Vitamine Copii17 produse.

Arata 1 - 17 din 17 produse
Arata 1 - 17 din 17 produse

Tot ce trebuie sa stim despre vitaminele si mineralele necesare copiilor

Un copil are nevoie de multe lucruri pentru a creste frumos si sanatos. Pe langa un mediu linistit si curat, pe langa o educatie buna, un copil are nevoie de alimentatie sanatoasa, miscare si un aport zilnic de vitamine si minerale. Desigur, o parte dintre ele, daca vorbim despre un deficit, trebuie administrate conform specificatiilor medicului pediatru. Insa un plus de vitamina C de exemplu, poate fi administrat in special in anotimpul rece. Putem sa le oferim celor mici acadele ce contin multe dintre vitaminele necesare pentru o imunitate buna si pentru a face fata virusurilor si bacteriilor.

Dar sa vedem, pe rand, ce sunt vitaminele, mineralele si care sunt acestea.

Vitaminele

Vitaminele sunt micronutrienti esentiali pentru bunastare in general, dar in special pentru crestere. Atentie deci la posibilele deficiente la copii. O alimentatie bogata in toate microelementele necesare, asa cum am amintit mai sus, este esentiala pentru o crestere sanatoasa si corecta. Si, in unele cazuri, este posibil sa se recurga la utilizarea suplimentelor ad-hoc.

Vitaminele sunt micronutrienti esentiali pentru crestere, esentiali pentru sanatatea organismului: intaresc sistemul nervos, cresc rezistenta la infectii, protejeaza impotriva actiunii radicalilor liberi si ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive.

Introducerea lor prin alimentatie este de o importanta fundamentala, deoarece aceste elemente nu pot fi sintetizate de organism. Cu toate acestea, dietele copiilor sunt adesea sarace in fructe si legume, precum si peste si carne, care sunt cele mai importante surse alimentare de vitamine. Aceste obiceiuri alimentare incorecte au repercusiuni grave atat asupra dezvoltarii, cat si asupra sanatatii viitoare a copilului, intrucat predispun la deficiente nutritionale si cresc probabilitatea de a deveni obezi si de a suferi, ca adulti, de dislipidemie, hipertensiune arteriala si intoleranta la glucoza. De aceea, ele pot fi suplinite prin tablete sau acadele.

Minerale

Mineralele, fata de vitamine, nu pot fi produse pentru sinteza. Spre deosebire de vitamine, mineralele, de fapt, nu sunt foarte sensibile la caldura, lumina si oxigen - totusi, ele pot fi separate in apa, asa cum se intampla, de exemplu, in timpul prepararii, spalarii sau gatitului.

Mineralele sunt impartite in macro si oligoelemente. Cantitatea de macroelemente este de cel putin 50 de miligrame pe kilogram de greutate corporala, in timp ce valoarea este putin mai mare pentru oligoelemente. Totusi, actiunea acestor cantitati foarte mici este esentiala pentru sanatatea noastra si performanta noastra fizica.

Doza zilnica

Doza de vitamine si minerale care trebuie luata in fiecare zi poate varia in functie de caracteristicile individuale. Varsta, sexul si anumite conditii fiziologice intra in joc. In special la copii, poate fi nevoie de o serie de analize inainte de a administra o cura de vitamine si minerale.

Pentru a satisface nevoile zilnice este in primul rand necesar sa se asigure o alimentatie variata. A manca putin din toate asigura aportul corect al diferitelor vitamine si minerale prezente in fiecare aliment. Excluzand in acelasi timp clase intregi de alimente din alimentatia copilului, pot sa apara deficiente. Este cazul vitaminei B12, care este absenta in dietele strict vegetariene si vegane. De aceea, copiii nu ar trebui sa aiba astfel de diete.

Un caz particular este cel al vitaminei D: prezenta in putine alimente, majoritatea de origine animala, este produsa si in piele datorita actiunii razelor solare. Obiceiul de a nu petrece mult timp in aer liber te poate expune la riscul aparitiei deficientelor, mai ales daca este asociat cu excluderea din alimentatie a putinelor alimente care il contin.

Vitamine si minerale: elemente de baza

Asadar, copilul are nevoie de o multime de vitamine si minerale esentiale pentru crestere, dezvoltare si sanatate. Aceste vitamine includ:

-vitaminele A, B, C, D, E si K;

-minerale precum calciu, fier, iod si zinc.

Cel mai bun mod pentru copil de a obtine suficiente vitamine si minerale este sa manance o mare varietate de alimente din cele cinci grupe de alimente sanatoase:

-legume;

-fructe;

-alimente cu cereale – paine, paste, cereale pentru micul dejun, orez, porumb si asa mai departe

-produse lactate cu continut scazut de grasimi – lapte, iaurt si branza;

-carne slaba si peste, pui, oua, tofu, leguminoase (mazare, fasole, linte, naut si asa mai departe) si nuci.

