REMEDII SIMPLE PENTRU GAZE INTESTINALE

Ce sunt gazele intestinale si de ce apar?

     Flatulenta sau gazele sunt acumularea excesiva de aer in stomac, care produc reactii adverse si neplacute in timpul digestiei sau chiar dupa ce tranzitul si-a urmat cursul.

     Aceste acumulari pot fi foarte inconfortabile si pot provoca dureri, oboseala, greata si balonare, dar nu sunt grave si de obicei dispar fara tratament.

     Principala cauza a gazelor este digestia slaba produsa de consumul  anumitor tipuri de alimente,combinate gresit sau  luarea unor mese copioase si, de obicei,sunt eliminate spontan in decurs de cateva ore dupa efectuarea digestiei.

     Cand gazele persista in timp se poate datora unor probleme in functiile digestive ce vor fi stabilite de specialisti pentru a asigura tratamentul corect pentru fiecare caz in parte.

 

 CAUZE SI TRATAMENTE

     Indigestia este principala cauza a gazelor ce sunt produse prin fermentarea alimentelor in stomac pentru digerare in intestin, sau in timpul descompunerii deseurilor. Acest lucru se intampla pentru ca anumite alimente nu sunt potrivite si sunt amestecate la o singura masa, deoarece acestea necesita diferite concentratii de reactii ale fermentatiei de acid clorhidric care declanseaza gazele.

     Zaharurile si faina rafinate au tendinta de a produce fermentatie in intestin si prolifereaza Candida, o ciuperca comuna in flora intestinala, care tinde sa se roteasca in zaharuri excesiv. Principalul simptom al fermentatiei intestinale sunt gazele.

     Atunci cand gazele sunt fermentate in stomac vor produce durere si tensiune la nivelul stomacului sau abdomenului superior ceea ce tinde sa fie regurgitate sau sa fie expulzate prin gura.

     Cand gazele se acumuleaza in intestin acestea vor avea tendinta de a produce o durere ascutita ca o intepatura  si sunt expulzate rectal.

     Anumite alimente, cum ar fi legume sau anumite bauturi carbogazoase sunt cunoscute pentru tendinta lor de a produce gaze celui ce bea, mai mult sau mai putin, in functie de cantitate si de sensibilitatea individului afectat.

     Intolerante alimentare, multi oameni nu sunt constienti de intoleranta lor la anumite alimente sau componente, cum ar fi lactoza, avand reactii adverse atunci cand sunt consumate, trecand neobservate, deoarece acestea nu sunt la fel de severe cum ar putea fi o alergie si adesea sunt atribuite altor motive.

     Alergii alimentare, anumite alimente sau componente pot declansa o reactie in sistemul imunitar prin consumul lor si de obicei, persoana care a realizat relatia dintre alergen si reactia sa merge la doctor. Simptomele asociate cu alergiile pot fi variate in functie de tipul respectiv, dar gazele sunt de obicei simptome recurente si pot fi evitate prin suspendarea expunerii la elementele ce declanseaza reactia.

     Cu toate ca fibra este un aliment care ajuta la digestie si la tranzitul intestinal, poate provoca reactii adverse la persoanele sensibile sau celor ce nu obisnuiesc sa consume, astfel incat trebuie sa fie introduse treptat in dieta pentru a preveni simptomele.

     Gastrita cronica este o inflamatie a stomacului cauzata in cele mai multe cazuri, de o bacterie numita infectie cu Helicobacter pylori si simptomele sale sunt adesea confundate cu indigestie manifestandu-se cu gaze, balonare si, uneori, dureri de stomac, inainte sau dupa mese.

     Cand aproape fiecare masa produce gaze sau indigestie chiar daca mesele sunt  usoare,cel mai probabil este un semn de gastrita si trebuie sa consultati un medic pentru a determina infectia cu bacteria Helicobacter Pylori prin endoscopie.

     Atunci cand gastrita nu este controlata si tratata poate provoca ulcer gastric prin iritarea intermitenta cauzata de infectia bacteriana. Balonarea si gazele sunt de asemenea simptome recurente in aceasta conditie, care poate dura mai mult timp.

     In cazul in care simptomele sunt insotite de scaune negre sau colorate cu sange, este necesara o atentie medicala imediata pentru a preveni posibilele hemoragii interne.

     Tratamentul pentru ulcer gastric dar si pentru gastrita consta in doza tripla de antibiotic pentru ca infectia si sa remita, ulcerul sa se cicatrizeze iar presiunea abdominala si gazele sa se normalizeze.

 

 REMEDII NATURISTE

Printre principalele remedii naturale pentru gaze, care pot contribui la reducerea aspectului sau mirosului acestora sunt:

  1. Suc de lamaie(ajuta la eliminarea acizilor din alimente)si se recomanda inainte sau dupa masa.
  2. Apa calda (cand stomacul este deranjat puneti o carpa umezita in apa calda pe abdomen pentru relaxare astfel vor fi expulzate mai putin si gazele.
  3. Ceai de musetel (se bea o ceasca inainte si dupa masa pentru a ne relaxa intregul organism)
  4. Infuzie de anason(ajuta la reducerea crampelor stomacale si la eliminarea gazelor facil.
  5. Alimente fermentate(ajuta flora microbacteriana si promoveaza reducerea gazelor intestinale)
  6. Suplimente naturiste precum ENTEROSTOP (elimina disconfortul unui tranzit accelerat)
  7. Fennel 100cp 2/zi la masa

 

NOTA:  Sa se consume lichide si fibre!

 

Plantum @ Apr 14, 2017 +