Leacuri din bătrâni pentru tuse dar si remedii rapide pentru tuse

Leacuri din batrani pentru tuse

 

 

 leacuri-pentru-tuse

Tusea reprezinta un act reflex prin care se elimina flegma, praful sau corpurile straine de pe tractul respirator. Cel mai frecvent, tusea apare ca urmare a inflamatiei bronhiilor in cursul unei raceli, gripe sau infectii produse de virusuri sau bacterii, dar ea poate fi provocata si de factori alergici sau de afectiuni nervoase.

 Remedii naturiste pentru tuse

De cele mai multe ori tusea este la inceput seaca (in primele 1-2 zile), apoi ea se insoteste de expectoratie. Este indicat sa incepeti tratamentul dupa ce tusea devine productiva, administrand remediile seara, inainte de culcare pentru a nu avea probleme peste noapte. Nu este recomandat sa luati nici un remediu in timpul zilei daca tusea nu este grava deoarece altfel flegma nu va putea fi eliminata.

Un leac din bătrâni sau remediu pentru tuse seacă ar fi așa: 

- Puneti pe piept comprese fierbinti sau cataplasme calde cu cartofi fierti in coaja si zdrobiti, cu faina de mustar sau cu flori de fan introduse intr-un saculet de panza si inmuiate in apa fierbinte.

- Tineti in gura o bucatica de radacina de tataneasa, sugand-o ca pe o bomboana pentru a se extrage principiile active din planta. Aceste principii regenereaza epiteliul tractului respirator, calmeaza tusea si favorizeaza expectoratia, tratamentul fiind util mai ales in tusea seaca si iritanta, in faringite si amigdalite.

Daca va e lene sa faceti ce faceau aia batranii, puteti apela la un tratament pentru tuse, din plante, mai adaptat zilelor noastre si usor de utilizat, respectiv Sirop de Tuse cu cimbru si primula. L-ai cumparat, l-ai desfacut. il consumi timp de 7 zile, la revedere tuse.

 

                                           sirop de tuse cu cimbru si primula

 

 

 

 

Remedii naturiste pentru Tusea rebela

- Acest tip de tuse este cauzat cel mai frecvent de raceli. Un leac batranesc este ceaiul din stiuleti de porumb care se bea in loc de apa. Spalati un stiulete cu boabe cu tot si puneti-l la fiert intr-un litru de apa. Cand lichidul incepe sa se coloreze, se strecoara si se bea caldut, tusea disparand dupa 2-3 zile.

- Un alt leac batranesc se prepara asa, puneti intr-o sticla de plastic de 5 litri straturi alternatice groase de 1 cm de zahar, frunze de podbal si frunze de patlagina, pana se ajunge la gatul sticlei. Turnati apoi vin rosu pana se umple sticla si lasati la macerat timp de 20 de zile, la temperatura de 18 grade. Completati cu vin daca acesta scade pe parcursul perioadei. Dupa macerare preparatul se strecoara si se pune in sticle inchise la culoare, la loc intunecos si rece. Se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi, inainte de mese. Daca tusea este rebela se ia cate o lingurita de lichid din ora in ora, pana tusea dispare de tot. Durata de vindecare este de maximum 3-5 zile.

- Un alt remediu pentru tuse si raceli il reprezinta Uleiul de Oregano salbatic cu 80% Carvacrol. Nu e foarte placut la gust dar cu asta se rezolva multe rele din organism, iar pentru tuse si raceala poti sa il inghiti in capsule vegetale goale ( pui 5-6 picaturi intr-o capsula ) si daca mai faci si inhalatii cu el, meriti aplauze ( pui 5-6 picaturi intr-un bol cu apa fierbinte , iti pui un prosop pe cap, inhalezi aburii de oregano maxim 10 minute )

 

 

Tusea din bronsita acuta si cronica

- Luati de 4 ori pe zi cate 2 lingurite de flori zdrobite de banutei (Bellis perennis) amestecate cu miere lichida.

  • Pentru calmarea tusei din bronsita cronica se iau zilnic 6-10 lingurite de sirop de brad preparat la rece in miere. Acest preparat are efecte dezinfectante, calmante si ajuta la regenerarea tesuturilor lezate de infectii. Suplimentar se face gargara cu doua lingurite de tinctura de muguri de brad diluate intr-un sfert de pahar de apa.

