CoriandruNu sunt produse in aceasta categorie.

Ceai de coriandru

Coriandrul- ce este

Coriandrul este o planta utilizata in scop culinar si medicinal. Astfel, este cunoscuta inca din vremuri stravechi, fiind folosita in regiunea Mediteranei, in Africa, in Orientul Mijlociu, in Asia Centrala, in India si in China. De asemenea, vechii greci si romanii stiau despre coriandru si ii apreciau calitatile. Spre exemplu, istoricul Plinius cel Batran afirma ca: „din Egipt provine cel mai bun coriandru”. 

Numele coriandrului apare in limbi si in culturi diferite, precum in vechea sanscrita, in Indonezia, in lumea araba (este cunoscut acolo sub numele de „kzbara”), iar in Europa denumirile sale deriva mai ales din limba latina („coriandrum”) si din greaca („corianon”). 

Termenul de „coriandru” se refera exact la fructele/semintele sale, in timp ce frunzele lui sunt denumite „cilantro”. Uneori, planta apare si cu denumirea de „patrunjel indian” sau de „patrunjel chinezesc” intrucat este asemanator, ca aspect, cu patrunjelul.

Ca origine, coriandrul provine din regiunea mediteraneeana si se cultiva foarte mult in India, atat in nordul tarii, cat si in sud.

O alta caracteristica a coriandrului este ca are aspecte diferite in functie de zona in care creste. De pilda, cel din Europa Centrala si din Rusia are semintele mai mici (sub 3 mm) si are in componenta mai multe uleiuri esentiale decat acela din zonele orientale, care are semintele mai mari si este cultivat si pentru frunze. 

Coriandrul- valori nutritive

Fructele de coriandru au drept ingredient activ uleiul volatil (1%), care este galben deschis sau transparent si este cel care da aroma distinctiva a plantei. In acelasi timp, in coriandru se regasesc:

  • Alcooli terpene- de exemplu, linalool ajunge la 80%

  • Uleiuri esentiale- coriandrol, geraniol, borneol

  • Uleiuri volatile- anethoole, camfor, limonen

  • Antioxidanti- In coriandru se afla antioxidanti din clasa flavonoizilor, precum: psoralen, angelcin, umbeliferone, acizi fenolici

  • Acid malic, tanini

  • Minerale- potasiu, calciu, fier, mangan, magneziu

  • Vitamine- acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A (coriandrul asigura peste 200% din doza zilnica recomandata din aceasta vitamina), vitamina K (coriandrul este una dintre plantele cele mai bogate in aceasta vitamina), vitamina C (coriandrul poate sa asigure cam 30% din doza zilnica recomandata de vitamina C)

Ceaiul de coriandru- beneficii

Consumul ceaiului de coriandru este binevenit datorita multitudinii de nutrienti valorosi din planta. Iata de ce este atat de util:

Regleaza nivelul tensiunii arteriale

Studiile au aratat ca un ceai de coriandru este potrivit si pentru diminuarea tensiunii arteriale ridicate. Explicatia pentru acest efect pozitiv este urmatoarea: intareste interactiunea dintre ionii de calciu si acetilcolina, un neurotransmitator situat in sistemul nervos central si in cel periferic. In aceste conditii, vasele de sange vor fi eliberate de presiune, se vor relaxa si se va reduce si din riscul de aparitie a infarctului sau a unui accident vascular cerebral. 

Diminueaza nivelul de colesterol „rau”

Fructele de coriandru, din care se prepara ceaiul, contin diferiti acizi (oleic, linoleic, palmitic, stearic) si vitamina C. Toate favorizeaza eliminarea colesterolului „rau” din sange, s-a constatat in cadrul cercetarilor. Practic, un ceai de coriandru impiedica depozitarea colesterolului pe peretii arterelor si venelor, protejand de aparitia maladiilor cardiovasculare. In schimb, coriandrul creste nivelul de colesterol „bun” din organism. 

Imbunatateste sanatatea oaselor

Ceaiul de coriandru este util si din acest punct de vedere intrucat coriandrul contine minerale atat de importante pentru mentinerea oaselor puternice si sanatoase, protejand si impotriva osteoporozei si a diminuarii densitatii osoase in general.

Stimuleaza digestia

Pentru ca este bogat in uleiuri esentiale, coriandrul sprijina secretia corecta a enzimelor digestive si are anumite calitati stimulative, generate de prezenta mineralelor. Odata ce coriandrul este ingerat, sunt stimulati si anumiti neurotransmitatori care induc o stare de relaxare, importanta pentru o digestie sanatoasa.

Studiile au aratat ca persoanele care consuma frecvent produse pe baza de coriandru sunt mai putin expuse indigestiilor. 

Amelioreaza diareea

Un studiu a ajuns la concluzia ca anumiti compusi din ceaiul de coriandru sunt utili in ameliorarea diareei. Spre exemplu, cineolul, borneolul, linalool-ul, limonenul, alpha-pinene si beta-phellandrene ajuta la digestie si au proprietati antibacteriene si antifungice. Datorita lor, va putea fi evitata diaree provocata de infectii bacteriene sau fungice. 

Specialistii in medicina naturista recomanda ceaiul de coriandru ca remediu pentru prevenirea greturilor, varsaturilor, diareei, dar si pentru imbunatatirea functiilor ficatului si a procesului de digestie. 

