Cancerul pulmonar9 produse.

Arata 1 - 9 din 9 produse
Arata 1 - 9 din 9 produse

CE ESTE CANCERUL PULMONAR?
Cancerul pulmonar este un tip de cancer care se dezvolta din inmultirea necontrolata a unor celule de origine pulmonara, in interiorul plamanilor. Cancerul pulmonar curma mai multe vieti decat cancerul de colon, de prostata, de san si ovarian laolalta. Riscul de cancer pulmonar creste odata cu varsta si cu numarul de tigari fumate.

Medicii cred ca fumatul provoaca cancer pulmonar din cauza deteriorarii celulelor plamanilor. Cand inhalati fumul de tigara, care este plin de substante cauzatoare de cancer (cancerigene), modificarile in tesutul pulmonar incep aproape imediat. 

SIMPTOME SI CAUZE
Cancerul pulmonar de obicei nu determina semne si simptome in stadiile incipiente. Acestea apar numai atunci cand boala este avansata. Semnele si simptomele cancerului pulmonar pot include o tuse cronica cauzata de fumat, tuse cu sange, chiar si in cantitate mica, respiratie greoaie, dureri in piept si harait in piept, raguseala continua, pierdere in greutate inexplicabila, durere osoasa si de cap, oboseala.

O serie de factori pot creste riscul aparitiei de cancer pulmonar. Unii factori de risc pot fi controlati, de exemplu, prin renuntarea la fumat. Factorii de risc sunt: fumatul activ sau pasiv, expunerea la azbest si alte substante chimice, antecedente de cazuri in familie, excesul de alcool. 

DIAGNOSTIC 

In cazul in care exista motive sa credeti ca ati putea avea cancer pulmonar, medicul va poate recomanda efectuarea unor investigatii: radiografie pulmonara respectiv CT de torace, bronhoscopie cu biopsie, de ex. sputa, analize de sange.

Odata ce cancerul pulmonar a fost diagnosticat, medicul va lucra pentru a determina stadiul bolii. Testele includ investigatii imagistice: CT (computer tomograf), RMN (rezonanta magnetica nucleara), PET (tomografie cu emisie de pozitroni) si scintigrafia osoasa (scanarea oaselor). Nu orice test este adecvat pentru fiecare persoana, insa discutati cu medicul despre procedurile potrivite pentru dvs.

TRATAMENT CANCER LA PLAMANI
In functie de tipul si de stadiile cancerului pulmonar, se stabileste tratamentul corespunzator. 

Cancerul pulmonar este de doua tipuri mari, bazate pe aspectul celulelor canceroase analizate sub microscop: cancer pulmonar cu celule mici (circa 20% din cazuri) si cancer pulmonar fara celula mica (75% din cazuri – carcinoame scuamoase sau epidermoide, adenocarcinoamele si cancerul cu celula mare). 
Stadiile cancerului pulmonar sunt:

Stadiul I: Cancerul este limitat la plamani si nu s-a extins la ganglionii limfatici. Tumora este, in general, mai mica de 5 cm in diametru.

Stadiul II: Tumora la acest stadiu poate fi mai mare de 5 cm sau putem vorbi despre o tumora mai mica, dar care implica structurile din apropiere, cum ar fi peretele toracic, diafragma sau invelisul din jurul plamanilor (pleura). Cancerul poate fi, de asemenea, extins la ganglionii limfatici din apropiere.

Stadiul III:
 Tumora la acest stadiu poate fi foarte mare si poate invada alte organe din apropierea plamanilor. Este posibil ca aceasta etapa sa indice si o tumora mai mica, dar insotita de celulele canceroase in ganglionii limfatici situati mai departe de plamani.

Stadiul IV:
 Cancerul s-a extins si la celalalt plaman sau s-a extins si in alte parti ale corpului (ficat, oase, creier). Cancerul pulmonar cu celula mica este uneori descris ca fiind limitat sau extensiv. Limitat inseamna ca celulele canceroase sunt limitate la un singur plan de iradiere pulmonara, restul fiind cazurile extinse.