Soc7 produse.

Arata 1 - 7 din 7 produse
Arata 1 - 7 din 7 produse

Ceai de soc

Socul- ce este

Socul este o planta originara din climatul temperat, dar s-a adaptat si in regiunile subtropicale din emisfera nordica. Exista unele specii de soc care se dezvolta insa in regiuni calde, cum ar fi in Australia, in America Latina sau in Asia. Socul are nevoie de un sol bogat in nitrogen, dar si de zone in care sa fie soare din plin. Planta poate trai peste 60 de ani.

Socul este cunoscut in Europa din cele mai vechi timpuri, legandu-se de folclorul si de cultura europeana in genere. De pilda, in Danemarca se considera ca taierea unui soc aduce ghinion, in conditiile in care in ramurile sale traia „Mama-Soc”. In cazul in care socul era taiat, zeitatea din el o bantuia pe persoana care a savarsit acest demers fara a avea acordul ei. Tot in traditia daneza socul era folosit si ca sursa de protectie, despre lumina degajata prin aprinderea ramurilor sale crezandu-se ca va alunga vrajitoarele si alte spirite rele. 

Si in Rusia se considera ca socul are puterea de a alunga vrajitoarele si farmecele, iar sicilienii credeau ca datorita socului serpii vor fi omorati, iar hotii alungati.

In Marea Britanie de exemplu, socul era privit ca o protectie contra reumatismului, iar cand o persoana deceda, a existat si obiceiul ca pe mormantul acesteia sa fie plantate ramuri de soc sub forma de cruce, astfel incat persoana sa fie fericita si dupa moarte.

Referitor la proprietatile medicinale ale socului, oamenii de stiinta sustin ca aceasta planta a fost utilizata inca din Epoca Bronzului tarzie (din anii 1050-880 i.en). 

Pe masura ce a trecut timpul, socul a devenit tot mai popular, fiind folosit pentru ameliorarea celor mai diferite probleme de sanatate: guta, inflamatiile, diabetul, durerile articulare, abcesele,  muscaturile de caine, racelile sau alte infectii de pe tractul respirator.

Socul- valori nutritive

Virtutile curative ale socului si ale produselor pe baza sa (inclusiv a ceaiului) reies din multitudinea de substante valoroase continute. Iata unii dintre cei mai importanti nutrienti din soc:

  • Antioxidanti de tipul flavonoizilor (cu efecte anticancerigene, antiinflamatorii si antibacteriene)

  • Antioxidantul numit antocianin (curata corpul de radicalii liberi ce deterioreaza ADN-ul celular si are proprietati antivirale, prevenind sau diminuand anumite infectii)

  • Antioxidanti precum quercetinul si isoquercitrinul (cu proprietati antivirale)

  • Acizi clorogenici (au capacitatea de a ajuta organismul sa lupte mai usor cu alergiile, regland totodata nivelul de zahar din sange si avand efecte laxative)

  • Triterpenoide (cele mai cunoscute din soc sunt β-amyrin, erythrodiol si oleanolic acid, regasite in florile de soc. Au proprietati analgezice, antiinflamatorii si anticancer)

  • Vitamine (vitamine din grupul B-urilor, vitamina A si vitamina C)

Ceaiul de soc- beneficii

Are grija de sanatatea aparatului respirator

Printre calitatile ceaiului de soc se afla si aceasta: avand proprietati imunostimulatoare, contribuie la contracararea racelilor si gripelor, fiind o alternativa naturala sigura pentru anumite medicamente prescrise de obicei pentru aceste afectiuni.

Un studiu a ajuns la concluzia ca socul poate sa reduca din intensitatea simptomelor neplacute provocate de o gripa, scurtand durata acesteia cu aproximativ 4 zile.

Avand proprietati antiinflamatorii si antioxidante, un ceai de soc este util si in caz de infectii sinusale. Actiunea socului este cu atat mai binevenita cu cat are si proprietati antivirale, sprijinind organismul in lupta cu o infectie.

Amelioreaza durerile si inflamatiile

Pe de o parte, socul are efecte analgezice, iar pe de alta parte are proprietati antiinflamatorii, ajutand corpul sa se refaca mai rapid dupa o boala sau dupa diferite leziuni. Ceaiul de soc este vestit mai ales pentru ca diminueaza durerile de spate sau de articulatii, usurand inclusiv manifestarile dezagreabile produse de o artrita.

Motivele care duc la aceste beneficii ale ceaiului de soc se leaga de prezenta antocianinilor, despre care se stie ca reduc inflamatiile. Acestia inhiba producerea de oxid nitric, antrenand celulele sistemului imunitar. Tocmai prin eliminarea acestei substante se indeparteaza si una dintre cauzele inflamatiilor aparute dupa o vatamare sau la o boala. 

Te fereste de maladiile cardiace

Prin prezenta compusului numit antocianin, ceaiul de soc reduce colesterolul de la nivelul ficatului si stimuleaza imbunatatirea colesterolului „bun”. 

De asemenea, ceilalti antioxidanti prezenti in ceai, precum polifenolii de pilda, au o influenta pozitiva asupra nivelului tensiunii arteriale. Practic, aceasta se va regla, iar organismul va fi ocrotit de hipertensiune, care poate avea consecinte care de care mai grave, inclusiv producerea de accidente vasculare.

Imbunatateste functionarea metabolismului

Pentru ca in ceaiul de soc se afla si vitamine din grupul B-urilor, acestea vor creste activitatea metabolica. In acest context, grasimile vor fi arse mai bine, iar acumularea kilogramelor in plus nu se va mai face usor. De asemenea, o activitate mai buna a metabolismului va influenta in bine si procesele din corp care sunt legate de hormoni si de digestie.

