PlantusinNu sunt produse in aceasta categorie.

Ceai plantusin

Tusea- cauze

Fie ca este uscata (nu produce mucus), fie ca este productiva (se bazeaza pe prezenta mucusului) sau mixta (initial poate fi uscata, dupa care va deveni productiva), tusea este un reflex natural, fiind insa specifica pentru mai multe afectiuni. 

Printre cele mai cunoscute motive care pot duce la aparitia tusei, atat la adulti, cat si la copii, se numara:

  • Infectii respiratorii virale (cum  ar fi raceala, gripa, crupul laringian, sinuzitele virale)

  • Infectiile respiratorii bacteriene (de exemplu, pneumoniile, faringitele bacteriene sau chiar infectiile strepcocice)

  • Alergiile (tusea in alergii este in general seaca, cauzata de senzatia de iritatie in gat)

  • Astmul (aceasta afectiune se caracterizeaza atat prin tuse seaca, cat si productiva. Tusea nu este insa manifestarea principala a acestei afectiuni. Ca sa iti dai seama daca ai astm, ar trebui sa sesizezi si simptome precum: respiratie suieratoare, dificultati in respiratie, scurtarea respiratiei etc.)

  • Expunerea  la diferiti factori iritanti (de la praf pana la mucegai, noxe, fum de tigara, substante iritante din diferite produse pe care le folosim, oricare dintre ele pot alimenta aparitia tusei)

  • Tusea fumatorului (intervine la cei care fumeaza, mai ales dimineata, in conditiile in care cilii de pe mucoasele tractului respirator isi „revin” din pauza pe care au avut-o pe timpul noptii, in lipsa fumului de tigara. Uneori, tusea fumatorului se prelungeste, pentru cateva luni si dupa renuntarea la fumat)

  • Tusea provocata de refluxul gastroesofagian (apare din cauza acizilor ce patrund din stomac in esofag si apoi pe trahee, provocand iritatii si nevoia de a tusi)

In unele cazuri, tusea poate sa fie determinata si de prezenta unor afectiuni mai serioase, cum ar fi: boala pulmonara obstructiva cronica, fibroza chistica, emfizemul pulmonar, tuberculoza sau chiar cancerul pulmonar. Iata de ce trebuie sa ne adresam unui medic ori de cate ori constatam ca tusea ni se agraveaza de la o zi la alta, daca nu cedeaza dupa o anumita perioada (dupa cateva saptamani) si este insotita si de simptome de tipul:

  • Febra

  • Scadere in greutate

  • Stare permanenta de oboseala

  • Prezenta unei flegme galben-verzui sau cu urme de sange in ea

  • Respiratie suieratoare

  • Dificultati in respiratie

  • Dureri intercostale

  • Dureri in piept

  • Inflamarea picioarelor

Ceai Plantusin- ingrediente

Sovarv

Bogata in flavonoizi, in terpene si in carvacrol, aceasta planta este bivenita in caz de tuse asociata cu diverse afectiuni respiratorii .Principala sa proprietate este aceea de a actiona precum un antihistaminic, astfel: odata ce un agresor (inclusiv o bacterie sau un virus) patrunde un organism, iar sistemul imunitar va reactiona eliberand histamine, similar unei reactii alergice, substantele active din sovarv le va contracara. In acest context, simptome neplacute, precum tusea si/sau congestia nazala, stranutul etc. vor fi ameliorate dupa ce ai consumat un ceai cu sovarv, asa cum este si Plantusin.

De asemenea, sovarvul va contribui nu numai la diminuarea tusei, ci va sustine si buna functionare a sistemului imunitar, intrucat contine vitaminele A si C, dar si minerale precum fierul, calciul, zincul sau magneziu. 

Cimbrul

Oamenii de stiinta au constatat ca in aceast iarba aromatica se afla substante ce pot contribui la ameliorarea simptomelor de bronsita. Un studiu a ajuns la concluzia ca o combinatie intre iedera si cimbru conduce la scaderea in intensitate a tusei ce insoteste bronsita. 

In acelasi timp, trebuie sa stii ca includerea cimbrului in ceaiul Plantusin a fost realizata si pentru ca in cimbru se afla antioxidanti de forma flavonoizilor, ce au efecte pozitive asupra inflamatiilor si relaxeaza totodata muschii gatului implicati in procesul de tuse. 

Mugurii de pin

Sunt cunoscuti din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile de expectorant, facilitand eliminarea mucusului de pe caile respiratorii. In acelasi timp, prin administrarea interna, mugurii de tip calmeaza inflamatia si linistesc tusea.

Efectele antiseptice, antibacteriene si bogatia de antioxidanti sunt cele ce au determinat includerea mugurilor de pin in ceaiul Plantusin, pentru a tine la distanta raceala si alte forme de viroze respiratorii ce duc la aparitia tusei, sustinand vindecarea mucoaselor de pe caile respiratorii. 

Mugurii de plop

Plopul face parte dintre cele mai vechi remedii folosite in medicina naturista. Se distinge prin prezenta unor compusi precum salicinul, taninii si flavonoizii. asa ca poate sa fie utilizat si pentru ameliorarea afectiunilor respiratorii.

Mugurii de plop ajuta la diminuarea inflamatiilor mucoaselor, avand proprietati antitusive, putand sa faciliteze ameliorarea tusei productive. Spre exemplu, acesti muguri sunt binefacatori in caz de bronsite si de raceli obisnuite, fiind parte din ceaiul Plantusin.

Patlagina

Nu poate fi nici ea exclusa cand este vorba de tuse, de infectii ale tractului respirator superior in genere. 