 

 

Leacuri din batrani pentru Tusea banala

- Fierbeti o lamaie la foc moale timp de 10 minute (prin fierbere, lamaia se inmoaie astfel ca din ea se va obtine o cantitate mai mare de suc). Taiati lamaia in doua si stoarceti sucul ei intr-un pahar. Adaugati 2 linguri (30 g) de glicerina, agitati bine, apoi umpleti paharul cu miere. Se va administra o lingurita din siropul obtinut dupa accesele de tuse din timpul zilei, cate o lingurita la culcare si una noaptea, in cazul in care va treziti din cauza tusei sau 6 lingurite pe zi (dimineata dupa sculare, inainte de pranz, dupa masa de pranz, la cateva ore dupa aceasta, apoi la cina si la culcare) daca suferiti de o tuse rebela.

- Se ia de 3-4 ori pe zi cate o lingurita de tinctura de rasina, amestecata cu o lingura de miere lichida. Este un excelent calmant, dezinfectant si stimulent imunitar pentru zona gatului.

- Contra tusei din guturai se iau 5-6 lingurite pe zi de sirop de hrean, care se inghite incet, lasandu-l sa actioneze la nivelul gatului. Suplimentar se face gargara cu 3 lingurite de tinctura de hrean la un sfert de pahar de apa.

- Puneti 4 linguri de piper negru macinat in 0,5 litri de rachiu tare sau de spirt alimentar diluat cu apa. Lasati la macerat minim 5 zile, apoi filtrati preparatul. Puneti o lingurita de macerat intr-un pahar cu apa si amestecati. De cate ori simtiti nevoia sa tusiti, luati cate o inghititura mica. Preparatul anesteziaza terminatiile nervoase a caror iritare genereaza tusea, iar gatul va fi dezinfectat.

- Masati fruntea, gatul si pieptul cu ulei de cimbru de cultura, eucalipt sau busuioc. Uleiurile volatile ale acestor plante se iau si intern, cate 1-3 picaturi la o lingurita de miere.

Faceti frectii energice ale spatelui si cefei pacientului cu 3-4 lingurite de spirt sau alcool camforat, timp de 15 minute. Inveliti apoi bolnavul foarte bine, lasandu-l sa transpire cateva minute. Substantele volatile din camfor patrund prin piele si ajung pana la arborele bronsic si plamani, calmand inflamatia si oprind tusea. Daca nu gasiti in farmacii alcool camforat il puteti inlocui cu alcool sanitar in care dizolvati 30 de picaturi de ulei volatil de menta (pentru 100 ml alcool).

 

  

 Provocarea expectoratiei

- Pentru provocarea expectoratiei cel mai puternic remediu este sucul antitusiv preparat din ceapa. Aceasta drege gatul si plamanii, calmeaza tusea si elimina infectia respiratorie. Puneti la fiert 2 cepe intregi, cu tot cu coaja, intr-o cana si jumatate de apa, timp de 15 minute. Beti decoctul obtinut cat mai cald, indulcit sau nu, pe stomacul gol. Daca supravietuiti gustului acestui elixir, sigur va vindecati.

- Un alt remediu cu efect expectorant se obtine prin fierberea a 2 catei de usturoi tocati in 1/8 litri de apa, timp de 10 minute. Adaugati apoi 3 linguri de zahar (la fierbere) sau 1-2 linguri cu miere (dupa fierbere). Lasati apoi la racit, strecurati si luati cate o gura de preparat.

- Preparati un ceai din 10 parti radacina de lemn-dulce, 10 parti anason, 20 de parti muschi de Islanda, 30 parti radacina de nalba mare si 30 parti frunze de podbal. Infuzati 1-2 linguri din acest amestec intr-o cana cu apa si beti cate o cana de 2-3 ori pe zi, cu inghitituri mici. Are un excelent caracter expectorant.

Tusea cu febra - faceti bai din ce in ce mai calde (de la 33 la 39 grade Celsius) la brate si la picioare. Dupa aceasta aplicati pe piept cataplasme calde cu branza de vaci sau cu cartofi.

In tusea grea, cu multe secretii cele mai bune rezultate le da decoctul de trei-frati-patati. Puneti o lingura de planta intr-o cana cu apa si fierbeti vreme de 5 minute la foc mic. 

Tusea cu secretii abundente

- Uleiul de oregano salbatic cu 80% carvacrol calmeaza tusea si fluidifica secretiile bronsice, usurand respiratia. Se iau intern cate 2-3 picaturi intr-o lingurita de miere de 3 ori pe zi., minim 7 zile. De asemenea uleiul de oregano salbatic cu 80% carvacrol se mai poate folosi in inhalatii, adaugat intr-un bol cu apa fierbinte, patrund pe caile respiratorii in plamani odata cu aerul inspirat, dar si prin piele, exercitandu-si astfel foarte rapid efectele binefacatoare.

Plantum @ Aug 29, 2014 +