Protejeaza contra Salmonella

Gratie prezentei compusului numit dodecenal, cu proprietati antibiotice importante, coriandrul este foarte potrivit in a preveni infectiile bacteriene cu Salmonella, aparute cu precadere in urma toxiinfectiilor alimentare. 

Imbunatateste starea celor ce sufera de diabet

Printr-un studiu s-a evidentiat si urmatorul aspect: coriandrul are efectul de a stimula glandele endocrine, inclusiv pancreasul. Acest proces conduce la imbunatatirea nivelului de secretie a insulinei, de asimilare corecta a zaharului si de reglare a nivelului glicemiei. 

Ceaiul de coriandru este de ajutor si pentru ca va impiedica aparitia fluctuatiilor de zahar din sange, asigurandu-se astfel functionarea normala a functiilor metabolice. Din acest motiv, acest ceai este potrivit atat pentru persoanele ce sufera de diabet, cat si pentru cele care vor sa previna aceasta afectiune. 

Are grija de sanatatea ochilor

In ceaiul de coriandru se regasesc antioxidanti si minerale, toate utile pentru prevenirea tulburarilor de vedere si afectiunilor severe precum degenerescenta maculara de exemplu. In acelasi timp, coriandrul este de folos in caz de reducere a oboselii oculare si, pentru ca are mari cantitati de vitamina A, este binevenit in incetinirea procesului deteriorarii vederii ce survine pe masura ce se inainteaza in varsta.

Avand si proprietati antimicrobiene, ceaiul de coriandru ajuta in lupta cu unele afectiuni infectioase precum este conjunctivita de pilda. 

Previne anumite probleme ce tin de sanatatea pielii

Pe de o parte, coriandrul are proprietati antioxidante, dezinfectante, detoxifiante, antifungice, de aceeea este potrivit pentru prevenirea sau ameliorarea unor probleme ale pielii precum eczemele, uscaciunea, infectiile fungice.

Pe de alta parte, in coriandru  se regaseste cineole (un ulei esential), alaturi de acid linoleic. Acestea au proprietati antiinflamatorii, asa cum au arata si studiile. De exemplu, coriandrul are efecte diuretice si contribuie la eliminarea excesului de fluide din organism, ceea ce este util si pentru diminuarea inflamatiilor pielii care apar din acest motiv.

Mai mult, s-a constatat ca aceleasi proprieti antiinflamatorii, numai bune pentru piele, sunt de folos si in caz de afectiuni precum artrita sau reumatismul. 

Ceaiul de coriandru- precautii si contraindicatii

Pentru a fi in deplina siguranta, nu vei incepe sa consumi ceai de coriandru fara sa stai mai intai de vorba cu un medic. Acest demers se impune cu atat mai mult cu cat te afli in oricare dintre urmatoarele situatii:

  • Este vorba despre sarcina sau despre alaptare- Intrucat pana in prezent nu se cunosc suficiente date referitoare la efectul coriandrului asupra fatului si femeilor care alapteaza, este cel mai bine sa nu te apuci sa consumi ceai care sa-l contina

  • Daca esti alergic/a la patrunjel, fenicul, seminte de anason sau de chimen, nu vei bea ceai de coriandru- Risti sa dezvolti o reactie alergica si la coriandru!

  • Daca suferi de hipotensiune- Intrucat coriandrul influenteaza nivelul tensiunii arteriale si contribuie la diminuarea ei, discuta cu un specialist inainte sa bei ceai de coriandru, cu atat mai mult cu te afli deja sub un tratament pentru tratarea hipotensiunii

  • Daca ai diabet- Desi ceaiul de coriandru are efecte pozitive asupra activitatii pancreasului, daca te confrunti adesea cu hipoglicemii si urmezi un tratament pentru diabet, nu este indicat sa te apuci sa faci o cura bazata pe ceaiul de coriandru inainte sa stai de vorba cu medicul, astfel incat sa nu ajungi in situatia de a avea de suferit din cauza unei hipoglicemii

  • Daca urmeaza sa suferi o interventie chirurgicala- In conditiile in care coriandrul influenteaza nivelul zaharului din sange, acest lucru nu este tocmai potrivit in cazul unei interventii chirurgicale. Cel mai bine vei sta de vorba cu un medic inainte sa te apuci sa consumi ceai de coriandru. Este foarte probabil sa ti se spuna sa il mai consumi deloc cu cel putin 2 saptamani inainte de interventia respectiva!

Ceaiul de coriandru- interactiuni

Acest ceai poate sa interactioneze cu anumite tipuri de medicamente. De aceea este nevoie ca mai intai sa stai de vorba cu medicul inainte sa il consumi daca te afli sub un tratament, intrucat este foarte posibil sa ti se interzica acest demers sau sa fie necesar sa ti se ajusteze dozele medicamentelor respective. Printre cele mai cunoscute interactiuni dintre ceaiul de coriandru si medicamente se numara:

Ceaiul de coriandru- mod de administrare

Pentru a te bucura de efectele asteptate in urma administrarii acestui ceai, vei proceda astfel: 1 lingurita de planta se va turna in 200 ml apa clocotita. Dupa aceea se va lasa la fiert, apoi la infuzat (se va acoperi) timp de 10-15 minute si in final se va strecura. 

O cura bazata pe ceaiul de coriandru nu va dura timp indelungat, peste 3 luni. In cazul in care optezi pentru o cura prelungita, nu consuma ceaiul continuu, ci ia o pauza de 1 luna.

Ideal este ca zi de zi sa se bea 2-3 cani de ceai de coriandru, dar nu inainte, ci dupa mesele principale.