Colon iritabil33 produse.

Arata 1 - 33 din 33 produse
Arata 1 - 33 din 33 produse

NU GASESTI PRODUSUL DORIT? SUNA LA 0378.11.99.50

Ce este sindromul colonului iritabil?

Colonul este denumirea data intestinului gros care este legat de stomac prin intermediul intestinului subtire. Daca intestinul subtire are rolul de a extrage nutrientii din alimente, rolul intestinului gros sau al colonului este de a absorbi apa din resturile ramase dupa digestie si a crea scaunul.

In mod obisnuit, atunci cand colonul functioneaza corespunzator, in intestinul gros se absorb ultimele elemente bune pentru organismul uman, urmand ca, prin defecatie, resturile din alimente sa fie eliminate. Atunci cand colonul devine iritabil, procesul de defecatie se desfasoara cu dificultati. Apare balonarea, flatulenta, diareea sau alte efecte ale functionarii ineficiente a colonului.

La nivel mondial, un procent de 10 - 15% din populatie sufera de sindromul colonului iritabil (conform About IBS). Acest procent este unul care poate oferi doar o imagine aproximativa asupra numarului de oameni afectati, deoarece simptomele sindromului sunt greu de depistat de pacienti.

Cauzele sindromului colonului iritabil

Daca digestia nu se desfasoara in mod corespunzator, cel mai adesea, cauza principala este o alimentatie eronata. Totusi, colonul poate deveni iritabil si ca urmare a unei combinatii de factori precum stresul alaturi de o alimentatie necorespunzatoare. Ce inseamna o alimentatie nesanatoasa si care sunt ceilalti factori ce pot conduce la un colon iritabil?

Alimentatia necorespunzatoare: unele alimente au un potential mai mare de a conduce la un colon iritabil decat altele. Printre acestea se numara caisele, prunele, produsele pe baza de zahar procesat, laptele, varza, broccoli, conopida si bauturile acidulate, atat alcoolice, cat si non-alcoolice. Desi o parte dintre aceste alimente nu fac parte din categoria alimentelor nesanatoase precum fructele sau legumele enumerate, acestea au un potential mai mare de a conduce la un colon iritabil.

Principalele ingrediente din alimente de evitat pentru a nu dezvolta sindromul colonului iritabil sunt fructoza, lactoza, fructanii, galactanii si poliolii. Acestea, alaturi de alte ingrediente ce se regasesc in unele alimente, constituie FODMAP, o grupa de substante pe care este recomandat sa nu le consumi pentru pastrarea sanatatii colonului.

Stresul: cand stresul apare, cateva functii de baza ale organismului sunt afectate. In unele cazuri, stresul se manifesta prin respiratie necorespunzatoare care conduce la oxigenarea insuficienta a creierului. Atunci cand creierul nu primeste oxigen suficient, lipseste claritatea in gandire si poate aparea lipsa de grija pentru propriul organism. Mai departe, unii oameni pot uita sa manance mesele principale ale zilei si sa se hraneasca din prajiturile aduse de un coleg la birou sau cu alimente procesate. Stresul este strans legat de alimentatie si, daca nu este gestionat corect, poate conduce la probleme cu colonul.

Lipsa miscarii: in stransa legatura cu stresul si alimentatia necorespunzatoare, sedentarismul poate avea un efect negativ asupra digestiei. In lipsa miscarii, corpul se simte greu si din ce in ce mai apasat de povara scaunului de birou sau a canapelei. Principalul efect al sedentarismului este luarea in greutate care are loc sub influenta unei alimentatii nesanatoase si eventualele probleme cu colonul.

Simptomele unui colon iritabil

Cateva simptome care pot oferi indicii despre starea de sanatate a colonului sunt urmatoarele:

  • Starea de balonare sau flatulenta
  • Diareea
  • Durerile abdominale
  • Nevoia urgenta de a defeca
  • Scaunul neregulat
  • Constipatia

Luate separat, aceste simptome pot fi doar semne ale unei alimentatii necorespunzatoare in anumite zile. Ce este important de stiut, insa, este ca, atunci cand apar nergularitati frecvente precum alternarea starilor de constipatie cu diareea sau durerile abdominale care dispar imediat dupa defecatie, este foarte posibil ca intestinul gros sa sufere de sindromul colonului iritabil.

Cum se trateaza colonul iritabil

Grija de sine si atentia acordata stilului de viata sunt pasul de pornire in tratarea unui colon iritabil. Principala preocupare trebuie sa fie o alimentatie potrivita pentru acest sindrom, un regim alimentar nu foarte strict, dar care sa nu contina bauturi acidulate, dulciuri procesate, alimente prajite, produse fast-food, cantitati mari de fructoza sau lactoza provenite din fructe si lapte si nici legumele broccoli, conopida, varza sau fasole in exces.

O alta metoda de tratare, non-invaziva si care nu se bazeaza pe medicamente este miscarea care poate lua forma mersului la sala, a dansului, a plimbarii, alergarii, inotului sau oricarei forme de miscare care se potriveste specificului corpului celui care incearca sa diminueze efectele colonului iritabil.

Consumul de apa este si el important in asigurarea unei digestii sanatoase si se recomanda in tratamentul colonului iritabil.

Medicamentele sunt si ele pe lista metodelor de tratament si se recomanda, de obicei, atunci cand metodele descrise mai sus nu au rezultate.

Remedii naturiste pentru colonul iritabil

Pe langa metodele de baza in tratarea colonului iritabil, exista si alternative naturiste ce functioneaza ca adjuvanti in bunul mers al digestiei. Un exemplu este ceaiul pentru colon care contine o combinatie de plante precum menta, musetel, sunatoarea, sunatoare, valeriana si flori de tei. 

Un alt ingredient natural ce poate fi folosit in tratarea colonului iritabil este aloe vera care se gaseste sub forma de gel si poate fi inghitit pentru a mari perioada de digestie a alimentelor.

Alte produse naturiste pentru tratarea colonului iritabil sunt cele pe baza de polen, ulei de cocos, dar si enzimele digestive.

Preventia dobandirii sindromului de colon iritabil

Pentru a evita problemele cu colonul si a avea parte de un confort digestiv care sa permita o stare generala de sanatate buna a organismului uman, se recomanda hidratarea corespunzatoare, evitarea alimentelor cu mult zahar sau procesate in exces, orice forma de exces alimentar si practicarea unui sport.

Oricand simtiti ca stilul dumneavoastra de viata este dezechilibrat, luati o pauza de una sau doua zile si incepeti sa aveti grija de dumneavoastra. Incepeti prin a goli frigiderul de alimentele nesanatoase, bauturile acidulate si alcoolice. Apoi, iesiti la o plimbare si faceti niste cumparaturi sanatoase: legume si fructe, carne, paine si alte produse pe care sa nu le gatiti in ulei.

Nu in ultimul rand, pentru a va motiva sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra, rasfatati-va cu un produs naturist din gama prezentata pe aceasta pagina si folositi-l pana simtiti ca starea dumneavoastra s-a imbunatatit. Nu lasati simptomele colonului iritabil si stilul de viata nesanatos sa va afecteze starea de bine.