Corpul nostru absoarbe vitaminele, mineralele si alti nutrienti mai bine atunci cand provin din alimente, mai degraba decat din suplimente de vitamine si minerale. Insa, in lipsa unei alimentatii adecvate, trebuie suplimentate.

Vitamine si cum sa le obtinem

Iata o lista cu vitaminele de care copilul si tu ai nevoie si cum sa le obtinem.

Vitamina A

Vitamina A o obtinem din ficat, carne, lapte, oua si fructe si legume portocale, cum ar fi morcovi si cartofi dulci. Avem nevoie de vitamina A pentru vedere, piele sanatoasa, crestere, dezvoltare si o buna functie imunitara.

Vitamina B1 (tiamina)

Vitamina B1 o obtinem din peste, carne, extracte de drojdie, paine integrala si cereale fortificate pentru micul dejun. Vitamina B1 ajuta la eliberarea energiei din alimente, astfel incat sistemul nervos si muschii sa functioneze corect.

Vitamina B2 (riboflavina)

Vitamina B2 o obtinem din lapte, iaurt, carne, branza, extracte de drojdie, oua, paine integrala si cereale fortificate pentru micul dejun. Vitamina B2 ajuta la eliberarea energiei din alimente.

Vitamina B3 (niacina)

Vom obtine vitamina B3 din carne, peste, pui, nuci si extracte de drojdie. Vitamina B3 ajuta la eliberarea energiei din alimente.

Vitamina B6 (piridoxina)

Vom obtine vitamina B6 din carne, peste, alimente integrale, legume si nuci. Vitamina B6 elibereaza energie din proteine si ajuta la producerea globulelor rosii si la functionarea creierului.

Vitamina B12 (cobalamina)

Vom obtine vitamina B12 din alimente de origine animala, inclusiv din carne, peste, oua si lapte, precum si din unele cereale fortificate pentru micul dejun. Vitamina B12 ajuta la producerea globulelor rosii si promoveaza cresterea.

Vitamina C (acid ascorbic)

Vitamina C o obtinem din fructe si legume, in special din citrice, kiwi, ardei capia si cartofi. Vitamina C formeaza colagenul si te ajuta sa lupti impotriva infectiilor si sa absorbi fierul din alimente. De asemenea, mentine dintii, oasele si gingiile sanatoase. Vitamina C se pierde atunci cand alimentele sunt gatite. Este bien ca cel mic sa ia suplimente cu vitamina C.

Vitamina D

Corpul nostru produce cea mai mare parte din vitamina D de care avem nevoie atunci cand primim suficienta lumina solara directa pe piele. Exista cantitati mici in pestele gras, uleiurile din ficat de peste, galbenusurile de ou, ciuperci, unt si margarina. Vitamina D ne ajuta sa absorbim calciul pentru a mentine oasele puternice si sanatoase.

Vitamina E

Vom obtine vitamina E din uleiurile de floarea soarelui si de canola, margarina, seminte si nuci. Vitamina E intareste sistemul imunitar si ajuta la dezvoltarea pielii si a ochilor sanatosi.

Vitamina K

Vitamina K o obtinem din legumele cu frunze verzi precum broccoli si spanacul, precum si din oua si fasole. Bacteriile sanatoase din intestine produc si vitamina K. Vitamina K este importanta pentru a ajuta sangele sa se coaguleze.

Folati (acid folic)

Folati se obtin din legume cu frunze verzi, ficat, leguminoase si paine si cereale integrale. Folatul ne ajuta sa absorbim proteinele si sa formam noi celule sanguine si ADN. Obtinerea suficienta a acidului folic inainte si in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor tubului neural. Gatitul si procesarea alimentelor – de exemplu, ca parte a procesului de conservare – reduce cantitatea de folat din alimente.

Minerale si cum sa le obtinem

Iata o lista cu mineralele de care copilul si tu ai nevoie si cum le obtinem:

Calciu

Obtinem calciu din produse lactate precum lapte, branza si iaurt, peste cum ar fi sardinele si somonul, tofu si unele legume cu frunze verzi, cum ar fi kale si bok choy. Calciul formeaza oase si dinti puternici.

Iod

Obtinem iod din fructe de mare, legume cultivate in sol bogat in iod, sare iodata si paine facuta cu sare iodata. Cea mai mare parte a painii din supermarket este facuta cu sare iodata, ceea ce va oferi suficient iod. Iodul este esential pentru cresterea normala si dezvoltarea tesuturilor si ajuta la controlul modului in care celulele tale produc energie si folosesc oxigenul. Femeile insarcinate au nevoie de niveluri mai mari de iod.

