Uleiul de cocos - Ghid complet de beneficii si intrebuintari

 ulei-de-cocos-extravirgin-beneficii-si-intrebuintari

 

Un superaliment in adevaratul sens al cuvantului - asa am putea descrie, pe scurt, uleiul de cocos. Peste 1500 de studii stiintifice ii atesta beneficiile atat in alimentatie, cat si in cosmetica si il plaseaza in topul celor mai sanatoase alimente de pe planeta.

 

Am pregatit pentru tine un ghid complet in care vei descoperi care este, de fapt, secretul uleiul de cocos, ce beneficii aduce acesta pentru sanatate, dar si 2 pasi simpli care te vor ajuta sa alegi intotdeauna cel mai bun ulei de cocos.

 

Acidul Lauric - ingredientul minune din uleiul de cocos

 

Uleiul de cocos este compus din trei tipuri de acizi grasi benefici organismului uman: acidul lauric, acidul caprilic si acidul capric. Principalele beneficii ale uleiului de cocos se datoreaza, insa, acidului lauric.

 

Ce este acidul lauric?

 

Acidul lauric este principalul acid gras saturat din uleiul de cocos si se gaseste in proportie de aproximativ 50% in compozitia acestuia.

 

Ca sa ne dam seama cam cat de bogat in substante nutritive este acesta, il putem compara cu laptele matern al femeilor. Acesta este considerat una dintre cele mai puternice si eficiente substante, deoarece este capabil sa protejeze sistemul imunitar subdezvoltat al bebelusului impotriva bacteriilor ce i-ar putea fi fatale.

 

Laptele matern este singura sursa naturala de acid lauric care contine o cantitate egala cu cea din uleiul de cocos.

 

Cum functioneaza acidul lauric?

 

Odata ajuns in organism, acidul lauric se transforma intr-o alta substanta, numita monolaurin. Acesta este momentul in care corpul nostru incepe sa beneficieze cu adevarat de efectele uleiului de cocos.

 

 

  • Efect antimicrobian si antiviral

 

 

Deseori, uleiul de cocos este recomandat in cazul racelilor si gripelor. Acest fapt se datoreaza monolaurinului, care actioneaza ca un puternic agent microbian, distrugand microorganismele daunatoare. Tot monolaurinul este eficient in cazul infectiilor cu herpes, pojar sau stomatita.

 

 

  • Alternativa naturala la antibiotice

 

Rezistenta la antibiotice reprezinta o problema grava de sanatate publica, ce acapareaza treptat intreaga lume. Pe scurt, asta inseamna ca din ce in ce mai multe bacterii si virusuri au devenit imune la antibioticele cu care au fost tratate pana in prezent.

 

Din aceasta cauza avem nevoie de cat mai multe alternative naturale la antibiotice. Monolaurinul este un excelent inlocuitor, deoarece distruge bacteriile daunatoare din organism, fara sa le afecteze pe cele bune (probioticele).

 

 

  • Sprijin in sindromul oboselii cronice

 

Sindromul oboselii cronice se manifesta printr-o stare continua de oboseala extrema, care dureaza mai mult de sase luni. Atunci cand nu este tratata, oboseala cronica poate afecta memoria, concentrarea si nivelul de energie. Monolaurinul se foloseste cu succes in tratarea cazurilor de oboseala cronica.



Monolaurinul este un agent vital pentru sustinerea sistemului imunitar si protejarea organismului. Dupa cum am mentionat anterior, acesta este produs de organism dupa ingerarea acidului lauric. Iar cea mai buna sursa de acid lauric, dupa laptele matern, este uleiul de cocos.



Alege cel mai bun ulei de cocos in 2 pasi:

 

Desi popularitatea sa l-a adus pe rafturile tuturor magazinelor naturiste, farmaciilor si chiar ale supermarketurilor, majoritatea acestor produse sunt de calitate indoielnica. Din fericire, nu este deloc dificil sa alegi un ulei bun de cocos, daca urmezi pasii urmatori:

 

Pasul 1: Alege intotdeauna un borcan de sticla

 

Primul pas in evitarea uleiului de cocos de slaba calitate este simplu: stai departe de ambalajele de plastic. Plasticul cauzeaza scurgeri de toxine in interiorul produsului ambalat.

 

Pasul 2: Verifica eticheta

 

Din pacate, la fel ca orice alt ulei, si uleiul de cocos este de mai multe feluri. De aceea, vom verifica intotdeauna eticheta pentru urmatoarea denumire:

 

Ulei de cocos organic virgin nerafinat/raw

 

Acesta este singurul tip de ulei de cocos pe care trebuie sa il cautam. Este cel care ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate, iar procesul sau de extragere ii pastreaza proprietatile intacte. Are cel mai inalt nivel de antioxidanti si este cel mai calitativ. Se foloseste atat in scop cosmetic cat si pentru gatit. Descopera mai multe aici.

 

Ulei de cocos rafinat

 

Daca nu citim cu atentie eticheta, atunci cu siguranta vom descoperi acasa ca am cumparat un ulei de cocos rafinat, deoarece acesta nu are nici miros si nici gust. Din pacate, nici nu aduce aceleasi beneficii precum cel nerafinat.

 

Ulei de cocos fractionat

 

Uleiul de cocos fractionat se va gasi mereu in stare lichida, insa nu este potrivit pentru uz alimentar. Nu contine beneficiile uleiului nerafinat.



Uleiul cu un nivel scazut de acid lauric - “apa de ploaie”

 

Am vorbit deja despre acidul lauric si beneficiile sale pentru organism. Fiind cel mai important component al uleiului de cocos, si totodata sursa majoritatii beneficiilor acestuia, este primul lucru pe care trebuie sa il verificam atunci cand alegem un ulei de cocos.

