Tei6 produse.

Arata 1 - 6 din 6 produse
Arata 1 - 6 din 6 produse

Ceai de Tei

Teiul- ce este

Teiul este un arbore care este specific emisferei nordice, intalnindu-se mai ales in Europa si America de Nord. Exista aproximativ 30 de specii de tei, toate dezvoltandu-se in climatul temperat.

Teiul creste de obicei in locuri insorite si ii place sa nu aiba multa umbra, simtindu-se cel mai bine in solurile fertile, cu suficienta umezeala. Inaltimea teiului este, in general, cuprinsa intre 20 si 40 m, acest arbore putand avea o vechime si mai mare de 1000 de ani.

Daca florile de tei sunt utilizate pentru miere, dar si pentru prepararea de ceai sau de tincturi, de la el se pot folosi si frunzele, dar si scoarta sau chiar carbunele, toate cunoscute, in Europa si in America de Nord, pentru proprietatile lor curative. 

Cele mai apreciate sunt insa florile teiului, care au un parfum dulce si patrunzator datorita uleiurilor volatile fiind valorificate, in medicina naturista, pentru raceli, tuse, inflamatii, infectii, dureri de cap, spasme de pe tractul intestinal, dar si pentru proprietatile lor diuretice si sedative.

Florile de tei- valori nutritive

Ceaiul de tei este o bautura deosebit de valoroasa pentru sanatate datorita compusilor prezenti in flori. Cei mai cunoscuti dintre acestia sunt:

  • Acizi- Acid cafeic, clorogenic si p-coumaric (toti acestia au proprietati antioxidante)

  • Amino acizi (cum ar fi Alanina, cisteina, isoleucina, leucina, fenilalanina)

  • Carbohidrati- Mai exact, este vorba despre polizaharide incluse intr-un mucilagiu

  • Flavonoizi- Acestia includ unii dintre cei mai puternici antioxidanti (quercetinul, myricetinul etc.)

  • Uleiuri volatile- Printre acestea se numara: terpene (citral, citronellal, citronellol, eugenol, limonene, nerol, α-pinene) si monoterpene

  • Saponine (unele dintre ele cu efecte antiinflamatoare, diuretice)

  • Tanini 

  • Tocoferol (fitosterol- un echivalent al colesterolului, de origine vegetala, care imbunatateste nivelul de colesterol „bun” din organism)

Ceaiul de tei- beneficii

Diminueaza inflamatiile

Motivul pentru care ceaiul de tei este eficient si din acest punct de vedere este prezenta antioxidantilor. Acestia previn inflamatia, ceea ce va reduce semnificativ riscul de aparitie, in timp, a maladiilor care de care mai grave (cum ar fi bolile de inima, diabetul, cancerul etc.).

Printre cei mai importanti antioxidanti regasiti la tei sunt flavonoizii (mai ales quercetinul, tilirosidul si kaempferolul). Dintre acestia, se remarca in special tilirosidul (regasit in bobocii florilor de tei) si kaempferolul, ambii capabili sa actioneze impotriva radicalilor liberi care ne ameninta zilnic sanatatea. Datorita lor, aparitia stresului oxidativ este prevenita, iar in aceste conditii inflamatiile cronice nu mai gasesc „teren” potrivit pentru a crea probleme. 

Faciliteaza detoxifierea organismului

Ceaiul de tei este vestit si pentru proprietatile sale diuretice si diaforetice. Astfel, datorita lui, va fi stimulata transpiratia, o modalitate eficienta de eliminare a toxinelor din corp.

In acest context, ceaiul de tei este folosit inclusiv in caz de raceli pentru cresterea ritmului de transpiratie sau pentru tusea productiva (pentru a facilita eliminarea mucusului). De asemenea, el este o alegere inspirata si in caz de febra, intrucat transpiratia conduce la o scadere mai rapida a febrei si la recastigarea starii de bine a organismului. Spre exemplu, in diferite cercetari s-a vorbit despre posibilitatea de a consuma, in deplina siguranta, de catre adulti si de catre copiii mai mari de 12 ani, cate 235-470 ml ceai de tei seara, inainte de culcare.

Potrivit specialistilor, substantele din tei care sunt utile din acest punct de vedere sunt quercetinul, kaempferolul si acidul p-coumaric. 

Amelioreaza durerile usoare 

Efectele cele mai promitatoare ale ceaiului de tei se leaga cu precadere de capacitatea de a diminua din durerile de tip cronic. Spre exemplu, studiile au constatat ca in tei se afla antioxidanti care nu numai ca pot sa mai scada din inflamatie, dar pot interveni pozitiv si asupra durerii propriu-zise.

Printre efectele pentru care ceaiul de tei este apreciat este inclusiv cel asupra durerilor produse de artrita cronica. Antioxidantii responsabili cu asa ceva sunt tilirosidul si quercetinul, datorita carora se va ameliora inclusiv rigiditatea articulara, pe fondul imbunatatirii parametrilor de inflamatie. 

Induce o stare de relaxare

Specialistii in medicina naturista atrag atentia asupra urmatorului aspect: relaxarea pe care o obtinem dupa ce bem o cana cu ceai de tei este mai mult decat pur si simplu desfasurarea unui ritual. Practic, studiile au ajuns la concluzia ca aromatele flori de tei pot sa mai diminueze din starile de anxietate, avand puternice proprietati sedative. 

Explicatia oamenilor de stiinta este urmatoarea: anumiti compusi din florile de tei imita activitatea pe care o are acidul gaba-aminobutiric, ceea ce inseamna ca va diminua nivelul de excitabilitate de la nivelul sistemului nervos. 