Fier

Obtinem fier din carne, ficat, pui, fructe de mare, fasole uscata, galbenusuri de ou si cereale pentru micul dejun. Fierul este deosebit de important pentru functia creierului si productia de globule rosii si, de asemenea, ajuta la transportul oxigenului in corp.

Zinc

Primesti zinc din carne, pui, fructe de mare, lapte, seminte, tofu si cereale integrale. Zincul ajuta la cresterea, vindecarea ranilor si functionarea sistemului imunitar.

Alte minerale esentiale sunt fosforul, magneziul, cuprul, manganul si cromul.

Fructele si legumele sunt surse vitale de vitamine si minerale. Ar trebui sa ne incurajam copiii sa manance legume si fructe cat mai des posibil si, desigur, sa facem si noi asta.

Deficiente de vitamine si minerale

Daca copilul tau nu primeste suficiente vitamine sau minerale intr-o perioada de timp, aceasta este adesea numita „deficienta”.

Deficiente de vitamine

Acestea sunt cele mai frecvente deficiente de vitamine la copii:

Vitamina D: deficitul de vitamina D poate duce la rahitism si boli osoase.

Vitamina B12: deficitul de vitamina B12 poate duce la o forma de anemie. Familiilor care urmeaza o dieta vegana le este greu sa obtina suficienta vitamina B12 din alimente ce tin de aceasta dieta. Ar putea fi nevoie sa ia suplimente.

Deficiente minerale

Acestea sunt cele mai frecvente deficiente minerale la copii:

Calciu: insuficienta de calciu poate duce la rahitism, osteopenie si osteoporoza.

Iod: insuficienta de iod poate provoca gusa si alte afectiuni precum dizabilitate intelectuala.

Fier: copiii sunt expusi unui risc mai mare de deficienta de fier decat adultii, in principal pentru ca copiii au nevoie de mai mult fier atunci cand trec prin anumite faze de crestere. De asemenea, ar putea avea un continut scazut de fier daca urmeaza o dieta vegana sau vegetariana, mananca o varietate limitata de alimente, au boala celiaca sau au pierderi de sange gastro-intestinale. Adolescentele sunt mai expuse riscului daca au menstruatii frecvente, prelungite sau foarte grele. Deficitul de fier poate provoca oboseala, lipsa de concentrare si piele palida.

Zinc: copiii care au o dieta limitata pentru o perioada lunga de timp, precum si cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana, sunt cei mai expusi sa nu primeasca suficient zinc. O deficienta de zinc poate incetini cresterea copilului.

O deficienta severa de fier se numeste anemie prin deficit de fier. Pana la 6% dintre copiii mici au anemie prin deficit de fier, care poate avea efecte pe termen lung asupra dezvoltarii creierului.

Cum diferite diete pot afecta aportul de vitamine si minerale

Daca copilul tau are o dieta restrictiva, ar putea fi necesar sa fii foarte atent pentru a te asigura ca copilul primeste suficiente vitamine si minerale.

De exemplu, dietele vegetariene sau dietele vegane pot face mai dificila obtinerea suficienta a fierului. Alergiile alimentare si intoleranta alimentara pot ingreuna proceusl de obtinere a unei cantitati suficiente de nutrienti precum calciul. Cu o planificare atenta si unele cercetari cu privire la alte modalitati de a introduce acesti nutrienti in dieta copilului prin suplimente, poti ocoli aceste probleme.

Pentru copiii cu o boala cronica care afecteaza modul in care absorb alimentele - cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn - vitaminele si mineralele dintr-o dieta sanatoasa standard ar putea sa nu fie suficiente. Medicul de familie sau un medic pediatru te poate ajuta sa stabilesti ce trebuie sa faci.

Copiii care mananca multe alimente nesanatoase, cum ar fi bauturi dulci, chipsuri si prajituri, s-ar putea sa se sature cu acestea si sa nu aiba suficient spatiu pentru alimentele care le ofera vitamine si minerale esentiale. Ai putea incerca sa limitezi aceste alimente oferidu-le celui mic la ocazii speciale. In schimb, ii poti oferi acadele delicioase cu vitamine si alte elemente, precum acadelele Akadika sau Mulivitamol.

Suplimente de vitamine si minerale

Corpul nostru are nevoie doar de cantitati mici de vitamine si minerale - mai multe nu este neaparat mai bine.

Cantitatile mari de vitamine pot fi de fapt periculoase. De exemplu, vitamina A se acumuleaza in organism daca este luata in cantitati excesive. Doze mari de minerale pot cauza, de asemenea, probleme.

Daca crezi ca copilul tau are un nivel scazut de vitamine sau minerale si nu poate manca mai multe alimente care contin aceste vitamine si minerale, consulta medicul de familie sau un pediatru pentru sfaturi. Oricare dintre acestia ar putea sugera ca copilul sa ia un supliment adecvat.