 

Primul indiciu ca uleiul de cocos pe care dorim sa il cumparam este de slaba calitate este compozitia sa saraca in acid lauric. De aceea, vom verifica intotdeauna eticheta si vom cauta sa vedem cat la suta din uleiul respectiv este acid lauric.

 

Un alt indiciu ca uleiul de cocos este indoielnic si nu contine indeajuns acid lauric este pretul suspicios de mic.

 

Uleiul de Cocos Organic Extra Virgin Jeeva este singurul din Romania care contine o concetratie de 52% acid lauric si Certificare Kosher.

 

Odata ce am ales cel mai bun ulei de cocos, e timpul sa aflam cum ne va ajuta acesta.

 

 

Beneficiile uleiului de cocos

 

La prima vedere, cresterea in popularitate a uleiului de cocos poate parea benefica. Il gasim pe rafturile tuturor magazinelor naturiste, farmaciilor si supermarketurilor. Din pacate, la fel ca orice alt ulei de pe piata, si uleiul de cocos este de mai multe feluri, unele mai calitative, altele mai putin.

 

irgin, extravirgin, presat la cald sau rece, rafinat sau nerafinat.

 

Este foarte important sa cunoastem diferentele dintre tipurile de ulei de cocos.



Accelereaza metabolismul si ajuta la slabit

 

Atunci cand vine vorba despre pierderea kilogramelor in plus, uleiul de cocos este cea mai buna sursa de grasime pe care o poti adauga in dieta. Spre deosebire de alte uleiuri, acesta contine un tip special de acizi grasi, numite trigliceride cu lant mediu, care sunt procesate diferit de catre organism.

 

Trigliceridele cu lant mediu sunt asimilate rapid de organism si ajung direct in ficat, crescand astfel arderile de energie.

 

De asemenea, acesti acizi grasi confera senzatia de satietate si te ajuta sa consumi mai putine calorii fara sa iti dai seama.

 

Asigura o digestie sanatoasa

 

O digestie sanatoasa inseamna o mai buna absorbtie a mineralelor, nutientilor si vitaminelor. Uleiul de cocos ajuta organismul sa absoarba eficient mineralele liposolubile (care se dizolva in grasime) precum magneziul si calciul.

 

Ideal pentru oase puternice

 

Dupa cum am mentionat anterior, uleiul de cocos joaca un rol important in absorbtia calciului, vital pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor. De asemenea, este foarte bun pentru prevenirea osteoporozei si protejeaza oasele de efectele nocive ale radicalilor liberi.

 

Sprijina sanatatea inimii

 

In ciuda continutului sau bogat in grasimi saturate, uleiul de cocos ajuta la cresterea nivelului colesterolului bun din sange (HDL) dar si la scaderea nivelului colesterolului rau (LDL).  Astfel, contribuie atat la prevenirea bolilor de inima dar si la tratarea acestora.

 

Mentine echilibrul hormonal

 

Acidul lauric are un rol vital in echilibrarea hormonilor din organism. Este benefic in special in cazul femeilor aflate la menopauza, deoarece ajuta la conservarea estrogenului.

 

Reduce nivelul stresului

 

Uleiul de cocos pur este folosit in aromaterapie pentru reducerea stresului de zi cu zi.

In plus, studiile au demonstrat ca un consum zilnic de ulei de cocos poate preveni depresia cauzata de stres.

 

Protejeaza si grabeste vindecarea ranilor

 

Atunci cand este aplicat peste plagile deschise, uleiul de cocos formeaza un strat chimic care sigilieaza rana si nu permite prafului, fungilor sau bacteriilor sa patrunda in organism.

 

Pentru o piele frumoasa, tanara si sanatoasa

 

Uleiul de cocos este bogat in acizi grasi ce ajuta la restabilirea echilibrului dintre acizii grasi saturati si nesaturati din celulele pielii. In plus, contribuie la regenerarea pielii, la prevenirea ridurilor si protejeaza tenul de razele solare. De asemenea, uleiul de cocos stimuleaza productia de colagen, ducand la o piele ferma si neteda.

 

Scut antimicrobian

Datorita continutului sau bogat in acid lauric, capric si caprilic, uleiul de cocos are proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Organismul nostru transforma acidul lauric in monolaurina, care protejeaza organismul impotriva infectiilor cu virusi si bacterii. Totodata, uleiul de cocos este si un bun dezinfectant, datorita proprietatilor sale antimicrobiene.

 

Protectie impotriva razelor solare

Uleiul de cocos in stare pura functioneaza ca o crema cu factor mic de protectie solara. Studiile au demonstrat ca odata aplicat pe piele, acesta blocheaza 20% din razele ultraviolete.

 

Pentru o dantura sanatoasa

 

Gargara cu ulei de cocos a devenit din ce in ce mai populara. Aceasta ucide bacteriile din cavitatea bucala, responsabile pentru respiratia urat mirositoare si contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase.

 

Util in tratarea diabetului

 

Uleiul de cocos este o sursa de grasime ideala pentru cei care sufera de diabet. Acesta ajuta la echilibrarea glicemiei si imbunatateste productia de insulina a organismului, ameliorand astfel simptomele bolii.



Un ulei de cocos de buna calitate, virgin, nerafinat si bogat in acid lauric va aduce organismului tau toate beneficiile despre care am vorbit in acest articol si mult mai multe.

 

Uleiul de Cocos Organic Extra Virgin Jeeva este singurul din Romania care contine o concetratie de 52% acid lauric, dar si certificari Kosher, The Vegan Society, Soil Association Organic si Vegetarians Society.



Plantum @ May 01, 2019 +