni ale vezicii urinare, pietre la rinichi. La nivelul tenului, poate provoca aparitia punctelor negre, daca este aplicat in exces si pe ten gras.