LUMEA IN PERSPECTIVA-CATINA ALBA

Catina - beneficii extraordinare pentru sanatate

      Catina este un arbust spinos, care creste in apropierea raurilor si pe soluri nisipoase, frunzele, florile, fructele, uleiurile din semintele acesteia fiind folosite de secole in medicina traditionala. Exista sapte soiuri de catina, cele mai frecvente dintre ele sunt Hippophae rhamnoides (catina comuna), Hippophae salicifolia (Patachina frunze de salcie) Alte mai puțin frecvente sunt speciile de Hippophae gyantsensis, Hippophae litangensis si tibetana Hippophae. (Crusin Tibet) Alte doua specii, Hippophae Hippophae goniocarpa si neurocarpa, au fost raportate in China.

       In medicina naturista, exista multe utilizari si indicatii pentru catina.

     Frunzele si florile sunt folosite pentru tratarea artritei, ulcerelor gastrointestinale, guta, eruptii cutanate si iritatii. Ceaiul facut din frunza de catina contine vitamine si minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi. Ceaiul de catina este de obicei folosit pentru scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului seric, prevenirea si tratarea bolilor vaselor de sange si pentru  stimularea imunitatii. (vezi detalii)

    Boabele de catina sunt folosite pentru a preveni infectiile pielii, imbunatateste vederea si pot incetini procesul de imbatranire. Ceaiul este de obicei aplicat la arsuri solare pentru a reduce inflamatia si iritatia promovand in acelasi timp vindecarea.

    Uleiul din seminte de catina este utilizat pentru astm, angina pectorala, hiperlipidemia (colesterol ridicat), ca un antioxidant si ca expectorant. Ulei din catina alba este utilizat in medicina tradiționala pentru a incetini declinul agilitatii mentale asociate cu imbatranirea, de a reduce efectele secundare ale cancerului si pentru tratamentul in acest scop. Acesta poate fi utilizat pentru a trata boli ale tractului gastrointestinal, inclusiv ulcere, reflux gastroesofagian, dispepsie, disconfort gastric si constipatie. (vezi detalii)

      Catina este o sursa suplimentara de vitamine C, A si E, beta-caroten, minerale, aminoacizi si acizi grasi. Un studiu recent sugereaza ca uleiul din seminte de catina poate fi eficient pentru a ajuta la pierderea in greutate. cercetatorii chinezi au finalizat un studiu care arata ca extractul de ulei de catina poate reduce nivelul colesterolului, reduce angina pectorala si imbunatateste functia cardiaca la pacientii cu boli de inima.  (vezi detalii)

      Uleiul de catina sau ceaiul din fructe de padure pot fi folosite pentru o varietate de boli de piele, studiile stiintifice indicand faptul ca aceasta poate avea unele proprietati antibiotice. Extractele pot fi folosite pentru acnee, rozacee, muscaturi de insecte si arsuri solare. (vezi detalii)

       Catina este sursa sigura pentru protejarea ficatului , hraneste celula hepatica , detoxifica ficatul , stimuleaza sinteza de proteine in ficat . Este polivitaminizant si tonic retinian , regleaza metabolisum lipidic scade LDL si creste HDL . ( colesterolul bun si rau )

 

Masuri de precautie

      Exista mai multe masuri speciale de precautie si avertismente care trebuie luate in considerare atunci cand se utilizeaza catina. Nu exista suficiente date privind utilizarea catinei in timpul sarcinii. In prezent, se recomanda ca femeile insarcinate si mamele care alapteaza sa evite utilizarea  suplimentelor de catina pana cand sunt disponibile date suplimentare.

     Exista unele indicii initiale care arata despre catina ca are capacitatea de a incetini coagularea sangelui. In timp ce, in unele cazuri, acest lucru poate fi benefic, este important sa se evite folosirea acestui supliment cu cel putin 2 saptamani inainte de orice interventie chirurgicala programata pentru a reduce riscul de sangerare excesiva in timpul si dupa interventia chirurgicala.

Plantum @ Apr 25, 2017 +
Close