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia ca patlagina are actiuni antiinflamatorii, antispastice si imunostimulatoare, fiind in general bine tolerata, inclusiv de catre copii. Toate acestea o transforma intr-o solutie naturala pentru tusea cronica sau acuta, moderata, in special cand aceasta este iritativa. 

Florile de tei

Teiul este si el inclus in ceaiul Plantusin deoarece are proprietati antispastice, astringente si sedative, utile pentru a ne sprijini in lupta cu tusea din afectiunile tractului respirator. Mai mult, tei are si efecte diaforetice, un ceai stimuland transpiratia si ajutand la scaderea febrei. 

Scaiul vantului

Faptul ca se regaseste in ceaiul Plantusin este datorat proprietatilor sale antispastice, calmante, expectorante, antiseptice. Tocmai acestea sunt cele care ii confera virtuti terapeutice importante in caz de tuse si de probleme ale tractului respirator in genere. 

Ciubotica-cucului

Alt ingredient al ceaiului Plantusin, aceasta a fost studiata pentru a i se vedea efectele asupra tusei. Spre exemplu, un studiu a demonstrat ca o combinatie dintre ciubotica-cucului si cimbru este de efect in caz de pacienti ce sufera de bronsita acuta insotita de tuse productiva. Datorita extrasului de radacina de ciubotica-cucului s-a putut constata o reducere a „atacurilor” de tuse, mixul dintre aceasta si cimbru fiind bine tolerat de cei implicati in studiu. 

Ghimbirul

Ghimbirul este de foarte multe ori prezent in ceaiurile destinate ameliorarii afectiunilor de pe tractul respirator, facand parte si din plantele incluse in ceaiul Plantusin.

Uleiurile esentiale, antioxidantii, compusii aromatici (de tipul gingerolului, sogaolului), dar si oleoresinul (regasit in coaja de ghimbir, bogat in compusi polifenolici cu rol antimicrobian si antioxidant), transforma ghimbirul intr-un ingredient potrivit pentru contributia la ameliorarea si suprimarea tusei. 

Cuisoarele

Unul dintre cele mai faimoase condimente este apreciat nu numai in universul culinar, ci si pentru proprietatile sale medicinale. Fiind pline de compusi fenolici (cum ar fi acidul gallic si eugenolul), cuisoarele au afecte antiinflamatorii si antibacteriene. Uleiul esential din ele creste valoarea lor curativa, avand proprietai expectorante, usurand curatarea cailor respiratorii.

Cuisoarele se afla si ele in ceaiul Plantusin datorita acestor proprieti, ce le fac numai bune nu doar pentru ameliorarea tusei persistente, ci si pentru reducerea senzatiei de uscaciune si de iritatie din gat, insotita inclusiv de dureri. 

Ceaiul Plantusin- precautii si avertizari

La fel ca pentru orice alt ceai, este necesar sa nu te apuci sa consumi Plantusin fara a te consulta cu un medic. Pe de o parte, este posibil ca anumite ingrediente sa-ti agraveze afectiuni pe care le ai deja sau sa interactioneze cu tratamentul sub care te afli. Pe de alta parte, daca ai un istoric al „alergiilor” sau esti alergic/a la plante inrudite cu cele ce se  regasesc in ceaiul Plantusin, sfatul unui medic iti va indica exact ce ar trebui sa faci pentru a nu te pune in niciun fel in pericol. Spre exemplu, daca esti alergic/a la menta, salvie, busuioc sau lavanda, este foarte posibil sa dezvolti o alergie si la sovarv.

Pe de alta parte, sarcina sau perioada de alaptare sunt perioade mai delicate, in care trebuie sa ai mare grija la alimentele si la bauturile consumate (inclusiv la ceaiuri). Numai medicul poate sa iti recomande exact care ceaiuri ar fi cele mai adecvate pentru tine!

In privinta interactiunii dintre ingredientele din ceaiul Plantusin si medicamentele pe care le iei, trebuie sa stii ca o parte dintre plantele incluse in el interactioneaza cu medicamente destinate tratarii unor tulburari de coagulare a sangelui. Spre exemplu, cuisoarele, ghimbirul, patlagina, cimbrul interactioneaza cu Warfarin/Coumadin.

Florile de tei din ceaiul Plantusin ar trebui evitate daca te afli sub un tratament cu medicamente diuretice, in conditiile in care teiul este si el diuretic, dar si diaforetic (stimuleaza transpiratia).

Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca orice boala cronica impune consultarea unui medic pentru a vedea daca ingredientele din ceaiul pe care ai dori sa-l bei nu vor interactiona cu tratamentul specific afectiunii respective, astfel incat sa nu ajunga sa-ti faca mai mult rau decat bine. 

Ceaiul Plantusin- mod de administrare

Acest ceai poate sa fie folosit atat pentru adulti, cat si pentru copiii de la 3 ani in sus. In vederea obtinerii unor rezultate favorabile, ceaiul va trebui consumat zilnic, inainte de mese, iar o cura cu Plantusin poate sa fie cuprinsa intre 3 si 8 saptamani.

Ceaiul va fi consumat tinandu-se cont de urmatoarele indicatii:

  • Copiii cu vârsta cuprinsa intre 3 si 6 ani vor consuma 1-2 cani de ceai 

  • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 vor consuma 2-3 cani pe zi

  • Copiii mai mari de 14 ani si adultii pot sa bea pana la 3-4 cani pe zi

Daca medicul a ajuns la concluzia ca Plantusin ceai este perfect sigur, poate sa-l recomande si femeilor insarcinate sau care alapteaza, cu conditia sa nu se depaseasca 2-3 cani de ceai pe zi, iar cura sa nu fie prelungita (mai mult de 5-10 zile).