Salată de PrazSalată de Praz


Ingrediente:
-4 fire de praz mare


-3 linguri de ulei din semințe de in


-2 linguri de oțet de mere cu miere și cătină


-sare roz de himalaya


-piper


-semințe de dovleac


-opțional: măsline


 Mod de preparare:
Prazul se curăță și se spală bine. Se taie apoi în bucăți de circa 5 cm lungime, care se pun la fiert într-un vas cu apă cu sare, în clocot (dacă prazul este prea gros, se taie și pe lung). se lasă la fiert cam 5-10 minute, până ce se moaie. Bucățile de praz se scot din apă și sunt ținute să se scurgă și să se răceasca. Se așează apoi într-un castron. Peste ele se toarnă sosul format din oțetul de mere cu miere și cătină, uleiul de in, sarea roz de himalaya și opțional piperul. Se amestecă ușor pentru a nu rupe prazul opărit care este fragil. În final se pot adăuga masline cărora li s-au scos în prealabil sâmburii (eventual au fost tăiate în jumătăți sau sferturi).


              Majoritatea ingredinetelor de mai sus se regăsesc în magazinul nostru online!
                                                                    POFTĂ BUNĂ!


 


Notă:
Inul este o plantă textilă, fibroasă cu frunze mici şi flori albastre, rareori albe şi cu fructe sub formă de capsulă care conţin în jur de 10 seminţe uleioase, din familia Linaceae, originară din zona mediteraneană, cultivată şi în România. Inul este folosit în industria textilă, iar în industria alimentară se folosesc seminţele ajunse la maturitate în scop fitoterapeutic.

Uleiul de in se obţine prin presarea la rece a seminţelor de in şi conţine: acizi graşi nesaturaţi Omega 3, 6 şi 9, acid oleic, acid linoleic, acid streatic, magneziu, mangan, potasiu, vitamina B complex etc. Uleiul are proprietăţi benefice atât pentru uz intern cât şi extern.
Oțetul de mere este adesea privit de mulți ca panaceu al tuturor lucrurilor bune. Se spune că dacă se ia o lingură sau două de oțet în fiecare zi, vindeca orice, de la guta la alergii, și chiar mai multe boli. Se spune că este important ca oțetul de mere pe care îl iei să fie organic și să aibă în el „mama” pentru ca să îți ofere beneficii maxime. Mama este o sferă de materie ațoasa care fie plutește la gâtul sticlei de oțet, fie se lasă la fund și este sursa gustului lui acru, fermentat.
Cătina are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant. Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: afecţiuni hepatie, oculare, răceli, viroze respiratorii, pojar, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, surmenaj, ulcer gastric, ateroscleroză.
Sarea de Himalaya roz este recunoscută ca fiind sarea cu cel mai înalt grad de puritate din lume. Cristalele de sare naturală din zona Himalaya s-au format în urmă cu 500 de milioane de ani ­şi se numară printre cele mai preţioase tipuri de sare de piatră.


Sarea s-a format pe fundul unei uriaşe mări preistorice care s-a micşorat ca urmare a mișcărilor tectonice iar în final a secat. În urma a rămas sarea,care astăzi se exploatează manual, cu cea mai mare grijă. Sarea de Himalaya este lipsită de poluarea specifică mărilor şi oceanelor actuale. De asemenea ea nu este rafinată şi nici iodată. Culoarea frumoasă, rozalie, a acestor cristale de sare este datorată conținutului de fier şi de mangan.


 


 

Plantum @ Nov 21, 2014 +