Supa crema de linte rosie - reteta pas cu pas

Supa crema de linte rosie - reteta pas cu pas



Esti in cautarea unei retete gustoase si sanatoase, ideala pentru zilele friguroase? Supa crema de linte rosie este un preparat pe care trebuie sa-l ai in vedere. E usor si rapid de facut, ingredientele sunt la indemana, iar rezultatul este, fara exceptie, delicios si satios. 

Pregateste-te sa-ti notezi ingredientele si vezi cum se prepara pas cu pas. Te avertizam ca are mari sanse sa devina preferata ta in anotimpul friguros.

 

Lintea rosie este cea mai potrivita pentru supe sau preparate cu consistenta cremoasa, deoarece se fierbe cel mai rapid dintre toate tipurile de linte si are un gust dulceag. 

Preparatele din linte pot fi pregatite in ziua in care doresti sa le servesti, deoarece nu trebuie inmuiata cu mult timp inainte, precum fasolea.

 

Ingrediente pentru supa crema de linte rosie: 

 

  • 2 cani de linte rosie ( cca 500 g )
  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • O ceapa
  • O telina micuta
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita de boia dulce
  • ½ lingurita de turmeric
  • 1 lingurita de cimbru uscat 
  • Ulei de masline
  • Smantana pentru servit ( optional )
  • 2 litri apa ( in functie de cat de cremoasa vrei sa iasa )
  • Sare si piper



Mod de preparare supa crema de linte rosie: 

 

Se pune lintea rosie la fiert in apa cu sare si se da in 2 clocoturi. Pe la jumatatea timpului ei de fierbere, se adauga legumele curatate si taiate grosier si se lasa la fiert la foc mic. 

Cand lintea si legumele s-au fiert, mixeaza bine totul cu ajutorul unui blender vertical. Optional, daca ti se pare ca supa nu are o consistenta cremoasa, poti trece toate ingredientele printr-o sita deasa. In general, un blender vertical care are un motor cu o putere mare isi face foarte bine treaba. 

Dupa gust, se potriveste cu sare, piper si turmeric. 

Se serveste fierbinte cu smantana si crutoane. 

 

Tipuri de linte. Calorii si beneficii

 

Lintea, un aliment bogat in antioxidanti, minerale si acid folic, este cea mai veche leguminoasa cu boabe, primele dovezi arheologice fiind descoperite in urma cu 13000 ani. Lintea furnizeaza organismului 26 g de proteine la 100 g de boabe, iar daca o combini cu o cereala, vei avea in farfurie proteine complete, de aceea este nelipsita din bucatariile celor care prefera o dieta vegetariana.

linte-rosie-plantum-ro

Lintea se gaseste in forme dintre cele mai diverse, principalele tipuri fiind: 

 

 

  • Lintea verde:

 

 

Are timpul de fierbere cel mai mare, aproximativ 35-45 de minute. Este ideala pentru salate calde sau umpluturi, deoarece isi pastreaza forma dupa fierbere. 

Lintea verde are un gust usor picant, contine fibre, vitamine B1, B8, B9 ( cunoscuta si sub numele de acid folic ), fier, potasiu, proteine si este bogata in molibden. 

 

 

  • Lintea rosie

 

 

Are un gust dulceag, se fierbe cel mai repede dintre toate sortimentele de linte, fiind cea mai potrivita pentru supe, pateuri vegetale, piureuri sau preparate cu consistenta cremoasa. Reprezinta o sursa excelenta de proteine, vitamine B, E, K sau minerale precum fier, zinc, potasiu, seleniu, magneziu, calciu. 

 

 

  • Lintea maro

 

Este cea mai raspandita varientate de linte, se fierbe cam in 20-30 de minute si isi pastreaza bine forma dupa fierbere. Se poate folosi pentru salate, supe, tocanite si in preparate cu orez. Culoarea poate varia de la kaki pana la maro inchis. Acest sortiment de linte se poate folosi si pentru germinare, in alimentatia raw. Germenii de linte contin un adevarat complex de nutrienti si vitamine. 

 

 

  • Lintea neagra

 

 

Se mai numeste si linte beluga, datorita asemanarii cu caviarul. Este saraca in grasimi, bogata in proteine, are cel mai ridicat continut de fier, dar si o aroma deosebita - seamana cu gustul de nuca. Este folosita in special in bucataria indiana. 

 

Indiferent de sortimentul de linte pe care alegi sa-l gatesti, este recomandat sa o introduci in regimul alimentar, deoarece aduce organismului minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete fara aport de grasimi. 

 

Top 7 beneficii ale lintei asupra sanatatii:

 

  • Consumul de linte previne tulburarile digestive prin continutul bogat in vitamine. Supa crema de linte reprezinta un antidot impotriva problemelor de digestie. 
  • Lintea te ajuta sa reduci nivelul de colesterol din organism datorita continutului mare de fibre. 
  • Lintea are efecte benefice asupra inimii si contribuie la mentinerea sanatatii ei, deoarece este bogata in acid folic, magneziu si fibre. 
  • Continutul mare de fier din linte este important pentru transmiterea oxigenului la nivelul organismului. 
  • Lintea poate combate foarte usor insomnia, asa ca daca ai probleme cu somnul stii ce sa faci pentru a avea nopti linistite si odihnitoare. 
  • Lintea poate incetini progresul bolii Alzheimer, una dintre bolile din ce in ce mai prezente in randul persoanelor varstnice. 
  • Lintea creste nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. Femeile aflate la menstruatie prezinta riscul de deficit de fier, care poate fi suplinit prin consumul de linte. 




Plantum @ Oct 14, 2019 +