Ce este Lycopene?
Licopina este un antioxidant de înaltă calitate, cu efecte antitumorale, fiind extrasă din Tomate.
Licopina este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor, ea protejează organismul împotriva daunelor radicalilor liberi si este în strânsă legătură cu îmbunătățirea funcției autoimune.
Ce beneficii oferă Lycopene?
- Benefic în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, plămâni și piele, în cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal.
- Reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidența infarctului miocardic scade cu 20-50%.
- În administrarea de licopină se pun mari speranțe pentru prevenirea bolilor degenerative și a maladiei Alzheimer.
Ce arată studiile despre Lycopene?
Licopina amplifică efectul luteinei în patologia oculară cu consecințe deosebite în ceea ce privește scăderea, încetinirea sau stoparea degenerării maculare.
Licopina se caracterizează printr-o mare capacitate antioxidantă, aceasta inactivând oxigenul singular (engl. = singlet), radicalii hidroxil şi cei peroxid. Cancerul şi alte boli cronice sunt legate de stresul oxidativ, antioxidanții protejând de daunele cauzate de radicalii liberi. Studiile in vitro indică faptul că licopina are cea mai mare activitate antioxidantă dintre toate carotenoidele. Ea are abilitatea de a inhiba oxidarea ADN-ului, peroxidarea lipidelor și inhibă oxidarea colesterolului LDL ( Low-Density Lipoprotein – colesteol rău).
Capacitatea licopinei de a inactiva oxigenul singular (engl.= singlet) este de două ori mai mare decât a beta-carotenului şi de 10 ori mai mare comparativ cu capacitatea antioxidantă a alfa-tocoferolului.
Licopina determină scăderea concentrației de colesterol la nivelul țesutului hepatic prin inhibarea activității HMG-reductazei (3-hidroxi-3-metilglutaril-reductaza), enzimă cheie în biosinteza colesterolului.
Numeroase studii, atât epidemiologice cât şi pe animale, au demonstrat faptul că suplimentarea dietei cu licopină reduce riscul apariției unor diverse tipuri de cancer, cum ar fi cel al cavității bucale, al esofagului, al colonului, al cancerul de sân și a celui de prostată.
În 1995, un studiu de șapte ani pe 45.000 de voluntari a arătat că licopina reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de prostată.
În 1999, Jurnalul Institutului Național al Cancerului (JNCI, Oxford, UK ) a publicat o revizuire a 72 de studii epidemiologice care au examinat legăturile dintre riscul de cancer, consumul de roșii și produse pe bază de roșii și nivelurile de licopină din sânge. Astfel, 57 de studii au raportat o asociere inversă între consumul de tomate sau nivelul de licopină din sânge și riscul diferitelor forme de cancer.
Dovada unui efect benefic a fost mai evidentă în cazul cancerului de prostată, de plămâni și de stomac, dar beneficiile au fost, de asemenea, semnificative și pentru cancerele pancreasului, colonului, rectului, esofagului, gurii, sânului și uterului.
Rezultatele unui alt studiu prezentat în aprilie 1999 la reuniunea Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului din Philadelphia, au sugerat că licopina poate să nu fie numai protector împotriva cancerului de prostată, dar poate avea un rol și în tratamentul său.