Aminoacizi20 produse.

Arata 1 - 20 din 20 produse
Arata 1 - 20 din 20 produse

Aminoacizi

Care este rolul aminoacizilor in organism?

Aminoacizii, denumiți adesea elementele constitutive ale proteinelor, sunt compuși care joacă un rol important în corpul nostru. Sunt necesari pentru procesele vitale, cum ar fi construirea proteinelor și sinteza hormonilor și neurotransmițătorilor.

Ce sunt aminoacizii?

Aminoacizii sunt definiti drept molecule mici, care sunt elementele constitutive ale proteinelor. Proteinele servesc drept suport structural în interiorul celulei și efectuează multe reacții chimice vitale. Fiecare proteină reprezinta o moleculă formată din diferite combinații de 20 de tipuri de aminoacizi mai mici și mai simpli.

Care este rolul aminoacizilor in organism?

Aminoacizii, denumiți adesea elementele constitutive ale proteinelor, sunt compuși care joacă un rol important în corpul nostru. Sunt necesari pentru procesele vitale, cum ar fi construirea proteinelor și sinteza hormonilor și neurotransmițătorilor.

Ce functii importante indeplinesc aminoacizii in organismul nostru?

Constituie elemente care formează polipeptide și în cele din urmă proteine. În consecință, acestea sunt componente fundamentale ale corpului nostru și vitale pentru funcțiile fiziologice, cum ar fi sinteza proteinelor, repararea țesuturilor și absorbția nutrienților.

Aminoacizi esentiali:

Sunt un grup de nouă aminoacizi pe care corpul nu îi poate crea singur și pe care trebuie să îi luam din consumul diferitelor alimente. Pentru adulți este necesar să se consume alimente care conțin următorii opt aminoacizi: metionină, valină, triptofan, izoleucină, leucină, lizină, treonină și fenilalanină. Histidina, cel de-al nouălea aminoacid, este necesară numai în cazul copiilor.

Organismul ii utilizeaza pentru a crea noi proteine în mod regulat. De aceea, corpul are nevoie sa furnizeze continuu acesti aminoacizi, de preferință zilnic, pentru menținerea stării de sănătate.

Cei 9 aminoacizi esențiali sunt:

  • Histidină — asigura dezvoltarea și menținerea de țesut sănătos.
  • Izoleucină — se foloseste la coagularea sângelui și la regenerarea musculară.
  • Leucină —  este implicat în creșterea musculară.
  • Lizină— implicat în producerea de colagen.
  • Metionină—  considerat un antioxidant puternic.
  • Fenilalanină— ajută la producerea hormonilor pentru relaxare.
  • Treonină— contribuie la formarea oaselor și cartilagiilor.
  • Triptofan —  implicat în inducerea somnului precum și producerea de serotonina.
  • Valină — previne defalcarea musculara și elimina excesul de proteine din ficat.

Aminoacizi neesentiali dintre care 11 sunt sintetizați de către organism. Opt dintre acești acizi neesențiali mai sunt cunoscuți drept „condiționali”, ceea ce înseamnă că organismul nu poate fi capabil să producă suficienți dintre ei atunci când se află în stare de stres sau în cazul unei boli. Astfel, este necesar un consum suficient de proteine in fiecare zi dar si o alimentatie cat mai variata.

Care este modul de administrare al aminoacizilor esentiali?

Cea mai buna perioada pentru majoritatea oamenilor de a consuma aminoacizi esențiali este între mese și după un antrenament, intrucat se absorb foarte repede si ajung la muschi. Pentru adulții în vârstă, suplimentarea între mese poate fi benefică în special pentru a combate ratele mai mari de descompunere a proteinelor, obișnuite cu îmbătrânirea.

Care sunt considerati cei mai buni aminoacizi pentru a creste masa musculara?

BCAA sau cei cu catena ramificata (leucina, izoleucina și valina) constituie aproximativ 33% din proteinele muschilor. BCAA joaca un rol foarte important in organismul sportivilor deoarece ajuta la prevenirea distrugerii tesutului muscular, creste productia de insulina, dupa antrenament; ajuta la prevenirea instalarii rapide a starii de oboseala la sportivii de anduranta dar si la intarirea sistemului imunitar.

Leucina este importantă pentru sănătatea generală a mușchilor. Stimuleaza sinteza proteinelor și reduce defalcarea proteinelor, în special a proteinelor musculare după un traumatism fizic.

Izoleucina este un aminoacid care joacă un rol cheie în formarea proteinelor, descompunerea alimentelor și furnizarea de energie, ajutând în același timp procesele de creștere și vindecare. De asemenea, regleaza nivelul de zahar din sange.

Valina este un aminoacid esențial cu lanț ramificat care are activitate stimulantă. Favorizează creșterea musculară și repararea țesuturilor. 

Este sigur un consum zilnic de aminoacizi?

Se pot consuma în fiecare zi, atâta timp cât nu se depaseste doza sau nu se ia o cantitate mult prea mare.

Aminoacizii pot interactiona cu medicamentele?

Medicamentele pentru inflamație (corticosteroizi) interacționează cu aminoacizii cu lanț ramificat (BCAA). Cei cu lanț ramificat sunt folosiți pentru producerea proteinelor în organism. Administrarea medicamentelor numite glucocorticoizi împreună cu aminoacizii cu lanț ramificat pot reduce efectele aminoacizilor cu lanț ramificat asupra proteinelor.

Ce alimente reprezinta o sursa bogata de aminoacizi?

Quinoa. Quinoa este unul dintre cele mai nutritive cereale

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali

Curcan

Brânză de vacă

Ciuperci

Peşte

Leguminoase și fasole.

Suplimentele de aminoacizi ne asigura în mod eficient aminoacizii de care are nevoie corpul nostru?

Aminoacizii esențiali condiționați pot fi, de regula, produși de corpul nostru. Insa, în anumite circumstanțe, producția corpului dvs. nu poate ține pasul cu cererea sa, deci trebuie să ne luam aportul prin dieta sau suplimente. Aminoacizii esențiali sunt denumiti „esențiali” deoarece nu pot fi produși de organism.