Diminueaza alergiile

In conditiile in care alergiile apar ca urmare a unei reactii puternice a sistemului imunitar, urmata si de o inflamatie, ceaiul de soc poate fi de ajutor si in aceasta situatie datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. 

Prin consumul acestui ceai se va ajunge la o imbunatatire a functionarii sistemului imunitar, inflamatia se va mai calma, iar simptomele unei alergii isi vor mai diminua din intensitate. 

Actioneaza ca un diuretic natural

Avand aceasta putere, ceaiul de soc faciliteaza curatarea corpului de toxine, de grasimi, de sare, intrucat va stimula producerea de urina. Acest ceai impiedica totodata si acumularea excesiva de fluide din organism.

Are efectul unui laxativ, eliminand constipatia

Motivul pentru care un ceai de soc este potrivit acestui scop este urmatorul: in el se regaseste un compus numit antrachinona. Regasita si in rubarba si in planta numita senna, antrachinona inhiba retentia de apa de la nivelul intestinului. In aceste conditii, va creste presiunea de la nivel intestinal, va fi stimulata contractia musculaturii intestinului si astfel se va produce eliberarea intestinelor. De asemenea, gratie efectului laxativ, se va reduce semnificativ si riscul de hemoroizi.

Asigura o vedere mai buna

Un ceai de soc este un aliat de nadejde si pentru o acuitate vizuala superioara, in conditiile in care este si sursa de vitamina A. Aceasta actioneaza ca un antioxidant si de aceea previne aparitia unor maladii grave ale ochiului, provocate mai ales de procesul de imbatranire (precum degenerescenta maculara sau cataracta). 

Amelioreaza indigestiile

Ceaiul de soc este util in situatia unei indigestii pentru ca are proprietati antiinflamatorii excelente. Multumita lor, se va reduce flatulenta, refluxul gastroesofagian, crampele abdominale si alte manifestari neplacute. Efectele pozitive ale ceaiului vor fi la fel de bune si daca va fi consumat inainte de mese, dar si dupa acestea. 

Ceaiul de soc- precautii si avertizari

In general, ceaiul de soc nu provoaca efecte adverse. Cu toate acestea, daca va fi consumat in cantitati mari, poate sa duca la aparitia greturilor, varsaturilor si diareei. Astfel de efecte vor fi mai puternice in cazul persoanelor care au intoleranta si la alte plante inrudite cu socul.

Ca sa fii insa in deplina siguranta, nu vei incepe sa consumi ceai de soc fara sa ceri si sfatul unui medic, in special daca este vorba despre oricare dintre urmatoarele situatii:

  • Sarcina sau alaptare- Intrucat nu se stiu care sunt efectele exacte ale administrarii ceaiului de soc asupra mamei si bebelusului, acesta va fi evitat in oricare dintre aceste perioade mai speciale

  • Daca suferi de diabet- Ceaiul de soc are efecte asupra nivelului de zahar din organism, asa ca, daca ai diabet si ai tendinta de hipoglicemii, nu bea din acest tip de ceai fara sa stai de vorba cu medicul. In cazul in care ai voie sa bei acest ceai, monitorizeaza-ti glicemia cu mai mare atentie ca de obicei

  • Daca suferi de o boala autoimuna- Antioxidantii prezenti in ceaiul de soc vor influenta activitatea sistemului imunitar, asa ca este posibil sa se agraveze manifestari ale unor afectiuni autoimune (cum ar fi lupus, artrita reumatoida etc.). De aceea, nu vei consuma deloc un ceai de soc!

Ceaiul de soc- interactiuni

Ceaiul de soc interactioneaza cu medicamente precum:

  • Cele pentru tratarea diabetului

  • Corticosteroizii (cum ar fi Prednison de pilda)

  • Imunupresoarele (precum Rapamune (sirolimus), Sandimmune (cyclosporine), Simulect (basiliximab) etc.)

  • Cele utilizate in chimioterapie

  • Cu laxativele

  • Cu diureticele

Ceaiul de soc- mod de administrare 

Acest ceai este potrivit atat pentru uzul intern, cat si cel extern. Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda sa se prepare in felul urmator: 1-2 lingurite de planta uscata (flori) se vor adauga la 1 cana de apa. Se va lasa la infuzat cam 10 minute. Ceaiul obtinut se va bea fie inainte de mese, fie dupa, in inghitituri mici.

In privinta utilizarii interne, cele mai comune probleme pentru care se apeleaza la un ceai de soc sunt:

  • Alinarea unor afectiuni de la nivelul aparatului respirator (raceli, gripe, bronsite, infectii sinusale, laringite, amigdalita, dureri de gat, tuse etc.), socul avand si efecte decongestionante si antiinflamatorii

  • Ameliorarea starilor neplacute ce apar in cadrul unor infectii virale (precum pojarul, mononucleoza infectioasa etc.), inclusiv a febrei (ceaiul de soc are capacitatea de a purifica sangele si de a curata sistemul limfatic de toxine)

  • Detoxifierea organismului (gratie proprietatilor laxative si diuretice)

  • Eliminarea excesului de fluide din corp

  • In caz de o alergie cunoscuta sub numele de „febra fanului”

  • Pentru diferite dureri (articulare, de cap etc.)

  • Pentru indigestii

Referitor la utilizarile externe, trebuie sa stii ca un ceai de soc poate fi valorificat prin intermediul aplicatiilor topice, mai ales in caz de: taieturi, arsuri, pistrui, pete de pigmentare, hemoroizi etc..