Asigura un somn mai bun

Ceaiul de tei este apreciat inca din vechime pentru capacitatea sa de a conferi o stare de calm, atat de importanta pentru instalarea somnului si combaterea insomniilor. Studiile au evidentiat faptul ca in acest ceai se afla compusi cu efecte sedative, menite sa asigure un somn de calitate, cheia pentru o sanatate buna. 

Ajuta in vindecarea mai rapida in caz de raceala sau gripa

Pe langa faptul ca un ceai de tei stimuleaza transpiratia pentru scaderea febrei, acesta se adreseaza si altor manifestari din raceala sau gripa, legate, de cele mai multe ori, de inflamarea mucoaselor de la nivelul gurii sau tractului respirator. 

Datorita ceaiului de tei, iritatia si tusea se vor calma, congestia fiind eliminata treptat.

Mai mult, consumul acestui ceai va imbunatati functionarea sistemului imunitar, intrucat este bogat si in antioxidanti.

Previne disconfortul digestiv

Multumita ceaiului de tei, disconfortul digestiv va fi prevenit, in conditiile in care acesta are si efecte antiinflamatorii si de calmare a mucoasei gastrice.

Un alt efect semnificativ al ceaiului de tei este datorat unui antioxidant puternic, numit tilirosid. Studiile au constatat ca acesta are proprietati antibacteriene puternice si de aceea aduce o ameliorare chiar si in cazul infectiilor digestive insotite de diaree. 

Amelioreaza uscaciunea pielii si a mucoaselor

Despre florile de tei se spune ca au inclusiv aceasta calitate: reprezinta un tonic si un astringent, ceea ce le face perfecte pentru indepartarea uscaciunii excesive. Astfel, intreg organismul poate sa beneficieze de un plus de hidratare, in timp ce tesuturile vor fi tonifiate.

Din acest punct de vedere, trebuie sa stii ca un ceai de tei poate face minuni, daca este aplicat extern si in caz de iritatii sau de inflamatii provocate de arsuri sau de abcese. 

Ceaiul de tei- precautii

La fel ca orice tip de ceai, nici acela de tei nu ar trebui consumat inainte de a sta de vorba si cu un medic. Cu atat mai mult cu cat esti in situatii speciale, acest demers ar trebui sa te preocupe mai mult. Vezi in ce cazuri ceaiul de tei nu trebuie consumat deloc sau ar trebui consumat cu maxima prudenta:

  • Daca este vorba despre sarcina sau despre alaptare- Intrucat pana in prezent nu se stie exact daca administrarea ceaiului de tei este 100% sigura, cel mai bine este sa nu il consumi pana ce nu stai de vorba cu medicul tau

  • La unele persoane, ceaiul de tei provoaca hipotensiune (este vorba despre persoanele ce sunt de obicei hipotensive)

  • Cine este alergic la polen nu trebuie sa consume deloc ceai de tei, evitand riscul aparitiei unei alergii 

  • Ceaiul de tei nu ar trebui consumat pe termen lung de catre copii, in conditiile in care nu se stie inca exact daca nu cumva, in timp, ar putea interveni reactii nedorite

  • Nici ceaiul, dar nici alte produse pe baza de tei, vor fi consumate cu atentie sau vor fi evitate de persoanele care au  un istoric al afectiunilor cardiace

  • Ceaiul de tei nu trebuie consumat alaturi de alte plante care au rolul de a ameliora hipertensiunea arteriala (cum este paducelul de exemplu)

Ceaiul de tei- interactiuni

Asemenea altor ceaiuri, cel de tei interactioneaza si el cu anumite medicamente. Cele mai cunoscute interactiuni ale sale se refera la:

  • Cu medicamentele destinate tratarii hipertensiunii arteriale- Intrucat ceaiul de tei are efecte de diminuare a tensiunii arteriale, exista posibilitatea sa interactioneze cu medicamentele mentionate, conducand la hipotensiune

  • Cu medicamentele care contin litiu- Ceaiul de tei interactioneaza cu medicamentele de acest gen (cum ar fi, de pilda, unele medicamente folosite pentru tratarea depresiei) intrucat schimba modul in care organismul reuseste sa elimine acest element toxic. 

  • Cu diureticele- Intrucat ceaiul de tei are si efecte diuretice, alaturi de medicamente de acest fel se poate ajunge la eliminarea unei cantitati prea mari de fluide din corp si poate creste predispozitia spre deshidratare

Ceaiul de tei-  administrare

Poti avea parte de efectele dorite, din partea ceaiului de tei, atat in cadrul uzului intern, cat si al celui extern.

Referitor la uzul intern, trebuie sa stii ca este ideal sa consumi cate 2-3 cani cu ceai de tei pe zi, atat in cure cu durata de 2-4 saptamani, cat si ori de cate ori ai nevoie. Tot ce vei avea de facut va fi sa sa iei 1-2 lingurite de planta, sa le adaugi in 200 ml apa clocotita si sa lasi sa fiarba 2-3 minute. Vei lasa ceaiul la influzat pentru 10-15 minute (acoperit) si apoi il vei strecura.

In privinta uzului extern, ceaiul de tei este eficient in cadrul unor bai, care sunt potrivite atat in cazul racelilor, gripelor, cat si pentru calmare. Ele sunt adecvate adultilor si copiilor.

Pentru a pregati ceai de tei destinat bailor calde, vei proceda in felul urmator: 6 lingurite de planta se vor pune la 1 litru de apa clocotita. Vei lasa la fiert 2-3 minute si dupa aceea la infuzat pentru alte 10-15 minute. Nu uita sa strecori infuzia obtinuta!