Cancerul tiroidian5 produse.

Arata 1 - 5 din 5 produse
Arata 1 - 5 din 5 produse

CE ESTE CANCERU TIROIDIAN?

Cancerul tiroidian, desi rar reprezinta cea mai frecventa neoplazie endocrina.
Glanda tiroida normala este formata din 2 tipuri de celule: celule foliculare (concentreaza iodul si produc hormonii tiroidieni; reprezinta originea atat pentru cancerul tiroidian bine diferentiat, cat si pentru cancerul tiroidian anaplazic) si celule parafoliculare (care produc calcitonina; reprezinta originea carcinomului tiroidian medular). Tumorile maligne ale tiroidei pot aparea la orice varsta ,media in momentul diagnosticului fiind de 50 ani.Femeile sunt de 2 ori mai frecvent afectate decat barbatii.

Factori de risc

Printre cei mai importanti factori de risc se numara deficitul de iod, antecedente de iradiere locala (iradierea ''in manta'' pentru boala Hodgkin), expunerea accidentala la radiatii, istoricul personal de gusa, istoricul familial de boala tiroidiana.

In cancerele tiroidiene medulare, factorul genetic joaca un rol important (carcinoamele medulare familiale,neoplazia endocrina multipla: MEN 2a -cancere tiroidiene, feocromocitoame si hiperparatiroidism, MEN 2b -carcinoame medulare, feocromocitoame si neurinoame).
Expunerea la radiatii este un factor etiologic important, riscul crescand liniar cu gradul acesteia.Cu cat expunerea se produce la o varsta mai mica, cu atat creste riscul de aparitie a tumorii.

SIMPTOME SI MANIFESTARI CLINICE IN CANCERUL GLANDEI TIROIDE

Semnele si simptomele acestei maladii sunt variate si depind de dimensiunile si localizarea procesului tumoral, afectarea sau nu a capsulei tiroidiene, infiltrarea tesuturilor si organelor adiacente ,prezenta metastazelor regionale, prezenta metastazelor la distanta: ragusala sau alte modificari ale vocii in urma invaziei nervului laringeu recurent, disfagie, dispnee, tuse seaca, durere.
Majoritatea cancerelor tiroidiene se prezinta sub forma unor noduli tiroidieni. Riscul de cancer la un pacient din populatia generala cu nodul tiroidian este de 10%. Acest risc ajunge la 35% la persoanele expuse la radiatii in copilarie.

DIAGNOSTICUL PARACLINIC

Ecografia tiroidiana este o metoda utilizata pe scara larga pentru evaluarea nodulilor tiroidieni. Modificarile ecografice sugestive (insa nu diagnostice) pentru malignitate sunt :prezenta microcalcificarilor ,margini neregulate , absenta haloului periferic,hipoecogenitatea, circulatia crescuta intranodulara.
Scintigrafia glandei tiroide: prezenta focarelor "reci" atentioneaza asupra unei posibile malignitati; 5-8% din nodulii reci sunt maligni.
Biopsia aspirativă cu ac subţire: permite prelevarea materialului celular cu examen
citologic si reprezinta standardul de aur al diagnosticului diferential preoperator. 

Clasificarea histopatologica:
1. Cancer tiroidian care se dezvoltă de la nivelul epiteliului folicular:
- Carcinoame bine diferențiate - includ cancerul papilar și cancerul folicular;
- Carcinoame slab diferențiate; 
- Carcinoame nediferențiate (carcinom anaplazic).
2. Cancer care se dezvoltă de la nivelul celulelor parafoliculare
- Carcinomul medular.

Agresivitatea clinica creste de la carcinoamele bine diferentiate (papilar,folicular) la cele cu grad intermediar de diferentiere (medular) si nediferentiat (carcinomul anaplazic).