Ceai de Cretisoara 5 produse.

Arata 1 - 5 din 5 produse
Arata 1 - 5 din 5 produse

Ceai de Cretisoara 

Despre cretisoara:

Este o planta medicinala perena ce face parte din familia Rosaceae ce este cunoscuta in popor si sub numele de brumarie, plasca sau umbrarul-doamnei. Se intalneste cu precadere prin fanete, pasuni, livezi, tufarisuri sau pe la marginile de padure.

Din punct de vedere compozitional, cretisoara are un continut bogat in flavonozide, saponine, taninuri galice, steroli, carotenoide (beta-caroten, luteina), acid salicilic, substante grase (acizi palmitic si stearic), saruri minerale, acid salicilic si saruri minerale.

Ceai de cretisoara beneficii

Poate reprezenta un remediu naturist excelent pentru femeile ce se confrunta cu sangerari menstruale abundente.

Taninurile, acei compusi vegetali prezenti in compozitia cretisoarei au puternice efecte hemostatice si astringente ce ajuta in cazul in care deseori avem o menstruatie abundenta prin normalizarea fluxului sangvin la nivelul uterului sau in caz de metroragie - când avem episoade de sângerarea menstruală între menstruații. 

Compusii precum acidul salicilic și quercetina au efecte de calmarea a durerii si antispastice, reduc crampele menstruale datorita actiunii analgezice.

Ceaiul de cretisoara poate reduce bufeurile, transpiratiile nocturne, schimbarile de dispozitie sau starile de anxietate ce sunt asociate menopauzei. In plus, mentine balanta echilibrata intre progesteron si estrogen. Pe masura ce imbatranim, in cazul femeilor tendinta este de a produce mai mult estrogen și mai puțin progesteron, conducand la un dezechilibru hormonal, insa ceaiul de cretisoara stimuleaza producția de progesteron si poate combate diverse simptome asociate menopauzei.

Ar putea fi de ajutor in caz de infertilitate la femei. Cretisoara este de ajutor prin stimularea productiei de hormoni si prin protejarea sistemului genital feminin. De asemenea, contribuie la producerea de ovule si stimuleaza fecundatia, are un rol important in mentinerea sarcinii predispuse la avort spontan dar si la desfasurarea normala a sarcinii.

Ceaiul de cretisoara poate avea efect benefic asupra diferitelor afectiuni ale cavitatii bucale. Gargarele cu infuzie de cretisoara pot fi foarte benefice in caz de stomatite aftoase sau gingivite gretie efectului hemostatic si antiinflamator din compozitie.

Sustine sanatatea sistemului gastrointestinal.  Acidul salicilic din compozitie are efect stimulator asupra digestiei, intareste sistemul digestiv si inlatura crampele stomacale. 

Ceaiul de cretisoara este cel mai eficient remediu pentru diaree infectioasa sau neinfectioasa. Continutul ridicat de tanin si efectul astringent ajută la uscarea secrețiilor apoase excesive care apar în cazurile de diaree.

Mentine pielea frumoasa si sanatoasa. Complexul de tanin si flavonoide au proprietati astringente si antioxidante care protejeaza impotriva stresului oxidativ, ajuta la tonifierea si la repararea pielii deteriorate prin combaterea diverselor eczeme, rani sau roseata, asigurand o piele sanatoasa.

Este un adjuvand in curele de slabire. Suprima apetitul si stimuleaza productia de enzime digestive.

Ceai de cretisoara - mod de administrare

Intern:

Pulberea cu administrare sublinguala– planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.

Maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Ceai de cretisoara contraindicatii

Nu se recomanda persoanelor cu hipersensibilitate la aceasta planta sau celor care au hipercoagulabilitate sanguina.